maanantai 20. elokuuta 2018

POLITIIKASSA EI KINATA EIKÄ RIIDELLÄ VAAN ÄÄNESTETÄÄN!

Suurena harhaluulona pidetään politiikassa tapahtuvaa riitelyä tai kinaamista. Esim. valtuustoon tuodaan asia, josta äänestetään. Mikäli asian valmistelu ei kelpaa, voidaan se palauttaa, jotta asia putkahtaisi parempana valtuutettujen käsittelyyn. Lopulta faktoihin vedoten tulisi päättäjien tehdä päätöksensä. Mikäli yksittäinen valtuutettu saa oivalluksen, voi hän tehdä valtuustoaloitteen ja oivallus etenee nopeasti hallituksen pöydälle  sekä valtuuston käsittelyyn. Kuka tahansa kaupunkilainen voi koska tahansa kertoa oivalluksestaan joko valtuutetulle tai lautakunnan jäsenelle ja niin hänen ideansa saavuttaa varsin nopeasti valtuuston käsittelyn.

Suomen kunnallinen päätöksentekomekanismi antaa jokaiselle kuntalaiselle mahdollisuuden vaikuttaa käsiteltäviin asioihin ja saattaa omat toiveensa päättäjien pöydälle. Meidän systeemimme tekee käsiteltävistä pykälistä riitelyn ja kinaamisen kerrassaan mahdottomaksi, sillä lopulta päätöksenteko perustuu faktojen vertailuun. Suoraan sanoen Suomen kunnissa päätöksentekojärjestelmä takaa idioottivarmasi kunnan ja sen asukkaiden parhaan toteutumisen. 

Kinaamiseksi ja riitelyksi päätäntä muuttuu vasta istuntosalien ulkopuolelle. Jos media ei kerro päätöksenteon kulkua faktoja ja todellisia tapahtumia kunnioittaen, vaan ryhdytään spekuloimaan päättäjien mielentilalla ja keskinäisellä kemialla. Tällöin syntyy väkisinkin kuva riitelevästä ja kaunaisesta päätännästä. Kun jotkut kannattivat vuonna 2010 liikuntapaikkojemme modernisointia(monitoimihalli, uimahallin remontti ja tekonurmi), leimattiin esityksen tekijät, heiltä mitään kysymättä, mediassa kateellisiksi, kaunaisiksi, häiriköiksi, riidankylväjiksi jne.. Kuinka joku valtuustossa tai lautakunnassa esitetty konkreettinen ehdotus voi olla mitään mainituista negatiivisista asioista - EI MITENKÄÄN. Riitaan tarvitaan aina mediaa!

Jos toimiva demokratia perustuu median jakamaan faktatietoon, perustuu myös demokraattisesti valittu virkahenkilödiktatuuri, hyvä veli kuvio ja harvain valtakin mediaan, joskin tässä tapauksessa sen jakamiin mielikuviin. Jälkimmäisessä tapauksessa media hehkuttelee illuusioita ja ruusuisia tulevaisuudenkuvia sekä hyviä henkilöitä näiden takana. Luonnillisesti edellisille vaihtoehtoja tai kysymyksiä esittävät luottamushenkilöt leimataan huonoiksi ja pahoiksi ihmisiksi.

Pahimmillaan joku luottamushenkilö leimataan kymmenillä toimitetuilla jutuilla ja sadoilla tekaistuilla yleisön rustauksilla pirun kanssa samaan nippuun. Ei siis kerrota jonkun hankkeen kustannuksista ja riskeistä luvuin vaan siitä maalataan illuusio, jota hyvät kannattavat ja pahat vastustavat. Kun hommat menevät ahterilleen kuten etanolitehdas, teräspalvelukeskus, soijatehdas, Tontonmäki jne., ne yksinkertaisesti unohdetaan ja hukkaan heitetyistä kuntalaisten kymmenistämiljoonista vaietaan.Media mahdollistaa riidan joko vaikenemalla tosiasioista tai sultamalla puppua.

Luottamushenkilöt eivät voi valtuustossa puhua muusta kuin kulloinkin käsiteltävästä asiasta. Puheenjohtaja pistää stopin liian rönsyilevälle jutustelulle. Sama koskee epäasiallisuuksia kuten myös henkilökohtaisuuksiin menoa. Heitot ovat sallittuja, mutta mikäli luottamushenkilö ei käyttäydy asiallisesti, heittää puheenjohtaja hänet ulos ja tästä tulee merkintä pöytäkirjoihin tällaisia ei ole minun aikanani merkitty pöytäkirjoihin. Mediassa luottamushenkilöt voivat sättiä toisiaan ja ajaa sitä kautta päätöksenteon pattitilaan. Tämä kuvaa vain ja ainoastaan kyseisten päättäjien itsekkyyden suuruutta, yhteistyökyvyttömyyttä, muiden väheksymistä plus etenkin sitä, etteivät he välitä yhteisten asioiden hoidosta vaan sen varjolla haluavat päästä esille sekä saada viimeisen sanan.

Vielä loppuun haluan korostaa luottamushenkilön tehtävien hoitoon kuuluvan muutakin kokouksissa kökkimistä. Asioihin perehtyminen vie rutkasti aikaa, jos valmistelun laatu ontuu ja kerta toisensa jälkeen valuu ala-arvoiseksi. Henkilökohtaisesti pidän merkittävimpinä luottamustoimen hoitoina niitä kertoja, kun toimin kuntalaisen edusmiehenä tai viestinviejänä. Kun nämä kuviot päättyvät esim. lapsen kannalta onnellisesti, saa päättäjän työstä  todellisen hyvän olon tunteen. Periaatteessa jo lautakunnan jäsenyys tietää 24/7 vastuunkantoa, jos tehtävän ottaa vakavasti.

22 kommenttia:

  1. On valtuutettuja ja lautakunnan jäseniä, jotka eivät viitsi tulla kokouksiin. Siinä sinulle demokratiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolueiden johtajat valisevat nynnyjä lautakuntiin.

      Poista
  2. Median ansiosta riita jatkuu loputtomiin.

    VastaaPoista
  3. Java sinun kokoomuksessa on sama vika.

    VastaaPoista
  4. Kuka parhaiten pystyy luomaa harhaiset mielikuvat se voittaa vaalit, valitettavasti tosiasia.

    VastaaPoista
  5. Esimerkki löytyy Ukista ja Usasta. Valeuutinen is here.

    VastaaPoista
  6. Organisaatio kaavio
    Sähkeuutinen
    Hyvinvointipäällikön työt määritelty
     21.8.2018
    Vuoden loppuun opetuspäälliköksi ja samalla va. sivistyspalvelukeskuksen johtajaksi nimitetty Arja Kitola on määritellyt uuden hyvinvointipäällikon viran tehtävät.
    Kitolan tekemän viranhaltijapäätöksen mukaan hyvinvointipäällikkö johtaa hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelujen toimialaa (nuoriso-, liikunta-, kirjasto-, kulttuuri- ja museopalvelut) sekä valmistelee ja esittelee kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunnan käsittelyyn tulevat asiat.
    Ennen hyvinvointipäällikön viran täyttämistä em. tehtävät ovat kuuluneet sivistyspalvelukeskuksen johtajan toimivaltaan.

    Koko luettelo sivistyspalvelukeskuksen johtajan hyvinvointipäällikölle delegoimista tehtävistä löytyy tästä.

    Kaupunginhallituksen maaliskuussa perustamaan hyvinvointipäällikön virkaan valitsi kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunta kesäkuussa Asta Engströmin. Hän aloitti työnsä 6.8.
    http://uki01.hosting.documenta.fi/vhp/201817929.23187.PDF

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän seurauksen kaikki muu voi hyvin paitsi kaupungin talous.

      Poista
  7. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Nyt Uudessakaupungissa asioita valmistelevat ja lopputuloksesta päättävät sellaiset henkilöt keillä ei ole siihen vähäisimpikään eväitä. Tämä asia pitäisi nostaa esille eri vaihtoehtoineen ennen tulevia vaaleja ja antaa siten päätösvalta kaupunkilaisille.

    VastaaPoista
  8. Forssin plogista kopsattua

    Kovaa peliä Mörnessä
    kirjoitti 21.8.2018 klo 21.12

    Melko poikkeuksellista että määräaikainen viranhaltija tekee tämänkaltaisia päätöksiä ottaen huomioon myös työsuhteen tähänastisen keston. Tämä lienee suunniteltu jo aikoja sitten joten on helppoa toteuttaa valmiiksi tehty päätös.

    Vastaa

    Miten kaupungia johdetaan?kirjoitti 21.8.2018 klo 21.08

    Miten määrä-aikainen sivistyspalvelukeskuksen johtaja voi määrätä Asta Engströmmin johtamaan toimialaa mitä ei ole Ukissa.

    Vastaa

    Ugi pääsee jälleen etusivulle kirjoitti 21.8.2018 klo 21.20

    Tehtävät määritellään toiminta-ajatuksessa jonka päättää valtuusto eivät määräaikaiset viranhaltijat päätä kaupungin organisaatiosta.
    ""
    Mite näi sit käve???

    VastaaPoista
  9. Lisätään vielä ex sipan johtaja Parviainen niin nyt on organisaatiota sitten uudistettu kahdella uudella päälliköllä. Mikä taloudellinen järki tässä palkkaamisessa on?

    VastaaPoista
  10. Kun päättäjiltä puuttuu järki ja taito jälki on ikävää katsella. Johtajia palkataan ja demokatuja rakennetaan, kohta lomautetaan kaupungin työntekijöitä.

    VastaaPoista
  11. Deomokatua rakensi mamut talkoilla saivatko muut tekijät palkkaa? Syntyivätkö betonipenkit ja suuri puutuoli talkoilla?

    VastaaPoista
  12. Oliko paperit kunnossa näillä talkoolailla niin sopii kysyä mitä tarkoittaa työskentely tänä päivänä rakennustyömaalla? Koskeeko työsuojelulainsäädäntö myös talkoolaisia?

    VastaaPoista
  13. Jos suomalaiset saavat palkkaa, mutta ulkolaisilla teetetään palkatta vaarallista rakennustryötä sääntöjen vastaisesti, on kyse laiminlyönneistä ja syrjinnästä. Voiko kaupunki olla mukana näin kyseenalaisessa hankkeessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amatöörimäisestä hölmöydestä johtuvaa rasismia.

      Poista
  14. Onhan meillä hyvinvointijohtajia, joten ainakin he voivat hyvin.

    VastaaPoista
  15. Halpatyövoimalla tai pikemnminkin maahanmuttajaorjatyövoimalla totettettu demokatu, jota valkoiset johtajat pyörittää kaupungin kalleimmasta liikekiinteistöstä.

    VastaaPoista
  16. Nonnii, nyt tehdään invavessa Kalantitalon toiseen kerrokseen. Milläköhän ne invalidit sinne pääsevät pitkiä rappusia pitkin? No, tehdään ensin vessa ja sitten keksitään, että pitää saada hissikin.

    VastaaPoista
  17. Tässä kaupungissa ei järki päättäjien päätä pakota

    VastaaPoista
  18. Olen samaa mieltä

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!