perjantai 18. joulukuuta 2015

Vastaanottokeskusaloite etenee ripeästi Uudenkaupungin päätännässä

Valtuustoon jätetty aloite: Uudessakaupungissa vastaanottokeskuksesta on keskusteltava ja päätettävä avoimesti, eteni todella nopeasti, vain viikossa, kaupunginhallituksen käsittelyyn, josta se lähtee eteenpäin valmisteltavaksi. Valmistelun jälkeen valtuustoaloite palaa kaupunginhallitukselle. Sieltä se etenee valtuustoon.

Kaupunginjohtajan ehdotus kaupunginhallitukselle:
Kaupunginhallitus päättää antaa aloitteen hallinto- ja kehittämiskeskuksen, sivistyspalvelukeskuksen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden valmisteltavaksi.
Päätös: Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Aloite:
Valtuustoaloite 8.12.2015:  Uudessakaupungissa vastaanottokeskuksesta on keskusteltava ja päätettävä avoimesti

Globaalin pakolaistulvan kosketettua Suomea on maamme ajautunut ajoittaiseen ja ennen näkemättömään anarkiaan. Taloja poltetaan, ihmisiä uhkaillaan ja väkivallasta on tullut suomalaista arkea. Vielä vuosi sitten kukaan ei olisi voinut kuvitella Suomessa tapahtuvan mitään vastaavaa. Joku saattaa väittää, että olemme syyttömiä pakolaisongelmaan ja sen hoitaminen kuuluu muille, mutta totuus on kokolailla toinen. Ensinnäkin suomalaisten on myönnettävä se, että maamme on halunnut kansainvälisiin päättäjien pöytiin ja  myös päässyt niihin.

Maamme edustajat ovat olleet EU:ssa katselemassa esim. Afrikan rannikolla tapahtuvaan ryöstökalastuksen hyväksymistä ja tällä hetkelläkin suomalaisia on kouluttamassa esim. irakilaista virkavaltaa pitämään sikäläistä oppositiota kurissa. Suomi on siis ollut aiheuttamassa maanosaamme nyt koskettavaa pakolaistulvaa, siksi myös suomalaisten on tunnettava vastuunsa pakolaisongelman hoitamisessa. Ensinnäkin suomalaiset voisivat viimeinkin esittää ratkaisuja, joilla pakolaistulvan syyt saataisiin poistettua.

Tämä ei kuulu tälle foorumille, mutta sen sijaan se, että maahamme on, lähes ilman minkäänlaista kontrollia, päästetty noin 30 000 ihmistä, kuulu suomalaisille ja siten myös uusikaupunkilaisille. Meidän on yhteisesti löydettävä pikainen ratkaisu, joka sopii parhaiten niin pakolaisille kuin kantaväestölle. Kuten kaikki ovat viime aikoina huomanneet, pakolaisia ei voi teljetä kuukausiksi ja vuosiksi vanhoihin kouluihin tms. odottamaan kotoutusta. Jokainen on havainnut, että moisesta asuttamisesta seuraa suuria ongelmia.

Vaikka lähes kaikki pakolaiset eivät saisikaan turvapaikkaa Suomessa, täytyy kaikkia heitä kohdella alusta alkaen inhimillisesti ihmisinä. Jos toimimme jatkossakin nykytyylillä ja luulemme olevamme hyväntekijöitä, elämme harhakuvitelmissa. Näiden harhakuvitelmien seuraukset ovat karmeita etenkin pakolaisille. Osa heistä saapuu tänne järkyttävistä oloista suurin odotuksin he haaveilevat turvallisesta tulevaisuudesta Suomessa, mutta päätyvät, saamansa kohtelun uhreina tekemään rikoksia ja ajautumaan vankilaan.

Kun  tämä toistuu ja toistuu päivittäin, pitää meidän rehellisesti pohtia auttamisemme todellisia tavoitteita ja motiiveja: Olemmeko päätöksillämme vain ostamassa itsellemme hyvää omaatuntoa päästämällä mahdollisimman monta pakolaista maahan vai olemmeko todellakin vilpittömästi auttamassa pakolaisia yksilöinä ja ihmisinä? Tästä kierteestä kumpuaa perusteltu pelko, joka saa osan suomalaista nousemaan pakolaisten vastaanottoa vastaan.

Kuvitelkaa niitä paikkakuntia, joissa pakolaisia on tulitettu, heidän kimppuunsa on hyökätty, heidän asuttamiaan tai niiksi tarkoitettuja rakennuksia on sytytetty tuleen tai heidän asuttamiensa rakennusten ikkunoita on kivitetty. Vaikka näillä paikkakunnilla 95% ihmisistä ottaisi pakolaiset lämmöllä vastaan, tekee jäljelle jäävä pieni vähemmistö tulijoiden saapumisesta ikävän kokemuksen ja onnistuneesta kotoutuksesta utopistisen mahdottomuuden. Vaikka itse kuuluisimme kuinka humaaniin enemmistöön,  enää demokratian säännöt eivät pelaa. Jos asiaa ajatellaan pakolaisen asemasta - hän on aina kärsijä, olipa suomalaisten äänestystulos pakolaisen kannalta kuinka ystävällinen tahansa.

Ensinnäkin pakolaisten menestyksekkäälle vastaanotolle pitäisi olla myönteinen maaperä, toiseksi pitäisi olla selkeä vastaanotto- ja kotoutussuunnitelma eikä vaan vastaanottaa pakolaisia asuttamalla heitä johonkin loukkoihin ja kolmanneksi pakolaisilla pitäisi olla Suomessa turvallinen tulevaisuus eli esim. opetusta ja työtä. Jos mikään näistä kolmesta ei toteudu, sopii perustellusti kysyä: Onko kovinkaan inhimillistä ja humaania edes suunnitella pakolaiskeskusta tänne tai muualle Suomeen, jos niiden tiimoilta epäonnistumiset seuraavat toisiaan?

Eikä asiaa helpota se, että pakolaisiin skeptisesti tai pelokkaasti heidän vastaanottoon suhtautuvat leimataan tylysti rasisteiksi tai heitä kartetaan kuin ruttoa. Sosiaalisuuden ja demokratian sääntöjen sekä periaatteiden mukaan heidänkin kanssa tulee keskustella ja heidän mielipiteensä tulee noteerata. On suorastaan pöyristyttävää, ettei tätä ryhmää kuulla, sillä hehän ovat vastaanoton  onnistumisen suhteen ratkaisevassa asemassa. Nykyinen tapa hoitaa po. asiaa on jakanut kansan ja avannut ovet anarkialle.

Mikäli rehellisesti faktoihin nojaten pohditaan pakolaisten lähtökohtia, muita vastaanottovaihtoehtoja ja pakolaisia täällä odottavaa kohtelua, on käsittämätöntä kuinka joku kehtaavat kutsua heitä, jotka vastustavat pakolaisten tänne ottamista, rasisteiksi. Todellisuudessahan juuri nämä henkilöt tarjoavat pakolaisille Suomea parempia vaihtoehtoja, joita löytyy runsaasti mm. Itävallassa, Sveitsissä tai Saksassa.

Esimerkiksi kukaan Uudessakaupungissa ei tiedä miten menestyksekkäästi tänne kaavailtu vastaanottokeskus tulisi toimimaan . Kukaan ei tiedä mikä olisi pakolaisen asema kuukauden kuluttua saati puolen vuoden kuluttua eikä kukaan tiedä sitä mitä vastaanottokeskuksen seurauksena paikkakunnallamme tulee tapahtumaan?

Kun otetaan rehellisesti esiin tänne kaavaillun pakolaiskeskuksen toimijan vastaavien laitoksien ongelmat muualla Suomessa, lienee suurta inhimillisyyttä vastustaa tänne kaavailtua vastaanottokeskusta ja sen myötä eskaloituvia vaikeuksia niin pakolaisille kuin kantaväestölle.  Jos joku maaseudulla kohtelisi karjaansa kuten Suomessa nyt kohdellaan pakolaisia, pistettäisiin tämä karjankasvattaja välittömästi eläintenpitokieltoon. Onko siis rasismia vaatia pakolaisille parempaa kohtelua kuin eläimille?

Tämän johdosta esitän:

Uudessakaupungissa järjestetään kaikille kaupunkilaisille avoimia keskuksen/informaatiotilaisuuksia, joissa esitellään vastaanottokeskuksen toimijaa sitovat pakolaisten vastaanotto-olot, vastaanotto- ja kotoutusohjelma sekä niiden vaikutukset kaupunkiin ja sen asukkaille. Lisäksi mahdollinen vastaanottokeskus on tämän kokoisella paikkakunnalla niin iso asia, että se on tuotava kattavin tiedoin ja sitovin suunnitelmin esitettynä Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Kyseessä on Uudenkaupungin ja sen asukkaiden tulevaisuuden kannalta erittäin merkittävä periaatteellinen linjaus, joka kertoo selkeästi paikallisten asukkaiden valitsemien valtuutettujen faktoihin nojaavan kannan po. asiassa. Kun vastaavia päätöksiä on tehty Suomen kunnissa, niitä on myös noudatettu eli valtuusto on ratkaissut ja siis ratkaisee pakolaisten vastaanoton.

18 kommenttia:

 1. Miten niin ripeästi? Kaikki aloitteet käsitellään seuraavassa kh:ssa ja lähetetään valmisteluun. Hienoa Javankin kehuvan Mörnen henkilöstöä.

  VastaaPoista
 2. Äl ny poik viit, joskus ne loju vuossii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät poju loju vaan aina käsitellään seuraavassa kokouksessa. Alla oleva Javan kommentti on täyttä skeidaa.

   Poista
 3. Kiitos kommenteista ja käväisyistä! Kaikkia aloitteita ei ole käsitelty seuraavassa valtuuston jälkeisessä hallituksen kokouksessa. Enkä minä kehu Mörnen henkilöstä, vaan annan arvoa yhdelle Mörnessä työskentelevälle henkilölle, kenen tehtävänä on toimia hallituksen esittelijänä - Nyt hän toimi nopeasti!

  VastaaPoista
 4. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Ei nyt sentään pojitella, sillä siellähän saattaa olla kumman tahansa sukupuolen edustaja tai joku siltä väliltä. On lukuisia käytännön kokemuksia aloitteiden hitaasta käsittelystä.

  VastaaPoista
 5. Se on eriasia kuin aqloitteen lähettäminen valmisteluun.

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommentista! Esim. valtuustoaloite pienten koulujen turvaamisesta kaavoituksella lähti valmisteluun vasta koulujen lopettamisen jälkeen. Aloite lojui noin vuoden valmistelijan laatikossa.

  VastaaPoista
 7. Ei ole totta. Aloite lähti heti seuraavassa kh:n kokouksessa valmisteluun, mutta valmistelija sai työnsä valmiiksi runsaan vuoden kuluttua. Olet tehnyt valtaisan määrän aloitteita etkä silti tiedä miten aloite käsitellään puhumattakaan siitä mikä on aloite.

  VastaaPoista
 8. Kiitos känneistä ja kommentista! Eipä lähtenyt. Kysyin aloitteen perään useat kerrat virkahenkilöltä kenelle sen piti saapua valmisteltavaksi. En todellakaan tiedä kuinka aloitteita täällä käsitellään. En ota kantaa tietojeni riittävyyteen po. asian suhteen. Jos ne oli väärin tehty, niin voi voi. Tein lukuisia valtuustoaloitteita, joista vain yhdellä oli konkreettista tulosta, joskin sekin viipyi. Koko valtuustossa olallani ei ollut muuta virkaa kuin viihteellinen arvo läpyskän lukijoille.

  Uudessakaupungissa tiedolla ei ole muutenkaan mitään virkaa, se on vain väline, kuten joillekin talous, jota voi väännellä ja muutella tavoitteiden mukaan. Täällä toimitaan uskon, toivon eli yhdistettynä luulon varassa, täsmällisemmin sanottuna harhaluulon varassa.

  VastaaPoista
 9. Varmasti lähti. Outoa ettei valtuutettuna toiminut ja aloitteita tehtaillut tiedä miten aloitteita käsitellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kaksi eri asiaa miten pitäisi käsitellä ja miten käsitellään.

   Poista
 10. Niitä käsitellään pärstäkertoimen mukaan. Tämä periukilainen on nyt Vainion kaudella neutralisoitunut. t. Rannan pikkukuppilan portaikon äijä

  VastaaPoista
 11. Ugilla liikaa kiinteistöjä. Miksi Uki ei alkaisi valikoivasti tekemään kotoutusta turvapaikanhakijouden kanssa? Saattaisi osin järkevöityä Ugin kiinteistöjen omistus kun niitä asutettaisiin, asukkaat pitäisi nurkat kunnossa ja samalla kiinteistöjen arvo saattaisi säilyä paremmin kuin nyt. Mikä estää esim perheiden majottamisen näin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mikä estää majoittamisen erityisesti lapsiperheille?

   Poista
 12. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Enpä lähde tätä nykyistäkään esittelijää ylistämään. mutta nyt aloite ei jäänyt vuosiksi lojumaan, kuten ennen. Hienoa! Juuri yhden viranhaltijan kanssa naureskeltiin mennen kauden aloitteiden käsittelylle ja pohdittiin viime vuoden ihmeellisyyksien ylöskirjaamista.

  VastaaPoista
 13. Kultaa siirrellään Deutshe Bankin kontrolliin maan rajojen sisäpuolelle. Raakaöljyn hinta vajoamassa historiallisen alas. Mitä seuraavaksi? Kultaharkot eivät siirry näyttöpäätteillä, mutta raha siirtyy. Kultaharkkoja ei voi hakkeroida. Mielenkiintoisia aikoja eletään. Nicht uberraschung oder?

  VastaaPoista
 14. http://m.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/saksa-siirtanyt-kultaharkkojaan-omiin-holveihinsa-salaisessa-operaatiossa/5618480

  Jutussa mielenkiintoisia kommentteja..

  VastaaPoista
 15. Joo ja nyt Nato sotakoneita Turkkiin. Mitä seuraavaksi?

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!