maanantai 26. elokuuta 2019

PIENEN PIIRIN "POSITIIVISUUS" TUOTTAA MURHETTA ENEMMISTÖLLE!

Voiko kaupunkilaisten rahojen sijoittaminen lapsiin, ikäihmisiin, sairaisiin, vammaisiin, kunnallistekniikkaan tai kaupunkilaisten viihtymiseen olla negatiivista? Uudessakaupungissa se voi ja on juuri sitä! Meillä kaikki pienen piirin esittämä hyödytön mielletään positiiviseksi: Vaikka kaupungissa vesijohdot paukkuvat, viemärit vuotavat, uimahalli on purkukunnossa, liikuntapaikat viiden kymmen vuoden takaa ja terveyskeskus huutaa remonttia/uusia tiloja, niihin ei kajota; näiden sijaan meillä tukitaan vilkkain katuosuus tekonurmella, ripustellaan riippusänkyjä, rättejä ja tuoleja puihin jne..

Uudessakaupungissa pieni kuppikunta määrää sitä, mikä on positiivista. Otetaanpa esimerkiksi Merefestit, aikoinaan yksi Varsinais-Suomen suurin viikonlopputapahtuma. Se ajettiin alas täysin onnettomilla ideoilla ja toteutuksella. Jos erehdyit ennakolta varoittamaan tulevasta katastrofista tai ehdottamaan vaihtoehtoja, sinut teilattiin somessa: Tee itse parempi - kyllä meidän X osaa - älä aina valita - pitääkö sinun olla aina niin negatiivinen! Sama palaute singotaan, jos joku ihmettelee, miksei mansikkakarnevaaleilla ollut mansikoita tai miksei kaupungissamme näy turisteja.

Yleensä uusien vaihtoehtojen esittäminen herättää rakentavan keskustelun, mutta aivan toisin tapahtuu Uudessakaupungissa. Pieni piiri hyysääjineen ryhtyy vastarintaan ja alentuu jopa henkilökohtaisiin solvauksiin. Tässä esimerkki ns. positiivisen tyypin rakentavasta kirjoituksesta. Hän ei esitä itse yhtään mitään, ei perustele olemassa olevaa, vaan lyttää kaiken tavalla, jossa ylimielisyys, muiden väheksyminen, oma idearikkauden puute ja itsekkyys yhdistyvät mitä luotaan työntävimmällä tavalla:

 "Viiniharrastajien viikonloppukokoontumisen tuloksia taas mukava lueskella.
5/5 avauksia ja mielipiteitä! Ei muutaku tanssi-uimaranta ja motarin varteen isot kyltit ni jo lähtee lentoon tämäkin kylä. Demokraattisen prosessin kautta tietty ei voi tehdä mitää ku aina joku muu on väärää mieltä vaikka ite on tosi viksu ja oikeessa.
Voi jeesus sentään
"

Näin meillä keskustelu nujertuu tiedotuksellisin naziopein ja sillä taataan nykyisen menon jatkuminen: Tapahtumat kuihtuvat, vapaa-ajan puitteet rapistuvat, jopa terveyskeskus jää hypetyksen alle. Kaupunki kulkee kohti neljänmiljoonan euron miinusvuotta, ja mitä konkreettista kaupunkilaiset ovat saaneet tänä vuonna? Miltei viidenmiljoonan euron rantarakennelman, joka ei tyyliltään sovi mitenkään vanhan merellisen puukaupungin rantamaisemaksi ja sitä uusikaupunkilaiset saavat KATSELLA SEURAAVAT VIISIKYMMENTÄ VUOTTA! Kuinka mones kerta, kun tässä kaupungissa pistettiin monitoimitalon hinta kankkulan kaivoon?

Joku pohtii pienen piirin motiiveja ja luonnollisesti ketjun hänniltä löytyy silkkaa hölmöyttä ja halua olla voittajan puolella, mutta kuvion kärjessä keikkuvia motivoi muutamien tyyppien ja heidän taustojensa selkeät edut. On yrittäjiä, ketkä hyötyvät kaupungin virkahenkilöistä - on virkahenkilöitä plus yrittäjiä, jotka hyötyvät nykytyylisestä julkisuudesta - on yrittäjiä, joille virkahenkilöt tuovat bussilasteittain asiakkaita - on yrittäjiä, jotka hyötyvät toisistaan - on viestintäihmisiä, jotka eivät säilyttäisi asemaansa ilman virkahenkilöiden ja yrittäjien siunausta osaamattomalle mediatoiminnalle - on luottamushenkilöitä, ketkä ovat kaikille edellä mainituille velkaa jo vaalitapahtumista alkaen. Kyseiseen kuvioon ei kuulu kuin parikymmentä ihmistä plus perässähiihtäjät, orjamoraaliset vääryyden siunaajat ja Uudenkaupungin kehityksen todelliset jarrut!

51 kommenttia:

 1. Joo. Ukin puskaradiossa tämä sama kaupungin työntekijä kitisee joka asiasta. Yleensä muiden ideoista tai kitinöistä. Hän ei osaa katsoa peiliin.

  VastaaPoista
 2. Jopa oli harvinaisen selkeää tekstiä.

  VastaaPoista
 3. Hyvä veli kuvio pyörittää kylää.

  VastaaPoista
 4. No nyt Nostan Hattua Java.
  Selkeää kansankieltä.Tärkeimmät typistetty ymmärrettävään muotoon.
  Toivoisin niin muutosta syntyvän.
  Jakakaa sivuillanne niin ehkäpä
  joku herää tähän selkeään Totuuteen.
  Niin toivoisin.

  VastaaPoista
 5. Tässä miettimistä itse kullekin
  "
  EERO HENTO kirjoitti 25.8.2019 klo 15.59
  Viikaistenmäestä sen verran ,että moniko päättäjistä olisi valmis muuttamaan jonnekkin muualle samankokoiseen pikkukaupunkiin monen sadan kilometrin päähän,jossa olisi hyvät uudet koulut,päiväkoti ja uimahalli ja pariksi vuodeksi varma työpaikka.Ja jos olisitte valmis muuttamaan miksette sitten tee niin.
  "

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanokaa missä on tuollainen paikka, lähden heti.

   Poista
 6. Niinpä. Taidat olla velaton, lähes varaton, perheetön ja lapseton poikamies, joka voi lähteä hetken mielijohteesta lyhyellä irtisanomisajalla asunnosta tai vielä nopeammin jos asut vanhempiesi luona edelleen. Vitsi tai totta toinen puoli, niin lapsiperhe ei varmaankaan lähde kahden vuoden työn perässä muuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta tulisi tänne, jos koulut ja vapaa-ajan systeemit toimisivat. Autotehdas vetää vakinaisilla työpaikoilla, mutta kaupungin palvelut ja onneton viihtyvyys torjuu perheet.

   Poista
  2. Perheet tulee tänne työn perässä ja vain sen joten lopeta höpinä viihtyvyydestä.

   Poista
 7. Sama porukka lopetti Uusikaupunki Ralli kilpailun, tapahtuma joka sai paljon näkyvyyttä Tv:ssä ja lehdissä ralli oli vuosikausia eniten rahaa ja turisteja kaupungiin tuonut tapahtuma, Nyt sen pääpaikka on Laitila, suuri osa ajettavista pikataipalesta ajetaan uudenkaupugin alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä sitten toiko rahaa . Uki tuki rallia Sievoisella summalla.

   Poista
 8. Keitä tähän rallin lopettaneeseen porukkaan kuuluu? Miksi he lopettivat rallin? Kuinka paljon rahaa tuli? Kuinka monta turistia kävi?
  Vastaa mulle, jooko, pliis.

  VastaaPoista
 9. Ralli näkyi katukuvassa, kun lähtö oli Aliseltakadulta. Hieno tapahtuma, joka lähti Kosken myötä.

  VastaaPoista
 10. Keitä tähän rallin lopettaneeseen porukkaan kuuluu? Miksi he lopettivat rallin?

  VastaaPoista
 11. Turhaa höpinää rallista, tällä menolla edessä kuntaliitos ja ollaan raumalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauman talous on aivan surkeassa jamassa. Ennen Uuudenkaupungin romahtamista Rauma on pakkoliitetty Poriin.

   Poista
  2. Mielenkiintoista sama henkilö kun jättää niin talous kuralla. Kaksi kuntaa ajannut kriisiin

   Poista
 12. Katsokaa tämän päivän US, minkä ravintolan edessä kuva, missä ravintolassa kaupunki syöttää ja juottaa kansanedustajia? Pieni piiri pyörii.

  VastaaPoista
 13. Lähinnä Mörneä on. Logistinen etu mörneläisille.

  VastaaPoista
 14. Presidentti oli 400 vuotisjuhlilla ja joutui juomaan kahvit Vinkkilässä. Logistinen etu, kun oli matkalla Naantaliin.

  VastaaPoista
 15. Jep jep. Hyvin menee Uki. Heinäkuussa väki väheni lähes 40:llä!!!!!

  VastaaPoista
 16. ´Kaupungille 4000 uutta työpaikkaa ja sen asukasluku laske. Merkki maailman tyhmimmistä päättäjistä.

  VastaaPoista
 17. Maailman keuhkot palaa ja täällä viritellään riippumattoja. Globaalit ongelmat eivät Ugin päättäjiä kiinnosta.

  VastaaPoista
 18. Heinäkuussa väki väheni lähes 40:llä.
  Kaksi luokallista oppilaita siis. Sihyn tilaohjelmaan muutos. Heti!

  VastaaPoista
 19. Sihyn sijaan pitäisi katsoa, mitkä koulut kannattaa säilyttää.

  VastaaPoista
 20. Kuoliaakasi säästäminen on viimeinkin lopettettava ja keskityttävä Uudenkaupungin kehittämiseen. Kaupunki täytyy saada viihtyisäksi ja asukasluku saadaan kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänin 43-0 mennään tällä tiellä valtuustokausi loppuun. Mitään kehitystä ei tule. Seuraavalla valtuustolla edessä velkojen selvittely, kaupungin kiinteistöjen korjaus ja myynti, kunnalistekniikan päivitys ja monikulttuuriseksi muuttunut Uusikaupunki. Vain palvelujen rajulla karsinnalla ja irtisanomisilla Uusikaupunki säilyttää itsemääräämisoikeutensa. Jos kaiken kukkuraksi sihy toteutuu, kaupungin taloutta ei oikaista kahdessakaan valtuustokaudessa. Mutta jäihän meille riippumatot ja demokatumuisto.

   Poista
 21. Viikainen on ollut vajaakäytöllä vuosia ja talon katto vuotaa. Mitä sitä säästämään. Pillarilla nurin vanhan turha rakennus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos koulun katto vuotaa, niin miksi sitä vuotokohtaa ei korjata? Kuulostaa erikoiselta kiinteistönhoidolta
   . Jos koulussa on turhaa tilaa, niin miksi sitä ei käytetä terveyskeskuksen väistötilana? Miksi useita satoja neliöitä väistötiloja suunnitellaan tehtäväksi 10 vuoden määräaikaisella vuokrasuhteella yksityisiin tiloihin a-sairaalan ja Mörnen viereen?

   Poista
 22. Minäkään en ymmärrä Viikaisten perään itkemistä. Joutava rakennus joutavien joukossa ja on talvella kylmä ja puolella käytöllä.

  VastaaPoista
 23. Jos vastutetaan kaikkea uuttaa ja vain ripustellaan piippumattoja puihin, on kaupunki tuhoon tuomittu. Sihy ei ole ongelma. Ongelman loivat valtaan päässeet päättäjät, jotka eivät saaneet autotehtaan kasvusta kiinni. Heidän vuoksi sihysuunnitelmat ovat nyt ylimitoitettuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autotehtaan työpaikkojen kasvu on aivan eri asia kuin kaupunkiin muuttaneet. Työpaikat ja uudet asukkaat eivät korreloi. Kyse ei ole edes asunnoista vaan monesta muusta tekijästä joihin ei kaupungin hallintokaan pysty vaikuttamaan. SiHY hanke on ylimitoitettu jo alusta asti ja siksi se on mitoitettava uudelleen vaihtoehdot huomioiden.

   Poista
 24. Vasta vaalien jälkeen voimme odottaa käännettä parempaan. Sinne täytyy päästä mahdollisimman pienin vaurion. Tietenkin, jos Wala toteuttaa vaalilupauksensa, alkaa nousu välittömästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aivan sama ketkä luottamushenkilöt kaupunkia "johtavat" sillä yksikään ei siihen pysty edes ryhmänä. Muutoksiin eivät luottamushenkilöt pysty vaikuttaman ja perusteluksi riittänee se miksi ollaan tässä tilanteessa nyt.

   Poista
 25. Kiitos käynneistä ja tosi hyvästä keskustelusta! Ei kaupungin kasvua tarvitse rakentaa vain ja ainoastaan autotehtaan tai yleensäkään työpaikkojen varaan. Vaalit voivat muuttaa kaiken ja todennäköisesti muuttavatkin. Somen vaikutus kasvaa ja päätoimittajan vaihdos Uudenkaupungin Sanomissa näkyy tulevissa vaaleissa. Kun pääsemme eroon nykyisestä hyväveli kuviosta, alkaa kaupungin kasvu. Tietenkin sillä edellytyksellä, ettei tällä kaudella valahdeta liian syvään taloudelliseen ahdinkoon. Ja voihan tämäkin valtuusto ryhtyä järkitekoihin, itse luotan melkoisesti Reijonsaareen! Jospa hän tuo muutoksen ja alamme pian puhua positiivisestä herstoriasta!

  VastaaPoista
 26. Tk 100 vuotta vanhaan rakennukseen

  Kaupunginhallitukseen tulee ehdotus, että kaupunki tekee 10 vuoden vuokrasopimuksen Mörnen ja a-sairaalan vierestä olevasta noin 100 vuotta vanhasta ns. vihreästä talosta.
  Koko rakennusta esitetään vuokrattavaksi. Miksi ihmeessä aiotaan vuokrata yli 1000 neliötä tilaa, jota ei tarvita? Siis koko rakennus.
  Kaupungilla on lähes 3000m2 neliötä ilmoitetun mukaan hukkatilaa Viikaisten koululla. Se aiotaan purkaa, Pohitulli aiotaan purkaa ja tk:kin halutaan ilmeisesti purkaa tai tk:sta tuodaan tietoisesti julkisuuteen "kaiken sen korjaamisen" kattavia korjauskustannuksia. Tänään voi asiasta lukea plarista.
  Tämä kaupungin kiinteistöjen hallintapolitiikka alkaa jo olla sellaisessa tilassa, että eri toimintojen väistötiloihin menee 6-8M€, purkamisiin 3-5M€, vuokrasitoumuksiin 60-100 vuotiaisiin rakennuksiin 1-1,5M€, eri tilasaneerauksiin 5-8M€. Sitten tämän päälle tulee sihyn kustannukset rakentamisesta jopa yli 50M€.
  Tämä kaatuu päälle jo alle viiden vuoden periodilla.
  Tässä ei ole vielä tk-rakennuksen korjaustoimia, josta ollaan nyt hakemassa 10 vuoden evakkoa tekemällä ylisuurista ja teknisesti kyseenalaisista tiloista vuokrasopimus.
  Naapurilta ostettuihin ja vuokrattuihin rakennuksiin voidaan majoittua, koska ne ovat niin "hyvässä kunnossa" tai ne voidaan remontoida ihan vaan pienellä pintaremontilla eli halvalla neliöhinnalla. Sen sijaan omat isot rakennukset (sihyrakennukset ja tk) eivät täsmäjaetun tiedon mukaan ole vain pienen pintaremontin tarpeessa tai lvisa-tekniikan vaihtamisella taas ok. Jokseenkin on ristiriitaista eli loppusummaltaan erittäin kalliiksi tulevaa kiinteistöomausuuden hallinnointia!
  Tässä on taustatieto
  http://uki01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20193779-4
  (Kh 17.6.2019)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päättömien päättäjien toimet vievät Ukia kohti jäävuorta.

   Poista
 27. Käsittämätöntä valmistelua, kun vieläkään ei kerrota kaupunkilaisille tk tai koulujen todellista kuntoa. Tämä vie uskottavuuden valmistelulta.

  VastaaPoista
 28. Virkamiehet ei kerro, kun luottamusmiehet ei vaadi vastauksia. On aivan turha vaatia jossain blokissa vastauksia. Pitää painostaa valtuutettuja soittamalla niille.

  VastaaPoista
 29. Kiitos käynneistä, nasevista kommenteista und tiedoista! On oikein oivaltaa, että kaikki valta on luottamusmiehillä. Tuolla vallalla luottamushenkilöt hallitsevat suvereenisti virkahenkilöitä eli virkahenkilöt tekevät juuri niin kuin luottamushenkilöt määräävät: valmistelevat asiat uudelleen, jos tarvetta ilmenee - esittävät vaihtoehtoja, jos niitä vaaditaan - tarkentavat lukuja, jos niitä kysytään - tekevät muutoksia, jos niin käsketään - saavat kenkää, jos toimivat toisin kuin luottamushenkilöt käskevät!

  Virkahenkilöillä ei ole valtuustossa, lautakunnissa saati hallituksessa yhtään ääntä, joten heidän syyttäminen vinoon menneistä hankkeista tai huuhaavedoista on perusteetonta. Valta ja vastuu kuuluu luottamushenkilöille! Ei sihy eikä terveyskeskus tee tässä suhteessa poikkeusta. Jos homma sakkaa pahasti, kyse on vain ja ainoastaan surkeista luottamushenkilöistä, ketkä eivät kykene huolehtimaan kuntalaisten eduista.

  Tämä terveyskeskusruljanssi alkaa tuntua tyyriin koomiselta, miltei typerysten puuhastelusta. Vähän sama, jos taksikuski tuumii, kun hänen 100 000 km ajettu VW Passat vie öljyä, sitä ei kannata korjata ja siispä hän päättää ostaa tilalle 1952-mallisen Kuplan, kun sen omistaja sanoo auton olevan hyvässä kunnossa, tankkikin on täynnä ja pissapoika täytetty!

  VastaaPoista
 30. Vakka-Suomen sanomissa Ukin päivähoidon tilanteesta ja sihystä. Ja niinhän se on mitä Java 21.44 kirjoitti. Päättäjillä on se äänestysoikeus eikä virkamiehillä.

  VastaaPoista
 31. Virkamiesten syyttäminen vääristä päätöksistä on typerää. Pitäisi vaatia valtuutetuilta vastuullista vallankäyttöä.

  VastaaPoista
 32. Kasvu voi alkaa vasta seuraavien vaalien jälkeen. Kyse on siitä selvitäänkö sinne asti kohtuullisin vaurioin. Pahalta näyttää.

  VastaaPoista
 33. Vikainen on vajaakäytöllä ,siis rakentakaamme lisää.Semmosta järkeä täällä Ukissa

  VastaaPoista
 34. Oho, ilmeisesti menikin melko hyvin tunteisiin. Harmi Java että otit tuon yhden asiayhteydestä irroitetun virkkeen minulta lainaksi facesta. Mielestäni siinä keskustelussa vittuilin paljon paremminkin monessa kohtaa, ehkä palanen totuutta suisti raiteet? Toki itse otin kuvakaappaukset koko keskusteluketjusta, jota silmäillessäni tämä irroitettu lainaus minulta asettuukin taas ehkä hyvinkin eri valoon. Mutta jokainenhan meistä oman todellisuutensa rakentaa.

  Olen kovin otettu nostostani sisäpiiriin, kiitos tästä. Vielä mielelläni kuulisin missä se piiri on ja tapaa, koska en oikeen ole varma löydänkö sitä tai keitä siihen kuuluu.

  Olen hyvin myös otettu siitä, että kaupungin kovin ja tunnetuin räksyttäjä sirpaloitui vittuiluni edessä. Jotain on siis tehty oikein, jos kasetti levisi näin pahasti. Erityisen otettu olen siitä, että puskaradiossa kännissä sopertavalle valtuutetulle keljuilu on samalla tuhonnut liikuntapaikat, terveyskeskuksen ja kaiken muunkin. Voimaannuttavaa. En tiennyt näin vahvaa vaikuttavuutta omistavani.

  Toki tämä blogialusta missä anonyynmisti fanisi sinua nimettömästi komppaavat kritiikittä on varmasti helpompi areena painia kuin 7000+ ihmisen FB ryhmä jossa nähtävästi ei hokkarit sinulla ihan riittänyt. Mutta viisautta on valita taistelut joissa pärjää, sanoi jo Kosken Karikin makkaraa jakaessaan.

  Minulla on kuitenkin musta vyö sekä vittuilussa että Kama Sutrassa. Ja jälkimmäinen välillämme jäänee vain tiedoksi, kun et ehkä ihan ole tyyppiäni. Ensiksimainitussa otan kyllä oikein mielelläni erää, kunhan lupaat että et tee tätä ihan näin helpoksi jatkossa.


  Ihanaa syksyn jatkoa ja pidä kuohu käynnissä. Tuossa onkin jo aika hyvää vihapuhetta ja rasismia jo menossa suunnaltasi, joka ehkä näin ammatti-vittuilijan silmin näyttää vähän tuhertamiselta, epätoivo ehkä on vielä turhan voimakas sana. Mutta jokainenhan meistä sanomisistamme vastaa itse. Toiset meistä arvottaa ihmiset enemmän toki tekemisten kuin etnisen taustan mukaan, mutta olet toki oikeutettu ajatuksiisi. Niiden julkituomisessa suosittelisin hyvin vahvasti harkintaa, vihapuhe-aikakaudella vihapuhe on vähän vihaista.

  Anna Hanskia lainaten;
  Tunteisiin, sisimpääni matkustan
  Joo ja niin, taakse verhon kurkistan
  Tunteisiin, kivet käännän kyljelleen

  Älä kiellä Java jatkossakaan tunteitasi. Kunnon purkaukset ja kirjotusvirheitä täynnä olevat ilmeisen kiihtyneet ulostulot ovat varmasti viihdyttäviä ja pitävät yli kymmenen faniasikin herkillä ja komppaamassa. Peukkua!


  Ystävällisin terveisin,
  Paruskuntoloinen Janne 'Monni' Kari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin, vielä: mukava huomata että minun yksittäisen asiasta irroitetun sanomiseni ympärille on muodostunut blogisi aktiivisin keskustelu ja kommenttimäärät. Kiitos kaikille tuesta tässä, en tiennyt olevani tälläkin saralla näin tärkeä!

   - Monni

   Poista
 35. Hei, juhlakausi on taas täällä. Niiden, jotka hyötyivät meistä, tulisi tulla esiin ja antaa todistus meistä. Niiden, jotka eivät ole saaneet meiltä lainaa, tulisi ottaa yhteyttä meihin nyt.

  Pieni johdanto itsestäni.
  Nimeni on Claudia Klein, olen saksalainen ja edustaan ​​Spotcap Global Financial Services -yritystä. Annamme kaikenlaisia ​​lainoja 3 prosentin korkotuella

  Tarvitsetko lainaa velan vakuuttamiseksi ennen vuoden loppua?
  Tarvitsetko lainaa yrityksen perustamiseen tai liiketoiminnan laajentamiseen? Tarvitsetko lainan lomalle?
  Tarvitsetko lainan auton tai talon ostamiseen?
  Tarvitsetko lainaa uuden projektin käynnistämiseen tai nykyisen projektin loppuun saattamiseen?

  Mistä tahansa syystä se voi olla ja tarvitset rahaa. Tässä on ratkaisu taloudellisiin huolenne.
  Asianomaisten osapuolten tulee ottaa yhteyttä meihin saadaksesi lisätietoja sähköpostitse: | spotcapglobalservices@gmail.com | tai viesti meille WhatsAppissa: +4915758108767 |

  Lainaamalla verkossa olemme erittäin luotettavia ja luotettavia. On erittäin tärkeää, että työskentelet oikean yrityksen kanssa. Autamme sinua saamaan lainaasi parhaan hinnan riippumatta luottoasi! Jos etsit minkäänlaista lainaa, olemme oikea yritys, johon voit ottaa yhteyttä.

  Ota yhteyttä jo tänään saadaksesi lisätietoja lainatarjouksestamme tämän sähköpostin kautta: | spotcapglobalservices@gmail.com | tai viesti meille WhatsAppissa: +4915758108767 | & Vastaa hetkessä.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!