tiistai 6. kesäkuuta 2023

OPETUS UBER ALLES

SOTE-uudistuksen myötä kuntien erääksi merkittävimmistä tehtävistä jää opetuksen järjestäminen. Opetuksen saralla tullaan todennäköisesti käymään kovin taistelu myös kuntien välisen muuttoliikkeen voitosta. Voihan joku paikkakunta satsata punanmustasti ihmeelliseen keskustaan tai lahoavaan lankkurantaan. Mutta jo lähihistoria osoittaa po. haihattelun masentavan epäonnistuneeksi - poismuuttavien asukkaiden mieli on murheen musta ja kunnan talous punoittaa vereslihalla. Silti tuo punamusta veturi vetää kaupunkia kohti tuhon kuilua vaikka jokainen näkee, että edessä on pudotus ja syvän rotkon pohja.

Nousiainen nousi julkisuuteen lukionsa menestyksellä ja kunta käyttää Hesarin juttua mainosvalttinaan. Ja mikä on rintaa röyhistellessä, kun on lukiokisan ykkösenä. Toisaalla toinen, se  punamustavetoinen, kunta nousee valtakunnan julkisuuteen nuorten liikkumisen rajoittamisella. Kumpihan näistä kunnista vetoaa paremmin asuinpaikkana esim. lapsiperheisiin ja muuttaakohan lapsiperhe sellaiseen uuteen paikkaan, jossa lapsella on nykyistä kotipaikkaa huonommat harrastus/opiskeluolot tai muut elämisenpuitteet? Aprikoikaa tuota ihan rauhassa tykönänne! Vai löytyykö vetovoimatekijä juhlallisesta onttoutta kumisevasta, kuntalaisten lompakkoa syövästä, opetuksen tasosta varoja niistävästä ylimitoitetusta rakennuksesta?

Kuntien käyttämä tieto on julkista ja kaikkien nähtävillä. Asian ollessa näin ihmetyttää kovasti, miksei menestyvien kuntien valmistelijoiden ratkaisuja kopioda sinne, missä valmistelu tuottaa pelkkää sutta ja sekundaa? Vähän sama, kun jääkiekossa suomalainen kolmosdivisioonan joukkue ei ottaisi vastaan ilmaiseksi tarjottua NHL-maalivahtia. Siis jos tarjolla on ykkösluokan tietoa vaikkapa opetuksen kehittämisestä ja sitä kautta kunnan saattamisesta kasvu-uralla, niin miksei käytetä sijaluvun yksi saavuttanutta valmistelua mallina, vaan tyydytään valmisteluun, joka pyörii sijaluvulla noin 200.? No tämä on juuri sitä järjellä selittämätöntä punamustaa päätöksentekoa, jonka ainoa tavoite on ........!

25 kommenttia:

  1. Tämän kevään vertailussa Laitilan lukio oli sijalla 23 ja Uudenkaupungin lukio 273. Lukioita vertailussa oli 345.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saisiko faktaa

      Poista
    2. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009628431.html

      Poista
    3. Tyly sijoitus. Tältä osalta virkakoneisto vaihtoon.

      Poista
  2. Monitoimijataloon mahtuu myös Laitilan ja Nousiaisten lukiot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinne voi siirtää kaikki kaupungin toiminnat.

      Poista
  3. Jos ei jotkut nuoret ymmärrä, että yö on nukkumista varten, eikä häiriöimistä, niin on hyvä että asiaan puututaan.
    Java kyllä tykkää, jos menette hänen asuntonsa ympäri pörräämään.
    Siellä ette häritse ketään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynneistä ja viesteistä, on hienoa, että pääsen tarkentamaan näkemykseeni liitettyä harhaluuloa! Jos kaupungilla on lautakunta, oma osasto ja lukuisasti työntekijöitä, on kohtuullista odottaa, että jollain muulla konsteilla kuin kielloilla pyritään torjumaan po. häiriöhaitat. Kaikkein ikävintä on vastakkainasettelu, johon nyt on ajauduttu. En ole löytänyt lukiorankingia tältä vuodelta.

      Poista
    2. Eikös kaikkia muita konsteja ole kokeiltu yli kymmenen vuoden aikana, joten jäljelle jää kielto?

      Poista
    3. Jos kielto olisi ratkaisu niin se olisi toiminut jo vuosia sitten. Kielto ilman tehokasta valvontaa ei nyt vaan toimi eikä jatkossakaan.

      Poista
  4. Kiitän kommenteista ja käynneistänne! Eiköhän tässä ole odotettu 10 vuotta. Hallituksen olisi pitänyt vaatia lautakunnalta vaihtoetoja!

    VastaaPoista
  5. Miten ajokielto liittyy opetukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos opetus ei mene perille ei opi noudattamaan ajokieltoa.

      Poista
  6. Taisipa tämä ajokieltokokeilu tyssätä ennen kuin saatiin yhtään asiasta kertovaa liikennemerkkiä asennettua…

    VastaaPoista
  7. Java: "En ole löytänyt lukiorankingia tältä vuodelta." Siihen on kuitenkin alustuksesi LINKKI -sivulta suora linkki. Ei yksin etsivä vaan myös lukeva löytää.

    VastaaPoista
  8. Onko tosiaan niin, että Ugin lukion sijoitus on pudonnut koko ajan viime vuosina? Mikäli on niin kyllä siihen pitää löytää seleät syyt.

    VastaaPoista
  9. Kiitos kysymästä, kommentista ja käynneistä! En löytänyt perinteistä lista listaa ykkösestä jumboon, linkistä selviää kyllä kunkin koulun sijoitus erikseen! Muutama vuosi sitten Uudenkaupungin lukio oli muistaakseni noin sijalla 75, joten alas on tultu.

    VastaaPoista
  10. Mikä merkitys on listalla ? Mielenkiintoiset sijoitukset löytyvät helposti ilman listan selausta. On tässä nyt aidosti ehkä vähän selityksen makua kuten politiikassa muutenkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksestasi! Ehkä se on selittelyä, mutta selittelen lisää: Mielestäni on mukavampaa ja selkeämpää kelata listaa ylhäältä alaspäin ja verrata sijoitusta suluissa olevaan aiempaan sijoitukseen.

      Poista
  11. Valitettavasti se on niin, että Ukin lukion ranking-luku on ollut pidemmän aikaa alaspäin menevällä käyrällä.
    Ukin vuoden 2022 hyvinvointiraportista näkyy myös toinen erittäin huolestuttava luku, mikä liittyy myös koulunkäyntiin ja nuoriin.
    Ukissa näyttää olevan edellisten lukujen valossa isompi ongelma nuorten keskuudessa, mitä ei ole julkisuudessa juuri hehkutettu.
    Taustalla saattaa olla nopeasti kasvanut ulkomaalaisten lasten määrä, joka näkyy poikkeavina lukuina tässä hyvinvointiraportissa.
    Oli tai ei, niin muutama muukin asia on johdateltavissa tästä raportista ja lukiorankingista.
    Valtuuston esityslistalta löytyy raportti.
    Kyllä syyt pitäisi tuoda julki, koska seuraukset näkyvät jo täysin poikkeavina lukuina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynneistä ja viestistäsi! Alkaa näyttää siltä, että luomme Uudestakaupungista nuorille jonkinlaista Danten helvettiä. Mikä ikävintä, tämä tapahtuu päättäjien siunauksella!

      Poista
  12. https://stt.fi/tyylikirja/ideasta-jutuksi/tiedonhankinta/sttn-lukiovertailu/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://stt.fi/sttn-lukiovertailu-tarkastelee-sisaantulokeskiarvoja-ja-yo-kokeiden-tuloksia/

      Poista
  13. Vuonna 2018 Ugin lukion sijoitus oli 73.
    https://yle.fi/a/3-10218068

    VastaaPoista
  14. Vertailu on tietenkin vain suuntaa-antava, mutta jos sija on 273. ei silloin ole paljon voi muuta ku selitellä.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!