keskiviikko 28. syyskuuta 2022

KUKA SÄRKI KAASUPUTKEN - USA, QATAR vai...?

 Venäjältä Saksaan vievän kaasuputken räjäyttäminen on käsittämätön vahingonteko. Miljardien eurojen kahden valtion välinen energiakädenojennus on pois pelistä. Tuskin kummastakaan putken omistajamaasta löytyy idioottia, joka olisi posauttanut tämän maakaasuväylän pois pelistä. Etenkin Venäjälle kaasuputken tuhoutuminen olisi katastrofi, sillä se jäisi kaasumarkkinoilla pitkälti harvojen suurten ostajien markkinoille. Kiina, Intia ja Turkki, suurina venäläisen kaasunostajina, pääsisivät neuvottelupöydässä todennäköiseen sanelijan asemaan.

Myös Ukraina hyötyisi tilanteesta melkoisesti, jos räjähtäneet kaasuputket poistuisivat välitysmarkkinoilta. Kulkisihan tuolloin Venäjän ja Saksan välinen merkittävin kaasuväylä juurin Ukrainan kautta. Mutta eiköhän kärähtämisen pelko ja sen seuraukset saa Ukrainan pidättymään moisesta tuhotyöstä. Norja ja Algeria kuuluvat suuriin hyötyjiin, mikäli itänaapurimme putoaa putkineen pois Saksan kuvioista. Toisaalta tuntuisi käsittämättömältä, jos Norja lähtisi moiseen tempaukseen mukaan enkä usko Algeriankaan pohtivan saati edes kykenevän kaasuputken räjäyttämiseen kyseisillä vesillä.

Tuskin räjäytyksen takaa löytyä esim., varsin maltillisesti oman maan ulkopuolella toimiva, Kiinanakaan, vaikka putken poistuessa kuvioista, se pääsisi hallitsevaan asemaan venäläisen kaasunostajana. Väkisinkin katse kääntyy kahteen hämärävaltioon. Ensinnäkin Qatar on, eurooppalaisittain tarkasteltuna, kaikissa toiminnassaan vähintäänkin kyseenalainen maa ja sehän teki juuri LNG:stä sopimuksen Saksan kanssa. Toinen, valtaansa ja etupiiriään, surutta ja seurauksista välittämättä, puolustanut/kasvattanut valtio on USA, joka huseeratessaan murhaa valtioiden päämiehiä ja pommittaa valtiota kivikaudelle. Oli miten oli, nyt kaivataan Lahtisen ja konekiväärin lisäksi syyllistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!