lauantai 17. syyskuuta 2022

KULTAINEN KÄDENOJENNUS VAI KORVAUSVAATIMUS?

Yleensä työssään armoton tunari saa pikaisesti lopputilin. Yksikään liikennöitsijä ei katsele kauan bussikuskia, joka aikataulussa pysymisen plus perille pääsemisen sijaan tarjoaa loputtomia ja epäuskottavia selityksiä. Fudut tulee huonolle kuskille ja pahimmillaan jopa korvausvaatimus aiheutetusta vahingosta. Julkisella puolella tilanne on aivan toinen jo valinta hetkellä. Yksityisen painottaessa bussikuskilta, ajokortin lisäksi, kokemusta ja osaamista julkisella puolella voidaan valita tehtävään mukava kaveri, vaikka vailla kokemusta.


Joskus tuntuu, että mitä isompi tehtävä sitä marginaalisempi vastuu. Jo johtajasopimuksessa taataan johtajan töppäyksen varalta hänelle maagisen mahtavat edut puolen vuoden tai koko vuoden palkka lyödään johtajalle kouraan, mikäli hän töppää niin pahoin, että kenkä heilahtaa. Melkoisen ruhtinaallinen palkinto huonosti tehdystä työstä, eikä se mitenkään linjaudu bussikuskin, joka toistuvasti romuttaa autonsa, kohteluun - tulee kenkää ja kaiken kukkuraksi pahimmillaan rävähtää maksettavaksi ruhtinaalliset korvausvaatimukset.

Voisiko johtajasopimuksia päivittää etteivät ne jatku vuosikymmenestä toiseen ja voisi päivityksen tehdä ainakin siinä tapauksessa, jossa johtajan aikaansaannokset muistuttavat hulluna posliinikaupassa kännissä riehuvan kahelin elefantin tuiman tuhoisia aikaansaannoksia? Esim. kunnassa paras mittari onnistuneelle johtamiselle löytyy kunnan positiivisesta kehityksestä - tapahtuuko muuttovoittoa, onko talous vankalla pohjalla, paranevatko palvelut ja pysyykö henkilökunta positiivisesti kehittyvän kuntaorganisaation palveluksessa? Entäpä, jos kaikki nämä näyttävät punaista ja johtajakin hakee muualle töitä? -Eivätkö moisen johtajuuden jatkumisen takaavat päättäjät ole enemmänkin osa hyvä veli -kuviota kuin kuntalaisten parhaaseen päätöksissä tähtääviä luottamushenkilöitä?

3 kommenttia:

  1. Voisinpa olla eri mieltä, mutta kun en voi.

    VastaaPoista
  2. No jos yksityisellä puolella yhtiön hallintoneuvosto tms toimarin kanssa tekee tuollaisen sopimuksen, niin eihän siinä nokan koputtamista. Julkisella puolella sen sijaan kaikki johtotason työsopimukset tulisi alistaa kunnanvaltuuston tai valtiolla jonkin vastaavan kollektiivisen elimen hyväksyttäviksi, ja niitä varten saisi olla ihan julkinen palkkaluokitusjärjestelmä.

    VastaaPoista
  3. Ukin kj:n johtajasopimuksen ovat hyväksyneet vain muutama henkilö. Tämä sopimus pitää sisällään myös erityisen suuren eroamiskorvauksen.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!