perjantai 16. syyskuuta 2022

MOMENTUM MENI - NAVIGOINTIA JÄÄVUORELTA JÄÄVUORELLE

 Kaikki paikkakunnat toivovat osalleen muhevan mukavaa ja mahtavaa myötätuulta eli perustyöpaikkoja, jotka mahdollistavat hallitun kasvun kautta positiivisen kehittymisen. Nämä takaavat niin vanhoille kuin uusille paikkakuntalaisille entistä paremmat palvelut ja puitteet elämiseen, jotka puolestaan ruokkivat kasvua edelleen. Tarvitaan vain tuo positiivinen alkupuhuri, niin kehittyminen ja kasvu alkavat lähes itsestään. Tuskin mistään voi löytyä paikkakuntaa, jonka perustyöpaikat kasvat tuhansilla ja silti sen väkimäärä laskee - yhtälöhän on aivan ylisurrealistinen und mahdoton vai onko näin?


Perustyöpaikkojen nopea kasvu vaatii niiden siunaamiksi osuneelta kuntaorganisaatiolta osaamista ja ketteryyttä, jotta se voi maksimoida ja moninkertaistaa perustyöpaikat nopeasti jopa kolminkertaiseksi. Huonommallakin organisaatiolla kasvu on taattu, mutta se ei ole enää niinkään hallittua ja kehittyminenkin vie, syntyvien ongelmien ja kyvyttömyydestä niiden korjaamiseen, massiivisesti aikaa. Joka tapauksessa hieman normaalia huonompikin organisaatio kykenee paikkakuntalaisia hyödyttävään kasvuun.

Jossain kuulemma pääsi käymään peräti niin, uskokaa tai älkää, että kaupunkiorganisaation navigointikyvytön komentosillan väki ja heitä suitsineet luottamushenkilöt ohjasivat paikkakunta-aluksen synkän mustalla surkeudellaan menestyksen kirkkaudesta pimeille mustan usvan vesille ja momentumin sijaan paikkakuntaparkki törmäili jäävuoriin niin pahasti, että se vuotaa vieläkin ja asukkaat pakenevat siitä hädissään. Onnistuneet ratkaisut ja menestyksen kiertäneen paikkakunnan asukkaat joutuivat kuulemaan pohjattomia selityksiä ja saavat katsella mitä irvokkainta päätöksentekoa. Ja kuka jaksaa loputtomiin kuunnella osaamattomien tuhertajien selityksi?

Luottamushenkilöiden tehtävä on olla paikkakuntalaisten luotettuja virkakunnan vahteja. Jo paikkakunnan valmistelu/toteutusorganisaatiota rakentaessaan heidän tulee raakata tylysti löysät rakennuspalikat kovien plus laadukkaiden tiilien tieltä. Jos luottamushenkilöt, siis päättäjät, eivät toimi vastuullisesti paikkakunnan kehitys pysähtyy, se muuttuu totaalisen taantuvaksi palveluja karsivaksi jatkuvan väkikadonpaikkakunnaksi ja lopulta koko, löysien tiilien, organisaatio luhistuu ajautumalla taloudellisen selvitystilan kautta jonkun isomman tai paremman asiansa osaavan paikkakunnan osaksi.

Perustyöllä ja mahtavat mahdollisuudet käyttämätön paikkakunta, muuttuu teollisuusalueeksi, johon tullaan muualta töihin, mutta ei asumaan. Siinä myös syy siihen, miksi väki muuttaa häpeillen pois paikkakunnalta, joka väsäsi verorahoilla kaikkea kivaa, vaan ei juurikaan mitään paikkakuntalaisille hyödyllistä. Kokonaisen paikkakunnan epäonnistuminen vaatii onnistumista patoloogisilta päättäjätunareilta, ketkä eivät voi mitenkään sietää sitä, että joku pyrkii nostamaan ongelmia esiin, jotta ne saadaan korjattua ja paikkakunta vetovoimaiseksi. Jottei tähän tilaan ajauduttaisi ja jotta tuosta onnettomasta olotilasta päästäisiin ulos, täytyy paikkakunnalla käydä jatkuvia muutosneuvotteluja - muuten se on vain epäkelpojen virkahenkilöiden mielivaltainen leikkikenttä, jossa harvenevien paikkakuntalaisten ainoaksi rooliksi jää valmisteluorganisaation korkeiden palkkojen ja toistuvien miljoona munausten maksaminen.

1 kommentti:

  1. Kun sihy valmistuu alkaa ihmismassat virrata kun kerran on huomattava vetovoima tekijä.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!