lauantai 5. toukokuuta 2018

KATETTA KAUPUNKISUUNNITTELUUN

Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan ja harva on sitä muuallakaan. Innovaatiota sisältävät tulevaisuuden profetiat ovat tervetuulleita kehityskeskustelun avaajia. Mitä rohkeampia innovaatiot ovat, sitä enemmän ne saavat tavallisten kulkevaisten, kuten minun kaltaisten tyyppien, nousemaan vastarintaan. Ehdotankin positiivista lähestymistä,katetta kaupunkiin -projektiin. Jos projekti tuntuu sinusta vielä pitkällisen aprikoinnin jälkeen kahelilta, niin muista, sinä olet amatööri ja kattajat ammattilaisia. Ennen tuomitsemista pohtikaa omia kykyjänne ja vasta sitten ryhtykää pohtimaan mahdollisen kritiikin perusteltua sinkoamista.

Itse olen miettinyt kaupunkimme pääkadun kattamista etsimällä vastaavanlaisia uniikkeja virityksiä toisaalta Suomesta ja vähän etäämpääkin. Persoonallisia kaupunkikeskusvirityksiä on tullut nähtyä aina Rion Jeesus-patsaasta, uimarannasta ja köysiradasta Jyväskylän lämmitettävään katuun sekä Hyvinkään plus Riihimäen kaltaisten paikkakuntien neuvostotyyliseen arkkitehtuuriin. Vertasin katettua keskustaamme pienissä kunnissa tapahtuneisiin  investointeihin, kuten Ranuan eläintarhaan, Ähtärin Pandoihin, Ala-Härmän huvipuistoon ja Naantalin Muumimaailmaan. Pitkällisen pohdinnan ja perehtymisen jälkeen voin rehellisesti rajallisilla kyvyilläni todeta: BUAAAAAH HAH HAH HOH HOO! Esitetty idea on arvioni mukaan kaikessa päättömyydessään maailman huippua ja äärimmäisen vahvan sotilasnaurun arvoinen!

Kattaminen tuntuu vähintäänkin oudolta ratkaisulta, koskapa se muuttaa kaupunkimme keskustakuvaa melkoisesti, jopa enemmän kuin kaupungissamme pannaan julistetut alumiiniset ikkunanpokat. Muita asiaan liittyviä huomioita: Pääkadullemme ei enää koskaan paistaisi aurinko - talvella lumikuorma aiheuttaisi vaaran kadulla liikkujille - sulamisvesi ongelmat - pakokaasut tekisivät kadulla liikkuvan jalankulkijan olon tukalaksi. Vai onko koko kadun kattamisella tarkoitus estää autoilu keskustaan, tätähän on yritetty lukuisat kerrat mitä mystisimmillä esityksillä. Jos autolla keskustaan tulo estetään, se on kaupunkimme keskustan palveluyrityksille loppu, sillä keskustan asukkaat eivät elätä siellä toimivia yrityksiä.


Vannaksen kaupungissa elettäessä tiedotustyyli on kuin Nazi-Saksassa. Kansaa kutsutaan kokoon, jotta sitä muka kuunneltaisiin. Todellisuudessa demokraattisen kansan kuulemisen sijasta tapahtumassa tapahtui härski junttaus. Tapahtumassa kansalle kerrottiin: TE HALUATTE KATETUN PÄÄKADUN! Tietämättään kansa on sitoutunut upottamaan pääkadun kattamiseen 15 000€. Päättäjät katsovat virkahenkilödiktatuurin vyörymistä ja kansan rahojen polttoa rukkaset viivaimina vai epäileekö joku ihan tosissaan, että hallitus tai tarkastuslautakunta puuttuisi kaupunkilakisten rahojen polttamista päättömän idean valmisteluun? Kattamisidea on kaikessa ääliömäisyydessään niin ääliömäinen, että en voi ikinä uskoa sen läpimenoon valtuustossa - tuskin saa edes kaikkia hattivattipuolueen jäseniä taakseen.

Jotta kritiikki olisi rakentavaa, esitä rajallisilla tiedoillani oman hankkeen: Katetaan Pasklahti ja tehdään siitä ympärivuotinen kesäkeidas hiekkarantoineen ja tekosaarineen. Se vilkastuttaisi kaupunkimme keskustaa kummasti ja saisi synkkänä syksynä ja tuulisena talvipäivänä väkivyöryn kaupunkiimme. Edullisen energian esitettyyn kylpyläviritelmään voisi ottaa jättimäisellä maalämpöhärvelillä. Jos Pasklahti ei kelpaa, toinen vaihtoehto voisi löytyä Pietolan lahdesta. Idea on arvokais toteuttaa, mutta kunnolla jalostettuina palmusaarineen ja keitaineen se olisi melkoinen vetovoimatekijä ja kaupungin elävöittäjä; kun kaupungin pääkadun kattamisella estetty suora auringonpaiste, hyödyntää vain vampyyrejä ja kuka heitä tänne kaipaa?

Huonoon kuntoon päästetty keskusta vetää turisteja, sekö on meilläkin tavoite? Odotetaan 500 vuotta, niin saadaan vastaus!

Antaisitko sinä kaupunkisuunnittelun sellaisille tyypeille, jotka sijoittelevat valopylväitä ajoradalle?

Tämä päätöksenteon ainutlaatuinen nähtävyys poistettiin jostain syystä.



LINKKI UKINYTin UUTISEEN

7 kommenttia:

 1. Olipahan lennokas loppu. Mutta ei onnistu meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattamiseen on varattu 400 000€. 15000€ on varattu luottamusmiehistä oerustettavan ohjausryhmän kokouspalkkioihin.

   Poista
 2. Pimeän päätöksenteon kaupunki.

  VastaaPoista
 3. Asennetaan jouluvalot, niiden päälle mustaa harsoa, näin olisi Joulu ainainen, riittäis varmaan 15000e.

  VastaaPoista
 4. Pöllöjen esitysten tekijä saa palkkaa kaupungilta. Valtuutetut ovat saamattomia, kun eivät puutu asiaan.

  VastaaPoista
 5. Raumalla on niin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HKS tekee miljoonia tappiota Rauman miljoonien investoinnin vuoksi. Tuttua elinkeinopolitiikkaa.

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!