sunnuntai 11. helmikuuta 2018

ERILAISUUS YHDISTÄÄ - ITSEKKYYS HAJOTTAA!

Vuonna 2015 alkoi Uudenkaupungin nousu uutisoinnissa Suomen positiivisimmaksi paikkakunnaksi - tästä suurin kiitos lankeaa autotehtaalle. Samaan aikaan kaupunginhallituksessa löytyi rintama, joka ohi taantumuksellisten voimien loi päätökset ja askelmerkit Uudenkaupungin tulevaisuudelle. Tällä kehitystyölle pohjusti puitteet viime valtuustokauden ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja Maija Junkola-Lehtonen. Kuten kyllästymiseen asti olen hokenut, ennakkoluulottoman yhteistyön, yli perinteisten ja periaatteellisten poliittisten juopien, priimusmoottoreina häärivät Harto Forss ja Seppo Nikula. Kaupunki, joka valtuustokauden alussa oli valumassa selvitystilaan, nousi taloudellisesti kuiville ja rakensi realistiset tulevaisuuden kuviot.

Kaupunginhallituksessa tehdyt taloustoimenpiteet ja selkeät päätökset antoivat kaupungistamme positiivisen kuvan ja Uuttakaupunkia pidettiin tulevaisuuden kannalta varmana asuinpaikkana. Kiinnostus kaupunkiamme kohden kasvoi, olihan täällä tehty päätökset uusista kaupunkilaisia palvelevista puitteista ja hankkeista: Opetuspuitteiden, uimahallin ja monitoimihallin rakentamisesta oli tehty periaatepäätökset. Lukuisat ihmiset kaavailivat Uuttakaupunkia tulevaisuuden asuinpaikkana. Ehkä autotehtaan palkka ei suuruudellaan houkutellut, mutta tarjolla oli vakituinen työ. Tämä ja moderniksi palveluita ja puitteita uudistava kaupunki alkoi yhä voimakkaammin kiinnostamaan maanlaajuisesti. Rakennusliikkeet varasivat kilvan tontteja kaupungista ja siinä sivussa jopa kansiväliset tahot luottivat väestömme nuorentuvan. Ne ryhtyivät valmistelemaan yksityisten lapsipalveluiden aloittamista Uudessakaupungissa.

Tuli vuosi 2017 - juhlavuosi ja vaalivuosi. Kaupungin lippulaiva koripallo sukelsi, juhla koristelut ja tilaisuudet eivät häikäisseet, kaupungin katujen varrella tyhjät liikehuoneistot loivat ankeutta. Mutta mikä karmeinta, sen sijaan, että kaupungissamme olisi ryhdytty suunnittelemaan tulevaisuutta katsoen vuoteen 2030 tai 2050, alkoi järjetön riitely elinkaarimallista, siirretäänkö kirjasto pois keskustasta, rakennetaanko mammuttirakennelma, jossa päiväkotilapset, lukiolaiset, kirjastonkäyttäjät, uimahallissa asioijat, liikuntaihmiset, musiikin harrastajat jne. kohtaavat. Kaupunki, jossa tulevaisuus näytti valoisalta, vakaalta ja turvalliselta, muuttui riidanpesäksi. Kaiken huippuna voidaan pitää sitä, että jos riitaa ei saatu muusta aikaiseksi, palatiin sata vuotta sitten käytyyn sisällissotaan. Pian vaaleista on kulunut vuosi ja mitään ei ole saatu aikaiseksi ellei muhevia riitoja ja tulevaisuuden peittävää sekamelskaa lasketa aikaansaannoksiksi! Haluaisitko sinä muuttaa lapsinesi kaupunkiin, jossa riidellään ja tunaroidaan vuosisadan mahdollisuus - haluaisitko investoida kaupunkiin, johon ei haluta muuttaa?


Kaupunginjohtaja pohtii, pitäisikö kaupungin kompensoida vuokria, jotta saamme ihmisiä muuttamaan tänne. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nykyisten veronmaksajien täytyisi osallistua uusien uusikaupunkilaisten asumiskustannuksiin. Joku voisi laskea summan, minkä verran neliöä kohden kaupunki joutuu maksamaan, jotta ihminen suostuu muuttamaan tänne. Haluatko sinä maksaa veroja siksi, että naapurin vuokra laskee? -Tuskinpa! Eiköhän jokainen meistä maksa veroja siksi, että saa niille vastinetta puitteina tai palveluina.

Jos kunta käyttää verorahasi onnistuneesti, sinä olet kuntaasi tyytyväinen ja joku ulkokuntalainen huomaa saman ja muuttaa tänne. On kuntia, joihin muutetaan ja kuntia, joista muutetaan - näitä meidän tulisi tutkia. Enkä missään tapauksessa tarkoita, että hallitus ja muutamat kellokkaat ryhtyvät ajelemaan bussilla pitkin Suomea tutkien hylättyjä kyliä ja kasvuseutuja - kaikki epäonnistumiset ja onnistumiset löytyy tilastoista - niitä täytyy vain osata tulkita.

Me tarvitsemme selkeät tulevaisuuden visiot muutamine vaihtoehtoineen. Kyse on rehellisestä faktojen lukutaidosta, luovuudesta ja ennen kaikkea yhteistyökyvystä sekä epäitsekkäästä tekemisestä Uudenkaupungin eteen. Tulevaisuusvisioinnin luomiseen tarvitaan erilaisia ihmisiä ja heidän erilaisia näkemyksiään: persuja, vihreitä, kommunisteja, porvareita, urheilijoita, kulttuurintekijöitä, yrittäjiä, työläisiä, herroja, rouvia, henkilöitä, narreja jne. Mitä enemmän meillä on näkemyksiä eri asioista, sitä vahvemmilla me olemme ja meillä tässä kaupungissa yli 15 000 näkemystä. Näistä näkemyksistä löytyvät eväät kaupunkimme realististen suunnitelmien toteuttamiseksi. Kaikkia meitä tarvitaan, lukuun ottamatta heitä, ketkä eivät kuuntele toisia ja korostavat omaa erinomaisuuttaan joka käänteissä. Kyse on tulevaisuudenkuvista ja niiden yhteensovittamisesta yhteiseksi päämääräksemme!

Meillä on armoton korjausvelka, kiinteistömassa rasittaa talouttamme, meidän tulee päivittää repsottava kunnallistekniikkaamme, palvelujamme ja puitteemme tulee kehittää kilpailukykyisiksi, jotta emme menetä asukkaita vaan saamme lisää uusia asukkaita. Tältä pohjalta erilaiset ihmiset ja erilaiset kuppikunnat voisivat luoda suunnitelman kuinka etenemme realistisesti johonkin yhteisesti asetettuun tavoitteeseen. Kyse on politiikasta eli yhteisten asioiden hoidosta ja se onnistuu varmasti, jos yhteisiä asioita hoitavat he, ketkä näkevät maailmassa muutakin kuin oman tittelin tai oman erinomaisuutensa. Gallialainen kyvä selvisi Tullius Détrituksesta - vaikka meillä lienee viisi heikäläistä, selviämme voittajina, jos aloitamme omien pesien puhdistukseen yleisen yhteistyön takaamiseksi!

31 kommenttia:

 1. Riitelijät ovat saaneet paljon pahaa aikaan, mutta niitä ei saada pois. Riitelijöitä pelätään omissa porukoissa.

  VastaaPoista
 2. Riitelijät tulevat silmille, jos heitä yrittää pistää syrjään.

  VastaaPoista
 3. Niinpä ja niin ja vai niin. Millä rahalla me kehittäisimme kaikki repsottavat nurkat oi niin houkuttelevaksi kokonaisuudeksi nimeltä Uusikaupunki. Kun jo nyt kaupungin veroprosentti kuuluu maan korkeimpaan kolmannekseen kuin kohta asumiskulummekin.
  Tämä höttöunelma nyt ei vaan onnistu, ei julistamalla eikä toiveajattelulla.
  Asiaa ei paranna saati nopeuta tappelevat ja kestokostoretkillä olevat valtuustopäättäjät.
  Vuodesta toiseen jokin ryhmittymä haluaa niitata jonkun jostain vanhasta pääöksestä. Selvää logiikkaa on turha hakea. Turpiin vaan ja onnea. Demarit on tässä edelleen aallonharjalla uusien paimenpoikiensa kanssa. Muutama tyyppi sekoittaa koko päätännän. A-sairaalan ostopakotus viimeinen esimerkki, edeltävä Kalantitalo.
  Onneksi saadaan ilmaiset kortongit nuorille. Joten voihan v....

  VastaaPoista
 4. Kiitos käynneistä ja kommenteista, etenkin viimeisestä! Meillä oli juuri kanttia ottaa kuudenmiljoonan euron vastuut sataman kautta uusikaupunkilaisten kontolle - miksei meillä ole varaa satsata niihin kenen rahoilla tässä mällätään? Nikulan ja Harton aikana kurottiin lähes kymmenen miljoonan euron velka kiinni lopettamalla älytön ja utopistinen rahan haaskaus. Otetaan samat osaavat miehet kehiin ja tehdään matillinen taloutemme kestävä suunnitelma. Jos mitään ei tehdä kuihtuu kaupunkimme teollisuusalue, jonka viimeisen nousukauden muistoiksi jäävät alkuvuodesta rakennetut säälittävät kojut! Jokohan yksi demari on palkattu kondoomivaraston vastaavaksi ja toinen käytönohjaajaksi - näitä virkoja kun nyt perustetaan solkenaan.

  VastaaPoista
 5. Pitäisi Valkosenkin tietää että hallitus on erotettava jos sinne meinataan vaihtaa jäseniä. Mutta kun se ei auta. Kaksi vaihtomiestä ei kurssia muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksikin jo muuttaisi. Päätökset on tehty 6-5.

   Poista
 6. "Kyse on politiikasta eli yhteisten asioiden hoidosta ja se onnistuu varmasti, jos yhteisiä asioita hoitavat he, ketkä näkevät maailmassa muutakin kuin oman tittelin tai oman erinomaisuutensa."

  Pidetään noista tyypesitä nimihuutokauppa. Aloitetaan isoimmasta puolueesta

  VastaaPoista
 7. Huutokauppaan seuraavat nimet
  Jäävuori
  Momentum
  Törmäys

  VastaaPoista
 8. Koko hallitus vaihtoon. Antoi A-sairaala esityksen mennä yksimielisesti läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksei puolueet voi vaihtaa hallituksen jäseniä parempiin. Se ei saa vain sisäistä riitaa aikaiseksi. Tärkeisiin asioihin se ei perehdy. Vastuuttomia omaan napaan tuijottajia.

   Poista
 9. Järki on jossain muualla kuin hallituksessa.

  VastaaPoista
 10. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Jokaisella on vain yksi ääni eikä se kasva vaikka kuinka huutaisi ja itseään kehuisi. Hallituksen vaihtamisen luulisi olevan helppoa, kun näytöt sen onnettomasta osaamisesta ja surkeasta yhteistyökyvystä ovat selvät kuin kveekarin elämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onnistu. Demarit pelkää johtajiaan. Ne raukat ei käytä joukkovoimaa.

   Poista
  2. Eikös demarit vaihtanut ryhmänsä johtajankin.Koski ulos ja Reijonsaari tilalle.

   Poista
  3. Koski johtaa taustalta. Siinä vaiheessa uskon muutokseeen , jos os Koski, Kolkka ja Myllymäki vaihdetaan hallituksesta pois.

   Poista
  4. Ja laiskat lampaat uskovat, kun heille syötetään seuraavia.
   Me ollaan ryhmänä vahva.
   Me ollaan porvarien vastavoima.
   Me ollaan luotettavia äänestäjien keskuudessa.
   Me rangaistaan ryhmäkurin rikkomisesta, olethan allekirjoittanut ryhmän säännöt.
   Me voidaan vaikuttaa uraasi kaupungin palveluksessa.
   Nämmä velloo pelkona ja estää omien aivojen käytön.

   Poista
 11. Eikös kveekarit asu pääasiassa Utahissa jossa asuvat moniavioise mormonit, joten ei se elämä voi kovin helppoa olla moniavioisella. Yhdessäkin on tekemistä.

  VastaaPoista
 12. Kiitos käynneistä ja kommenteista! En tarkoita pelkästään demareita. Muissakin poppoissa on paikallaan tarkastella hallituksen pöydänääressä istuskelijoita - onko siellä todellakin juuri ne päättäjät, jotka parhaiten toimivat kaupungin ja sen asukkaiden parhaaksi?

  Mikäli oikein muistan, kveekarit ovat lähtöisin Englannista. Väkivallaton,lähimmäisen auttamista korostava, raittiutta ja siveellisiä elämäntapoja noudattanut uskonnollinen kuppikunta, joka jäi muiden porukoiden jalkoihin ja siirtyi pitkälti siksi uudelle mantereelle. Muistaakseni kveekarit kehittivät raviurheilun siksi, että laukkakisoissa korskuen juoksevat hevoiset näyttävät niin villeiltä ja riettailta. Kveekarit ovat kovia tekemään avustustyötä eikä heillä taida olla pappejakaan, vaan Jumala on jokaisen ihmisen sisäinen vakiovaruste.

  Mormonit ovat aivan toista sorttia. He hävittivät intiaaneja ja olipa mormoneilla oma armeijakin, jonka kanssa jopa sinitakit olivat lirissä. Sitä en tiedä johtuivatko mormonien retket siitä, että miesten piti päästä rauhallisempiin ympyröihin vaimojen aiheuttamista kotipaineista vai johtuivatko retket naapurin vaimojen herättämän himon voimasta.

  Suosittelen Mormonin kirjan lukemista ihan yleissivistyksellisesti, siinä tarjotaan Raamatusta tuttujen vaikuttajien tempauksia uudella mantereella ja löytyypä intiaaneillekin uudenlainen tausta. Harton lopputoteamuksen kanssa olen jyrkästi samaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt valkonen muistelee vanhoja ja ajatui kauas aiheesta.

   Poista
 13. http://ls24.fi/uutiset/autotehdas-palkkaa-taas-tuhat-uutta-tyontekijaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että kerroit tuon. Muualtahan emme sitä tietoomme.

   Poista
 14. Kaupunki ei saa mennä sotkemaaan asuntokuvioita rakentamalla vuokra-asuntoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman asuntoja ei voi tulla lisää asukkaita. Niin se vaan on. Jos niitä ei muuten synny, kaupungin täytyy tehdä ne.

   Poista
  2. Kaupungin ei todellakaan täydy!!! Eikä myöskään pidä!!!

   Poista
 15. Forss ja Valkonen pääsivät tietämysalueelleen mormooneihin ja kveekareihin.

  VastaaPoista
 16. Kaupunki tarjosi jo 25 vuotta sitten asunnot melkein 3000 asukkaalleen enemmän mitä nyt meitä nyt on. Mihin ne asunnot katosivat kun niitä ei pahemmin ole purettukaan?

  VastaaPoista
 17. Kaupungilta puuttuu osaaminen. Päättäjät ja virkamiehet eivät kykenä hyödyntämään autotehtaan tarjoamaa mahdollisuutta.

  VastaaPoista
 18. Turkkarin artikkelista
  "UKI:ssa on Mersun autotehtaan ostopalveluna ostettu alihankinta kasaustehdas. Oikeassa autotehtaassa on oma automerkki ja sen suunnittelu ja tuotanto sekä markkinointikanavat. UKI kilpailee Romanian kokoonpanotehtaiden kanssa samoista autojen kasausprojekteista. Kun malli vaihtuu uusi kilpailukierros käynnistyy ja työt UKI:ssa saattaa loppua kuin seinään. Tällä hommalla ei ole jatkuvuutta, koska Mersu voi seuraavan mallin kasauttaa ihan missä haluaa. Ei ihminen voi rakentaa tulevaisuuttaan näin heppoiselle pohjalle, Siksi jatkuva halpatyövoiman rekrytoinnin tarve.
  "Tuotantojohtaja " kirjoitti 13.2.2018"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo on Romaniassa palkat nousseet, kun tänne kannattaa tulla valmistamaan. Ajattele vähän mitä kirjoitat.

   Poista
 19. Kukaan ei investoi satojamiljoonia euroja, jos jatko ei ole varma.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!