torstai 7. syyskuuta 2023

KOKKOLA KASVAA - UUSIKAUPUNKI KUIHTUU!

Kokkolan ja Uudenkaupungin yhdistäviä tekijöitä ovat Yara ja tuulinen meren ranta. Kokkolaan nousee merkittävä tuulipuisto ja vety/ammoniakkitehdas, Uuteenkaupunkiin puolestaan rakennetaan suurta aurinkovoimala. Kun Uudenkaupungin valmistelijoilta kysyy, miksei tänne saatu po. vety/ammoniakkitehdasta, vastaus kertoo jotain: Ammoniakki/vetytehdas nojautuu tuulivoimaan eikä aurinkovoimaan. Virkatyyppi jopa selittää kysyjälle kuin kuusivuotiaalle, että vety on varastoitua energiaa, sen varalle, kun ei tuule.

Edellinen esimerkki osoittaa karulla tavalla sen luovuuden puutteen plus asenteen, joka kuihdutti Uudenkaupungin aseman elinkeinoelämän magneettina. Aiemmin tänne sijoittui yrityksiä, kun taas viime aikoina kaupunki kuihtui vaikka sillä oli perusteollisuuden osalta Suomen parhaat kasvuedellytykset ja tulevaisuuden näkymät. Voitteko kuvitella, että kaupunki, johon syntyy tuhansia uusia vientiteollisuuden työpaikkoja, menettää asukkaita. Parhaimmillaan Uudessakaupungissa oli lähes 19 000 asukasta ja mitä todennäköisimmin tänä vuonna se laskee alle 15 000 - kaupunki on menettänyt yli 20 prosenttia lähes 25 prosenttia asukkaistaan!

Kun Kokkolassa aloitettiin pohtimaan ja sen seurauksena tartuttiin toimeen, jolla yhdistettiin tuulivoima, Yara ja vety/ammoniakkitehdas haasteelliseksi hankkeeksi ja ryhdyttiin markkinoimaan po. mahdollisuutta po. tahoille, meillä kökötetään Mörnessä tumput suorina ja tarjotaan päättäjille jonninjoutavaa selitystä: Meillä menee tosi hyvin siihen nähden, että kaikki on päin helvettiä. Ja mikä hälyttävintä, päättäjät hyväksyvät tämän. Samat päättäjät, ketkä aikoinaan valmistelivat strategiaa: VUONNA 2023 20300 asukasta! Kaikki päättäjien vaalien alla markkinoima ja strategiasta noussut luovuus ja positiivisuus on hukkunut viranhaltijoiden synkkääkin mustempaan selitystenmeren syvimpään hautaan!

LINKIT:

13 kommenttia:

 1. Tylyä totuutta, jota ei saa sanoa.

  VastaaPoista
 2. Juuri näin. Jo pari vuosikymmentä.

  VastaaPoista
 3. Kaupunkisuunnittelu hoitaa kyllä homman kuntoon. On soijatehdasta, bioetanolitehdasta ja Pohjoismaiden suurin teräspalvelukeskus on valmiina rannas. Mikä muka meiltä vielä puuttuu? Kutsuttaessa taksitkin jo verovaroilla kulkevat. Meillä Ukissa.

  VastaaPoista
 4. Vetytalous käynnistää Euroopan suuren teollisen murroksen
  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009818120.html

  VastaaPoista
 5. Kosken aikana oli yritystä, nyt ei kerrassaan mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koski upotti kaupunkia ja melkein yhden kunnan

   Poista
 6. Nyt on ollut vielä 2 elinkeinojohtajaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissäkään määrä ei korvaa laattua.

   Poista
 7. Otsikon voisi vaihtaa.
  Kokkolassa kasvu kiihtyy, Uudenkaupungissa uskotaan unelmiin!

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Eiköhän meilläkin vauhti kiihdy, kun saadaan uudet kasvot päättäjiksi.

  VastaaPoista
 9. Ei kiihdy! Etkös sinäkin sen voisi uskoa kun ainakin kolmella eri vuosikymmenellä päättäjien kerhossa olet ollut.

  VastaaPoista
 10. Kiitos käynneistä ja muistutuksesta! Jospa nuoret tulevat ja muuttavat kaupungin kurssin jo vaalien jälkeen. Kannattaa kääntää katseet keskittää odotukset: Johanaan, Jaanaan, Lauraan, Mikkon jne.!

  VastaaPoista
 11. Miten nämä nuoret muuttuvat verorahoiksi kaupungin kassaan?

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!