lauantai 30. joulukuuta 2017

ON SIVISTYMÄTÖNTÄ YLISTÄÄ OMAA SIVISTYNEISYYTTÄÄN?

Sivistys tarkoittaa kasvatuksen  kautta omaksuttua tietoa, henkistä kehittyneisyyttä ja avarakatseisuutta. Se että osittain elää sivistyksen sääntöjen mukaan tai vetää sivistyneen tyypin roolia ei tee kenestäkään sivistynyttä. Vai voiko joku pitää timmisti käyttäytynyttä, kohteliasta vegetaristia, absolutistia ja suurta taiteen ystävää Adolf Hitleriä sivistyneenä miehenä. Vaikka Hitler tykkäsi Wagnerista ja korosti olevansa sivistynyt ihminen ja sivistyneiden ykköstyyppien asialla, ei hän todellakaan ollut sivistynyt. Syy tähän löytyy Hitlerin henkisen kehityksen ja avarakatseisuuden rajallisuudesta.

Viisaus liitetään usein sivistykseen ja se on kykyä käyttää tietoa ja kokemusta hyvien päätösten ja arviointien tekemiseksi. Psykologisissa tutkimuksissa viisaus on usein määritelty kyvyksi tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka pitkällä aikavälillä tuottavat "yhteisesti hyvän" lopputuloksen. Viisaus tai sivistys eivät noiden määritelmien mukaan voi sisältää äärimmäisen itsekästä toimintaa, itsensä korostamista, muiden mollaamista, tilanteiden ajamista riita-asteelle. Sivistynyt ja viisas ihminen kuuntelee muita, hyväksyy erilaiset näkemykset ja on valmis antamaan tilaa itseään pätevämmille.

 Itsensä korostaminen puheiden tai tekstien kautta osoittaa itsensä korostajan itsekritiikin puutetta ja lähipiirin aliarvioimista. Kuvitelkaapa jos minä hyppäisin vanhoilla päivilläni seipäässä olympiakultaa. Tuskin siitä Uudenkaupungin Sanomat kirjoittaisi mitään, mutta muu media pitäisi huolen, ettei minun tarvitsisi juosta kujilla ja kylillä julistamassa omaa erinomaisuuttani - Jos joku saa jotain merkittävää aikaiseksi, puskaradio ja normaali media nostaa teot sekä siinä sivussa tekijän esille. Mutta mikäli itse ylistät itseäsi loputtomiin, saat ainoastaan omahyväisen kusipään maineen.

Määrätyissä tapauksissa itsensä ylistäjä saa jopa typeryksen maineen vai pidätkö sellaista tyyppiä kovinkaan fiksuna tai hyödyllisenä, joka kehuu pitkäaikaisilla opinnoilla, maailma kiertämisellä, mutta on kuitenkin käytännössä joutilas, työtön eikä hyödytä kallilla opiskelulla yhteikuntaa. Jos tämä korkeasti koulutettu ja maailmaa kiertänyt tyyppi on vieläpä hommannut oppiarvonsa sinun ja muun kansan rahoilla, eikö olisi ollut yhteiskunnan kannalta edullisempaa tilata hänelle, opiskelun kustantamisen sijaan, vuosiksi Aku Ankka - oilsimme päässeetyhteiskunnan kannalta saman tasoiseen hyötyyn ja lopputulokseen huomattavasti edullisemmin .

Entäpä mikä saa ihmisen käyttäytymään itsekkyydessään sivistymättömästi, epäviisaasti, jopa hölmösti ja mitä tällaiselle tyypille tulisi tehdä? Jo lapsesta alkaen kokemusten ynnä ympäristön vaikutuksesta ihminen muovautuu omanlaisekseen ja joistakin meistä kasvaa itsekkyydessä täysin itsekritiikittömiä. Kun tällainen minä, minä- tyyppi sattuu olemaan älykäs, pystyy hän selittelemällä ja muita härskisti manipuloimalla selviämään eri tilanteista niistäkin, joissa töpeksii.

Mainitunkaltaiset ihmiset tarvitsevat lähimmäisten tukea ja apua. Ensin heidät täytyy pudottaa jalustalta sille tasolle, mille he kuuluvat ja ohjata kelaamaan läpi elämää ja sitä vinksauttaneita elon vaiheita. Jos kukaan ei puutu kyseisten ongelmaihmisten toimintaan, he muuttuvat pahimmillaan entistä sietämättömimmiksi psykopaateiksi. Lopulta psykopaatit kärsivät ongelmastaan itse eniten ja tietenkin, jos he pääsevät huseeraamaan kaikessa itsekkyydessään yhteisiä asioita, saa koko yhteisö kärsiä po. ongelman kantajasta!

47 kommenttia:

 1. Toivottavasti Sami Laaksonen lukee tämän ja ottaa opiksi.

  VastaaPoista
 2. Suoraa tekstiä. Osoite ei jää epäselväksi.

  VastaaPoista
 3. Valkonen on sivistynyt mies. Rajua analyysia Laaksosesta.

  VastaaPoista
 4. Valkonen osoittaa sivistmättömyytensä leimaamalla Laaksosen psykopaatiksi.

  VastaaPoista
 5. Miksi Valkonen puuttuu vasemmiston sisäisiin asioihin. Kokoomuksessa on enemmän korjattavaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro mitä korjattavaa on kokoomuksesssa, että saamme asian tiedoksi ja voimme ryhtyä mahdollisiin korjaustoimenpiteisiin.

   Poista
  2. :-) :-) ei muuta voi.

   Poista
  3. Järvinen pisti riidat pystyyn ja jätti kokoomuksen johtajuuden muutama kuukausi ennen vaaleja tyhjän päälle. Vaalitulos puhuu Järvisen tempun puolesta.

   Poista
  4. Pienessä kaupungissa suurisuiset tyhjänpuhujat paljastuvat nopeasti - asuvat sitten täällä tai palailevat jostain.

   Poista
  5. Kokoomuksessa riidat jatkuu edelleen. Kysykää puolueen senioreilta.

   Poista
  6. Sisäisiä riitoja joka puolueessa enemmän tai vähemmän sanottaisiinko kauniimmin erilaisia näkemyksiä asioista. Eikä niillä niin merkitystä tavallisen kansan arkeen. Vain päätökset vaikuttaa.

   Poista
 6. Ei tarvitse leimata sellaista joka on sitä, eikä kyse ole vasemmiston sisäisestä asiasta Laaksonen on ankkuroinut itsensä tukevasti ukiprohon ja ajamassa ugia kriisikunnaksi. Tätä Forss ei olisi ikinä tehnyt. Laaksonen on saanut paikkansa Vasemmistoliiton äänillä ja on hylännyt äänestäjänsä kokonaan. Hänen henkilökohtaiset äänensä tulivat ennen Haverista äänestäneiltä ja nämäkin hän äänestäjät hän on hylännyt. Haverinen ei varmasti äänestäisi Laaksosen tavalla.

  VastaaPoista
 7. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Alustus on yleispätevää, faktoihin pohjautuvaa, höpinää - ei minun mielipide! En missään alustuksen kohdassa mainitse ketään nimeltä, viittaa yksittäiseen henkilöön tai puolueeseen. Mielestäni tejsti on otettu hyvin vastaan, kiitos kommentoijien aktiivisuuden ja tietämyksen. Kokoomuksen ongelmiin minulla ei ole mahdollisuutta eikä haluakaan puuttua.

  VastaaPoista
 8. Mainitset Hitlerin nimeltä.

  VastaaPoista
 9. Valkosesta on tullut Forssin puolustusasianajaja.

  VastaaPoista
 10. Valkosen pitäisi panna Ukin kaupungin vietintä kuntoon. Hänellä on enemmän tietoa ja ideoita kuin kenelläkään muulla. Samalla saisivat Valkosen hiljennettyä.

  VastaaPoista
 11. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ensinnäkin olen jo seitsemääkymmentä käyvä vanha kärttyinen ukko, joten tiimalasi osoittaa, että nuorempien hommia. Toiseksi minua ei koskaan valittaisi mihinkään tämän kaupungin virkaan, koskaan ei sille löytyisi poliittista kannatusta. Kolmanneksi kiitos kuitenkin!

  VastaaPoista
 12. No no. Lähellä oli ettet löytänyt itseäsi vakkiksen päätoimittajan paikalta.

  VastaaPoista
 13. Javan alustuksen perusteella kyse näyttää olevan narsistisesta persoonallisuushäiriöstä.

  VastaaPoista
 14. Viime valtuustokaudella tehtiin kaupungin asukkaiden edun mukaista politiikka. Onko silloin oikeitolaisesta vaiko vasemistolaisesta politiikasta kyse jokainen päättäköön itse. Talousluvut kertovat totuuden eikä mitkään muut tiedotusvälineet, saatika nämä rustauspalstat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Politiikkaa tehdään aina oikein mutta riippumatta siitä niin kaupungin infra esim. teiden päällysteet ovat aivan surkeassa kunnossa. Talous saadaan kuntoon järjettömällä sästämisellä mutta samalla palvelut ajetaan alas. Moni on valmis korotuksiin kunhan niillä saadaan paremmat palvelut.

   Poista
  2. Politiikka ei tehdä aina oikein, uusi valtuusto on todistus siitä.

   Poista
  3. Pieni huomio. Miten kaupungin talous on kunnossa jos veroäyri on maan kärkikastissa?

   Poista
  4. Mielenkiintoinen kommentti talous ei voi olla kunnossa jos veroäyri on korkea. Suomessa niitä on sitten paljon. Kivikylän liiketoiminta on ilmeisesti tappiollista koska tuotteiden hinta on kallista.

   Poista
 15. Miten tämä alla luettavissa oleva juttu hoidetaan sivistyneesti
  http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3784640/Eurooppa+aliarvioi+ilmastonmuutoksen+vaikutusta++ajatushautomo+huolissaan+ilmastopakolaisista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma ei ole kuntatasolla ratkaistavissa joten sivistynyt ratkaisu löytyy muualta.

   Poista
 16. Eli siis rajat kiinni sivistyneesti. Hallis hoitaa homman.

  VastaaPoista
 17. Hjallis vai Halla-aho? Ilmeisesti jälkimmäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehottomasti jälkimmäinen, ensimmäinen vie rahasi ulkomaille.

   Poista
 18. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ei minua edes virallisesti pyydetty hakemaan Vakka-Suomen Sanomien päätoimittajan pestiä. Eiköhän tuossakin olisi politiikka ratkaissut. Mutta toisaalta olisihan siinä ollut mielenkiintoinen homma. Hyvinhän lehti nyt leiviskänsä hoitaa, joten hyvän valinnan ovat tehneet.

  Eikö tällaiset ongelmatyypit pidä pistää, kaunistelun ja panettelun sijaan, hoitoon, sillä mitä kauemmin he saavat itsekeskeisesti huseerata, sitä enemmän he itse ja yhteisö kärsii seurauksista. Kuvitelkaapa tilannetta maakuntavaalien jälkeen, jos meitä maakuntapäätännässä edustavat tyypit, jotka eivät edes omassa valtuustossa aja kaupungin ja sen asukkaiden etua!

  VastaaPoista
 19. Rajan vetäminen miten ajetaan kuntalaisen etua? Onko meillä valtuustossa sellaisiakin jotka eivät näin tee???

  VastaaPoista
 20. Kiitos käynneistä ja hyvästä kommentista! Jos ajatellaan esimerkiksi päättäjien ja virkakihojen matkailu kaupunkilaisten rahoilla, saa siitä etsiä kaupunkia ja sen asukkaita hyödyttäviä seikkoja. Muistakaapa taannoinen Unkarin reissu, jonka piti olla matkailullisesti merkittävä. Täällä ei ole ihmeemmin näkynyt unkarilaisia matkailijoita ja ukilaisten reissun jälkeen Unkari pisti rajat kiinni - Joten missä toteutuu matkojen rahoittajan kaupunkilaisen etu? Mielestäni kyseessä on häikäilemätön luottamusaseman väärinkäyttö!

  Jos edellisellä valtuustokaudella hakattiin miljoonia euroja halleihin, tulemattomiin ja olemattomiin tehtaisiin, ajettiin alas kaupungin palveluita, myytiin miljoonilla kaupunkilaisten omaisuutta ja jäätiin silti miltei kymmenen miljoonaa miinukselle, ei päätöksiä tehty kaupunkilasten parhaaksi. Jos viime valtuustokaudella pantiin talous sen verran kuntoon kuin pystyttiin ja tehtiin päätökset kaupungin paremman tulevaisuuden takaamiseksi, päätöksiä tehtiin kaupunkilaisten parhaaksi. Jos nykyinen valtuustokausi on ollut härskiä minä minä- politiikkaa ja periaatteellista riitelyä, siitä löytyy tuskin hyötyä kaupunkilaiselle kaupunkilaisen vinkkelistä asiaa tiirailtaessa.

  VastaaPoista
 21. Järvinen on parhainpiin kuuluva valtuutettu hänen kanssa pystyy asiallisesti keskustelemaan ja saa olla erimieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moukka se on, ei pysy asiassa. Jos sen kanssa on ermieltä, menee heti henkilökohtaisuuksiin.

   Poista
  2. Näyttääkin anonyymi klo 12.52 kirjoittavan ihan eri Järvisestä,kuin me muut.

   Poista
  3. Ei ole ollut mitään ongelmaa fiksu kaveri. Walasta ei kyllä ei voi sanoa samaa varsinainen sooloilia.Hänenkin kanssa kyllä toimee tuulee. Uuvatin kanssa se kyllä vaikeaa on mutta joukon jatkona menee sekin

   Poista
 22. Sinähän kehuit olevasi Länsi-Suomen tilaaja. Luehan tämä palkollisesta kaupunginhallituksen puheenjohtajasta ja muuta nimeä. Siitä saa oivan tarinan ukilaiseen ympäristöön.

  http://ls24.fi/artikkelit/se-leppikorpi-saakeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Traumalaisen tietämyskirjailijan rustaukset menevät valtaosalta kansaa ohi. Tuon sävyisten (tämä ei ensimmäinen lajissaan) kolumnien tarkoitus on provosoida jo valmiiksi provosoituneita tavan tallaajia vielä suurempaan hehkuvaan kiihkoon jotta nämä ainakin omilla asteikoillaan keskivertokeijoja älykkäämmät tietokirjailijat ja muut nousukkaat saisivat vielä suurempaa hupia tästä kohkaamisesta. Kirjoitus ei sisällä kritiikiä tahi kehuja aiheesta eikä esitä vaihtoehtoja. Sen ainoa tavoite on saada sinut tuottamaan vielä suurempaa hupia yhteiskuntateatteriamme dramatisoiville voimille.

   Poista
 23. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Olen Länsi-Suomen lukenut ja oivalsin oheisesta jutusta saman kuin anonyymi 31. joulukuuta 2017 klo 13.03. Jospa valmistutaan uuteen vuoteen uusin iloisin aatoksin. Levätään vaikkapa tänäpänä ja huomenna ja lyödään sen jälkeen poliittisia vastustajia niin, että rungot tutisee.

  Jättäkäämme Laaksonen ja T A Järvinen rauhaan. Näissä miehissä on varmasti hyvätkin puolensa. Laaksosta en tunne, mutta T A Järvisestä voin todeta esim. sen, että hän on hän eikä se eikä moukka ja jos kaikki pitäisivät lapsistaan yhtä hyvää huolta kuin hän, olisi tämän maailman suurimmat ongelmat poistettu!
  HYVÄÄ UUTTA VUOTTA JOKA IKISELLE!

  VastaaPoista
 24. Java kuules nyt. Nyt pukkaa talousseminaaria Ruotsiin. Miten nämä ao Forssin blogiin tulleet hoidetaan sivistyneesti? Sinähän toimit kuulemma Forssin puolustusasianajajana ja Forss tarttee nyt tukea taistossaan. On vähän selittämistä nyt. Ukissa
  demokratiaa hoidetaan nykyään diktatoorisesti. Wala ei anna kuulemma edes puheenvuoroja Forssille hallituksessa ja suosii Laaksosta.
  Tämähän on ollut luettavissa monessa somepalstassa.
  Ja tässä alla nyt se kuntalaisen etua palveleva matkailu "avartaa" kun veljekset on menossa sivistämään ainakin itteään:
  "
  Kysyn vaan kirjoitti 31.12.2017 klo 16.54
  Tietääkseni ainoastaan Wala ja Laaksonen ovat lähdössä Helsinki-Tukholma risteilylle. Herrojen reissu tullee maksamaan n. 5000€, Mikä on veronmaksajien hyöty tästä pröystäilystä?
  Vastaa
  Häikäilemättömä lurjukset kirjoitti 31.12.2017 klo 17.28
  Wala saa risteilystä henkilökohtaisesti:
  Matkakorvausta 325 € verovapaana
  Päivärahaa 198 € verovapaana
  Kokouspalkkiota 352 €
  Lisäksi 9 ateriaa, 6 kahvia ja hytti ilmaiseksi (kaupunki maksaa 1400€)
  Mitä tästä hyötyy veronmaksaja.
  Laaksonen saman ilman matkakorvausta.
  "
  Muuten olen sitä mieltä että tässä uudessa Timo Koivusalon versiossa ent punapäällikkö Koskela ja uusi valkoisten suojeluskuntapäällikkö, kansankoulunopettaja, ovat erityisen hyviä rooleissaan.
  Näin täällä pohjantähden alla.
  Hyvää uutta vuotta 2018 kuitenkin niin punasille kuin valkosille.

  VastaaPoista
 25. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ei minua kukaan sorra - pistettiin syrjään häiritsemästä valtapeliä. Eihän muutama tonni ole mittava raha raha kaupungin budjetissa, mutta matka järjestelyineen kuvaa mainiosti lähtijöitä kuntalaisten rehellisinä edunvalvojina. Jos he olisivat sairaala-adressien ja yleismaailmallisen inhimillisyyshöpötyksen sijaan kertoneet äänestäjille innosta ökymatkailla kaupunkilaisten piikkiin, kuinka monta ääntä he olisivat saaneet? Todellisuudesta tai ehdokkaan historiasta saati arvomaailmasta vaalikoneet ja mediamme eivät kertoneet yhtään mitään. Olisitko todella äänestänyt näitä reissu Reinoja, jos olisit tiennyt heidän todellisen toimintansa päättäjinä?

  Eipä Harto tarvitse asianajajaa paikallisessa politiikassa. Me kaikki tarvitsemme toimivaa demokratiaa ja pätevien päättäjien valintaa tehtäviin. Vajaan vuoden päästä jaetaan paikat uudelleen, joten koitettaan sinnitellä!

  VastaaPoista
 26. Näin uusi vuosi 2018 alkaa. Oi herätkää, vaaditaan toisella politiikkapalstalla
  "
  Herätkää kirjoitti 1.1.2018 klo 09.40

  Eikö kukaan puutu nykyisen kh:n enemmistön toilailuun? Ainakin kh:n kuntamarkkina leveilyyn löytyy aihe, kukaan jolta olen asiaa kysynyt ei ole tiennyt kuka päätti majoituksesta erääseen Helsingin hienoimpaan hotelliin, monen hienon ruokalajin illallisesta ja rajattomaan, määrän ja laadun suhteen, alkoholi tarjoilusta. Ainakin on tarkastus ltk. jonka tehtäviin kuuluu valvoa rahan käytön perustumisesta päätöksiin.

  Vastaa

  ei muuta kirjoitti 1.1.2018 klo 12.56

  kuin Wala lähetetään Bosniaan ja Laaksonen Mexicoon kummallekin vain menolippu sen jälkeen maahantulokielto vaarallisia yhteiskunnalle

  Vastaa

  kirjoitti 1.1.2018 klo 09.53

  Ei jumalauta, pakko on tunnustaa Walan retkuttaneen minua ja tästä sitten saa kärsiä vielä 3,5 vuotta. Taidan lopettaa äänestämisen, kenenkään ei voi luottaa omaa etua vain ajetaan. Laaksosta en olisi koskaan äänestänyt. Jotain hyvää sentään löytyy.

  Vastaa

  Hyvää kirjoitti 1.1.2018 klo 11.41

  On se että afrikkalaiset heinäsirkkaparvet ohittivat viime vuonnakin Ugin suuret viljapellot.
  "

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!