lauantai 2. syyskuuta 2017

WANHASSA WARA HUONOMPI?

Erään tahon mukaan kaupungin keskeisin ja säilytettävä rantarakennus. Kyseessä on lintallaan oleva vanha varasto, jossa järjestetään mutama kerta vuodessa yleisötapahtumia. Kaupungin valtavasta kiinteistömassasta löytyy runsaasti tyhjiä, joutavia ja parempia tilavaihtoehtoja kuvan tönön korvaajaksi.


Mistään älyllisestä ipponista ei voida puhua kun katselee waltaeliittimme esiintuloa. Juuri Uudenkaupungin päästessä talouden suhteen parempaan jamaan kuin aikoihin tehtiin selkeä investointisuunnitelma kaupungin edistämiseksi. Valmisteltu investointipohja aloittaneille luottamushenkilöille näytti hyvältä. Enää tarvittiin vain älyä, luovuutta ja kykyä kartoittaa kaupunkimme asukkaiden tulevaisuuden tarpeet, Vaan mihinkä olemme uudistuksissa jämähtäneet: Yhden puolityhjänä vuosia olleen koulun säilyttämiseen ja rantavajaan, jossa esitetään yleisötilaisuuksia muutaman kerran vuodessa.

Minä en voi mitenkään ymmärtää, kuinka joillakin voi olla valtava halu pitää kaupunkimme miljöö 1980-luvun tasolla, mutta nuhruisena. Mikseivät nämä ihmiset voi kadota toisaalle, vaikkapa muuttaa Petroskoihin, jossa on tarjolla valmiina vanhan tyylin rakennuksia ja nuhruisuutta piisaa yltäkylläisyyteen asti. Jos muutama tyyppi haluaa asua museossa, muuttakoon itsensä museoon ja antakoon muiden elää 2020-luvun tapaan.

On kornia ruikuttaa, jonkun skulahtaneen koulun ainutlaatuisuutta, säilyttämisen välttämättömyyttä ja merkitystä kaupunkimiljöölle, jos tämän tyylin kouluja löytyy maastamme kymmeniä tai kenties satoja. Varsinkin siinä tapauksessa kaupunkikuvan puolesta vetoaminen tuntuu superteennäiseltä, jos on itse ollut valmis tuhoamaan koko kaupunkinäkymämme valtavilla jättimyllyrakennelmilla. Kun hiukan vilkaisee historiaan wanhan wallan wahvimpaan walta-aikaan, avautuu varsin ikävä totuus kaikesta ns. kehittämisestä.

Nyt kysellään: Mistä rahat valtaviin investointeihin? - Uusikaupunki ei ole Helsinki, jossa kaiken maksaa viime kädessä valtio. Uusikaupunki ei ole Kankaanpää, jonne oma kansanedustaja kauhoo valtion rahoja. Uusikaupunki on kuihtuva kaupunki, jonka vientiteollisuus nosti jaloilleen, siksi investoi ja maksaa hankkeensa pitkälti itse eli uusikaupunkilaisten piikkiin kaikki tehdään. Median pitäisi kappaleen alussa esitetyn kysymyksen sijaa esittää kysymys: Miksi ajauduttiin kymmenien miljoonien investointitarpeisiin?

Uusikaupunki ajautui nykyiseen investointitarpeeseen vain ainoastaan siksi, että aikoinaan waltasakki hakkasi rahaa älyttömiin huuhaa halleihin, etanolitehdasutopioihin, tontonmäkiin, pimeisiin katulamppuihin, hyödyttämiin teihin, toimimattomiin risteyksiin jne. jne. Näitä rahoitettiin nostamalla veroja sekä taksokja, mutta etenkin säästämällä rahaa käyttömenoista ja kunnostuksista. Tuolloin johtolause Uudessakaupungissa oli: SÄÄSTETÄÄN KÄYTTÖMENOISTA, EI INVESTOINNEISTA!

Totuus investointitarpeeseemme piilee siinä, että päästimme tuottamatonta elinkeinopolitiikkaamme rahoittaessa kaiken rempalleen. Jos olisimme aikoinaan pitäneet huolta esim. vesijohdoista, viemäreistä, jäähallista, uimahallista, kouluista jne. ja upottaneet niihin joitakin satojatuhansia euroja, ei meillä nyt olisi tarvetta kymmenien miljoonien investoinneille. Uusikaupunki myö miljoonilla omaisuutta ja silti velkaantui rajusti väärän politiikan seurauksena. Syy ei ole valmistelijoista, sillä päättäjät tekevät päätökset ja he voivat aina vaatia parempaa valmistelua. Edes kaupunginjohtajalla ei ole yhtään ääntä missään päätöksenteon vaiheessa!

Jos haluamme saada tänne asukkaita on meidän toimittava, kuten Raumalla aikoinaan: SATSATTAVA ASUKKAIDEN VIIHTYVYYTEEN JA TEHTÄVÄ SE LAADUKKAASTI! Teknisen johtajan ja elinkeinojohtajan visoihin tulee suhtautua positiivisesti ja luovasti: He ovat omien alojensa asiantuntijoita, joiden näytöt puhuvat puolestaan! Nyt olisi viimeinkin syytä johdattaa Uuttakaupunkia 2020-luvulle eli kehittää kaupunkimme viihtyisyyttä ja vetovoimaisuutta.

Tätä yritimme, joskus aikoinaan, kuten seuraava blogikirjoitus vuodelta 2011 osoittaa. Tuolloin kehittämisesitykset tulkittiin kiusaamiseksi ja epäasialliseksi käyttäytymiseksi. Lopulta ne aiheuttivat tutkintapyyntöjä poliisiin suuntaan. Jokainen voi todeta seuraavasta blogirustauksesta saman mitä poliisi sekä syyttäjä totesivat, mutta lehtemme ei koskaan kertonut, tutkintapyynnöt eivät johtaneet mihinkään:

KAUPUNGISTA ON TEHTÄVÄ VIIHTYISÄSÄ!

 Soijatehtaan tulo varmistui taas kerran. Viimeinkin kaupungistamme täytyy löytyä yhteishenkeä, joka perustuu luovuuteen ja avoimuuteen. Nykymenolla saamme ainoastaan tontonmäkiä, lakkautettuja kouluja ja teemme koko kaupungistamme itsekkäiden ja  herkkähipiäisten tumpeloiden tyyssijan. Tuolta pohjalta kaupunkimme näyttää sirkuksen pelleosastolta. Vaikka monet pitävät sirkuksessa käynnistä ja pelleille nauramisesta, harva haluaa sinne asumaan.

Maailma on muuttunut sitten 70-luvun. Enää pelkkä työpaikka ei riitä muuttamiseen. Ihmiset ovat valmiita ajamaan tai matkustamaan pitkiäkin työmatkoja, jotta voivat asua mieleisessään kotikunnassa. Asumisen edullisuus, hyvät julkiset- ja yksityiset palvelut, viihtyvyys, luonto sekä monipuoliset harrastusmahdollisuudet tekevät kaupungista miellyttävän kotikunnan.

Mikäli emme pysty tekemään kaupungistamme houkuttelevampaa, jää soijatehdas viimeiseksi miljoonanaulaksi arkussa nimeltä Uusikaupunki. Meillä lapset ja vanhukset ovat vain säästökohteita. Samoin viihtyvyyteen satsaaminen on jäänyt kokonaan, nekin rahat on pistetty jonnekin. Kukaan ei tiedä minne, sillä vaikka perusasioista olemme säästäneet, ovat kaupunkimme verot ja taksat niin kalliit, että ne saavat mahdolliset kaupunkiimme muuttajat pysymään muualla.

On siis tylysti unohdettava vanha tyyli ja ryhdyttävä rohkeasti satsaamaan kaupunkimme viihtyvyyteen. Meidän täytyy parantaa koulujemme tasoa ja monipuolisuutta, jos meinaamme saada tänne työteliästä nuorta väkeä. Samoin uudet liikuntapaikat lisäävät kaupunkimme houkuttelevuutta. Paikkakunnan valintaan vaikuttaa myös yksityisen sektorin monipuolinen tarjonta ja edulliset hinnat. Kun paneudumme ja kehitämme edellä mainittuja asioita, saamme soijatehtaan myötä kaupunkiimme satoja uusia veronmaksajia. Tänne muuttaessaan heidän veropanoksensa laskee taksoja ja veroja. Siispä satsaamaan viihtyvyyteen!

Keskiviikko, 27. huhtikuu 2011

4 kommenttia:

 1. Onko kokoomusjava hävittämässä kirjaston keskustasta.

  VastaaPoista
 2. Java on kokoomuksen äänitorvi.

  VastaaPoista
 3. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ehkä olen torvi ja äänekäs, mutta tuskin kokoomuksen! Kokoomuskermasta on kerran soitettu minulle vaalien jälkeen ja kun soitin takaisin minulle vastattiin: Se oli vahinkosoitto! Minut on ulostettu kokoomuksesta!

  Jos yksityinen raha satsaa voimakkaasti keskustamme palveluihin, olisi typerää, jos samaan aikaan julkisia palveluja siirrettäisiin keskusta muualle. Kun investoijana on vieläpä Kesko, voin kuvitella kyseessä olevan pitkäjänteisen keskustamme elävöittämisen lähtölaukaus - MUITA TULEE PERÄSSÄ! Luotan Nikkariin ja elinkeinojohtajan älyyn ja luovuuteen positiivisen investointikierteen kiihdyttämisessä. Ainoa riski piilee korkeimmassa päättävässä pöydässä istuvissa luottamushenkilöissä - TULEEKO SIELTÄ TUKEA KEHITYKSELLE!

  VastaaPoista
 4. https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kittila-kriisi-tarina-valtataistelu-raskaisiin-rikosepailyihin-suomen-ennatys/
  Uudenkaupungin kismat ovat pieniä Kittilään verrattuna.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!