Aikoinaan USAn presidentti kiihdytti kilpavarustelua niin, että loppujen lopuksi vastapuoli Neuvostoliitto varallisuuspulan vuoksi nyykähti polvilleen ja koko yhteiskuntajärjestelmä hajosi. Nyt Länsi asetti jatkuvasti kovenevia pakotteita Ukrainaan hyökänneelle Venäjälle ja meilläkin Aaltolan johdolla asiantuntijat sanoivat Venäjän kaatuvan nopeasti muutamassa kuukaudessa. Toisin kävi, Venäjä lisää vaikutusvaltaa maailmalla ja suuntaa kauppaansa Euroopan sijasta toisaalle väestörikkaaseen ja kasvavaan maailmaan. Länsi puolestaan on melkoisessa lirissä - on ratkaisemattomia energiaongelmia eikä teollisuus tahdo enää pitää päällään. Eläkkeitä korotetaan ja kansa nousee barrikadeille vastustamaan nykyistä menoa.
Tällä hetkellä USAn velkakatto, samoin velka nousee yli runsaan 31 000 miljardin dollarin (liki 29 000 miljardin euron) rajan. Sinänsä huvittavaa, että kyseessä on kolmen aan AAA-luokitettu valtio. Nythän USAssa ei neuvotella talouden kuntoon laittamisesta eli kulujen sopeuttamisesta tuloihin vaan valtion oikeudesta nostaa velkakattoa eli oikeudesta velkaantua lisää. Vahvan suurvalta-asemansa vuoksi USAn ei tarvitse välittää, jos pienet valtiot haluavat antamansa velan heti takaisin sillä esim. USA nostaa aseiden tms. hintaa, jotta rahan kierto kääntyy sille edulliseksi. Ongelma USAn velassa onkin se, että sen suurin velkoja ei ole ihan mikä tahansa valtio vaan Kiina. Totuus on se, että jos Kiina haluaa omansa pois jenkeiltä, on USA todellisessa lirissä.Tässä alkaakin pohtia kahta asiaa, onko Putin, yhdessä Kiinan kanssa, tehnyt USAlle Reaganit eli ajanut sen tarkoituksella sotaan ja sen seurausten avulla samaan tilanteeseen, mihin aikanaan ajautui Neuvostoliitto eli taloudelliseen vararikkoon. Jos näin käy, ikävimmän laskun lännen käänteiden seurauksista maksanevat ukrainalaiset heti USAn presidentin vaalien jälkeen. Kun siellä republikaanit voittavat vaalit, aloitetaan talouden kuntoon saattaminen lopettamalla sodat eli USA poistuu Ukrainasta, kuten se lähti Afganistanista, Vietnamista ja Somaliastakin. Nyt ei ole esim. Suomen tapauksessa kyse siitä kuka toimi oikein, sillä hyökkäys Ukrainaan on tuomittava. Nyt on toimittava niin, että selviämme po. sodasta, sen seurauksista ja mahdollisista yllättävistä käänteistä edes jotenkin. Olemme kuin oikealta rekkaa kohti lähestyvä mopo, jos vaan ajamme ja rekka ei väistä, olemme oikeassa, mutta meille käy tosi nolosti ja rekka jatkaa menoaan.
Jos joku luulee, että Ukrainan sota on kohta sodittu ja elämä Ukrainassa ja sen lähialueilla palaa hiljalleen entiselleen, on hän väärässä. Voi hyvinkin olla, että tässä Ukrainan sodassa on taustalla suurempi suunnitelma.
VastaaPoistaHyvää pohdintaa kirjoittajalta.
Lisätään vielä muutama maa ja tapahtuma edelliseen kirjoitukseen. Irak, Syyria ja arabikevään muut osalliset Pohjois-Afrikan maat. Joko nämä kolme viimeksi mainittua eli useampi maa ovat löytäneet demokraattisen yhteiskuntavaihtoehdon? Entä Iranin ja Saudi-Arabian solmima diplomaattisopu?
Euroopan ympärillä niin idässä, kaakossa ja etelässä on poikkeuksellisen suuri määrä valtioita, joissa on erilainen demokratiakäsitys kuin länsimaihin lukeutuvilla mailla.
Seuraava siirto maailman kartalla on, niin missä? Etelä-Kiinan merellä vai Kalifornian niemimaalla?
Saattaa käydä niin, että Kiinan esitys venäjänkielisten alueiden liittämisestä Venäjään tapahtuu länsivaltioden sustumuksella. Talous pakottaa kääntämän selän Ukrainalle.
PoistaMeidän asiantuntijamme eivät tuollaista vaihtoehtoa noteeraa.
Poista