sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Vajaan valmistelun ja päättömän päättämisen UUSIKAUPUNKI

Uudenkaupungin näyttävin, ihmisen valmistama, nähtävyys lienee Myllymäki. En havainnut aluetta hehkutettavan 400-vuotismainoksissa, joten ovatko päättäjät ja valmistelijat unohtaneet Myllymäen ja siksikö myllyt ovat jääneet rapistumaan?
Uudessakaupungissa eletään valittamisen kulttuurin korkeimmissa asteissa. Täällä valitetaan kaikesta. Muutamalla esimerkillä valistan väittämäni taustaa: Mopoautojen kiihdytyskisat, hiekkatekonurmi, pienten koulujen säilyttäminen, saunalautta, alumiiniset ikkunanpokat jne.. Joskus vastustamisella on aikaansaatu positiivisiakin käänteitä valmisteluun esim. jättituulimyllyjen tulo kaupunkiimme torpattiin ja samoin onnistuttiin tekemään mäen päälle suunnitellulle senioritalolla.  Nyt hankalakulkuiselle paikalle kaavailtu senioritalo sijaitsisi kaukana palveluista ja välkehtivät myllyt pilaisivat kaupungin maisemallisesti.

Vuosien varrella meillä kaikki se, mikä olisi pääsääntöisesti saanut kaupunkimme väkiluvun kasvuun on jäänyt tekemättä. Siitä huolimatta kaupunkimme velkaantui railakkaan rajusti ja elinkeinotyylillä, joka kutkuttaa melkoisella tavalla ulkopaikkakuntalaisten naurulihaksia. Otetaanpa yksi esimerkki: Meillä pistettiin yli puolimiljoonaa euroa etanolitehtaaseen, joka oli, jo esittelyvaiheessa,  täysin utopistinen illuusio ja josta tai jonka synnystä ei ole vieläkään nähty vilaustakaan.

Kun halusin mainitun illuusiokuvion selvittämistä ja kysyin eräältä kärkipoliitikolta: Mitä etanolitehdaskuvion kanssa tehdään, pitäisikö mystinen valmistelu selvittää? Saamani vastaus oli järkyttävä: -Ei hanketta voi jättää kesken, koska siihen on uhrattu jo niin paljon rahaa! Siis olemattomaan olisi pitänyt lyödä lisää rahaa vain siksi, kun sinne on kaikessa hölmöydessä sujautettu miltei miljoona euroa kaupunkilaisten varoja. Tätä voitane kutsua uusikaupunkilaiseksi: PIIKKI AUKI POLITIIKAKSI!

Uudenkaupungin mielenkiintoisin ja uniikein käsintehty erikoisuus lienee Myllymäki - tuskin missään muualla Suomessa on mitään vastaavaa. Lukuisista ainutlaatuisesta ja erilaisista myllyistä koostuva alue on puistopuolen osalta hoidettu todella tyylikkäästi, mutta itse myllyt kaupunki on jättänyt Herran haltuun eli luonnon ja talkoolaisten käsiin. Myllymäki on kulttuurihistoriallisesti merkittävä, lahjoituksena kaupungille annettu museokokonaisuus, joka on rakennusten osalta törkeästi laiminlyöty.

Toivoisin, Jean Suomisen tavoin, tähän kaupungin ikoniin kiinnitettävän viimeinkin huomiota. Sinänsä tuntuu hämärältä: Samalla kun massiivinen myllykokonaisuus jätetään rähjääntymään ja pilaamaan kaupunkikuvaa, puututaan siisteihin alumiinisiin ikkunoiden pokiin, joita jopa vaaditaan vaihdettaviksi. Vielä mystisemmäksi em. kuvion tekee se, että sama taho, jonka mielestä alumiiniset ikkunanpokat pilaavat kaupunkikuvan, suunnitteli kaupunkimme yleisnäkymää pilaamaan valtavia jättituulimyllyjä!
40 kommenttia:

 1. Myllymäen unohtamisesta täysin samaa mieltä ja
  onko niin nyt että Aaltonen veti maton alta koulurakentamisen elinkaarivouhottajilta?
  Vastaväittelijöitä ei näy Forssin blogissa eikä facebookin ukin palstalla.

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja kommenteista! En ole perehtynyt Aaltosen kirjoitukseen, mutta olipa kyse kummasta tahansa Aaltosesta heidän esityksensä perustuvat asiaan perehtymiseen ja matto lähtee vastapuolen väittämän alta! Nyt MotoGP

  VastaaPoista
 3. Saiskos Aaltosen kirjotuksen tänne.

  VastaaPoista
 4. Java voisi kirjoittaa lehtiin eikä piilotella juttujaan tänne.

  VastaaPoista
 5. Lehdet ovat typeriä, kun eivät tarjoo Javalle palstatilaa.

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Jospa Aaltosen kirjoitus löytyy vaikkapa Harton blogista. Käykääpä vilkaisemassa. Sinne pääsee oikealta laskurin yläpuolelta klikkaamalla HARTON BLOGI -tekstiruutua.

  En minä ole kovinkaan innokas lehtiin kirjoittelemaan - tulee vain turhaa julkisuutta. Kiitos kuitenkin huomiosta ja maininnasta!

  VastaaPoista
 7. Tämä rakennusmestari Aaltosen kirjoitus koulujen ym. korjausten urakoista on Facebookissa Ugin valtuustoryhmässä. Aika lailla oli suoraa puhetta useiden virkamiesten nimiäkin mainiten ja lakimies Järvinen oli heti eri mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ketä kiinnostaa jonkun Järvisen mielipiteet?

   Poista
 8. Kaiki eivät ole facessa.

  VastaaPoista
 9. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Minäkään en kuulu kyseiseen Facebook-porukkaan, joten en voi toimittaa po. tarinaa tänne. Perinteisesti Aaltonen esittää asiat vasta niihin perehdyttyään, mutta meillä on aina nämä mutu-pohjalta ponnistava periaatteessa vastaan tyypit. Aaltonen otti puheeksi jo 2003 kaupungin paisuvan kiinteistömassan tuovat kalliit ongelma ja mitä tapahtui: KIINTEISTÖMASSA KASVAA YHÄ!

  VastaaPoista
 10. Eikö joku voisi tuoda Aaltosen tekstin tänne. Facebookiin en sen vuoksi liity.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebookista kopioitu
   "

   Jos
   tavalla tai toisella
   jo 40M€:a hipova tai jopa summan ylittävä rakennushanke käynnistyy poliittisen enemmistön päätöksellä (se ei ole Arvela-Hellen, Nikkari, Koski, Parviainen, Vartiainen), niin tuntuisi suorastaan helvetin hölmöltä, että ilm. Ukin historian suurin oma lainoitettava rakennushanke ja myöhemmin uudet keskeiset rakennukset ulkoistettaisiin muiden kuin rakennuslainan rahoittajatahon "käsiin" erillisellä sopimuksella.

   Elinkaarimalli tai -rahoitus on kahden osapuolen välinen sopimus. Siinä kaupunki ei neuvottele suoraan rakennusten lainarahoittajan kanssa. Elinkaarimallirakentaminen ja siihen sitoutuminen 20-40 vuodeksi on eräänlainen pakkovuokraussuhde. Sen päätyttyä ollaan pakkotilanteessa. Oletus: Ennen vuokralla olleet rakennnukset pakkosiirretään vuokraajalle. Mutta mikä onkaan hintalappu?
   Esimerkkejä Suomesta ei ole!

   Mikä lisäarvo saadaan siitä, että kunnan, jolla on lakisääteinen ala- ja yläasteiden koulujen "ylläpitovelvoite", kannattaa ulkoistaa nämä rakennukset jollekin suuryritykselle? Yritykset ymmärtävät vain raha-asioita. Nämä bisnestoimijat eivät jalkaudu joustavasti Ukivetoisesti etäällä pk-seudusta olevan pikkukaupungin mielihaluihin tai jopa oikeisiin tarpeisiin jos se (Uki) on hölmöyksissään sitonut itsensä elinkaarisopimukseen: Uki- Ukia liiketaloudellisesti suurempi rakennusliike. Miettikääpä itse.

   Kaupunki pysyköön lestissään. Järjestetään arkkitehtikilpailu, järjestetään urakkakilpailu, hankitaan kuntavetoisesti rahoitus, panostetaan "tuplavalvontaan" jo suunnitteluvaiheesta lähtien ja myöhemmin rakentamisen aikana riskirakenteiden perkaamiseksi pois,
   tehdään urakkarajat ja tilaajavastuulain alaiset aliurakkaketjutukset niin selkeiksi/nippelin tarkoiksi (max. 2 yritystä ketjuun) että kotimaisen työvoiman käyttö saadaan mahd. ylös.

   Kaupunki saa markkinoilta hyvillä ehdoilla lainarahaa, edelleen. Näin toimien kaupunki saa itse hallinoida ja ylläpitää uusia rakennuksiaan miten parhaaksi kokee ja näkee. Se saa itse rakennuksien elinkaaren aikana tehdä niihin muutoksia ilman suuryrityksien lakiosastojen pikkutarkkoja muutoskirjauksia. Lakiosastojen, jotka voivat olla suurempia kuin kaupungin oma tekninen hallinto Mörnessä.

   Yhteenvetona: Uki ensin ja sen asukkaat. Poliitikot älköön lähtekö vesille, joista he eivät tiedä.
   Uki first!
   "

   Poista
 11. Parhaat miehet sivutettiin. Aaltonen ja Valkonen jäi kokoomuksessa vaille luottamuspaikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sivuutettu Rake sai paikan ja vielä pj,n.

   Poista
  2. Paras poissaolija.

   Poista
  3. Kerro yksi merkittävä asia, mitä Rake on ollut tekemässä Uudessakaupungissa.

   Poista
  4. Kirjoitellut diibadaaba romaaneja?

   Poista
  5. polvihousu raken kirjat on säälittäviä.

   Poista
 12. Kiitos käynneistä, kommenteista ja Aaltosen tekstistä! Siinä hyvä käytännön osoitus ettei kokoomuksessa jaettu paikkoja tyylillä: Tehtäviin parhaat parhaille paikoille - no samoin kävi muuallakin. Haluan vielä muistuttaa, että ilmoitin välittömästi vaalien jälkeen kokoomuskiholle, äänimäärääni vedoten, etten halua minkäänlaista luottamuspaikkaa. On kerrassaan häkellyttävää havaita minkälaisia susloveita sijoitettiin hallituksen pöydän ympärille istuskelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet aina mielestäsi oikeassa. Sinulla oli ongelmia persuissa ja nyt kokoomuksessa. Kannattaisiko muiden syyttelyn sijaan katsoa peiliin.

   Poista
 13. Tästä linkistä paljastuu Myllymäen tuulimyllyjen erittäin huono kunto
  http://uki01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20173126-10

  VastaaPoista
 14. Kummasti Java joka ei omien puheidensa mukaan tiedä mistään mitään löytää aina ajankohtaiset ongelmat. Nyt Myllymäen vain muutamia päiviä ennen lautakunnan kokousta.

  VastaaPoista
 15. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Tuurilla menevät jutut joskus kohdilleen ja ne ovat tuollaista vähempiarvoista juttua, jos niitä verrataan esim. Juha Aaltosen esiin nostamaan todella merkittävään asiaan. Tiedän katsomattakin, mitä peilistä näkyy.

  VastaaPoista
 16. Facebookissa Harto on kallistumassa elinkaarimalliin. Vasemmisto on ugissa erossa valtakunnan vasemiston ajatuksista. Onkohan tohtori samaa mieltä elinkaarimallista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tohtorin mielipide riippuu siitä mitä Habverinen ja Suikkanen määräävät. Aloitekin oli Haverisen kirjoittama.

   Poista
 17. Sitenhän vasemmisto on keksinyt kaupungin työntekijöille uuden ulkoistusmallin. Se on elinkaarimalli.

  VastaaPoista
 18. Vasemmiston ugin ryhmä ostanee myös elinkaaripalveluja tuottavan yrityksen osakkeita. Osingoilla voi rahoittaa esim. vappulounaan jäsenille tms. Pakkahuoneen vapputapahtumassa Tohtori voi pitää puheen, kuinka ihmisten rahoja kannattaa käyttää yritysten riskien takaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tohtori on osoittanut, ettei tunne kunnallispolitiikkaa.

   Poista
  2. Tohtori on myös asiantuntija miten veronmaksajien rahoja saadaan kulumaan 10 000€ Helsingin matkaan.

   Poista
 19. Ilmeisesti hän tietää jotain tiipii rakentamisesta ja niitten rakentamisesta elinkaarimallilla.

  VastaaPoista
 20. Itse voin vassarina kertoa tohtorin olevan täynnä itseään.

  VastaaPoista
 21. Harto ei voi olla niin hölmö tai porvari, että kannattaa elinkaarimallia. Javan ylistämä tohtori on pihalla normaalin ihmisen elämästä.

  VastaaPoista
 22. Aaltosen ja Valkosen ei olisi pitänyt mennä kokoomuksen ehdokkaiksi. Kansanmiehet ja sinnikkäät vahtikoirat eivät saa porvareilta ääniä.

  VastaaPoista
 23. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Vaalit oli ja meni, joten se niistä. En ole ylistänyt ketään, olisin nähnyt tohtorin mieluusti koulutuslautakunnan puheenjohtajana - tämän olen myös perustellut. Raken kirjat antavat jännityksen lomassa hyvän kuvan elämästä Uudessakaupungissa. Kun muistatte erään päätoimittajan aikoja ja tapoja, Raken kirjoituksilla tulee olemaan historiallista arvoa. Kirjoittakaa itse yksi kirja ja arvostelkaa vasta sitten kaveria, joka on tehnyt niitä kohta kymmenen. Annetaan tohtorin ja Tähtisen olla rauhassa luonneanalyyseilta ja vastaavilta. Nyt jääkiekkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Java perusteli tohtorin laittamista opetuslautakunnan puheenjohtajaksi sillä, että hän on koulukiusattu. Tällä logiikalla rikollisten pitäisi olla oikeudessa tuomareina. En hyväksy koulukiusaamista, mutta mikäli tuntisit tohtorin ja huomaisit mieten ylempänä ja viisaampana hän itseään pitää et ihmettelisi miten hän on joutunut koulukiusatuksi. Lapset ja nuoret eivät tuollaista käyttäytymista kauaa katsele. Hän on mitä ilmeisemmin niitä yhden kauden valtuutettuja joita on aina ollut. Tulevat rintarottingilla nättämään tolloille miten asiat hoidetaan ja huomattuaan olevansa itse tollo häipyy näkymättömiin.

   Poista
  2. Kiitos valaisevasta kommentistasi! Oli minulla muitakin perusteita. Pitää muistaa, että heittoni tuli tietämättömyyden takaa - en tunne miestä. Jos olisin ollut asiasta päättämässä luonnollisesti olisin kuullut hänet tuntevia lähimmäisiä. Tuskinpa hän kuitenkaan olisi nykyistä po. lautakunnan puheenjohtajaa huonompi vaihtoehto. Mielestäni koulukiusattua ei voi verrata yleisellä tasolla rikolliseen.

   Poista
 24. Tämä on Harton blogista. Pitääkö Java paikkansa?

  sisäpiiri kirjoitti 26.9.2017 klo 16.41
  Java toi mukanaan Raken ja Juhan kokoomuksen listoille. Niillä äänillä kokoomus sai toisen hallituspaikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon kysymykseen ei pysty kukaan vastamaan.

   Poista
 25. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Entäpä, jos meidän vuoksi ihmiset eivät äänestäneet kokoomusta ja äänet menivät Walalle? Vaikka toisaalta tuskinpa Juhaa ja minua perikokoomuslaiset tai Walan vaihtoehtona äänestivät. Tällä asialla voi jossitella loputtomiin. Jos katsotaan asiaa tylyn matemaattisesti, ehkäpä kokoomus sai kahdeksannen paikan äänimäärällämme ja siten lisäpaikan hallitukseen. Hienoa, jos pystyin osaltani auttamaan Marselaa, mutta nuo kaksi tyyppiä hallituksen pöydässä... Eiköhän kokoomuksen vaalifiasko perustunut kokemattomaan vaalivetäjään ja onnettomaan vaalitoimintaan - kaiken kruunasivat turbotumpelot pullamössöneuvottelija!

  Juha ja Rake ovat vahvoja persoonia tietoineen, omine ajatuksineen ja näkemyksineen - ei heitä viedä tai tuoda yhtään mihinkään. Täytyy kylläkin myöntää minun olleen se murheellinen tyyppi, joka kutsui miehet keskustelemaan kokoomusvaihtoehdosta ja minä olin myös se onneton tyyppi, joka ilmoitti Juhan ja Raken lähtevän mustalle listalle. Toimimme periaatteella: KAIKKI KOLME LÄHTEE TAI EI KUKAAN!

  VastaaPoista
 26. Katkerana haukut kokoomuslaiset. Sinusta ei ole muuhun.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!