lauantai 25. toukokuuta 2024

WINTTERIN TILOJEN NIMET!


Satuin taannoin istumaan poppoossa, joka keskusteli megahanke Wintterin tilojen nimistä. Ensinnäkin täytyy antaa iso kiitos heille, ketä tutkivat historiaa ja löysivät sieltä uusikaupunkilaisten merkkinaisten, kaupunkimme historian suurimman ja kalleimman hankkeen tilojen, nimeämiseen sopivia nimiä. Itse esitin yhdeksi nimeksi, leikillisesti pyöräkatosta, mutta muuten totesin tarjottuja nimiä hyviksi. Jotkut nimet saivat osalleen kritiikkiä, mutta niinhän on aina, kun asioista päätetään porukassa - ensin ollaan eri mieltä ja sitten sovitaan tai tehdään kuten meillä eli tehdään kuten virkahenkilövalmistelu esittää. Näin meillä kävi, tosin itse olisin halunnut laajemman porukan päättämään nimistä tai ainakin saanut enemmän aikaa nimien pohdiskelemiseen kuin vajaan tunnin - nimet annettiin po. poppoolle vasta kokouksessa kyseisen pykälän käsittelyn yhteydessä.


Esitin kaupunkilaisten kuulemista ja mahdollisten sponsorien käyttöä nimiasiassa. Aivan pykälän käsittelyn alussa, joku muukin oli samoilla linjoilla, mutta, kuten aiemmin avasin tapahtunutta, ajan vieriessä into kuulla lapsia tahikka muita kaupunkilaisia laantui. Itse en kritisoinut annettuja nimiehdotuksia, joista keskustelua nostivat mm. Pirkko ja Helena, halusin yksinkertaisesti sitouttaa kaupunkilaiset mukaan jättihankkeeseen. Ehkäpä juuri nimikilpailu olisi viimeistään yhdistänyt kaupungin asukkaat nyt kiistanalaisen hankkeen taakse. Muistutan, että Wintteri kustantaa satamiljoonaa ehkäpä jopa sata viisikymmentämiljoonaa uusikaupunkilaisille veronmaksajille ja kyseessä ovat ihan oikeat eurot eivät mitkään Uiton ruplat. Me todellakin tarvitsemme yhteishenkeä, jotta kyseisestä hankkeesta tulee ratkaiseva osa Uudenkaupungin huomisen vetovoimaa ja menestystarinaa eikä viimeistä naulaa arkkuun, joka vei satoja vuosia vanhan kaupungin manan maille.

Kenelläkään nimitilaisuudessa istuneella ei ollut vähäisintäkään kokemusta sadanmiljoonan euron kokoisen kiinteistöhankkeen nimeämisestä. Kun muistatte esim. Turku hallin kehityskaaren ja uuden Tampereen jäähallin nimivenkoilut, ei tämän suurusluokan hankkeen valmisteluun voi suhtautua välinpitämättömästi tai tehdä sitä hosuen. Nyt muutama ihminen otti valtavan vastuun nimiesityksen valmistelussa ja pelkään sen herättävän jonkinmoista närää kaupunkilaisten keskuudessa. Sen vielä totean koko Wintteri casesta, että meillä ei vieläkään ymmärretä hankeen tarjoamia mahdollisuuksia ja siksi olemme nimiasiassa pahasti myöhässä ja tämä taas lisää melkoisesti riskiä Wintterin epäonnistumisen suhteen. Onko Wintteri se viimeinen perintö, jonka itsenäinen Uusikaupunki jättää tuleville polville?

50 kommenttia:

  1. Asiantuntemus loistaa poissaolollaan teidän kokouksissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ellei puhuta kaupunkikeskustan tuhoamisesta, siitä on näyttöjä.

      Poista
  2. Sinä J. Valkonen olet yhteistyökyvytön päättäjäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkonen on oikeassa. Ei muutama tyyppi voi päättää nimistä ja myöhässä ollaan.

      Poista
    2. Jos ei ole samaa mieltä demarien kanssa on aina yhteistyökyvytön.

      Poista
  3. Arkkitehti asialla ja jälki sen mukaista.

    VastaaPoista
  4. Mutta miksi se on aina Valkonen joka on yksin eri mieltä. Voiko muut olla aina väärässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei eri mieltä oleminen tarkoita että olisi oikeassa tai väärässä

      Poista
  5. Esimerkiksi Wintterin urheiluhalli voidaan hyvin nimetä vaikka Uusikaupunki Areenaksi, koska se ei poissulje sen nimeämistä myöhemmin yhteistyökumppanin mukaan. Alkuperäinen nimi säilyy aina tilojen virallisena nimenä, vaikka yhteistyökumppani vaihtuisi matkan varrella. Turun Gatorade Center on todellisuudessa edelleen Turkuhalli ja Rauman Kivikylän Areena on edelleen Äijänsuon jäähalli jne, jne, jne. Joten tähän nimeämisasiaan ei liity mitään sen suurempaa draamaa tai riskiä tulevaisuuden suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kaupunki haluaa kunnon rahat, täytyy nimet myydä nyt eikä antaa myyntiä seura-amatöörien käsiin. Vai luuleeko joku Korihaiden tilittävän rahaa hallinnimestä kaupungille. Tampereen halliyhtiö sai miljoonia nimestä, meillä sama sauma.

      Poista
    2. Mallia Tampereesta. Java on oikeilla jäljillä.

      Poista
    3. On ihan eri asia kaupata nimeä uudelle monitoimikiinteistölle kuin jollekin vanhalle yhdenlajin hallille. Mitähän nimi maksoi, saa myydä yksinoikeudella halpaa makkaraa?

      Poista
  6. Löysikö kaupunginhallituksesta eriytetty kaupunkisuunnittelulautakunta jotain säästöesityksiä, joilla saadaan kaupungin omistamaa ja aivan poukkeuksellisen isoa rakennuskantaa pienennettyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johan se on nähty. Laitetaan myyntiin myyjälle, joka ei myy.

      Poista
  7. Ei ole poliittista tahtoa ja taloudellista ymmärrystä riittävästi nokkapoliitikoilla eikä virkamiehetkään tee yhtään ylimääräistä ellei siihen tule poliittista painetta. Lopputulos on jo nähtävissä kun ihmisten kalleimman omaisuuden arvot vajoaa, vajoaa, vajoaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusikaupunki on virkamiestensä vanki. Niiden kanssa mennään, kun eivät muualle kelpaa MOT.

      Poista
  8. Kiitos käynneistä sekä kommenttiosion aktiivisesta täyttämisestä mielipitein, ajatuksin, tiedoin ja toivein! Ikävä kyllä valmistelijoidemme yhteinen piirre ei löydy kyvystä parantaa kaupunkimme palveluita, kasvattaa asukaslukua ja siten turvata kaupungin talous ja tulevaisuus vaan poishakuisuudesta - kaikki haluavat johonkin muuhun paikkaan töihin kuin kaupunkiorganisaatiomme. Jokainen voi pohtia yksilön intoa pakertaa jonkin sellaisen työpaikan sisällä ja eteen, minkä haluaa jättää taakseen. Uusikaupunki menettää asukkaita ja talous sakkaa, mutta virkaväellä menee hyvin - se riittää joillekin!

    Kuten tässä nimiasiassa niin monessa muussakin valmistelussa arkitehti on hän kuka on ideoinut ja tehnyt suurimman työn. En missään nimessä vastustanut hänen esittämiään nimiä tai nimilinjausta, vaan halusin laajemman porukan mukaan toteuttamaan nimikuviota. Eikä arkitehdillä ollut yhtään ääntä, kun nimistä "päätettiin" torstain kokouksessa. Rohkenen todeta senkin, että meitä uusikaupunkilaisia asuisi täällä tänään 26.5.2024 rutkasti enemmän, jos päättäjät olisivat osanneet valita po. esittelijän valmistelusta juuri ne oikeat jyvät, jotka olisivat itäessään mahdollistaneet kaupunkimme hallkitun kasvun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Java on demokratian ytimessä: "Rohkenen todeta senkin, että meitä uusikaupunkilaisia asuisi täällä tänään 26.5.2024 rutkasti enemmän, jos päättäjät olisivat osanneet valita po. esittelijän valmistelusta juuri ne oikeat jyvät, jotka olisivat itäessään mahdollistaneet kaupunkimme hallkitun kasvun." Ts. Java ja muut demokraattisesti valitut PÄÄTTÄJÄT ovat halunneet pitää kyseisen esittelijän kaupunkimme organisaation piikkipaikalla, jo yli 30 vuotta. Tuohon aikaan mahtuu paljon hyvää ja huonoa. Päättäjien tehtävä on vaatia ja muuttaa huonoa valmistelua, jos huomaavat sen huonoksi. Se, että opposition vähemmistö ei saa muutettua ko. "laadukasta" valmistelua kuuluu demokratiaan. Toisaalta nyt on nähtävissä, mihin vasemmisto (SDP apupuolueineen) päätöksillään on tämän maan kehityksen saanut, on tullut tiensä päähän. Jää nähtäväksi pääseekö YT- asiantuntija Seppo apupoikineen muuttaman kaupunkimme suuntaa ensi keväänä. Oma mitättömän pienen pieni ääneni ei mene (enää) YT- joukoille, vaan plarin hengissä pitämälle taantumuksen punaiselle ruusulle. Haluan kaupunkini pysyvän pienenä ja elinvoimattomana kesäkaupunkina.

      Poista
    2. Meillä enemmistö Demarit, osa kokoomusta ja keskustaa päätivät Ugin alamäen. Mitkään annetut vaalilupaukset eivät ole toteutuneet. Rahaa kylvettiin vastuuttomasti eikä kaupunkiorganisaatiota kevennetty. Kannattaako täällä äänestää, kun ei tiedä kenelle ääni menee? Jos äänestät Seppoa, ääni menee jonkun Raimon kautta Demareille.

      Poista
  9. Allekirjoitukset
    Urakkasopimuksessa ovat olleet jo yli kolme vuotta ja valtuuston investointipäätöksestä on aikaa jo yli neljä vuotta.
    Mitä kaupunkiorganisaatiossa on tehty sen eteen, että uuden koulukeskittymän hoito tulee muuttamaan perusteellisesti normaalin taloudenhoidon?
    Mitä oleellisia asioita tämän muutoksen eteen on oikeasti tehty?
    Kertokaahan mitä tulee mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupunki aloitti yt-neuvottelut ja sopetustoimet ja tuli niiden edetessä lopputulokseen yt-neuvotteluita eikä sopeutustoimia tarvita tänään talous on huonossa kunnossa vasta 2026.

      Poista
  10. Justiinsa joo. Kuka on muuten tutustunut esimerkiksi koulukeskuksen rakennushankkeen
    palvelusopimukseen, jonka arvo on 28,18 milj. euroa (sisältää 20 vuoden ylläpitokustannukset sekä korjaussuunnitelman) ja ymmärtänyt lukemansa sopimuksen sisällön vaikutuksen koko kaupungin rahavirtoihin? Tämän päälle tulevat vielä hankkeen rahoituskulujen hoito!
    Verratkaahan näitä koko kaupungin muihin vastaaviin satsauksiin muussa rakennuskannassa kunnallistekniikkaa unhtamatta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö koulukuskuksen pitänyt kustannusten sijaan olla tuottoisa hanke. Miten opetustoimi on hyödyntänyt suunnitelmissa uusia isompia tiloja? HALOO WINTTERIN ON VUODEN PÄÄSTÄ AUKI.

      Poista
    2. Piti, piti, niin on pitänyt ennenkin ja aina on petytty. Seuraava pettymys Suomen paras kouluruoka.

      Poista
    3. Opetustunteja vähennetään, eli min annetaan. Lisääkö vetovoimatekijää?

      Poista
    4. Meillä on Suomen vetovoimaisin nuorisokirjasto. Tarvitaan poliisi ovimieheksi, jotta kaikki pääsevät vuorollaan sisään.

      Poista
    5. Nuorison surkea kohtelu ei ole leikinlaskun asia.

      Poista
    6. Johtuuko riehuminen kohtelusta, minusta kasvatuksesta.

      Poista
    7. Helpoin tapa kuitata oppimisongelmat ja nuorison häiriköinti on vanhempien syyttäminen. Onko Ukiin kerääntynyt vanhempia, jotka eivät osaa kasvattaa lapsia? Tuntuu oudolta.

      Poista
  11. Demarit ja kokoomus on päättänyt, että nuoret ja lapset on Ukin suurin säästökohde.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvä se. Kumpaakin äänestävät yli 70 vuotiaat. Nuoret ei äänestä, ne äänestää persuja

      Poista
  12. Haetaanko siellä kaupunkisuunnittelulautakunnassa myös säästökohteita kaupungin henkilöstömäärään? Montako johtajaa ja päälliköä on jäljellä vielä Varhaan siirtymisen jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä henkilökuluista on vaikeaa säästää ainakaan johto- tasolla kun ainakin johto tasolla kaikki on kavereita ja vielä puolue-kavereita, sitten asunnot on vielä naapureita. No tietysti aina suorittavasta portaasta voi muutaman siivoojan tai yhden koulukäyntiavustajsn heittää pellolle, sitten näennäisesti on tehty jotain. Rahoja tuhlataan surutta valotaideteos kerrostalon seinään 1/kk, muistaakseni 15000€. Muutama varjo liikkuu, taitaa Wintterin taide kuulua samaan sarjaan. Rahat meni, mutta hyöty kaupungin asukkaille puhdas nolla.

      Poista
    2. Kaupunkisuunnitelujaoksessa haetaan ainoastaan kokouspalkkioita osalluslistujille. Javakin voisi vihdoin myöntää, että täysin turha toimielin. Rakentavat keskustelut jne. ovat pelkkää höpinää. Keskusteluja voi käydä muutenkin.

      Poista
  13. Kiitos käynneistä ja kaupungin parhaaksi tähtäävistä vahvoista kommenteista! Hallintosäännön valmistelun yhteydessä, yt-neuvottelujen ohessa ja enennen näitä on ollut muutamia yrityksiä kaupungin toimintojen etenkin johdon tehostamisyrityksiä, mutta nykyisen valtuuston aikana se ei ole onnistunut eikä, ikävä kyllä, onnistu. On toivottava, että tämän valtuustokauden lopusta selvitään mahdollisimman vähin takaiskuin, jotta jatkossa valtaan tulevilla on mahdollisuudet ennen tätä valtuustokautta annettujen vaalilupausten toteuttamiseen. Kaveruus ensin kuntalaisen edun hinnalla -ajattelu, heittää varjonsa kaupunkimme tulevaisuudelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitkä ovat ne vaalilupaukset, joista kolme vuotta on jo marmatettu?
      Vappusatasia, 20300 asukasta, mitä?

      Poista
    2. Ukissa ei kukaan luvannut vappusatasia, mutta muutosta rahan käyttöön luvattiin, kuten kaikki tietävät.

      Poista
    3. Luvattiinko muutosta rahankäyttämisen lisäämiseksi vai pienentämiseksi ja millä mittarilla mitaten?

      Poista
    4. Anonyymi27. toukokuuta 2024 klo 12.32 on idioottien kruunamaton kuniningas.

      Poista
    5. Se on ainakin selvää, ettei vaalilupauksissa ollut ylikallita remontteja kaupungin kiinteistöihin huonoo taloudenpitoa, väestökatoa tai vajaakäytölle jäävää Wintteriä.

      Poista
    6. Miksi olisin edellä spesifioitu kuningas, jos kysyn niitä "kaikkien" tietämien vaalilupausten tarkempia sisältöjä tai mittareita?

      Poista
    7. Vain idiootit kysyvät asioita, jotka jo kaikki tietävät.

      Poista
    8. Ketkä kaikki? Ukilaiset, suomalaiset, ruotsal
      aiset ja ketkä muut?

      Poista
    9. "Kaikki" muut paitsi ilmeisesti sinä. Itse toteet "kaikkien" tietävän.

      Poista
    10. Tässä kommentissa todet, että kaikki tietävät
      " Anonyymi 27. toukokuuta 2024 klo 15.47
      Vain idiootit kysyvät asioita, jotka jo kaikki tietävät. "
      Minä en tiedä niitä vaalilupauksia, mitä joku on kertonut jossain ehkä jopa niille kaikkille. Minulle ei tule esimerkiksi Uudenkaupungin Sanomia jos siellä on niille kaikille kerrottu vaalilupauksia.

      Poista
    11. Totesit näin sanatarkka lainaus "Miksi olisin edellä spesifioitu kuningas, jos kysyn niitä "kaikkien" tietämien vaalilupausten tarkempia sisältöjä tai mittareita?" Kun tiedät kaikkien tietävän, kysy joltain heistä.

      Poista
  14. Kommentti: Sanna Marinin hallitusta ylistettiin asiasta, joka oli hirvittävä virhe
    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010454608.html

    VastaaPoista
  15. Kaikki hyvin jos rahat loppuu nostetaan veroja ja lopetetaan kaikki ei lakisääteiset palvelut, näillä toimilla pärjätään taloudellisesti.

    VastaaPoista
  16. Veroja ei voi rajattomasti nostaa. Ostovoima häviää etenkin jo nyt valmiiksi pienituloisilta, viimeisetkin kivijalkakaupat sulkevat ovensa ja sitten alkaa muuttovirta tullista ulos kiihtyä. Kiitos ei.

    VastaaPoista
  17. Näin niitä kaupungin asioita hoidetaan kukin tyylillään.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!