maanantai 5. lokakuuta 2015

Pistikö Uusikaupunki kolmemiljoonaa veronmaksajien euroa soijatehtaaseen?

Kaikki kaupungissamme tietävät, että Uusikaupunki rakensi miljoonilla euroilla infraa soijatehtaan tarpeiden tyydyttämiseksi. Viimeinen tähän projektiin liittyvä tienpätkä eli kiekuraliittymäkaista valmistunee aivan näinä päivinä. Myös Uudenkaupungin Vesi teki merkittäviä putken vetoja tyydyttääkseen soijatehtaan tarpeita - tämän kustannuksista kertonee jotain paikkakuntamme nykyinen veden hinta.

MOT-ohjelmassa kerrottiin soijatehtaan tarvinneen 100 milj. euroa alkupääomaa. Samassa ohjelmassa Uudenkaupungin kaupungin kerrottiin anteneen tehtaalle kolmemiljoonaa euroa. Mikäli ole ymmärtänyt väärin oikokaa. Siis onko Uudenkaupungin kaupunki antanut kolmemiljoonaa euroa rahaa soijatehtaalle?

Koska miljoonien tiet, vesijohdot ja viemärit ovat vieläkin kaupungin ja Uudenkaupungin Veden omistuksessa, on tänään kerrottu soijatehtaalle annettu kolmemiljoonaa euroa jotain aivan uutta minulle. Elinkeinopuolen ylityksiä tivattiin valtuustossa syksyllä 2012. Hallituksenpuheenjohtaja selitteli tuolloin kysymykseeni, että kaikki on kirjattu niin pienille ja useille lappusilla ettei niistä voi saada selvää. Pitkälti juuri tämän vuoksi vastuuvapautta ei tuolloin myönnetty asianosaisille

On kohtuullista odottaa, että asia selvitetään avoimesti ja uskottavasti kaupunkilaisille. Nyt kyseessä on yli kuusikertaa suurempi summa kuin aikoinaan rättihalliepisoodissa, jonka tiimoilta jotkut vaativat poliisitutkintaa. Haluan myös muistuttaa, että soijatehtaan tiimoilta maksettiin tuntuvia tuhansien eurojen boonuksia virkahenkilöille - taisi joku saada kyppitonninkin!

En syytä ketään, vaan ihan tavallisena kaupunkilaisena haluan selkeän selvyyden soijatehdasepisoodista ja etenkin siitä, miten kaupunkilaisten rahoja käytettiin hankkeen tiimoilta. Selvitys on tärkeää, jotta kaikki epäilykset poistetaan ja kerrankin täällä korvataan usko tai luulo tiedolla.

10 kommenttia:

  1. http://raimoilaskivi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204103-paljonko-maksaa-ja-kuka-maksaa

    VastaaPoista
  2. On tämä touhua. Kukaan ei tee mitään ja miljoonat katoo.

    VastaaPoista
  3. http://forss.vuodatus.net kertoo näin

    Minne meni? kirjoitti 6.10.2015 klo 17.02
    Eilisessä MOT ohjelmassa kerrottiin Ugin menettäneen soijatehtaan konkurssissa 3 milj/€. Ohjelmassa patsastelivat Kari Koski, Jouko Antola ja Heikki Wala. Voisitteko kertoa mihin ja millä tavalla se raha meni? Tarkastus ltk voisi myös kertoa näkemyksensä miljooniin. Tarmo Kangas ja Timo Järvinen olette innokkaasti kirjoittelemassa. Nyt kirjoitustanne odotetaan.
    Tarmo K. kirjoitti 6.10.2015 klo 19.03
    ........ joo, eipä mennyt ihan putkeen tuo soijahanke. - Valtiolle / veronmaksajille ja eläkeyhtiöille taitaa tulla yht.> 75 ME:n menetykset. Kaupungin tappioita onkin hankalampi laskeskella ( kun en tiedä, mitä soijatehtaan konkurssissa on valvottu U:gin saatavina).

    Betorantien jatke, Laitilantien liikenneympyrä yms kunnallistekniikka tuli maksamaan noin 3 ME, sen päälle vesi- ja viemärijohdot. Sekä Hepokarin tyhjäksi jäänyt soijaöljysäiliö = 1 ME. - Nämä investoinnit eivät menneet hukkaan, mikäli tehdas käynnistetään uudestaan. - Em. hankkeista on valtuuston ( jossa itsekin olin v. 2012 saakka) tai muitten toimielinten päätökset - eli me kaikki muutkin kuin kj. Koski uskoimme homman onnistumiseen.

    Kaupunginhallitus ( ml. Forss ) maksoi kj. Koskelle 10.000 euron bonukset soijahankkeen onnistumisesta, arkkitehdille ym. hieman vähemmän. - Pitäisikö nuo bonukset nyt periä takaisin ?? - Ei kai, toimihan tehdas sentään 1/2 vuotta ............. ja pian taas uudestaan.

    Suhteessa eläkeyhtiöihin, Finnveraan ym. sekä luottolaitoksiin kaupunki selvisi aika vähällä - olettaen, että tehdas käynnistyy. Emme antaneet luottoa emmekä takauksia - vain infraa.
    Ja tehdas takuuvarmasti pysyy Orivolla, sitä on enää hankala siirtää Moskovan lähelle .......... MOT

    VastaaPoista
  4. Suhteessa kaupunki menetti enemmän. Se rahoitti ensimmäisenä soijatehdasta 3 milj. euroa. Se on hiukan isompi summa Ugin budjetista kuin Finnveran ym. osuus valtion budjetista.

    VastaaPoista
  5. Osaamatta ottaa kantaa menetyksiin niin tällainen löytyi
    http://ukis.fi/2014/08/27/uudellakaupungilla-30000-euron-saamiset-soijatehtaan-konkurssipesalta-ugin-edustaja-velkojainkokouksessa-rakennusmestari-joka-ei-ole-kaupungin-palkkalistoilla/

    VastaaPoista
  6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Katsokaapa vaan, niin kukaan ei välitä tuon taivaalista mihin rahat ja miten paljon niitä meni. Tokaistaan vaan rennosti: SITÄ TIKULLA SILMÄÄN, JOKA VANHOJA MUISTAA! Valtuustossa oli 40 todistajaa + lehterit kuulemassa hallituksenpuheenjohtajan, Haverisen ja allekirjoittaneen keskustelua. Onnettoman lippuslappus-selityksen uppoaminen valtuustoon oli pöyristyttävän kallis ihme!

    Mitä taas tulee kaupungin vaatimuksiin ja vaatijaan velkojainkokouksessa, se osoittaa uusikaupunkilaista ihmeellisyyttä, joka tuskin onnnistuisi muualla. Rakennusmestari johtaa satamaa ja toimii kaupungin edustajana konkurssin velkojainkokouksessa. Missähän on noin laajaan osamiiseen valmistava teku vai tuliko lakiosaaminen satamanhallituksessa istuvalta palomieheltä? Kaikki tämä osoittaa, että johtajuus puuttuu koko kaupungista - eipä olisi käynyt näin, jos kunnallisneuvoksetar olisi jatkanut vielä yhden kauden!

    VastaaPoista
  7. olet sinä java niin viisas, etkö voisi lähteä muualle ja jättää meitä tyhmiä rauhaan

    VastaaPoista
  8. Nyt soijatehtaalla on omistaja, joka ei juuri ole bisneksissään epäonnistunut. Kauan tutkittuaan otti riskin U:gin tehtaan jatkamisesta.

    VastaaPoista
  9. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kukaan tässä kaupungissa ei vastustanut soijatehtaan tuloa. Se markkinoitiin päättäjälle lottovoittona - PUHUTTIIN JOPA 1 500 TYÖPAIKASTA!. Ehkä tilanne olisi ollut toinen, jos taustoista ja realismista olisi ollut edes jonkimoista hajua. Olisi viimeinkin hyvä saada tietää mitä tapahtui, kenen toimesta ja mitä kaikki maksoi? Ihan vaan sen vuoksi, ettei sama toistu.

    On todella hienoa, että nyt soijatehdas on menestyvän vastuunkantava, yrittäjän käsissä eikä huuhaatyyppien. Toivottavasti homma toimii ja yrityksestä kasvaa Vahteruksen kaltainen menestystarina, joka työllistää uusikaupunkilaisia.

    VastaaPoista
  10. ...hei tyhmät...se o semmone juttu ettei tyhmyydellä..siis ammattitaidottomuudella, sekä AHNEUDELLA kaverille kans-tyylillä pitkään kaupunki pötki...kattokaas tyhmät, jotka haluatte rauhassa salailla veronmaksajien rahat omiin taskuihinne.....NE RAHAT LOPPUU JOSKUS....siirryttekö sitten seuraaviin pikku kyliin kuppaamaan!!!...no,lähtihän täältä jokunen yksilö jo tuhlailemaan naapurikaupungin varoja...on kuulemma hyvin jo tuhlailtuki..
    On se vaan uskomatonta tämän kaupungin pienet pikkuPiirit ja USKOMATON kansa, joka ei puutu...ja kun JOKU puuttuu haluten hyvää ja totuutta esiin KAIKKIEN hyväksi...sepä suunavaaja kaikin keinoin MESTATAAN......ja kansa uskoo pukuHerroja!!!!
    En ole kyllä eläissäni tälläistä vastaavaa kylää nähny enkä kuullu!!!!! nimim.Muualta tänne eksynyt ja oppinut maiilmalla,että herratkin paskoo vaikka puku päällä onkin

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!