maanantai 5. syyskuuta 2022

YDINTUKIKOHTA HELSINKIIN - MITEN OLISI MALMIN NURKKA?

Suomessa vallitsee, gallupien mukaan, ylivoimainen kannatus NATO:on liittymiselle. Seuraavaksi täytyy synnyttää keskustelu siitä, mitä NATO tuo konkreettisesti tullessaan: tukikohtia, ydinaseita vai riittävätkö pelkät nimet paperissa? Jotta voisimme varautua tänne suuntautuvaan hyökkäykseen, lienee paikallaan, mistä tänne hyökättäisiin ja mitä hyökkääjä haluaisi Suomesta itselleen? Pohtikaamme siis mahdollisen hyökkääjän motiivia, mikä voisi olla sodan arvoinen lisä, jonka hyökkääjä saa Suomesta vai piileekö täällä huonosti kohdeltu suuri etninen joukko, jonka asemaa hyökkääjä hyökkäyksellään voisi parantaa?

Vai onko niin, ettei analyysia puolustustarpeesta tehdä lankaan ja satsataan hiukan niin kuin mutu pohjalta koko ulkopoliittinen ohjelma puolustuskuvioineen. Siis liitymme puolustusliittoon tilanteessa, jossa emme ole selvittäneet syitä, miksi joku uhkaisi maatamme aseellisesti. Menneenkö asiassa eteenpäin peri vihan vai ennakkoluulojen ja omien historian tulkintojen luomien mielikuvien pohjalta? -No turha tuota on pohtia, kun ollaan anomus jätetty, niin olisi noloa se perua. Siis pohtikaamme samalta pohjalta kuinka rakennamme puolustuskuviota Suomessa.

Puolustusliiton imagoon eivät oikein sovi hyökkäysaseet, mutta toisaalta voidaan tulkita: hyökkäyshän on paras puolustus, joten tuolloin hyökkäysvoimaa tarvitaan mahdollisimman paljon. Kuinka olisi ydintukikohta jonnekin, missä sen on turvallinen sijaita. Vihreät arvot huomioiden moista tukikohtaa ei kannata sijoittaa Suomen kauniiseen luontoon. Energiapoliittisesti sen sijoittaminen ydinvoimaloiden lähelle on typerää, emmekä voi riskeerata saaristoamme, emme järviämme saatikka vaaroja ja Lapin taigaa. Olisiko sen paras sijoituspaikka pääkaupunki, siellä ydintukikohta ei haittaisi luontoarvoja ja ihmiskilpi suojaisi ydintukikohtaa ja ydintukikohta suojaisi ihmisiä? Ja jos jotain ikävää sattuisi, niin tuon sattuman vaikutukset olisivat mahdollisimman niukat maamme ruokahuollolle, energian tuotannolle tai vientiteollisuudelle - miten olisi Malmi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!