torstai 30. toukokuuta 2024

MINNA PYYKÖN K-18 MAAILMA JA LAPSIVÄKIVALTA

















Aiemmin luonto-ohjelmissa sukelteli joku ranskalainen pipopää tai joku muu äijä selitteli ruudussa näkyviä luontoasioita. Nykyään, kun avaat telkkarin sunnuntaiaamuna näet kuinka eläimet tappavat julmasti toisiaan ja sitä pidetään ihan luonnollisena, kun se kerran itsestään selvyytenä kuuluu luontoon. Ensin kuvaruutu kertoo kuinka kauris synnyttää jälkikasvua ja kohta hyeenat repivät tämän pienokaisen palasiksi. Kun lapsi katsoo moista luontoväkivaltaa joka sunnuntaiaamu viisi vuotiaasta 12-vuotiaaksi asti, saattaa se vaikuttaa kasvavan katsojan maailman kuvaan ja ehkäpä juuri siksi hän omaksuu viidakon villit lait oman elämänsä ja lähiympäristön säännöiksi. Joskus ihmettelen luonto-ohjelmien väkivaltaisuutta ja toivonkin: Kun ihmiset kerran tappavat toisiaan pitkin viikkoa, täytyykö sunnuntaiaamuisin eläinten jatkaa samalla tyylillä ja pitääkö sunnuntaiaamuisin lasten katsella kuinka eläimet tappavat toisiaan. On varmasti toisenlaisiakin luonto-ohjelmia, sellaisia kuten aiemmin. Samalla pohdin valtakunnan kattavan ja kansan rahoittaman median luonto-ohjelmien valitsijoita, keskittyykö valinnan teko yhteen perheeseen?

En väitä, että luonto-ohjelmat ovat syy lasten nykyiseen väkivaltaisuuteen ja käytökseen, sataahan väkivaltaa heidän katsottavakseen joka taholta peleissä, elokuvissa, sarjoissa, keskinäisissä jutuissa sekä arjessa. Itse asiassa se, mitä lapsi kännykästään katsoo, on täysi mysteeri liian useille vanhemmille. Kuvitelkaapa vaikkapa maahan, määrätystä suunnasta, muuttanutta perhettä, jonka lapsi on kotoutunut, osaa kieltämme, pärjää koulussa, mutta hänen vanhempansa eivät edes ymmärrä kirjaimia, joita heidän lapsensa käyttää ja joilla hän viestii kaveriensa kanssa. Po. vanhempi on varsin toivottomassa tilanteessa ja mahdottoman ongelman edessä. Olisiko tämäkin ongelma, kuten muutkin vastaavat, nousseet ajoissa esiin ja saatu kuntoon, mikäli esim. persujen esittämä kotoutuslautakunta olisi perustettu Uuteenkaupunkiin tiedostamaan ja poistamaan esteitä kotoutumisen tieltä?

Ei voi osoittaa yhtä syytä tähänkään ongelmaan eikä syyllisen etsimisellä voiteta mitään. Syyllisten sijaan on nostettava syyt esiin ja todettava, että nykyiset po. sektorin asiantuntija auktoriteetit ja mielipidejohtajat johtavat harhaan. Kun harhaan johdettavina ovat lapset ja nuoret, voi koko järjestäytyneen yhteiskuntamme tulevaisuuden todeta olevan vaakalaudalla. Vuosisatojen rullatessa tähän hetkoiseen on maahamme muodostunut kristilliseen perinteeseen nojaava järjestäytynyt yhteiskunta, jossa pidetään huolta heikommista, toisin kuin viidakon ympyröissä, jossa heikoin jopa syödään. Jotta pelastamme Suomen takaisin inhimillisyyden ja lähimmäisen rakkauden tielle, täytyy tähän työhön värvätä laajat kansalaispiirit mukaan. Meidän täytyy kuunnella ongelman kanssa painivia opettajia ja vanhempia jne. sekä tietenkin nuoria. Sopan synnyttäneet ja siihen mukaan lähteneet tyypit ovat ainoita, ketkä täytyy sulkea korjausliikkeistä pois, koska kuten Einstein totesi: Hän joka on ongelman luonut, ei pysty sitä korjaamaan!



3 kommenttia:

  1. Olen itsekin koko lailla kypsynyt näiden, ilmeisesti halvalla saatavien Afrikan luontodokumenttien tasoon ja sisältöön. Ei luonto-ohjelmien toki tarvitse olla mitään pupusöpöstelyä, mutta ei petoeläinten toiminnalla tarvitse myöskään mässäillä. Kaipaisin savannien tilalle asiallisia dokumentteja oman maamme eläimistöstä ja muusta luonnosta; ei siis mitään pikapläjäyksiä tyyliin tarinoita järviltä. Ymmärrän toki, että sellaisten tekeminen tulee äkkiä hintoihinsa, mutta paljon turhempaankin sitä yhteisiä varoja käytetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mässäillä on oikea sana siitä tappamisesta mitä ykkös kanava sunnuntaina tarjoaa. Viekö Euroviisut ne rahat, joilla voisi tehdä suomalaisia luontodokumentteja ja kuka päättää luontodokumenteista?

      Poista
  2. Korjattavaa olisi myös YLEllä, mainostavat "Aitoa elämää" ja taustalla jotain reality-sarjojen mainoskuvia. Nekö muka ovat aitoa elämää? Tai se toinen mainos "aito elämä on parasta viihdettä", no joo niinhän se onkin, mutta sen on oltava OMA elämä.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!