tiistai 22. joulukuuta 2015

PRESIDENTIN HATUNNOSTO ISUZU-MIEHELLE!

Uudenkaupungin elinkeino-osaamista hehkutettiin menneinä vuosina melkoisesti. Tämä oli hehkutusten perusteella oikea yrittäjien paratiisi. Yrityksiä tuli vuositasolla kymmenittäin ja työpaikkoja sadoittain ellei peräti tuhansittain. Väillä Uudestakaupungista oli tulossa terästeollisuuden keskus ja propelli, joka nostaa koko EU:n kukoistukseen. Toisena hetkenä tuulivoima oli Uudenkaupungin menestystä pyörittävä propelli. Aiheet vaihtuivat, mutta elinkeinopropelli pyöri.

Ikävä vaan, että kaikki tämä oli silkkaa paikallisjulkaisun markkinoimaa utopistista propagandaa. Yrityksiä tuli ja meni, mutta työpaikkoja ei tullut. Median markkinoima elinkeinopropelli kyllä pyöri, mutta sen ansiosta ainoastaan veronmaksajien setelit lentelivät taivaan tuuliin. Luonnollisesti elinkeinopropellin vinhasta pyörinnästä jäi jotain näkyvääkin jäljelle: Iso miinusmerkkinen luku kaupungin saldoon.

Kuten paikallismedia julisti: Ei elinkeinopropellia ilman sitä pyörittävää epeliä. Kaikesta voi oppia niin tästäkin: Ei puhumalla puut kasva eikä kirjoituksilla kirsikat kuki eikä osaaminen synny sillä, jos osaamatonta ylistetään osaajaksi. Nyt tästä median hehkuttamasta epellistä ja elinkeinopropellista maksetaan isoa laskua Uudessakaupungissa. Ne varat, jotka meillä tuolloin oli ja joita ei enää ole, ovat pois kaupunkimme kehittämisestä.

Ei elinkeinopolitiikka ole sitä, että virkamiehet alkavat piilottaa maahan veronmaksajien varoin ostettuja kultahippuja, jotta saamme hintaan mihin tahansa Uuteenkaupunkiin kultakaivoksen, koska joku ohikulkija erehtyi kysymään epeliltä: Löytyykö kaupungilta peruspääomaa ja rahoitusta kultakaivokseen. Eivät kuntien virkahenkilöt luo yrityksiä tai työpaikkoja, sen Uusikaupunki on karvaasti ja isolla rahalla näyttänyt maailmalle.

Elinkeinopropellia pyörittävät osaaminen, ideat, työntekijät ja sopiva sijainti. Näillä edellytyksillä syntyy yritys ja sen työpaikat. Kaupungin tehtävä on markkinoida puitteita eikä leikkiä pankkia rahoittamalla heitä, ketkä eivät saa pankista rahaa. Jos kaupunki haluaa tehdä jotain yrityselämän eteen, sen tulee kehittää kaupungin puitteita ja palveluita, jotta yritysten on helppo saada uusikaupunkilaisia työntekijöitä. Valtiovallalta yritysten tulee saada ainoastaan edellytykset työllistää, tehdä tulosta ja mahdollisuus maksaa niin hyvää palkkaa hyville työntekijöille, että näillä on ostovoimaa ja veronmaksukykyä.

Eivät yritykset tarvitse tukia tai verohelpotuksia vaan toimintaedellytyksiä. Jokainen yritys on valmis maksamaan veroja kunnon tuloksesta; mutta tuskinpa yhtään yritystä motivoi se, jos huonosta tuloksesta täytyy maksaa pieni vero. Kaikkein eniten homma menee poskelleen silloin, kun osaamattomat virkahenkilöteoreetikot alkavat sählätä tukien kanssa. Nämä tuet ovat viime kädessä pois menestyviltä yrityksiltä, niiden palkanmaksukyvystä ja siten tuet myös laskevat ostovoimaa ja veronmaksukykyä.

Se, että amatöörimäisen tiedottamisen johdolla on sorruttu nazisaksalaiseen henkilöpalvontaan ja hehkutettu olemattomia, jopa miljoonien munauksia elinkeinomenestyksenä, on jättänyt todelliset työpaikkojen luojat Sonkkila, Laihonen jne. katteettoman uhon ja munausten peittelyn varjoon. Uudessakaupungissa on osattu ja osataan edelleen ja tästä osaamisesta meillä on oikeus olla ylpeä.

Useimmat muistavat kuinka eräs kovia kokenut diplomi-insinööri ajeli vanhalla pick-up Isuzulla. Mies ei antanut vastoinkäymisten lannistaa itseään vaan yritti sitkeästi. Ja mikä parasta diplomi-insinööri onnistui. Monella loksahti suu auki, kun miehen yritys sai merkittävän palkinnon ja hänet kutsuttiin presidentinlinnaan juhlimaan itsenäisyyttä.

Merkittävintä palkitussa Vahteruksessa on se, että yritys tekee mittavaa vientikauppaa eikä ainoastaan pyöritä maamme sisällä jo olevaa rahaa. Paikallismediassa pitkälti varjoon jäänyt, todellinen elinkeinovaikuttaja, Mauri Kontu on luonut omalla osaamisella työpaikan 200 ihmisille. Vahterus on mahdollistanut monen omakotitalon nousemisen Uuteenkaupunkiin ja monen uusikaupunkilaisen lapsen elämälle ja olemiselle hyvät puitteet.

Mauri Kontu korostaa avoimesti työntekijöidensä roolia Vahteruksen menestyksessä. Ja käytännössä tämä näkyi pahimman depression aikana, jolloin yrityksessä jaettiin työtä massiivisen lopputilien jaon sijaan. Myös tapa jolla Mauri Kontu nostaa positiivisesti esiin kotiseutuaan, on parasta markkinointia Uudellekaupungille ja Vakka-Suomelle. Ehkäpä me kaikki voimme presidentin tavoin nostaa esiin uusikaupunkilaisen ja vakkasuomalaisen realismin eli osaamisen, yrittäjyyden ja onnistumisen ja todeta: Vuosi 2016 on koko maakunnalle mahdollisuuksien vuosi!

3 kommenttia:

 1. Jep. Hyvin tämä menee sitä omaa viinatehdasta odotellessa. Ugin työttömien määrä noussut lokakuun ja marraskuun välillä 9,0%:sta 9,9%:in.

  Joulurauhaa.

  VastaaPoista
 2. Virkamiesvalta on sosialismin tyypillisimpiä ilmenemismuotoja. Onnea Uusikaupunki, Onnea Suomi!

  VastaaPoista
 3. Mediamuokkaus elää edelleen. Luette vaan isolla otsikolla präntätyn otsikon " Työttömien määrä väheni Vakka-Suomessa".
  Löysittekö uutisesta suunnan lokakuun ja marraskuun välillä Ukissa? Se löytyy tämän kommentin yläpuolelta eli työttömien määrä on noussut.
  Joulurauha on joissain perheissä taattu kun verrataan viime vuoteen. Etenkin nyt kun Ugin ykköspoliitikot neuvottelevat ilman valtuuksia ulkomaisen lisätyövoiman majoittamisesta kaupunkiin.  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!