sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

YK$IMIELI$YY$ MAK$AA - VÄKI JÄTTÄÄ UUDENKAUPUNGIN

Mikäli hallituksen päätöksenteossa yksimielisyys ja sillä ylimielinen hymistely ajavat ohi päätösten sisällön järkevyyden, päätöksiin perehtymisen, ollaan ajauduttu kauas luottamushenkilöiden kuntalain vaatimasta toiminnasta: LUOTTAMUSHENKILÖN ON TOIMITTAVA KUNNAN JA SEN ASUKKAAN PARHAAKSI! Uudenkaupungin kaupunginhallitus ei pahemmin näe, kuule tai katso saati kuuntele, kun se säheltää nokka pystyssä ja itseriittoisesti.

Kaupunkimme säästäminen on ollut pelkkää numeroihin tuijottamista. Hallituksen jäsenet vähät välittävät, mitä säästölukujen takaa löytyy. Tästä, veronmaksajien arkeen perehtymättömyydestä on seurannut ikävä ihmeellisyys joka osoittaa toiminnan virheellisyyden: Kun Suomen parhaimpiin lukeutuva työpaikkakasvun kaupunki menettää asukkaitaan, silloin sen säästötoimet ovat olleet auttamatta vääriä ja voimme paremminkin puhua mielivaltaisesta kuoliaaksi säästämisestä. Kansanmukaisesti todettuna Uudenkaupungin säästäminen on ollut pakkasessa housuihin virtsaamista - se lämmittää vähän aikaa, mutta pian vilu vaivaa kahta kauheammin.

Niin kauan kun minä muistan Uudenkaupungin talouden kompastuskiviin ja kohtuuttomiin rahareikiin on kuulunut sote:

 "Sosiaali- ja terveyskeskuksen osuus kaupungin käyttötalouden alijäämästä oli 66%. THL:n vuodelta 2014 tekemän selvityksen mukaan sosiaali - ja terveydenhuollon tarvevakioidut kustannukset olivat Uudessakaupungissa 11 % yli laskennallisen tarpeen (tarvevakioidut menot indeksi / Uusikaupunki = 111). 

Kokonaisuudessaan ylikäyttö on samalla tasolla kuin 2012, mutta terveyden- ja vanhushuollon suhteellinen osuus on laskenut ja sosiaalihuollon noussut. Uusikaupunki käyttää sosiaali- ja terveydenhuoltoon edelleen 5 miljoonaa euroa”tarvetta” enemmän."

Sama meno  jatkuu saman lautakunnan puheenjohtajan vetämänä jo kahdeksatta vuotta. Kaupunginhallitukset eivätkä valtuustot ole puuttuneet em. ylityksiin. Niinpä rahaa on vuosien varrella palanut rutkat 40 milj. euroa. Tämä osoittaa ikävästi todeksi sen, että Uusikaupunki säästää sieltä, mistä se poliittisesti käy kivuttomimmin, mutta ei edes yritä pistää talouttaan pysyvästi kuntoon. Aikaisemmin näistä asioista sentään keskusteltiin, mutta nyt ollaan niin helvetin yksimielisiä.

Uudenkaupungin sosiaali- ja terveydenhuolto ei ole sen kummoisempaa kuin muuallakaan, joten veronmaksajat maksavat vuosittain viisimiljoonaa euroa tyhjästä eli yksimielisyydellä siunatuista huonoista päätöksistä. Vuosien varrella lurahtaneella 40 milj. eurolla olisi pistetty kaupungin liikuntapuitteet kuntoon moneen kertaan monitoimihalleja, uimahalliremonttia, keinonurmea plus verojen ja taksojen laskua myöden. Mutta onneton päätäntäkoneistomme säästi juuri näissä väärissä kohteissa rahoittaen siten kaupunkimme vuodesta toiseen tehottomasti toimivaa sosiaali - ja terveydenhuoltoa.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että jo vuotena 209 tai 2010 asiaan puuttui entinen kaupunginjohtaja. Menneellä valtuustokaudella Lisa Pelttari kävi vääntämässä rautalangasta valtuustolle kuinka po. sektorin talous pistetään kuntoon. Valtuustokauden alussa osa valtuutetuista ehdotti Pelttarin palkkaamista ko. sektorin johtajaksi. Menneen maanantain valtuustonistunnossa vihjaisin Pelttarin palkkaamista vuodeksi Sari Rantasen tueksi, jotta taloutemme suurin, lintallaan könöttävä,  kulmakivi saataisiin viimeinkin oikaistua. Mutta enpä saanut vähäisintäkään myötäkaikua edes aikaisemmin Pelttarin osaamista ymmärtävältä taholta. 

Meillä ollaan ylimielisesti hymistellen yksimielisiä ja tämä yksimielisyys maksaa pelkästään soten valskaamisen seurauksena viisimiljoonaa euroa vuodessa. Toisaalta yksi lain ohjeistus täyttyy näinkin: Luottamushenkilön on käyttäydyttävä arvokkaasti ja arvokastahan tällainen päättäjien yksimielisyys on veronmaksajalle, pelkästään sosiaali- ja terveystoimesta uusikaupunkilaiset joutuvat maksamaan viisimiljoonaa euroa liikaa.

T








6 kommenttia:

  1. lopeta sitten nikulan ja järvisen perseen nuoleminen.

    VastaaPoista
  2. Forss se kuuluu yksimielisenä Nikulan ja Järvisen nuolijoihin. Java äänesti toisin.

    VastaaPoista
  3. Mikään ei muutu, kun kokoomus käyttää valtaa.

    VastaaPoista
  4. Nikula tai Wala Forss siunaa ja kansa maksaa. Siinä meillä aito porvaririntama.

    VastaaPoista
  5. Melko poikkeuksellinen ja avaava J. Valkosen kirjoitus. Mutta "onneksi" muutama taas kommenteissa puheen henkilöihin. Voi voi taas.

    VastaaPoista
  6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kun muutama ihminen on esillä, saavat he kehut ja haukut. Toisaalta meillä on henkilövaalit ja jos henkilöt tekevät vääriä päätöksiä, eivät he voi kovin oikeita olla tehtäväänsä. Ikävintä lienee tämä: Mitä enemmän väärässä olijoita löytyy yksimielisen päätöksen takaa, sitä karmeampaa ja kalliimpaa on jälki!

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!