tiistai 31. lokakuuta 2017

MATTI ANKELO PELASTI UUDENKAUPUNGIN!

Matti Ankeloa pidetään vaisusti kuiskaavan, hitaana ja hiljaisena nynnynä, mutta, muiden pölöttäessä rinnat rottingilla itseään korostaen, hän miettii ja nyt koko kaupunki saa "nauttia" Ankelon aivotoiminnasta! Kun muut junttasivat kärkkäästi elinkaarimallia tai olivat yhtä voimakkaasti sitä vastaan, he hölmöyttään kasvattivat juopaa näiden kahden leirin välille. Oltiin tulossa siihen pisteeseen, että aktiivisista oman mallinsa ajajista tai po. mallin vastustajista alkoi kasvaa passiivisia jarrumiehiä. Esityksellään Ankelo laukaisi tilanteen ja kaupungin kehitys voi jatkua. Ehkä hanke etenee hitaasti ja väännellen, mutta se ei ainakaan pysähtynyt tähän. Ainoa epäilys lienee siinä, kestääkö erikoinen valmisteluprosessi lainmukaisen tarkastelun.

 Lienee äärimmäisen selvä kaikille, että kaupunki, jossa ei viihtyvyyteen, liikuntaa saati vapaa-aikaan ole satsattu kymmeniin vuosiin, marginaalista puupuhallintapahtumaa lukuun ottamatta, juuri mitenkään, tarvitsee juuri mainituille sektoreille päivitystä. Liikuntapuitteemme täytyy saada mieluimmin 2100-luvun vaatimalle tasolle kuin 2020 vuoden vaatimukset täyttäviksi. Toivottavasti päättäjillä on kiinnostusta asioihin perehtymiseen ja järkeä toteuttaa hanke niin, ettei esim. satojen jalkapallojunioreiden tarvitse viettää sapattivuotta harrastuksestaan. On äärimmäisen noloa, jos UPK:n omilla rahoilla rakentama ja koulujen käyttöön luovuttama tekonurmi jää vajavaisen suunnittelun tuhoamaksi.

Opetuksen suunnittelun tulee aina lähteä lapsen tarpeet parhaiten huomioimalla. Lapset ovat erilaisia ja siksi he oppivat eri lailla erilaisilla opetusmenetelmillä. Tarjoamalla lapselle erilaisia pedagogisia vaihtoehtoja, kyetään huomiomaan kaikki lapset paremmin kuin yhdellä opetusmetodilla. Tämän vuoksi kehottaisin pohtimaan steiner-, freinet- ja feeniksvaihtoehtojen houkuttelemista Uuteenkaupunkiin. Onnistuessamme houkuttelussa saisimme varmaankin ihmisiä muuttamaan Uuteenkaupunkiin muutenkin kuin työn perässä. Seikowin tiloihin sopisi hyvin mainitut kouluvaihtoehdot ja ne voisivat jopa helposti käyttää lähelle nousevaa uutta monitoimi/uimahallia. Jos tarkastelemme THL:n koulututkimuksia ja lukiovertailun tuloksia ne osoittavat tylysti: Uusikaupunki todellakin tarvitsee opetusvaihtoehtoja nykymenolle.

Valmistelun tulisi sisältää eri laisia vaihtoehtoja jo sen vuoksi ettei heti kättelyssä sikiä perinteistä puolesta ja vastaan asettelua. Kun luottamushenkilöt asettuvat puolesta ja vastaan -linjoille, ei siitä kovinkaan usein synny mitään hyvää ja pahimmillaan jopa ihmissuhteisiin saattaa tulla säröjä. Vaihtoehdot herättävät päättäjien kiinnostuksen ja saavat heidät perehtymään paremmin valmistelun alaisiin asioihin. Siinä sivussa syntyy uusia ideoita, kun kymmenet päät muokkaavat rakentavasti valmistelijan esittelemiä vaihtoehtoja.

Ajaessaan hyvää mallia eteenpäin kannattaisi niin tekevän päättäjän pohtia omaa itsensä korostamista. Pahimmillaan koko homma tyssää liian vahvan päsmäröinnin vuoksi ja jotkut ärsyyntyvät tästä muuttuen periaatteellisiksi vastustajiksi. Se lienee ikävä lopputulos ellei päsmärin päätarkoitus satu olemaan oman egon kirkastaminen hintaan mihin tahansa. Ja periaatteelliset vastustajat voisivat säästää sanojaan ja harkita sanakäänteitään, sillä mikään ei ole nolompaa kuin antaa kauhean uhon jälkeen kaikki periksi!

Linkit:

 UKI.NYT Elinkaarimalli...

Steinerkasvatuksen liitto

Freinetpedagogiikka

eeniks-koulu

14 kommenttia:

 1. Valmistelun tulisi sisältää eri laisia vaihtoehtoja jo sen vuoksi ettei heti kättelyssä perinteistä puolesta ja vastaan asettelua. Kun luottamushenkilöt asettuvat puolesta ja vastaan -linjoille, ei siitä kovinkaan usein synny mitään hyvä ja pahimmillaan jopa ihmissuhteisiin saattaa tulla säröjä. Vaihtoehdot herättävät päättäjien kiinnostuksen ja saavat heidät perehtymään paremmin valmistelun alaisiin asioihin. Siinä sivussa saattaa syntyä uusia ideoita, kun kymmenet päät muokkaavat rakentavasti valmistelijan
  esittelemiä vaihtoehtoja.

  Tällä Javan ohjeella pitäisi syntyä hyvää kunhan vain kaikki sen nyt ymmärtäisivät. Nyt on laittettu hyvä siemen maahan ja uskon sen kypsyessä, saadaan Uudessakaupungissa nauttia ennennäkemättämästä sadosta.
  Nöydä Kiitos päättäjille!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 2. Iso koulu minuakin mietityttää, Valkosella hyvä idea.

  VastaaPoista
 3. Valtuustossa tehtiin myös aloite joka estää hyvän siemenen itämisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro mitä siellä aloiteltiin.

   Poista
  2. Ilmainen ehkäisy alle 25 vuotiaille.

   Poista
  3. miehille vai naisille?

   Poista
  4. Ei aloitteessa mainittu sukupuolta.

   Poista
 4. Java on siirtynyt proon leipiin.

  VastaaPoista
 5. Vaihteeksi sinne lukijoitten mielestä. Vaihtelu virkistää.

  VastaaPoista
 6. Javalla ei ole minkäänlaista linjaa alustuksissa.

  VastaaPoista
 7. Valkonen on ainoa päättäjä, joka jaksaa perehtyä opetukseen. Muut eivät välitä opetuksen huonosta laadusta. He tekevät itselleen koulumonumenttia.

  VastaaPoista
 8. Olen montakertaa miettinyt onko aina "demograattisesti" tehdyt päätökset niin valtion kun kunnan hyödyttäneet meitä joka kuukausi yhtiömaksun maksaneita.Ei ole koska tuntuu aina löytyvän "avun tarvitsijoita" joille jaetaan näitä yhtiövastikkeilla kerättyjä €kuja jotka eivät kuulu valtion ja kuntien tehtäv..

  VastaaPoista
 9. Näin Nikkari Mörnestä
  http://ukinyt.fi/wordpress/arkistot/4183

  VastaaPoista
 10. No vi----si meni,kun väärä virsi laulettiin

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!