perjantai 9. lokakuuta 2015

Wallilan ilta oli loistava alku menestyksekkäälle keskustelulle!

Kokoomuksen eilen järjestämä ONKO UUDELLAKAUPUNGILLA TULEVAISUUTTA -tapahtuma tai pikemminkin seminaari keskusteluineen oli lähes kauttaaltaan onnistunut. Paikalla oli mukana, pääsääntöisesti kokoomuslainen kirjo, uusikaupunkilaisisa. Kaikkiaan Wallilaan saapui reilut kolmekymmentä varsin aktiivista keskustelijaa, joukossa mm. kirkkoherra Mierlahti. Ainoa miinuksen annan poissaolijoille.

Miksei yksikään johtava virkahenkilö tai Kokoomuksen ulkopuolinen paikallispolitiikko saapunut paikalle? On vaikea synnyttää keskustelua ja vaatia avoimutta, jos osa porukasta ei keskustele ja lymyää piilossa. Toivottavasta tapahtuma saa jatkoa ja sitä myötä muidenkin puolueiden tyypit ja virkahenkilöt aktivoituvat keskustelemaan.

Wallilassa käytiin mielenkiintoinen ja hyvin alustettu mielipiteiden vaihto esim. sosiaalipalveluista. Kokoomus useinmiten korostaa yksityistä ja kolmatta sektoria. Itse olen sitä mieltä, että kunta hoitakoon itse po. palvelut ja sain hyvin näkemykseni sanottua. Onhan moraalisesti väärin, jos toiset hyötyvät härskisti jonkun ihmisen hädästä. Tilane muotoutuu kokonaan erilaiseksi silloin, jos kunnan itse tarjoama palvelu on laadultaan vajavaista tai kohtuuttoman kallista eli toisen hädästä hyötyjä löytyy kunnan oman organisaation sisältä. Jos kunnan omaa toimintaa ei saada toimimaan kaikin tavoin kiitettävästi, on pakko tarttua yksityiseen vaihtoehtoon.

Tilaisuudessa pisti piikkinä esiin käytännön esimerkki oman kaupunkimme sosiaalitoimen onnahtavasta toiminnasta. Vaikka on Uudessakaupungissa on voimassa valtuuston selkä yksimielinen päätös, jonka mukaan määrätyt palvelut hoidetaan kaupungin itse tuottamina tai pieniä paikallisia yrityksiä apuna käyttäen, suosii sosiaalitoimi kalliimpaa kansainvälistä vaihtoehtoa. Voiko tämä kenties johtua erään henkilön kahdella jakkaralla istumisesta?

Illan teemaa ONKO UUDELLAKAUPUNGILLA TULEVAISUUTTA?, lähestyttiin hyvin alustuksin ikäihmisten, nuorten jne. näkökulmasta ja keskustelu eteni letkeän rakentavasti Timo Järvisen vetämänä. Toivottavasti tapahtuma saa jatkoa ja sen tuomiin mahdollisuuksiin tartutaan yli puoluerajojen. Kiitos Kokoomukselle vaivannäöstä, alustajia mm. Hämeenlinnasta, pääkaupunkiseudulta, Turusta jne.  ja onnistuneesta avoimesta tilaisuudesta, jossa jokainen avata suunsa.

p.s
Nyt tämän blogin salasana on muutettu, enkä enää jakele sitä jokaiselle taustastatistiikasta kysyjälle


14 kommenttia:

 1. Hyvä tilaisuus olisi siis kannattanut jakaa... miksei väsätty kivaa youtube-juttua koko illasta parhaisiin paloihin leikeltynä? Olisivat siis nähneet kotiinkin jääneet mitä hengen haikuja menettivät?

  Osku-setä

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja Osku-sedälle kommentista. En ollut tapahtumaa järjestelemässä, niin en tiijä - mutta huominen lehdykkä valistanee asiasta. Jatkoa kuulemma seuraa, joten ei muuta, kun ensi kerralla mukaan, niin tulee lisää hengen haikuja ja ajatuksen kaikuja..

  VastaaPoista
 3. Oliko Heikki Wala paikalla, enntä demareita??
  Tämän päivän lehti ei kertonut halaistua sanna josko tiistaina sitten?

  VastaaPoista
 4. Javasta on tullut kokoomuslaisten perseennuolija. Ei vasemmiston kanssa veljeile.

  VastaaPoista
 5. Ao tapahtuma ei suuria hiphip hurraa huutoja aiheuta. Mikäli ilmoitetun teeman mukaista keskustelua halutaan viedä eteenpäin poliittisesti, niin esim. tässä tapauksessa olisi odottanut kokoomuslaisilta aloitteellisuutta ja yhteistyökykyä saada saman pöydän ääreen muutkin poliittiset ryhmittymät ja yhteistyössä rakentaa keskustelutilaisuuden etukäteen.
  Yhteistyöhalukkuutta olisi osoittanut myös monien muiden tahojen saaminen tapahtumaan etukäteen sopien.
  Jos halutaan tilaisuudelle painoarvoa, niin silloin ei vaikuttajia kutsuta paikanpäälle jollain tekstiheitoilla somessa, vaan sopimalla etukäteen.
  Nyt näytti olleen lähinnä kyse paikallisen kokoomuksen laajennetusta "kuukausikokouksesta" ja tuollaisista kokouksista paikallislehden ei ole tarvetta kirjoitella minkään puolueen kohdalla.

  VastaaPoista
 6. Demareiden torikojusta on aina juttu lehdessä. Tilaisuudesta tiedettiin laajasti ja pelkurit jäi pois. Voisi lehti Wallilasta kirjottaa, kun täälläkin sellaiset, jotka ei paikalla olleet kommentoivat tapahtumaa, jossa eivät olleet. Kiinnostusta näyttää olevan.

  VastaaPoista
 7. Jos Wala olisi ollut järjestäjä, olisi siellä ollut Uudenkaupungin Sanomat ja itse emriittuspäätoimittaja. US on puolueellinen ja karttaa Javan ja Järvisen tilaisuuksia. Sen tietää pöljäkin. Kaikista päättäjistä tehdään juttuja pyöreiden vuosien täyttyessä, ei ollut Javasta riviäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan niin, päättäjistä todellakin tehdään juttuja niin meillä ja muualla, mutta ei turhanpäiten kadunmiehistä.

   Poista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kyseessä oli kaikille avoin tilaisuus, joten se henkilökohtaisista kutsuista ...eihän koripallo-otteluunkaan lähetetä kaikille kaupunkilaisille henkilökohtaista kutsua. Eihän tässä kaupungissa päättäjiä saada vapaa-ajalla samaan keskusteluun kuin menemällä kaupunkilaisten rahoilla Seinäjoelle tai Vaasaan, joten se siitäkin. Minulla ei ollut osaa eikä arpaa tapahtuman järjestelyissä, jotka olivat kaikin puolin laadukkaat. Kannattaa muistaa myös se, että jo 2009 esitin vastaavanlaisten tilaisuuksien järjestämistä. Silloin niitä sentään kaavailtiin, mutta nyt tilanne on täysin toivoton.

  Tänään tavattiin Harton kanssa sattumalta ja samalla ryystettiin kupit kahvia. Oli tosi mukava turinatuokio, vaikka ei puhuttu urheilusta juuri lainkaan. Kävipä samalla ilmi, että Hartolla oli sovittu meno Wallilan tapahtuman aikana. Eiköhän Harto ole ensi kerralla mukana ja siten saadaan lisää näkemystä ja uusia lähestymiskulmia asioihin.

  Wallilassa muutama läsnäolija ehdotti minun järjestävän jonkinmoisen juttutilaisuuden. Tänään jo Harton kanssa puhuttiiin asiasta alustavasti myönteiseen sävyyn, joten eiköhän siitä vielä jotain tule.

  VastaaPoista
 9. Näin Aimo Rundgren näkee Wallilan tilaisuuden(Suora lainaus Facebookista heille, ketkä eivät siellä vieraile):


  Wallilan hetki

  Perjantaina paikallinen Kokoomus järjesti tilaisuuden. Onko Uudellakaupungilla tulevaisuutta? Jota edelsi Javan blogissa hieman provogatiivinen mainos. Tämän johdosta oli pakko mennä kuuntelemaan.

  Tilaisuus olikin aivan erillainen että hyvin rakennettu. Aluksi tuotiin esille kuinka tärkeätä viedä julkisensektorin tähtäintä ennalta ehkäisevään suuntaan, eteenkin sosiaali ja terveys puolella. Mutta samalla tuotiin esille resurssien vähäisyys, jonka jälkeen väläytti SITRA:n edustaja heidän uudesta strategiasta olla osa rahoittaja projekteille missä yksityinen on pääinvestoija sekä päämääränä on oltava joku mitattavissa oleva yhteiskunnallinen hyöty. Tämä kuulosti hienolta ajatukselta, mutta koska sosiaali&terveyssektorin ongelmat ja syyt ovat moninaiset. Luulisi että riitävän tarkan investointisopimuksen tekeminen vaikeaa, eteenkin kun investoijalla on mahdollisuus menettää tuoton lisäksi myös sijoitettupääoma. Mikä osaltaan karsii ulkomaiset sijoitukset.

  Paikallinen sosiaalialan yrittäjä toi esille pitkän ajan kehittämisen vaikeuden, johtuen kunnan näkökentän lyhyydestä. Sitten tuli terveiset pk-yrittäjältä kunnalle.

  Sokerina tähän tilaisuuteen toi ”kaupunki kehittäjä” ei mennyt oikein, mutta ei väliä, joku konsultti. Konsultti toi tilaisuuteen sen tärkeän seikan että ainoastaan yhteistyöllä voimme kehittää paikallista yhteiskuntaa. Yhteisöllisyys on juuri sitä sosiaalista pääomaa mitä pitäisi kasvattaa. Tämä sosiaalinen pääoma tulee siitä että siedämme toisin ajattelevia ja yritämme ymmärtää heitä. Oletteko huomanneet että meillä on ihmisiä jotka ajattelevat aina samoin, jos yrittää päästä dialogiin tällaisen henkilön kanssa, hedelmällinen keskustelu ei onnistu koska sama ”raita lähtee pyörimään”. Kutsun tällaista ihmiseksi joka [on kerran ajatellut, eikä tarvitse enää ajatella]. Oletko sinä sellainen? Tee happotesti. Kuinka monta kertaa olet ollut dialogissa erilailla ajattelevan kanssa, vuoden aikana? Kuinka monta kertaa olet muuttanut mielipiteesi, toisen ajatuksen pohjalta, vuoden aikana? Jos sinulla on useita ketoja olet rikkaampi kuin keskivertokansalainen ONNITTELEN.

  Paltaanpa Wallilaan. Lopuksi toi kolmannensektorin edustaja halun olla yhtenä toimijana mukana yhteisessä tekemisessä. Huomasin että minulle tuli hetki jossa välähdyksenomaisesti ajattelin. ”Kyllä meille vielä joskus paistaa aurinko”, vaikka hallitus on yrittänyt vaihtoehdottomalla politiikalla talloa sitä. Ankeutta lisää opposition vaihtoehdoton politiikka

  VastaaPoista
 10. Vähän on ontuva tuo vertaus koripalloon, vai myikö paikallinen kokoomusyhteisö tilaisuuteen pääsylippuja. Koripallomatseihin ymmärtääkseni myydään, ainakin Korihaiden.
  Eiköhän niitä päättäjiä ja muitakin saada vapaa-ajalla tapahtumiin. Se on vain järjestäjän halusta ja taidoista kiinni.

  VastaaPoista
 11. Kiitos käynneistä ja nasevasta vastauksesta! Ei vapaapeleihin eikä junnupeleihin myydä lippuja. Ei ikävä kyllä saada päättäjiä tapahtumiin eikä edes kaikkiin kokouksiin, sitä on yritetty useat vuodet. Ei edes valtuustonjälkisiin iltakouluihin jää kaikki valtuutetut! Nyt aiesopimusatson aikana pidetään osa luottamushenkilöistä ulkona kaikesta mahdollisesta.

  VastaaPoista
 12. Missä oli ukis.fi vai oliko Javalla mikit mukana?

  VastaaPoista
 13. Kiitos käymisistä ja kysäsystä! Mikki on aina mukana, muttei ollut päällä. Käsittääkseni läpyskän toimittaja oli paikalla, joten annas nähdä mitä saamme lukea.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!