Uudenkaupungin
historiaan sopii monenlaisia positiivisia käänteitä, jotta ne
korostuisivat, poimitaan kärkeen negatiivinen juttu eli liian myöhäinen
investointi, jonka vuoksi Rauman kehitys kiihtyi ja
osittain Uudenkaupungin kustannuksella. Raumalaiset aloittivat rautatien puuhaamisen
kaupunkiinsa jo 1850-luvun puolivälissä. Rata valmistui lopulta
kunnallisena hankkeena 1897. Uusikaupunki sai oman ratansa vasta 1924.
Kun Rauma rautatie vei sisämaahan, Uudenkaupungin rata liittyi
valtakunnan rataverkkoon Turussa. Näin sisämaan teollisuus hyödynsi
Rauman satamaa, kun Uusikaupunki jäi ns. yhden sataman taakse.
Ratavetkuttelusta ja sen väärästä suunnasta voitaneen syyttää
paikallisia politiikkoja.
Ennen rataepisodia tapahtui Uudessakaupungissa merkittävä lahjoitus. 1857 valmistui kauppias/laivanvarustaja Samuel Seikowin varoilla koulu. Seikowin koulu oli tarkoitettu vähävaraisille ja osa lahjoitusvaroista oli tarkoitus suunnata koululaisten maksuttomaan ruokailuun. Kyseessä on historiallisen edistyksellinen toiminta 1850-luvulla eläneeltä porvarilta. Kyseinen kaupungille lahjoitettu koulu on vieläkin pystyssä, mutta ei palvele opetustarkoituksessa.
Uudenkaupungin raju kasvu 1960-luvulla oli maanlaajuisesti merkittävää. Autotehdas rakennettiin Uuteenkaupunkiin. Rikkihappo tehtaan sijoituspaikasta käytiin melkoista vääntöä Turun kanssa. Tuolloinen kaupunginjohtajamme Olavi Salaterä onnistui vakuuttamaan molemmat teolliset toimijat sijoittumaan Uuteenkaupunkiin ja niin pienestä kuihtuva rantakaupunki aloitta kasvun, joka mahdollisti entistä paremmat elämisen puitteet ja palvelut niin uusille kuin entisille uusikaupunkilaisille.
Aikoinaan Uudenkaupungin opetustoimesta vastasi Onni Högmander. Hän kykeni luomaan uniikkeja visioita, joilla hän pyrki viemään kaupunkiamme eteenpäin hyvään tulevaisuuteen. Yksi Högmanderin ideoista piti sisällään korttelikouluverkon. Onni Högmander synnytti Uuteenkaupunkiin toimivan nuorisopajatoiminnan sekä oli mukana luomassa koulunsa päättäneiden nuorten seurantajärjestelmää. Näillä ja muilla ideoillaan Högmander pyrki luomaan Uudestakaupungista hallitusti kasvavan hyvän koulutuksen ja palvelun paikkakunnan.
Uudenkaupungin Urheilijat perustettiin jo 1898. Melkoinen herätys seurassa tapahtui 1974 jolloin, erikoisseuran puutteen vuoksi, siihen liittyi nuoria, koripallosta kiinnostuneita, miehiä. Pian seurassa alkoi laaja juniorityö ja sen edustusjoukkue nousi pääsarjaan 1981. Ensimmäisen koripallon Suomen mestaruuden Uudenkaupungin Urheilijat otti vuonna 1990. Himmeämpiä mitaleja seura on voittanut viidesti ja Suomen cupin kahdesti. Kaikkiaan nykyisellä Korihailla ja sen edeltäjällä UU:lla on takanaan 34 pääsarjakautta. Koripallon tuomisesta kaupunkiin ja sen myötä tulleesta menestyksestä ja julkisuudesta kuuluvat kiitokset Heikki Walalle.
Vuonna 1992 Uusikaupunki koki suurimman taloudellisen notkahduksensa. Tuolloin yhtä äkkiä 18 000 asukkaan kaupungissa oli yllättäen 3 200 työtöntä. Kaupungissa ei ollut montaakaan perhettä, jota massairtisanomiset eivät olisi koskettaneet. Kaupungissa päätettiin luoda turvaverkko ja työllistää irtisanottuja. Parhaillaan kaupunkiorganisaatio, jossa normaalisti oli 900 työntekijää, työllisti lisäksi 500 työllistettyä. Keskeisessä roolissa kaupungin puolelta asioita valmisteli Kari Koski ja päättäjistä aktiivista roolia veti Helena Vartiainen. Autotehtaan puolelta on nostettava esiin Seppo Nikula rooli. Hän teki sen, mitä siltä suunnalta oli tehtävissä. Tässä yhteydessä täytyy ehdottomasti mainita Risto Ahosen työ kaupungin eteen niin paikallispäättäjänä kuin kansanedustajana.
Mauri Konnun perustama Vahterus aloitti toimintansa kolmen miehen yrityksenä 1990. Vuonna 1993 tulipalo tuhosi Vahteruksen kylässä sijanneet toimitilat. Tulipalo sen enempää kuin muutkaan vaikeudet eivät lopettaneet Vahteruksen toimintaa. Ensin lämmönsiirtimiä valmistava tehdas siirtyi Kalannin Meijeriin, josta alkoi yrityksen voimakas kasvu. Mauri Konnun kotiseuturakkautta osoittaa se, että yrityksen tilat on nimetty Kalannin kylien mukaan. Nyt Vahterus työllistää reilut 200 työntekijää, jotka ovat mieluummin kalantilaisia tai ainakin uusikaupunkilaisia.
Viimeisin hatunnosto merkittäville uusikaupunkilaisille täytyy suunnata muutamille päättäjille. Kuten kaikki muistavat Uusikaupunki oli velkaantunut rajusti ja kuten joku tuolloin totesi: kaupunkilaiva pyyhälsi kohti jäävuorta eli sitä hetkeä, jolloin valtionvarainministeriön virkahenkilöt tulevat tunteettomasti kylmällä kädellä pistämään kaupunkimme talouden kuntoon. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maija Junkola-Lehtonen lopetti pienen piirin valmistelun puheenjohtajiston kautta. Tämä teki päätännästämme avointa. Harto Forss ja Seppo Nikula nousivat merkittävään rooliin silloin, kun muutamat päättäjämme olivat kiihdyttämässä kohti jäävuorta. Kiitos heille, sillä heidän avullaan kaupunkimme talous saatiin balanssiin ja synkät tulevaisuuden näkymät muuttuivat realistisestikin katsottuna positiivisiksi!
Nostin esiin, muistin varaisesti ja räkätaudin vaivaamana, merkittäviä
uusikaupunkilaisia, jotka ovat pistäneet itsensä peliin tavallisten
kaupunkilaisten ja heidän viihtyvyytensä vuoksi. Haluaisin vielä nostaa
esille kaksi pitkänlinjan vaikuttajaa ensinnäkin Pertti Haverisen, joka
oli aina heikomman puolella ja jäi niin monesti valtuustossa yksin hän
kun sattuu olemaan kommunisti. Lisäksi täytyy mainita Juha Aaltonen,
joka toimi aikaa säästämättä vallan vahtikoirana ja oli poikkeuksetta
huomioissaan oikeassa. Ja mitäpä Aaltonen sai palkakseen - PASKAT
SILMILLE.
Toivokaamme, että ensi vuonna pääsemme nauttimaan onnistuneista päätöksistä. Siihen tarvitaan samaa pyyteettömyyttä ja kristillistä lähimmäisen rakkautta, mitä aikoinaan kumpusi Samuel Seikowin sydämestä. Jotta tämä onnistuisi ja muuttuisi todeksi on valmistelun oltava innovatiivista ja laadukasta - Siksipä menestystä myös Anne Takalalle ja Jari Nikkarille.
Juhlitaan, juhlitaan vielä muutama päivä. Mikäs siinä sitten. Karu tuleva näkyy jo. 2018 tullaan Ukissa näkemään ettei markkinatalous ratkaisekaan paikkakunnan asunto-ongelmia saati terveyskeskuksen kielimuureja. Kaupunki ei pysy kohta enää tänne parempaa elämää ja toimeentuloa hakevien uusukilaisten vauhdissa. Tänne muuttavat eivät ole enää verrattavissa 70-luvulla Ukiin muuttaneisiin.
VastaaPoistaNyt palkitulla suurrekrytoinnilla on myös mitalin toinen puolisko. Vinkiksi siitä voi miettiä vaikka sitä, miten yli 40 eri kansan edustajat kotoutuu Suomeen, suomalaiseen työympäristöön, maan kulttuuriin ja ennen kaikkea nyt pieneen kaupunkiin. Kaikille kun ei ole edes itsestäänselvyys se, että wc-pytyllä asiat toimitetaan istualleen. Tai että sähköuuniin ei kannata laittaa nuotiota.
Otetaanpa pää pois pensaasta ja mietitään, mitä on edessä. Se voi olla pahempi haaste kuin se vertauskuvallinen jäävuori.
Joten häsdäk miituu vaan.
Kiitos käynneistä ja kommentista! Esitin toimivan kotoutusohjelman valmistelua avoimesti ja sen tuomista valtuuston hyväksyttäväksi - TÄSTÄ HYVÄSTÄ MINUT HAUKUTTIIN RASISTIKSI! Saas nähdä minkälainen sekamelska nyt syntyy, kun kukaan ei varautunut mihinkään - JOKO JOSSAIN VÄLIPÄIVINÄ SUUNNITELLAAN INKERIN KORAANIKOULUA?
VastaaPoistaEnnen oli tosiaan toisin
VastaaPoistahttp://www.apu.fi/artikkeli/uudenkaupungin-autotehtaassa-pitkat-paalla
Vtt vas haaveilee paluusta vuoteen 1918 plarissa ja plari Ukin markkinointiviestintään koordinaattoria. Siinä meidän paikallisuutiset tänään, tässä ja nyt. Näin Uki uinuu ja keinuu. Suap nähä mitä vuonna 2018.
VastaaPoistaTuosta vuoden 1918 tapahtumista mistä Sami kirjoittelee. Ei millään pysty niin lyhyessä ajassa käymään syitä ja seurauksia läpi vuoden 1918 tapahtumista. Mistään ei löydy sellaista tutkijaa joka antaisisi totuuden ko tapahtumista. Pitäisi tohtorin tuon tietämän.
VastaaPoistaKiitos käynneistä ja kommenteista! Räkäköhän lannistamana rötkötän kotioloissa, joten nyt olisi aikaa lukea Uudenkaupungin Sanomia. Mutta tähän taloon tulee Länsi-Suomi, enkä paikallislehden vuoksi lähde kuumeessa ajelemaan - enkä muutenkaan. Siksipä seuraavan kappaleen otaksunta saattaa mennä poskelleen.
VastaaPoistaMitä taas vuoteen 1918 tulee, kaikki tietänevät kummalla puolella tohtorit ja vastaavat olivat. Saivat työläiset silmilleen, kun olivat anastaneet heiltä vallan ja elämän edellytykset - onko palattu vuoden 1918 asetelmaan? AINOA MUUTOS VUOTEEN 1918 LIENEE SE, ETTÄ NÄMÄ ITSEKKÄÄT, OMAHYVÄISET, VÄHÄT TYÖLÄISISTÄ VÄLITTÄVÄT TÖRKEÄT RIISTÄJÄT OVAT ANASTANEET YHTEISKUNNALLISEN VALLAN SAAVUTTAAKSEEN VALLAN MYÖS TYÖVÄENPUOLUEISSA!
Forss on palannut neuvostoaikaan ja puuhailee vaakunoiden ja prenikoiden kanssa. Siitäkin on aika ajanut ohi.
VastaaPoistaKunnioitan historiaa. Uudenkaupungin mlk. on yhtä tärkeä paikka kuin Pyhämaa, Lokalahti ja Kalanti. Ansaitsee vaakunansa Mörnen seinälle siinä kuin nämäkin. En tiedä miten tämä liittyy Neuvoastoaikaan, vaakunat ovat olleet ikiajoista lähtien. Suomenkin vaakunan historia periytyy 1500 luvulta. Puuhailuistani prenikoiden kanssa minulla ei ole mitään tietoa.
PoistaKiitos käynneistä ja kommenteista! Anonyymi 28. joulukuuta 2017 klo 11.26 kommettia en ymmärrä vähääkään. Harto jos kuka pitäytyy käytännön asioissa ja puolustaa heikompia. Toisille riittävät työväenlaulut, vaalivalheet ja uljaat julkilausumat, mutta kun annettujen lupausten lunastus ja arki koittaa: OLLAAN HETI UPOTTAMASSA KOURA KÖYHÄN KUKKAROON, JOTTA SAADAAN KOKOON OMAT HUPIMATKARAHAT!
VastaaPoista