maanantai 23. lokakuuta 2017

PRINTTIMEDIA: sanananvapaus vai keskustelun kapeus?

Printtimediassa saa nykyään kirjoittaa ihan mitä hanssa ja se syö näiden julkaisujen uskottavuutta. Sama henkilö, joka on nyt tarkka taloudessa eikä antaisi rahaa lapsille kohdistettuihin hankkeisiin, oli valmis ostamaan menneellä vaalikaudella Novidan neljällä miljoonalla eurolla ja pisti rapiasti veroeuroja niin alkoholin valmistukseen kuin teatteriin.


Päättäjät haluavat hillittömästi perinteistä mediajulkisuutta ja he pyrkivät rohmuamaan kaiken mahdollisen palstatilan itselleen. Näin toimitaan etenkin printtimedia suhteen. Päättäjien halukkuus ängetä julkisuuteen häviää miltei totaalisesti, kun siirrytään sellaisen median pariin, jossa syntyy, ilman sensuuria, vapaata keskustelua. Vapaassa keskustelussa ei päättäjä ei enää pärjää puoluetoimistojen ostamilla tai rustaamilla julkilausumilla saati ympäripyöreillä yleistyksillä, sillä hyvin pian vapaanmedian keskustelijat vaativat perusteluja, käyttävät muistiaan palauttaen päättäjät eiliseen eli käytännössä vapaan median lukijat estävät päättäjien valehtelemisen.

Aikoinaan printtimedian julkaisut huolehtivat tarkasti tehtävistään, ne joko ilmoittivat kannattavansa jotain ajatussuuntaa tai julistautuivat puolueettomiksi. Julkaisut pitivät huolta mm. siitä, etteivät päättäjät esittäneet selkeitä valheita kirjoituksissaan. Nyt tilanne on kääntynyt täysin päälaelleen: printtimedia julkaisee kontrolloimatta päättäjien kirjoituksia ja näillä ratkaistaan jopa vaaleja. Moderni media kääntää päälaelleen käsityksen painetusta totuudesta, kolmannesta valtakunnanmahdista jne.. Varsin pian kansa hoksaa, ettei totuus löydy perinteisestä mediasta, vaan valemediaksi haukutuista somekuvioista.

SEUTUSANOMAT 19.10.2017 sivu 2. Kuntapäättäjän kulma osoittaa kaikessa karmeudessa äärimmilleen löpsähtäneen toimituksellisen velttouden tai osaamattomuuden toimivan kuin seula, joka ei kykene siivilöimään virheellisiä väittämiä kirjoituksesta. Julkaisu, joka haluaa mainosmarkkoja, pyrkii lisäämään lukuarvoaan ja kiinnostustaan julkaisemalla suuren puolueen suuren päättäjän kirjoituksen. Ehkäpä julkaisun tavoitteena ovat kunnalliset ilmoitukset ellei niistä sovittu jo palstatilaa jaettaessa. Tätä ei tiedä kuin sopijat ja media, jotka taas, sattuneesta syystä, vaikenevat mahdollisesta ilmoitussopimuksesta.

Ihan pokkana päättäjä rustaa seuraavaa:"Minä olen tottunut tekemään investointeja talous edellä. Ensin katsotaan,mihin on varaa ja sitten laitetaan asiat tärkeysjärjestykseen, ....". Muistelkaamme tapahtuneita: Aikoinaan paikkakunnallamme tehtiin panimoa, johon kyseinen päättäjä oli valmis syytämään kuntalaisten rahaa 150 000€ ja vastuita muutaman miljoonan euron edestä. Samainen päättäjä oli valmis suuntaamaan reilut satatuhatta euroa teatteriin usean vuoden periodilla. Entäpä po. päättäjän oppilaitoksen ostoon suunnattuun neljämiljoonaa euron hyväksyminen vain siksi, että puoluetoveri saisi kivan työpaikan? Nämä esimerkkipäätökset tehtiin aikana, jolloin kaupungin talous oli miljoonia euroja miinuksella ja väkipako uhkasi kaupunkimme tulevaisuutta. Siinä esimerkkejä päättäjän talous edellä ajattelussa ja seuraavaksi osviitta tärkeysjärjestyksestä: Samainen alkohoolinvalmistukselle myönteinen päättäjä oli potkimassa pois nuoriso- ja liikuntatoimenjohtajaa, joten ajaako hänen priorisoinnissaan kunnan tukema alkoholinvalmistus ohi nuoriso- raittius ja liikuntatyön?

Perinteisen median ryhdittömyys ja uudet tiedotustuulet muuttavat tulevaisuudessa tiedonjaonhallintaa. Tulevaisuudessa perinteinen media ei halutessaan kykene omimaan tai tyrehdyttämään jukista keskustelua eikä hallitsemaan tiedonvälitysmonopolia. Vapaa media on tulevaisuutta ja niistä kumpuavat totuus ja tieto, sillä aktiiviset lukijat tuovat niihin tietonsa, faktansa ja mielipiteensä. Kuvitelkaapa, mihin nyt niin ylevältä tuntunut Seutusanomien po. kirjoitus olisi kääntynyt anonyymien ryöpytyksessä. Tässä yksinkertainen syy miksi osa päättäjistä pitäytyy kirjoittelemaan perinteisessä mediassa ja suojassa vapaalta keskustelulta. 

19 kommenttia:

 1. Tässä alla vähän naapurista tähän juttuun liittyvää
  http://ls24.fi/uutiset/rauman-ongelmakouluilla-on-edessa-odottelua-ensi-kevaaseen

  Odottelusta puheen ollen niin mitä siellä Ukin kunnan virastossa on valmisteltu näitä Ukin koulujen ja uimahallin korjausasioita viimeisen puoli vuotta? Niiden purkupäätökset tehtiin jo viime maaliskuussa. Ensi viikolla alkaa jo marraskuu!

  VastaaPoista
 2. . kirjoitti 22.10.2017 klo 12.06
  Mielenkiintoinen tuo Jaana Vasaman juttu Seutusanomissa. Lainaus tekstissä: On uskomatonta miten vähän olemme puhuneet rahasta. Jaana Vasama oli suinpäin hyväksymässä Winnovaan liittymisen taannoin ilman kunnollisia tuloslaskelmia joka ainoastaan liittyi henkilökohtaisen edun ajamista. Onneksi tälläinen hullutus saatiin torjutuksi. Kiitos oikeisto ja Forss.
  Saman huomio on tehty jo aiemmin mitä Java kirjoittaa, muutkin seuraavat ristiriitaista kirjoittelua Vasamalta.

  VastaaPoista
 3. Merja Koskella hyvä mielipidekirjoitus ukinyt.fi-sivulla. Liian paljon on edelleen selvittämättömiä asioita kouluhankkeessa ja sen omituisiin mittasuhteisiin paisuneessa rahoituskuviossa.

  VastaaPoista
 4. Mejalla hanskat hukassa kirjoitti 23.10.2017 klo 13.15
  Se on varmaa, että verotulomme laskevat Soten myötä merkittävästi. Mihin meillä on varaa? Kirjoittaa Merja Koski.
  Eikö Merja Koski todellakaan ymmärrä että myös sotekulut laskevat ja laskennallisesti mitä on kaavailtu monet kunnat hyötyvät verotulojen laskusta soten myötä.

  VastaaPoista
 5. Merja Koski oli valmis liittymään Winnovaan ja siinä vasta olikin epäselviä asioita ja annettiin lehden välityksellä vielä virhellistä tietoa, että Uusikaupunki olisi saamassa rahaa.
  Näin ne käsitykset muuttuu ajan saatossa aivan päälaelleen.

  VastaaPoista
 6. http://www.iltalehti.fi/politiikka/201710202200474806_pi.shtml

  VastaaPoista
 7. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Mielestäni Merja Koski esittää hyviä kysymyksiä, myös Vasaman kirjoituksessa on lopussa hyvä huomio. Haluan myös korostaa Merja Kosken kuuluvan niihin päättäjiin, ketkä osallistuvat somekeskusteluihin. Merja Koski osallistui Novidan myyntitapahtuman aikaan aktiivisesti keskusteluun Ukis.fi:n sivuilla.

  En alustuksella käy päättäjien kimppuun vaan korostan printtimedian amatöörimäisyyttä. Se ei vähääkään perehdy siihen, mitä päättäjät kirjoittavat. Medialla on vastuu valheesta ja totuudesta. Onhan selvä, että jokainen poliitikko tuo asiat esiin omaa kantaansa ja toimintaansa kiillottaen. Meidän printtimediamme hyväksyy päättäjien esittämät yksipuoliset ja täysin utopistiset ja valheelliset väittämät inahtamatta ja antaa siten suosikkiensa voittaa jopa vaaleissa. Minusta median pitää huolehtia siitä, ettei se ole valheiden levityskanava.

  VastaaPoista
 8. Minusta median pitää huolehtia siitä, ettei se ole valheiden levityskanava.
  Javan ajatus on täysin tuhoon tuomittu, mutta pelkkänä ajatuksena todella hyvä.
  Javahan kannattaa silloin sanavapauden rajoittamista.

  VastaaPoista
 9. Mitä mieltä don Java on tän päivän plarin dem Reijonsaaren elinkaarimallin tietämyksestä ja mielipiteestä ylipäätään?

  VastaaPoista
 10. KokoomusJava ylistää aina Reijonsaarta.

  VastaaPoista
 11. Kas tässä teille tuore elinkaarisopimus
  https://yle.fi/uutiset/3-9466546

  VastaaPoista
 12. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ensinnäkin taidan olla enemmän toveri kuin don. En vastusta sanan vapautta vaan valehtelun vapautta! Olen tismalleen samaa mieltä Reijonsaaren jutun alkuosan sekä konsultin käytön suhteen ja niin ikään olen Vasaman jutun loppuosan takana. Mitä taas elinkaarimalliin tule, luotan edelleen Juha Aaltoseen: Niin monta kertaa olen nähnyt päättäjien syytävän kaupunkilaisten rahaa tai omaisuutta ökyille tai turhuuteen, että en hevillä muuta kantaa

  VastaaPoista
 13. KYSYMYS 1 Kuka hoitaa sen jälkeen elinkaaren mukaan rakentaneen kiinteistön,kun rakentaja menee konkaan tai virma lopetetaan. KYSYMYS 2 Onko jo selitetty kuinkapaljon tuli säästöä tuli lakkautetuista kouluista.

  VastaaPoista
 14. Kuka hoitaa loppuun rakennuksen rakentamisen jos rakenuttaja menee konkkaa perinteisellä mallilla tehden??

  VastaaPoista
 15. Eihän juhakaan mitään oikeata tietoa esitä vaan kaikki perustuu mitä jos?

  VastaaPoista
 16. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Eipä taida kenelläkään olla tietoja useista vastaavanlaisista rakennelmista, jotka on toteutettu elinkaarimallilla. Siksi Juhan( Aaltonen, ei Nevavuori) esiin nostamat sudenkuopat on hyvä huomioida. Olen niin monet kerrat joutunut pettymään hurmahenkisesti hankkeita markkinoivaan valmisteluumme, että pelkään pahinta. Valmistelu olisi rutkasti uskottavampaa, jos elinkaarimallin yhteistyökumppaniin suhtauduttaisiin realistisesti eikä kuten kuusivuotias joulupukkiin.

  VastaaPoista
 17. Ei tehdä mitään ostetaan lisää ämpäreitä. Loppuu v..n kitinä puolin ja toisin kun kerran aikuiset ihmiset käyttäytyy kuin pikkulapset hiekkalaatikolla. Molemmissa rakennustavoissa on omat riskinsä. Kun kerran on varaa joka vuosi heittää milli ylimääräistä varhaiskasvatukseen, elikaarimalliin kyllä riittää juttua keskustelua ja kaupungin rahapussissa on reikä.

  VastaaPoista
 18. Kiitos käynneistä ja anonyymi 24. Lokakuuta 2017 klo 19. 14 -kommentista! Juuri noin se menee, yhteen asiaan ja vain sen yhteen osaan tartutaan ja sitä väännetään enemmänkin mutupohjalta. Siinä sivussa kaikki menee läpi ja kukaan ei puutu mihinkään muuhun. Tämä on vaalimanipuloinnilla valittujen kyvyiltään rajallisten päättäjien touhua. Pian joku päättäjä huomaa, että työttömyyden vähenemisen ja tänne muuttaneiden uusuusikaupunkilaisten ansiosta kaupungin verotulot pomppaavat reilusti ylös. Siinä vaiheessa alkaa varsinainen hulabaloo: KATETAANKO GOLFKENTTÄ TMS.?

  VastaaPoista
 19. Näin siinä tulee käymään Java mitä kirjoitat 19,52 ja poliittisia maksuautomaatteja perustetaan. Nuorkauppakamari saa ruhtinaallisen summan itsenäisyypäivän juhlien järjestämiseen kun kerran Suomi täyttää vielä 100vuotta, kaupungin kerma pääsee juhlimaan kaupungin piikkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!