torstai 30. heinäkuuta 2015

NATO-tukikohta Ahvenanmaalle vai varuskunta Uuteenkaupunkiin?

Ahvenanmaa  on ollut 1920-luvulta sotilaista vapaa saarimaakunta. Nyt sen strateginen merkitys on suuresti korostunut sotilaallisen aktiivisuuden kasvaessa Itämerellä. Venäläisten sotavehkeitä liikkuu vedessä ja ilmassa, Virossa hollantilaiset ja jenkit marssivat itsenäisyysparaatissa paikallisten huutaessa saksalaisia marssijonon jatkoksi, jenkit rakentavat ohjustukikohtia entisen itäblokin alueelle ja ruotsalaisetkin löysivät vuosien jahdin päätteeksi viimeinkin tuoreen sata vuotta vanhan sukellusveneen .

Onneksi meillä on kerrankin puolustusministeri, joka ei osta kymmeniätuhansia kivääreitä, joilla ei pysty ampumaan; ei haali romurautaa panssareina eikä hävittäjiä vailla asejärjestelmiä. Jussi Niinistö tuo nytkin asiansa esillä omalla lakoonisella tyylillään puolueettomasti. Mutta mitä meidän tulee tehdä Ahvenanmaan kanssa, Suomellahan on kiistaton puolustusvelvoite sen suhteen?

Osa ahvenanmaalaisista on halunnut kuulua Suomea mielummin osaksi naapurimaata. Pitäisikö siellä järjestää asiasta demokraattiset vaalit ja mikäli naapurmaahan liittyminen voittaa, tehdän kaupat naapurin kanssa ja vaihdetaan Ahvenanmaa naapurimaalle luovutettuun Karjalaan. Olisipa silloin vastavuoroisesti suomalaisillekin mökkitontteja tarjolla naapurista ja jopa Laatokan rannalta.

Yksi vaihtoehto olisi kokoomustyyliin po. toiminnan ulkoistaminen eli ostaa Ahvenanmaan puolustus joltain uskottavalta ystävällismieliseltä taholta. Näillä nurkilla ainoa vaihtoehto lienee Venäjä. Venäjän into tähän ideaan lienee niin suuri, että puolustajat olisivat paikalla jo ennen kuin muste on kuivunut sopimuspaperissa. Ongelma lienee sekin, että venäläisten tapa puolustaa on omintakeinen ja tahtovatpa jäädä puolustamaan paikkaa senkin jälkeen, kun mitään puolustamisen tarvetta ei enää ole.

Entäpä vaihtoehto tukikohdan myyminen eniten tarjoavalle? Varmaankin jenkit ja venäläiset olisivat tässä kisassa innolla mukana. Mutta molempien luotettavuus maksajana on hiukan niin ja näin, venäläinen maksaa millä lystää ja amerikkalainen ei maksa lainkaan - muistakaa Hornet vastaostot tai ajatelkaa Kreikka, Espanja jne. maksun takaajina. Kaiken lisäksi huutokaupan seurauksena Suomi joutuisi väkisinkin valitsemaan napamaiden suhteen puolensa. Ehkäpä juuri siksi molemmille napamaalle olisi hyvä myydä omat tontit tukikohtia varten? Ahvenanmaallahan heidän olisi kiva keskenään kilpavarustella.

Vai olisiko kaikkein parasta satsata omaan puolustukseen ja tehdä tuhti tukikohta Uuteenkaupunkiin. Siellä on entistä puolustusvoimien tilaaa tyhjillään ja laivaston vaatimat rantafasiliteetit kunnossa. Yhteistyötä voisimme tehdä vaikkapa Ruotsin kanssa, heillähän on hiukan vastaavanlainen pulma Gotlannin suhteen. Lisäksi Ruotsista löytyy merkittävää osaamista sotakaluston suhteen aina sukellusveneistä lentokoneisiin.

Joka tapauksessa meidä on tehtävä jotain, emme voi pitää lounaan paraatiovea auki loputtomiin. Eikä aikaa ongelman ratkaisemiseen ole rajattomasti, sillä reilun vuoden päästä yhdellä kulmakunnalla on presidentinvaalit ja sen seurauksena saataa sotainen rytinä laajeta ja lisääntyä. Tämä etenkin silloin, jos pojasta polvi edelleeen pahenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!