keskiviikko 8. toukokuuta 2024

NUORISOON SATSATAAN: KIELLOIN, PAMPUIN, KAMEROIN, VARTIJOIN!


Kieltojen tie on helpoin tie, se ei juurikaan niele edes Uiton ruplia, mutta synnyttääkö kieltolinja uusia negatiivisia vastareaktioita? Kaupungissamme tarjoaa harrastuksia kymmenet eri järjestöt ja vieraista kulttuureista saapuneet täydentävät mukavasti perinteistä vapaa-ajan tarjontaamme. Jotenkin tuntuu mystiseltä, kun nuoret ja lapset eivät löydä po. harrastustarjontaa. Nähdäkseni ongelman suurus ei vaikuta mitenkään massiiviselta. Kun huomioidaan kaupungin palkkalistoilta löytyvän (muistaakseni) viisi nuorisotyöntekijää ja runsaasti nuorisotiloja, niin ihmetys nuorison liikkumiseen ja rauhoittamiseen tähtäävien liikkumisrajoitusten suhteen puhkeaa täyteen kukkaan viimeistä terälehteä myöden. Eihän kyse ole mistään muusta kuin avoimesta viestinnästä. Mielestäni kyse on kaupunkimme perinteisestä ongelmasta: viestittely ja tiedotus ei pelaa vähimmässäkään määrin, joten siirrytään ikävien kieltojen ja kiukkua herättävän kontrollin murheelliselle polulle!


Joskus meillä istuskeli nuoriso- ja liikuntalautakunta sekä kulttuurilautakunta. Kun kumpikin taho kokousti tahollaan, kilpailivat ne samoista markoista, sittemmin euroista. Molemmissa pöydissä istui noin kymmenen päättäjää ja kaikista heistä löytyi palo ajaa eteenpäin näitä asioita, joita lautakunta pyrki tarjoamaan kaupungille. Molemmat lautakunnan kirittivät toisiaan, jopa joskus niin vahvoin ärräpäin siunatuin sanakääntein, että valmistelija joutui sulkemaan silmän ja punottavat korvansa lautakunnan jäsenten ulostuloilta. Oikein kaiholla muistan näitä aikoja, kun liikuntaihmiset päättivät liikunta-asioista ja kulttuuri-ihmiset kulttuuriasioista. Noista sanailun hetkistä on tallentunut mieleen ikimuistoisia hetki! Kiitos niistä, Niina, Heli-Päivikki, Mikko, Markku ja Sege. Tämä porukka innovoi ja päätti liikunta-asioista lapset ja nuoret huomioiden. Samoin toimi kulttuurilautakunta kyntäessä menetyksellä omaa sarkaansa.

Tänään kaupungissamme istuu tiivistetty sekalainen seurakunta päättämässä muhkeasti laajentuneesta asiamäärästä. Nyt meillä on perspektiiviä katsoa asioita taaksepäin ja pohtia kuinka niin liikuntataho, kulttuuripuoli kuin nuorison huomioiminen ovat kehittyneet kaupungissamme: Aikoinaan kaupunki maksoi kahdelle urheiluseuran toiminnanjohtajalle käypää kuukausi palkkaa, koripallossa oteltiin SM-loppuottelussa, jääkiekossa noustiin liiton korkeimmalle sarjatasolle, jalkapalloa pyöritti kaksi seuraa ja Vakka-liiga tuohon päälle, pesäpallossa pelattiin naisten ja miesten sarjoissa sekä pesiskoulut pyörivät, suunnistus veti nuoria luontoon, uimahallissa polskivat kymmenet nuoret hyvän harrastuksen parissa - kulttuuripuolella oli hyvät omat palkatut vetäjät, Karita Mattila ja Juha Uusitalo vetivät uuden kirkon täyteen kuuntelijoita, teatteri tarjosi valtakunnan ensi-iltoja mm. Heli Laaksosen näytelmistä jne.. Jos vertaamme esittämäni aikajanan alkupäätä ja nykyhetkeä, olemme taatusti säästänet rutkasti rahaa, mutta onko meille syntynyt sen seurauksena uusi kasvava kulu, joka koostuu patukoista, panssariaidoista, kameroista ja vartijoista? Voisimmeko kieltojen sijaan ottaa mallia sieltä, missä ongelmat on hoidettu muuten kuin kieltojen plus kontrollin avulla ja voisimmeko vanhempien haukkumisen sijaan kuunnella nuoria`?

23 kommenttia:

  1. Viimeisen 10 vuoden aikana kaupunkiin on muuttanut kymmeniä s2-perheitä lapsineen. Osa julkisuuteen tulleista nuorison aiheuttamista teoista on näiden perheiden jälkeläisten masinoinia. Joukossa liikkuu ihan kantasuomalaisiakin lapsia. Osalla on kotona asiat lievästi sanoen liian vapaamielistä ja se näkyy nyt katukuvassa. Kohta loppuu koulut nin katsotaan sitten mihin tämä joukkoliikehdintä johtaa?

    VastaaPoista
  2. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009352461.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä selkeät lääkkeet ongelmaan.

      Poista
    2. Äärimäisen hyvä linkki, jossa ison koulun rehtori kertoo anonyymisti koulun arjen todellisista ongelmista!
      Ehdottomasti kannattaa lukea!

      Poista
    3. Puuttuu, jatkuva opetussuntelmien muutos.

      Poista
  3. Mutta kun koulun säännöt eivät päde vapaa-ajalla, jota valvovat lasten vanhemmat.

    VastaaPoista
  4. Vapaa-ajalle tekemistä, niin ei tarvi rajoituksia.

    VastaaPoista
  5. Aina on ollut häiriötä aiheuttavia lapsia ja nuoria. Ilkeyksissään tai ajattelemattomuuttaan. Se, mikä tekee nykyajasta ongelmallisen on se, että ennen lapselle annettiin selkään ja ilmoitettiin vanhemmille, jotka antoivat uudestaan selkään. Nyt ei vartijakaan voi tehdä muuta kuin nätisti pyytää. Jos ottaisi niskasta ja paiskaisi pihalle olisi paikalla välittömästi vanhemmat ja lasu sekä tietysti keltainen lehdistö ja muut kakarat kameroineen. Olisi entinen vartija. Ongelma on syvemmältä kuin ettei pilteillä olisi harrastuksia.

    VastaaPoista
  6. Minkä takia nuoristyöntekijät eivät tee iltavuoroja, hyvät valtuutetut? Katsokaa nyt aikoja miten nuorisitalo on auki (="ei koskaan arki-iltaisin", pitää olla esim. ma-pe klo 17-21). Yhtään lisäneliötä tätä ongelmaa varten tarvitse vuokrata yksityisiltä yrittäjiltä. Tarvitaan ainostaan työntekiöjöitä valvomaan nuoria nuokkarilla vaikka klo 17-21 arkisin. Jos se ei onnistu nykyisillä työntekijöillä, käydään yt-neuvottelut, jonka tuloksena palkataan uusia tai muutetaan nykyisten työaikoja.

    VastaaPoista
  7. Ei nuorisotalo vedä lähiön mamulapsia eikä 1-2 nuoriso-ohjaaja pysty kontrolloimaan isoa joukkiota jota puolihäiriintynyt lähes täysikäikäinen vetää perässään. Asiaa ei kannata kaunistella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi aikuista nuoriso-ohjaaja pystynee pitkässä juoksussa kontrolloimaan nuokkaria. Ensimmäisenä vuotena varmaan tarvitaan vartijan tai poliisin apua, sen jälkeen nuoretkin alkavat "valvomaan" toisia. Nyt on vaan ongelma, että nuorisotaloa ei pystytä pitämäänarki-iltaisin edes auki. Muutaman kerran kuukaudessa on vaan iltaisin auki (aukiolo-aikojen selvittämiseen tarvitaan pari koodiavainta on sen verran vaikeeta). Minkä takia arki-iltoja ei saada pidettyä auki, josta hyötyisi 80% nuorista, nyt resurssien puutteessa he ovat tässä kärsijöitä. Niitä loppuja (20%) varten menee suurin osa resursseista, kun päivävuorossa nuoristyöntekijät etsivät noita nuoria, kun ollaan kerran niin etsiviä nuorisotyöntekijöitä. Loput päivävuorossa olevat nuorisotyöntekijät suunnittelee varmaan syys, -ja talvilomaviikon aktiivisia päiviä, koska silloin nuoret voivat käyttää nuorisopalveluiden palveluja päivävuorossa.

      Poista
    2. Kyllä ne nuokkarit on auki myös iltaisin ja ei tarvitse kummoinenkaan etsivä olla löytääkseen aukioloajat. Maanantaisin aina klo 20 ja joka toinen ke klo 19.30. Siellä on myös pienryhmä vuorotellen tuon toisen iltanuokkarin kanssa,jolloin joka viikko on ainakin se 2 iltaa auki. Lisäksi sitten kerran kuussa klo 22 asti. Nää kaikki tiedot löytyy nettisivuilta ja heidän some-tileiltään.Kuinka moni valtuutetuista tai arvon kuntalaisista kävi tutustumassa,kun oli avoimet ovet joskus syksyllä tai seuraa noita sometilejä?

      Poista
  8. Kiitos käynneistä ja hyvästä keskusteluista! Nuoret tarvitsevat itselleen sopivia kokoontumispaikkoja, joissa viihtyä ja saada virikkeitä paikkakunnan seuroilta ja järjestöiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin Java! Sopiva paikka on esimerkiksi valvottu nuokkari, niinkuin ennen vanhaan olikin. Tämä asia olisi hyvä saada kuntoon, ennenkuin kaikkien yhteinen olohuone eli Wintteri valmistuu, häirikkönuoria ei sinne kuitenkaan haluta.

      Poista
    2. Kiitos käynneistä ja palautteesta! Onneksi demareilta tuli hyvä aloite, johon täytyisi pikaisesti tarttua. Hyvä, että tuot esiin termin härikkönuoret. Monesti juuri nämä häiriköt ovat luovimpia ja aktiivisimpia nuoria, he vaan eivät ole löytäneet oikeaa harrastusta tai muuta mieleistä ajankäyttöä itselleen.

      Poista
    3. Ihanasti tuli ugin sanomat apuun 14.5, kun hieman sohaistiin ja "arvosteltiin nuorisotyötä". Niin kauhian paljon on tapahtumia, mutta siltikin nuokkari pitäisi olla auki arki-iltaisin JOKA PÄIVÄ klo 17-21. Siis perusarki kuntoon myös, tapahtumat ovat kivoja mutta vain kirsikka mahdollisen kakun päällä.

      Poista
  9. Jos harrastus on väkivaltaisten temppujen ihannoiminen ja lainsäädännön rajojen testaaminen niin mihin luulette nuorisotalon, yhden tai kahden sosiaalialan nuorisopainotteisen koulutuksen saaneen toimivallan ja silmien ulottuvan? Ja kun näillä em. harrastuksen vaalijoilla on varmuudeksi mukanaan teräaseita niin mietitäänpä mitä tapahtuu nuorisotalon seinien ja sulkemisaikojen ulkopuolella?
    Toki nuorille pitää saada lisää ohjattua ja valvottua toimintaa. Naivius pois nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynneistä ja hyvästä kommentista! Kuten sanotaan, meitä on joka junaan ja osa jää asemmalle eli on ihan turha kaavailla liian ruusunpunaisten lasien läpi tarjottuja malleja kaikkivoipina ratkaisuina. Kun joskus itse olin nuoriso-ohjaajana, tarjosin näille ns. koviksille ja häiriköille vähän "rajumpia! tai erilaisia harrastuksia: vein heitä katsomaan laskuvarjohyppyä, sukellusta, purjelentoa, VPK-toimintaa jne.. Tulokset olivat aika hyviä, joskaan ei täydellisiä. Aikoinaan seurat tulivat harrastuskustannuksissa nuoria vastaan, ne kantoivat sosiaalisen vastuunsa ja ylpeilivät tällä - tiedä sitten, ovatko ajat muuttuneet.

      Poista
  10. Ajat ovat muuttuneet digitalisaation myötä. Nykyään lastenvahti on kallis älykännykkä, jossa on rajaton datayhteys. Tämän kruunaa vielä se, etteivät lapsien juridiset vahdit eli vanhemmat vahdi lastensa digikäyttöä.
    Eikä sitä yritä koululaitoskaan omalla tontillaan.
    Ei todellakaan pidä ihmetellä sitä, että lapset ja nuoret lihoavat ja saavat mitä ihmeellisimpiä diagnooseja. Jotkut alaikäisistä sitten tekevät ratkaisuja, jotka ovat peruuttamattomia. Rajaton digiähky vie mennessään, myös aikuisia.
    Kannattaa esimerkiksi lukea viranomaisuutisista, mitä Vantaalla 12-vuotias poika oli tutkinut netistä useita viikkoja ennen ampumista varastamallaan pistoolilla. Ampui siis pistoolillaan kavereitaan koululuokassa pääsiäisen jälkeen.
    Tulevaisuus näyttää valoisalta, kun korona-aika tehosti digien käyttöä eli eristi lapsia ja nuoria toisistaan ja ennen kaikkea reaalimaailmasta, myös osaa aikuista. Jäljet näkyy mielenterveysjonoissa.
    Tätä yhteiskunnan jatkumon kannalta vaarallista digisiirtymää ei enää pystytä korjaamaan edes rahalla. Sitä rahaa kun ei ole ja tuskin tuleekaan. Sote, sota ja Ukissa se entinen sihy vievät rahat jonnekin muualle.
    Saa kertomaani toki esittää eriäviä mielipiteitä.

    VastaaPoista
  11. Tässä taas yksi esimerkki. Historiallinen lähestymiskielto 12-vuotiaalle lopetti kiusaamisen – ”Tämä on ainoa keino, joka on toiminut”, äiti sanoo
    https://yle.fi/a/74-20087354

    VastaaPoista
  12. Kiitos hyvistä kommenteista ja vierailuista! Netti on ikävä väylä, jos se vie nuoren terveestä elämästä harhapoluille. Kotona nettiä on mahdoton valvoa, jos vanhemmat eivät ymmärrä kieltä tai edes kirjaimia, joita lapset käyttävät. Kotoutuminen ja suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjen ymmärtäminen ja oppiminen ovat kaikkien etu.

    Somessa roikkuville nuorille on hyvä tarjota vaihtoehtoja netissä roikkumiseen somen kautta. Ehkäpä kyllästymispisteessä someen, eihän siellä kukaan jatkuvasti notku, he pohtivat plus tarttuvat näihin vaihtoehtoihin. Patenttiratkaisua tuskin löytyy, mutta joku on pahasti pielessä, jos 12-vuotiaat ampuvat kavereitaan tai tarvitsevat lähestymiskiellon lopettaakseen kiusaamisen. Onko syy liian isoissa kouluissa, joissa tapahtuu kiusaamista ja syrjäytymistä vai ajaako yhteiskuntamme paineet lasten vanhemmat liian ahtaalle ja he joutuvat käyttämään liikaa aikaa tienataakseen rahaa, jotta perhe selviää edes jotenkin arjeni haasteista? Mielestäni näitä asioita voisi pohtia ja yrittää ratkaista samalla tasolla ja vakavuudella kuin vaikkapa pullonkorkkeja, jotka ilman muovikahletta uhkaavat hyökätä luonnon kimppuun ja tuhota koko maapallomme.

    VastaaPoista
  13. Tekijät jopa vain 10-vuotiaita!

    Poliisi epäilee Espoon epäiltyjen tuhopolttojen liittyvän Tiktok-haasteeseen
    https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000010419500.html

    Unohtuiko lapsilta, vaikka he eivät ole rikosvastuussa niin he ovat silti vahingonkorvausvastuussa!!!
    On varmaan kivaa olla tälläisten lasten vanhempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiitos käynneistä ja valaisevasta kommentista! On äärettömän murheellista, kun lapset pilaavat elämänsä jo noin nuorena. Ikävä kyllä kaikki vanhemmat eivät kykene kasvattamaan lapsiaan edes välttävästi - he tarvitsevat apua, samalla autamme heidän lapsia ja pasrannamme yleistä turvallisuutta. Pelkällä sivusta katsomisella on kova hinta.

      Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!