maanantai 9. lokakuuta 2017

Lukion menestys kertoo perusopetuksen tason

Tässä ajatelmiani lukiotilastoista, jotka ovat kaikkien luettavissa. Yritin nostaa aikoinaan ongelmia esiin, vaan eipä ketään kiinnostanut! PÄÄTTÄJIÄ EIVÄT KIINNOSTA FAKTAT!

Uusikaupunkilaiset päättäjät viis veisaavat lapsista. Se riittää, kun saavat tehdä itselleen mellevän monumentin!

 

lauantai 20. toukokuuta 2017


Kun opetustoimi ei toimi: UKIN LUKIO 218:!!!

                Lukio yo-tulosvertailussa naapurikuntien ykköseksi nousee perinteisesti Mynämäki sijalla 49. Positiivisena voidaan pitää Laitilan lukijoin sijoitus top-50:ssä. Rauman jättilukio keikkuu sijalla 165 ja sen iltalinja löytyy lukiolistan häntäpäästä 406/417. Uudenkaupungin lukion löydät rankingin paikalta 218.

Lukioiden rankingin kärkisijoja pitävät perinteisesti pääkaupunkiseudun koulut, joiden korkealla sisäänpääsykynnyksellä on vaikutusta sijoitukseen. Muuten lukion rangin osoittaa pitkälti, kuinka tasokasta opetus on ollut niin määrällisesti kuin laadullisesti. Tämä ei koske ainoastaan lukio-opetusta, vaan myös oppilaiden sitä edeltävää koulunkäyntivaihetta. Onhan selvä, jos toisella paikkakunnalla lapsi yo-kirjoituksiin mennessään saa kuukausia enemmän opetusta, vaikuttaa tämä kirjoituksissa menestymiseen.

Laitilan lukion sijoitus  kertoo siellä, vuosia sitten, tehdystä satsauksesta opetukseen. Uudenkaupungin lukion sijoitus puolestaan valaisee koruttomasti sen, mihin Walan ajan koulutussäästöt johtivat. Kun tähän liitetään Ankelon kaoottisesti johtama koulutuslautakunta ja sen junttapäätökset, ei lukiomme sijoitus liene mikään ihme. Sen sijaan, että nämä vanhat opetuksen alas-ajajat päästetään valtaan, täytyisi vastuullisia  opetuspäättäjiä uusia luovempaan ja koululaisen lähtökohdat ja menestys huomioivaan suuntaan. Luonnollisesti sama koskee myös esittelyä.

Opetus ja sen laatu on yksi tärkeimpiä paikkakunnan vaihdokseen vaikuttuvia tekijöitä.  Etenkin tämä vaikuttaa lapsiperheiden paikkakuntavalintaa. Kumpaan muuttaisit lapsinesi, jos saisit töitä autotehtaalta: Laitilaan, jossa on uusi monitoimitalo, uusittu uimahalli, uusi koulu, uusi kirjasto ja toimiva opetus vai Uuteenkaupunkiin, jossa Walan klikin aikana kaiken Laitilassa kuntoon saatetun  annettiin Uudessakaupungissa rappeutua, jotta  rahat kyettiin kanavoimaan huuhaaelinkeinopolitiikkaan ja hallihullutteluun?

Vallitsevasta tilanteesta saamme pitkälti kiittää onnetonta mediaamme, joka ei missään vaiheessa nostanut opetustoimeamme keskustelun kohteeksi eikä avannut ehdokkaiden opetusvisioita äänestäjille. Toisaalta, meidän ei pidä kokonaan heittää toivoamme sen suhteen etteikö opetustoimemme olisi jossain asiassa nostanut koulujamme valtakunnan kärkikastiin. THL:n tutkimuksen mukaan Uudenkaupungin kouluissa lapset oppivat muita enemmän ja verrokkikuntia nuorempana tupakoimaan. Kokonaan toinen juttu on se, onko kyseessä positiivinen asian muun kuin tupakkateollisuuden kannalta katsottuna - SE LIENEE SELVÄÄ, ETTEI SE AINAKAAN PAIKKAKUNNALLE MUUTOA EDISTÄ!


Linkki Lukiorankingiin

                                                       ⧭⧬⧭⧬⧭⧬⧭⧬⧬⧬⧭

maanantai 30. toukokuuta 2016

Lukiovertailu: Laitila nousi kohisten ohi Rauman jättilukion

Viime vuonna Uusikaupunki oli lukiovertailussa sijalla 257, nyt tapahtui nousu sijalle 161. Laitilan viimevuotinen sijoitus 214 nousi 2016 vertailun 70 tilalle. Vakka-Suomen perinteinen ykkönen Mynämäki paransi lukiovertailussa viime vuoden 59 sijasta peräti tilalle 40. Raumalla sijaitse Rauman Lyseon lukio, joka on kooltaan maamme suurimpia(13, suurin vuonna 2011). Se sijoittui 2015 vertailussa sijalle 185 ja nyt sijoitus on 132..

Lukiovertailu on epäreilu lukioiden keskinäisessä vertailussa, mutta se antaa jonkinlaisen kuvan paikkakunnalla tarjottavan opetuksen laadusta. Aikoinaan esim. Mynämäen lukio keikkui maamme kärjessä. Tuolloin mynämäkeläiset koululaiset saivat viikossa muutaman tunnin enemmän opetusta kuin esim. uusikaupunkilaiset. Vuosien varrella muutaman viikkotunnin ero muutta satojen tuntien eroksi. Säästöt opetuksessa ja sen seurauksena oppituntien väheneminen näkyivät Mynämäen sijoituksen putoamisena lukiovertailussa - onneksi nyt tyyli ja suunta on ylöspäin.

Laadukas opetus on oiva tapa synnyttää lapsiperheiden muuttoliikettä kaupunkiin. Tämä pitäisi huomioida etenkin niissä kunnissa, joissa huoltosuhde on uhkaavan vinoutunut ja vinoutuu edelleen. Pelkästään opetukseen ja sen puitteisiin satsaaminen ei riitä tekemään kuntaa muuttovoittoiseksi. Kunnassa tarvitaan positiivinen ilme, tekemisen meininki ja kuoliaaksi säästämisen sijaan rohkeita, mutta järkeviä investointeja vapaa-aikaan. Tämän osoittaa käytännössä kaikille kasvu-uralle noussut Laitila. Olisiko Uudeltakaupungilta järkevää säästämistä ja sijoittamista ostaa opetustoimen suunnittelu- ja hallintopalvelut Laitilasta? Menettäisimmekö mitään, jos ajatusta kokeiltaisiin käytännössä?

Lukiovertailu 2016

Lukiovertailu 2015

4 kommenttia:

  1. Älä Java unohda ukilaiset nuoret sijoittuvat hyvin työelämään.

    VastaaPoista
  2. Kiitos käynneistä ja kommentista! Ei pidä väittämäsi kutiaa, sillä: Koulutuksen ulkopuolella 17–24-vuotiaista Uudessakaupungissa 9,2 %, 8,2 prosenttia on maan keskiarvo vastaavanikäisestä väestöstä.
    Lähde: THL, 2014, kuntajako 2017

    VastaaPoista
  3. Java olisi kuulunut koulutuslautakuntaan

    VastaaPoista
  4. Kiitos käynneistä ja kommentista! Ilmoitin välittömästi vaalien jälkeen, etten saamallani äänimärällä ole halukas vastaanottamaan minkäänlaista luottamustehtävää.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!