sunnuntai 4. lokakuuta 2015

OSAAMATTOMUUS TUHOAA TOIMIVAT IDEAT!

ONKO UUDELLAKAUPUNGILLA TULEVAISUUTTA? Wallila 8.10 klo:17:00

Jääkieko-ottelussa huonossa pelivireessä oleva maalivahti vedetään välittömästi vilttiin. Liikeneuvotteluissa yritys pistää syrjään heidät, kenen nuppi ei kestä paineita. Entäpä kuinka toimii kunta, saako siellä töppäillä rajattomasti tai istua päättäjien pöydässä vaikka läkäri todistaisi luottamushenkilön nupin olevan huonossa kunnossa? -Kun olet kunnassa saavuttanut aseman, niin sopivassa kunnassa, keikut virkakihona huipulla eläkkeelle asti ja luottamushenkilönä keikut huipulla seuraaviin vaaleihin asti.

Voisitko kuvitella, että koripallojoukkueeseen palkattaisiin alta puolitoistametrinen tyyppi, joka ei ole koskaan pelannut koripalloa? -Tämä on urheilussa mahdotonta, mutta korkeisiin kunnan tehtäviin saatetaan valita täysin osaamaton ja kokematon tyyppi. Jos koripallossa joku pelaaja alkaisi toimia omin nokkineen ja heitellä palloa väärään koriin, hänet vedettäisiin penkille ja annettaisiin lopputili tai kannustajat nostaisivat valtavan metelin. Se mikä pätee urheilussa ei tässäkään asiassa päde jossain kunnassa, missä virkahenkilöille sallitaan selkeä asukkaiden edun vastainen toiminta.

Taidoiltaan vajavainen virkahenkilöstö on kunnan kehityksen jarru. Sen aika menee omien toilailujen salaamiseen ja paikkaamiseen, mutta mikä ikävintä ja kunnan kannalta traagisinta: Virkahenkilöstö estää uusien ideoiden ja ajatusten jalostumisen kunnan positiiviseksi kehitykseksi. Pahimmillaan jossain kunnassa on estetty vuosien varrella kymmenien, ehkäpä satojen positiivisten ideoiden jalostuminen kuntalaisten paremmaksi tai edullisemmaksi elämiseksi.

Jossain kunnassa on käynyt niin, että sen virkahenkilön esityksestä, jonka tehtävä on taata hyvät kouluolot lapsille, viedään lapsilta koulut; se virkahenkilö kenen tehtävä on taata viihtyisä asuinympäristö, yrittä esityksillään tuhota sen; se virkahenkilö, kenen kuuluu suunnitella sujuva liikenne, sabotoi liikennettä ja se virkahenkilö kenen olisi, valtuuston yksimielisen päätöksen mukaan, turvattava kunnan vanhuksille itse tuotettu laadukas asuminen, ei välitä valtuuston päätöksestä saati vanhusten elämänlaadusta!

Jossain kunnassa virkavalmistelijoiden itseriittoisuus ja omahyväisyys kertoo kuinka tämä vrkahenkilöeliitti on täysin vieraantunut kuntalaisten arjesta. Kun kuntalaisilta vaaditaan vyön kiristystä, virkamieseliitti ramppaa maailmalla pitämässä kokouksia ja kekkereitä kuntalaisten rahoilla. Jonkun kunnan virkahenkilöt jopa elvistelevät somessa kuinka lystiä on törsätä varenmaksajien piikkiin. Kaiken huippu kuitenkin lienee se, että jonkun kunnan kokouksia pidetään vierassa maassa, lentomatkan päässä.

Mainitunlaiseen maaperään on aivat turha heittää minkäänlaisia idean siemeniä, sillä siellä ne itävät yhtä epätodennäköisesti kuin kuumaan laavaan kylvettynä. Tulevaisuuden rakentaminen lähtee osaamisen, kokemusten ja ideoiden yhteensovittamisesta. Jos valmistelijoilta saattaa tulla ihan mitä tahansa, mutta ei mitään hyvää, on paikallaan pohtia heidän virkarooliaan ja kykyä toimia tuossa virkaroolissa.

Jossain kunnassa on viimeinkin aika avata silmät ja avoimesti tarkastella tekemisen tasoa ja tehokkuutta. Eilispäivään ei saa jämähtää syyttelemään tai jumiutua märehtimään munauksilla ja voivottelemaan, mutta sen verran menneitä pitää tutkia, että vamistelun realiteetit aukeavat tulevaisuuden sunteen. Tämän tarkastelun jälkeen yhteistyössä täysin voimin ja avoimin purjein, uusin ideoin kohti postiivista kehitystä ja tulevaisuutta.

4 kommenttia:

 1. Sivuaa jossakin määrin edellistä Fb - päivitystänikin. On se niin, että esittelyvallan omaavien pitää haistella "ilmapiiriä". On myös niin, että kunnan on osattava riisua nyt kaikki epäoleellinen toiminta. Edessä on kovat ajat.

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja Jormalle kommentista! Uudenkaupungin tilanne poikkeaa melkoisesti muusta Suomesta. Kun muut satsasivat palveluihin, lyötiin Uudessakaupungissa palvelujen ja puitteiden kehittäminen laimin hakaten rahat epäonnistuneeseen elinkeinopolitiikkaan. Nyt, kiitos autotehtaan ja Vahteruksen, olemme saaneet kaupunkiin satoja uusia työpaikkoja. Ikävä vaan, että työpaikat eivät ole tuoneet kaupunkiimme uusia asukkaita - kukaan ei muuta puitteiltaan ränsistyvään kaupunkiin, jossa lapset, nuoret ja nyt ikäihmisetkin ovat vain säästökohde. Nukkuiko Uusikaupunki tämän mahdollisuuden ohi vai saammeko siitä vielä kiinni? Mersu-sopimus loppuu vai jatkuuko se, on siinä yksi meidän tulevaisuuden vedenjakaja.

  VastaaPoista
 3. Eikös Soijatehdaskin pian aloita uudelleen ?

  VastaaPoista
 4. Kiitos vierailuista ja viestistä! Huomenna MOT valaissee soijatehtaan kuvioita.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!