tiistai 10. lokakuuta 2017

Järki käteen kouluvouhotuksessa!Uudessakaupungissa intoillaan uudentyylisen koulun perään, jossa oppilaat pulpettien sijasta rennosti istuskelevat säkkituoleilla ja itse itselleen tietoa hakien opiskelevat. Uusi opetuskuvio saattaa olla loistava ja mahtava vaihtoehto, joka kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön. Kokonaan toinen asia on taas se, kannattaako uuden opetussysteemin antaa totaalisesti syrjäyttää vanha koulumuotomme, joka PISA-tutkimuksissa on useat kerrat osoittautunut maailman parhaaksi. Syvää harkintaa, jottemme innossamme tuhoa mitään lopullisesti.

Voisimmeko satsata keskustan loistavasti toimivaan yhtenäiskouluun siten, että sinne luotaisiin tuntimääriä voimakkaasti kasvattaen vaihtoehtolinjoja esim. musiikin, liikunnan, näyttämötaiteen, kuvaamataidon jne. pohjalta. Entä voisimmeko hyödyntää kaupungille käsiin jääneitä pien/kyläkouluja vaikkapa siten, että niiden avulla lapset saisivat paremmin kosketuksen luontoon ja maaseutuun. Tämän voisi aloittaa vaikkapa kokeiluluontoisesti mainiosti toimivan Pyhämaan koulun puitteissa.

Olisiko meidän otettava aivan uudet opetuskuviot vaihtoehdoksi vanhan, hyväksi koetun , rinnalle tai pitäisikö meidän jopa aktiivisesti hakea kaupunkimme lapsille enemmän erityylisiä opetusvaihtoehtoja. Saisimmeko tuotettua kaupunkiimme Steiner-, Freinet- tai Feeniks-opiskelumahdollisuuksia. Tuskinpa kukaan näiden tänne tulon takia muuttaisi Uudestakaupungista pois. Ehkäpä päinvastoin joku saattaisi juuri mainittujen koulujen vuoksi valita Uudenkaupungin kotikaupungikseen. Kun otamme huomioon kaupungin omistaman laajan kiinteistömassan, sitä hyödyntämällä voisimme tarjota keskustasta edullista koulutilaa uusille opetusvaihtoehdoille. Tämän myötä säästäisimme melkoisesti kaavaillun uuden koulun rakennuskuluissa.

Suhtaudun varauksella myös siihen, että keskustaan tehdään jättikoulu, johon sijoitetaan päiväkoti-ikäisiä lapsia. Käsittääkseni jo nyt koulussa on tylyt "panssariaidat" ja kameravalvonta - tämä ei voi olla alta peruskouluikäiselle paras tai edes turvallisuudentunnetta kasvattava kasvuympäristö.  Toivon päättäjiltä harkintaa ja yritystä samaistua pienen ujon lapsen asemaan, kun hän kulkee satojen itseään isompien joukossa päivät pitkät.


Sen sijaan kiirehtisin uimahalli/monitoimihallin rakentamissa, siten, että ne palvelisivat kaikkia kaupunkilaisia ja kaavailemiani koulumuotoja. Monitoimi/uimahalli tulisi toteuttaa siten, että se ei turmele UJK:n tekonurmea, vaan pikemminkin antaa sille laajentumismahdollisuuden. Valmistelijalle voidaan esittää vaatimus, jotta hän toteuttaa hankkeen tältä pohjalta. Nyt tarvitsemme vain avointa valmistelua ja rehtiä keskustelua ja olemme pian ratkaisseet syntyneet ongelmat ja muuttaneet sen menestystarinaksi, joka palvelee monipuolisuudellaan uusia uusikaupunkilaislapsia vielä vuonna 2100!

Steiner vaihtoehto

Freinet vaihtoehto

Feeniks koulu

Oppimaisema

21 kommenttia:

 1. Vitosdivisioonan jalkapalloilijat eivät tarvitse tekonurmea.

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja kommentista! Tekonurmea ei ole tehty vitosdivisioonan joukkueelle, siinä harjoittelevat seuran sadat juniorit ja lähistön koululaiset käyttävät kenttää. Tekonurmi pidentää jalkapalloilijoiden kautta muutamalla kuukaudella molemmista päistä.

  On todella noloa, kun UPK joutui aikoinaan rakentamaan kentän itse eikä kaupunki tehnyt sitä. Se taas on helvetin noloa ja ennenkuulumatonta, jos kunta hajottaa seuran itse tekemän harjoittelupaikan, vieden harrastuspuitteet sadoilta lapsilta ja liikuntapaikan sadoilta koululaisilta.

  VastaaPoista
 3. Vanhan liiton hokimies11. lokakuuta 2017 klo 15.37

  Tarvitseeko kolmosdivarin kiekkoilijat 150 000 euron joustokaukalon? Mahtaako sellaista olla vielä kaikilla liigapaikkakunnillakaan.

  VastaaPoista
 4. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Taitaapa joustokaukalo olla pakollinen liigassa. Mitä taas tulee paikalliseen tarpeeseen niin, sitä ilman on pärjätty vuosikymmeniä; mutta turvallisuus edellä ja liitojen pykälillä mennään eteenpäin.

  VastaaPoista
 5. Täällä näköjään vastustetaan kaikkia ja pian tänne tuodaan aikamerkkikin kirjeessä kun koko kaupunki taantuu.
  Kukaan ei ole kiinnostunut kun varhaiskasvatus ulkoistetaan ilmeisesti kokonaan. Nytten on 181 lasta yksityisessä hoidossa joka tulee 400euroo/kk kalliimmaksi kuin omana työnä. Tekee vuodessa 868800 ja kahdessakymmenessä vuodessa noin 17 miljoonaa sillä saa koulun ja melkein myös uimahallin maksuun.
  Ottaen huomioon , että kahdelle uudelle yksityiselle päiväkodille on annettu rakennusluvat tämä tarkoitta kaupungin omien hoitajien irtisanomista, eikö pitäisi yt-neuvottelut aloitta ja kiireesti, nyt puhutaan vain elinkaarimallista ja meuhkataan yt-neuvetteluista ja koskee vasta 4-6 vuoden päästä tulevaa.

  Tästä samasta asiasta Java Valkonen on jo useasti maininnut aikaisemmissa kirjoituksissa.
  Hartoo syytetään oikeistolaisesta politiikasta ja tämän kaiken on demarit hyväksyt ja tähän kun lisätään vanhustenhoidon yksityistäminen vaikka on voimassa oleva valtuuston päätös, että hoidetaan omana työnä, miksei kukaan huutele perään että päätöksiä on noudatettava.
  Missä v....sa on teidän suhteellisuuden taju??????????????????????????????????????????????????????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja huomioista! Elämme kaupungissa, jonka päättäjät eivät noudata edes omia päätöksiään ja mikä murheellisinta he eivät perehdy asioihin vähääkään. Ukissa ollaan kahdessa leirissä, jotka kampittavat toisiaan vähääkään pohtimatta kampittamisen karmeista seurauksista kaupunkilaisille. Jos tutkaillaan syvältä ja todetaan ihan tosissaan, ketkään muut eivät ole kohdelleet kaupunkimme työntekijöitä niin huonosti kuin demarit.

   Poista
 6. Javaa kukaan ei arvosta paskan vertaa, ei edes kokoomus. Tuolla äänimäärällä voisi olla hiljaa.

  VastaaPoista
 7. Mitä tekee arvostuksella tai suurella äänimäärällä jos ei osaa asioiota hoitaa.
  Populismilla ja kansan syyviin tunteisiin vetoamalla kyllä saa suuren äänimäärän mutta sillä ei taloutta saa kuntoon.
  Javan kommentti 20.04 on aika lähellä suurta totuutta.

  VastaaPoista
 8. Päättäjiä perehdytettiin käynnillä Turussa ja Hämeenlinnassa uusin kouluihin. Tämä on hyvää valmistelua.

  VastaaPoista
 9. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Enpä ole arvostusta hakenut, joten ainakin sen suhteen kaikki on mennyt odotusten mukaan. Eihän näillä "perehdyttämisreissuilla" laajenneta päättäjien kuvaa koulurakentamisesta tai avarreta heidän näkemyksiään erilaisista opiskelupuitteista. Kyseessä on selkeä manipulointi ja päättäjien mielipiteen kääntäminen valmistelijan junttaaman mallin taakse - Miten opiskeluvaihtoehtojen paremmuutta valaistaan päättäjille viemällä heidät toljottaminen jotain rakennustyömaata? - Ei mitenkään, tällaiseen alistuvien päättäjien tulisi, helposti höynäytettävinä, erota.

  Lapset ovat erilaisia ja menestyksekäs tulevaisuuden kaupunki kunnioittaa erilaisuutta tarjoamalla erilaisia opetusvaihtoehtoja lapsille. On hämmästyttävää kuinka pikku reppana vie raavaita miehiä kuin lampaita teuraalle. Kuinka kaupungin historian suurin hanke voidaan antaa sellaisille tyypeille, jotka eivät saa kattoa korjatuksi ja jotka salaavat vanhemmilta koulussa mahdollisesti piilevät sisätilaongelmat? - TÄMÄ EI VOI ONNISTUA MUUALLA KUIN UUDESSAKAUPUNGISSA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se nyt noin Java mee, hiukkasen yliampuva 21,48

   Poista
  2. Miten opetustoimen reissu avartaa päättäjiä opetuksenmonimuotoisuudesta?

   Poista
 10. Niin. Sopiikohan ihan oikeasti kaikki yht'aikaa Pohitullin kukkulalle? Kaksi uutta koulua ja liikuntahallia kaikki yhdessä tai erikseen, kaksi vanhaa koulua ja uimahalli. Ottakaahan mitta käteen. Joku on tainnut nyt unohtua.
  T. Mittamies

  VastaaPoista
 11. Ei kaiken tarvitse olla yksi-kerroksista. Ylhäällä on tilaa rajattomasti.

  VastaaPoista
 12. vartiaiska häärii taustalla koulu-asioissa. On saanut puolelleen mm. Kosken, Myllymäen, Vasaman...Niinpä demarit ovat edelleen poteroissa. Kaikea vastustetaan, mitä esim. oikeistolta tulee. Ja Laaksonen kuuluu vartiaisen porukkaan koulu-asioissa. Arkkitehti häärää mukana. Nämä ovat oletuksia, jotka syntyneet tarkkailemalla ...Ei välttämättä totta, mutta mielipide kuitenkin...

  VastaaPoista
 13. Javan ehdotus on hyvä, mutta se on Javan ehdotus. Siksi sitä vastustetaan joka suunnasta.

  VastaaPoista
 14. Noora Hilden sai 22 ääntä ja kokoomus valitsi hänet koulaan. Olisi mielenkiintoista nähdä Hildeniltä kattava esitys Uudenkaupungin opetuksen kehittämisestä. Miksei Valkosta valittu lautakuntaan, hän on ainoa asioihin opetukseen perehtynyt kookomusehdokas?

  VastaaPoista
 15. Kiitos käynneistä ja kommenteista! En pidä Noora Hildeeniun, jota en juurikaan tunne, kokoomuksen huonoimpana valintana - ainakin hän saa suunsa auki. Hänelle kylläkin olisi löytynyt posti, jossa hän hyödyttää uusikaupunkilaisia enemmän. Ja muistakaa nyt, ilmoitin välittömästi vaalien jälkeen kokoomuskermalle etten voi ottaa minimaalisen vaatimattomalla äänimäärälläni vastaan luottamuspaikkaa. Sen sijaan Mikko Siivosen ja Juha Aaltosen kokemuksen sekä osaamisen mitätöintiä paikkojen jaossa pidän pöyristyttävänä virheenä kokoomuksen itsekkäiltä mulle, kaikki mulle -pelureilta.

  Seppo Nikulan sijoittamista opetuslautakuntaan ihmettelen rajusti, miehen osaamiselle olisi löytynyt parempiakin paikkoja, joista koko kaupunki olisi hyötynyt: Miksi ampua tykin ammuksilla hyttysiä ja samalla pistää päätäjien pöytään, jossa maalit ovat vaativampia, naurettavia nallipyssyn nalleja?

  VastaaPoista
 16. Javalla asiavirheitä UJK pelaa jäällä ja UPK nurmella.

  VastaaPoista
 17. Java Valkonen levittää väärää tietoa. Sotkee hyvää valmistelua. Java Valkonen lupasi jättää politiikan ja täällä se riekkuu jatkuvasti. Vosi kerrankin pitää lupauksensa.

  VastaaPoista
 18. Kiitos käynneistänne ja kommenteistanne! Jos jaan jotain väärää tietoa yhtenäiskoulusta tai Pyhämaan koulusta, olkaa hyvä ja oikokaa; UJK eikä UPK on ns. täky, jolla pysin saamaan vastapuolta herättelevää keskustelua aikaiseksi. Kokoomus on ulostanut minut politiikasta, jopa järjestötasolta - Muuten en osallistu paikallispolitiikkaan muutoin kuin mielipiteeni esittämällä. Sitä toivon mukltakin uusikaupunkilaisilta; On huolestuttavaa jättää kaupunkia nallipyssypoikien ja muiden vastaavien tomppeleiden temmellyskentäksi!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!