torstai 7. joulukuuta 2017

Suomessa 25 000 tohtoria: MONTAKO NAKERTAA LEIPÄÄSI?


Suomessa on 25 000 tohtoria eli noin viisi legioonaa. Joka vuosi massamme valmistui vuosituhannen alussa noin 1 500 uutta tohtoria ja tohtorien määrä kasvoi 40%. Edelleen vuosittain tohtoriksi väittelee tuhatviisisataa onnistunutta hatunhavittelijaa. Suomessa eniten tohtoreita syytävät maailmalle Helsingin yliopisto ja Aalto yliopisto. Tohtorilegioonissa on liikaa jäseniä, sillä heistä peräti viisi prosenttia on työttömänä.

Mielenkiintoiseksi tohtoritilanne muodostuu tutkiskellessamme lääketieteen alaa. Vaikka sen sortin tohtoreita on enemmän kuin koskaan ja koulutuksen järjestää valtio, ei tohtoreita tahdo riittä julkiselle puolelle. Tästä huolimatta alan ammattijärjestö haluaa vähentää alan tohtorien valmistusmääriä. Löytyisikö lääkäripulaa lääke sillä, että hajauttaisimme lääkäriksi valmistumispaikkoja vai olemmeko ajautumassa tilanteeseen, jossa kansan terveyden takaamiseksi olemme pakotettuja lähtemään edesmenneen presidentti Hugo Savezin tielle. Hän tuotti lääkäreitä Kuubasta taatakseen Venezuelan terveyden huollon myös köyhimmille kansalaisille.

Meillä muuan toinenkin ongelma löytyy tohtoreista, professoreista ja dosenteista, joista joidenkin pääasiallinen tehtävä näyttää olevan blogien päivittäminen tai päivät pitkät somessa roikkuminen ja toimiminen asiantuntijoina esim. YLE:llä. Hyvänä esimerkkinä käy Mika Aaltola, joka tiiviisti esiintyy asiantuntijana valtakunnan medioissa jopa meediona. USA:n presidentin vaalien edellä hän ei osannut vähääkään ennakoida Trumpin voittoa. Sopiikin kysyä kuinka paljon sinä ja minä olemme suoltaneet rahaa näihin korkeasti koulutettuihin asiantuntijoihin, jotka joko puhuvat itsestään selvyyksiä tai osoittavat esiintymisellään totaalisen tietämättömyytensä? Olisiko paikallaan hiukan tarkentaa tohtorien koulutustarvetta. Kyseisen puuhan rahoittaminen käy kansalle kalliiksi. Jopa Venäjällä hoksattiin lopettaa suunnitelmatalouden oppisuunta turhana, kun Neuvostoliitto kaatui. Voisimmeko kerrankin ottaa oppia idästä sen sijaan, että katsomme kallisti silmät kiinni länteen?

Linkit:
Tohtorien työtötmyys kasvussa 1

Tohtorien työttömyys kasvussa 2

Tilastoja korkeasti koulutettujen työttömyydestä


9 kommenttia:

 1. Yliopistojen rahoitusmalli on tehty sellaiseksi että tohtoreita pitää saada hinnalla millä hyvänsä, joten niitä väännetään minkälaisesta tumpelosta tahansa. Useimmiten sen tumpelon julkaisut on oikeasti kirjoittanut toiset tohtoriopiskelijat, ohjaava professori tai muut jo väitelleet postdoc virkojen hoitajat. Ellei nämäkään konstit auta tumpeloa niin tutkinnon voi suorittaa vaikka Meksikossa eikä kukaan perään huutele tutkinnon suorittamisesta.

  VastaaPoista
 2. Hirvittävä määrä joutavia ihmisiä, joilla oppiarvo on kihahtanut päähän.

  VastaaPoista
 3. Lehdessä luki taannoin kun joku meinas tehdä väitöskirjan Suomalaisten uskomus vampyyreihin siihen ei saanut lupaa.

  VastaaPoista
 4. Turhat tohtorit rasittavat maan taloutta. Tarpeelliset tohtorit ovat ahneita ja eivät työskentele kansan hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmoitatko jonkin tutkimumksen tai raportin, johon väittämäsi perustat. Vai kirjoitteletko vain jonnin joutavia?

   Poista
  2. Ei pelkästään tohtorit

   Poista
 5. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ei vika ole tohtoreiden ja tuskinpa kukaan heistä on kouluttautunut turhaksi tai työttömäksi. Kuten edellä mainitaan täällä koulutetaan kaiken maailman tyyppejä tarpeisiin, joita ei oikeastaan ole olemassa. En syytä ketään totean vaan: ASIAA SOPISI POHTIA RAHOTTAJAN HYÖDYN KANNALTA!

  VastaaPoista
 6. Mexikon hallikylähullu

  Päättäjät voisivat edes hiuka perehtyä valittavien edellytyksiin tehtävien hoidossa eli hallitus uusiksi. Olemme vajoamassa samaan pankkileikkiaikaan kuin Walan aiemmalla valtakaudella.

  VastaaPoista
 7. Kiitos käynneistä ja kommenttiosion hyödyntämisestä! Laitoin takauksesta oman alustuksen.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!