sunnuntai 5. elokuuta 2018

ASIANTUNTIJALAUTAKUNNAT TAKAAVAT TOIMIVAT PALVELUT, TIEDONKULUN JA PITÄVÄT KULUT KURISSA!

Suomen sisällissotaa edeltävänä aikana maamme demokratiavaje oli melkoinen. Vaikka aina hehkutetaan Suomen antaneen ensimmäisten joukossa naisille äänioikeuden, unohdetaan kunnallisessa päätöksenteossa vallinnut harvainvalta. Ennen sisällissotaa systeemi oli se, että mitä enemmän maksoi veroja, sitä enemmän oli valtaa kunnallisessa päätöksenteossa. Kun em. kuvio oikaistiin tyylille mies ja ääni tai nykyään pitää kai julkituoda: henkilö ja ääni, voidaan Suomen siirtyneen todelliseen demokratian aikaan ja niin valtiolliseen kuin kunnalliseen itsenäisyyteen.

Suomalaisesta kunnallisesta päätöksenteosta muodostui merkittävä kansaa yhdistävä vaikuttaja, sillä maamme kunnallisessa päätännässä ei ole hallitus-oppositio asetelmaa. Kaikki saavat suhteellisuusperiaatteella ja neuvottelukykyjensä perusteella edustuksen hallitukseen, jossa valitut luottamushenkilöt voivat esittää, mistä päätetään ja julkituoda ajatuksensa päätettävissä asioissa. Tämä on lisännyt pakostakin yhteistyötä ja ymmärrystä kansankerrosten välillä. Siispä suomalaisen talvisodan hengen siemen kylvettiin jo 1918 joulukuussa pidetyissä kuntavaaleissa.

Suomalainen kuntavaalisysteemi on avoin ja selkeä henkilövaali, jossa ehdokaslistojen merkitys huomioidaan. Vaaleissa valitut valtuutetut valitsevat jäsenet hallitukseen ja lautakuntiin. Suomessa kunta voi päättää lautakuntien määrästä ja tarpeellisuudesta, ainoastaan tarkastuslautakunta on pakollinen. Lautakuntajärjestelmän paras puoli on, että se laajentaa demokratiaa ja hekin ketkä eivät päässeet valtuustoon pääsevät lautakuntien kautta vaikuttamaan päätöksentekoon. Kun lautakuntiin valitaan sen toimialaan perehtyneitä ja asioista kiinnostuneita jäseniä, voidaan kyseistä päätöselintä kutsua asiantuntijalautakuntana. Yksittäisissä asioissa lautakunta voi täydentää tietämystään perustamalla toimikuntia, kuulemalla seuroja ja järjestöjä; Myös kuka tahansa kaupunkilainen voi lähettää lautakunnan jäsenen välityksellä terveiset po. päättäjien kokoukseen ja saada käsittelyyn esittämänsä oivalluksen.

Lautakunnat ovat suomalaisen kuntademokratian selkäranka. Lautakuntien osaaminen tuo kaupunkilaisten kuulemisen ja suoran vaikuttamisen lisäksi tietämyksellään selkeää säästöä kaupungin toimiin. Kaupungeissa, joissa lautakuntia on karsittu, muuttuu päätöksenteko avoimesta salamyhkäiseksi pienen piirin suhmuroinniksi: Ihmeellisiä hankkeita putkahtaa esiin ja suuria asioita jää kaiken rahoittajien eli kaupunkilaisten tietämättömiin. Ilman lautakuntia valtuuston toiminta vaikeutuu, koska valtuutettujen täytyy perehtyä kohtuuttoman moniin asioihin ja se jos mikä maksaa, kun kirveellä aletaan hutkia kiviä ja heittelemään satojatuhansia tai jopa miljoonia euroja kuin avoimia shekkejä.

Lautakunta on hallituksen ja valtuuston työrukkanen sekä suora nopea linkki kaupunkilaisten ja päätöksenteon välillä. Mikäli valtuutetut eivät halua asioiden kulkevan osaavien tiettyihin asioihin perehtyneiden lautakuntien kautta ja näkevät ne oman valtansa rajoittajina ynnä ikävinä totuuden torvina, he vähentävät lautakuntien määrää ja kuten kaikki viimeinkin nyt näkevät kokemuksesta: tiedonkulku hämärtyy, rahaa palaa rutkasti ja tärkeiden asioiden sijaan kaupunkilaisten tietoisuuteen ynnä kaiken keskiöön nousee pienen piirin tykkäämä plus harrastama puuhastelu.

19 kommenttia:

  1. Päivän pähkinä
    Kaupungin johtoryhmä toimii kaupunginjohtajan tukena strategisessa ja operatiivisessa johtamisessa ja kehittämistyössä.
    Johtoryhmän jäsenet ovat kaupungin nettisivujen mukaan
    Kaupunginjohtaja Atso Vainio
    Talousjohtaja Anne Takala
    Elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen
    Tekninen johtaja Jari Nikkari
    Rehtori Jussi Paavola
    Sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen
    Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén
    Henkilöstöpäällikkö Piia Syvänen
    Sitten se pähkinä.
    Kuinka monta johtoryhmän jäsentä on hakenut muita työpaikkoja muualta olleessaan U:gin kaupungin johtoryhmän jäseniä?
    Miten paljon voi laskea sen varaan, että heillä on edelleen haku päällä pois Ukista?
    Miten paljon voi laskea sen varaan, että he ovat sitoutuneet oikeasti Ukin kaupungin johtoryhmätyöskentelyyn jos haku on jatkuvasti päällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johtoryhmässä on vain pois haluvia virkamiehiä. Jos joku hakee virkaa muualta, täytyy hänet korvata uudella sitoutuneella virkamiehellä tai ainakin heittää pois johtoryhmästä.

      Poista
    2. Uusikaupunki on kelvottomien virkamiesten kaatopaikka. Eivät pääse muualle ja jäävät tänne kehityksen jarruiksi.

      Poista
  2. Ymmärsinkö oikein,keskusta olisi saatu eläväksi lautakunnan avulla?

    VastaaPoista
  3. Maalaisliitosta ei syntynyt elävää Keskustaa. Vaalien jälkeen demokratian pilaavat harmaat eminenssit jotka eivät vaalien tuloksesta piittaa.

    VastaaPoista
  4. Et tainnut oikein ymmärtää. U:gin keskustaa ei saa enää eläväksi pelkillä taikatempuilla. Se vaatii puskutraktoreita ja kaavamuutoksia.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Java.
    Nyt päätännästä tietämätönkin jo ymmärtää miten täällä kaupunkilaisten
    rahoilla leikitään ja
    miten pitäisi toimia demokraattisesti.
    Voivoi.

    VastaaPoista
  6. Ensin valtuustoon äänestetään ihmisiä, jotka eivät kuuntele kaupunkilaisia. Kun nämä lopulta tekevät suojatyöpaikan kaverilleen ja vahingossa syntyy demokahake, jossa kunnellaan kaupunkilaisten toiveita, pidetään näitä hienoina kaupunkilaisten kuulijoina. Saatanan tyhmää porukkaa. Missä Walan yöpäivystys viipyy? Seuraavan adressin hän voisi osoittaa suoraan presidentille. En tarkoita Niinistöä vaan Putinia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voitko hieman selventää. Siis kuka/ketkä on tehnyt suoja työpaikan ja kenelle. Valaiskaa, en ymmärrä.

      Poista
  7. Eikös kokoomusjavan puolue kannattanut valiokuntamallia ja valtuutettujen määrän laskemista.

    VastaaPoista
  8. Odotan koska joku väittää Javan valehtelevan ja kieltää sisillässodan olleen 1918

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimettömien kestoväitä: Java valehtelee.

      Poista
    2. Sisillässotaa tuskin käytiin 1918.

      Poista
    3. Kyllä 1918 veli tappoi veljensä. Valkoisia tapettiin n. 5000 ja punaisia n. 36 000. Tapahtumasta on käytetty lukuisia nimiä. Viime vuosina yleisemmin käytetty lienee kansalaissota

      Poista
  9. Kapina se oli. Punaiset hyökkäsivät laillisen hallituksen joukkojen kimppuun ja yritti liittää Suomen Neuvostoliittoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinkin asian jotkut saattavat nähdä.

      Poista
    2. Lue historiaa ennen kuin kirjoittelet mitään. 1918 ei ollut Neuvostoliittoa.

      Poista
  10. Syyt sotaan olivat punaisten puolella, mutta saksalaiset tuli ja voitti.

    VastaaPoista
  11. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Avaan uudessa alustuksessa vähälle huomiolle jääneen uusikaupunkilaisen vaikuttajan tekemisiä. En ole ollut kuukausiin kokoomuslainen. Koston ja katkeruudesta toimimisen tuomitsen. Mielestäni ihmiset, ketkä ovat valmiita antamaan henkensä lähimpien puolesta ovat tehneet jotain suurta. Heidän johtajistaan voidaan olla useaa mieltä!

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!