maanantai 7. syyskuuta 2015

RIKKOOKO PAKOLAISPOLITIIKKAMME PERUSTUSLAKIA RÄIKEÄSTI ?

Suomen perustuslaki takaa Suomessa asuville ja suomalaisille muutaman tärkeän elämä perusasian, kuten turvallisuuden, asunnon ja ruuan, nämä valtion on taattava Suomessa asuvalle vaikka hän olisi työtön. Suomessa asuva voi perusoikeuksien mukaan jopa valita asuinpaikkansa itse. Niinikään perustuslain mukaan valtion tulee huolehtia siitä, että kaikilla on töitä.

Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkein laki. Perustuslaki kertoo, mitkä ovat perusoikeudet ihmisillä, jotka asuvat Suomessa. Muut lait eivät saa olla ristiriidassa perustuslain kanssa. Sopiikin kysyä: määritteleekö perustuslakimme ja suomalaisen perusoikeudet sen järjestyksen, miten asiat tulee maassamme hoitaa?

Perustuslakimme takaa sen, että valtio toimii suomalaista ja Suomessa asuvaa ihmistä varten eikä niin, että yksilö, joka asuu Suomessa on valtiota varten elävä yhteiskunnan rahoittaja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valtion on pidettävä huolta jokaisesta suomalaisen yhteiskunnan jäsenestä turvaten hänen elämän perustan aina asuntioa, ruokaa, turvallisuutta ja työtä myöden.

Ja sama päinvastoin: Valtiovalta ei voi säästää suomessa asuvan henkilöiden perusoikeuksissa, jotta se voi suunnata näin saadut säästöt johonkin muuhun kuten esim. pakolaisten vastaanottoon! Sopiikin kysyä, rikkovatko ministerit ja kansaedustajat parhaillaan perustuslakiamme, kun tavallisten ihmisten perusoikeuksia poljetaan säästöjen saavuttamiseksi ja näin säästetyt varat suunnataan joidenkin muiden kuin Suomessa asuvien ihmisten hyödyksi?

                          PERUSOIKEUDET:

1. Kaikilla ihmisillä on samat oikeudet lain edessä. Laki ei saa olla erilainen miehille ja naisille, eri uskonnoille, rikkaille ja köyhille jne. Laki on sama kaikille ihmisille.

2. Kaikilla ihmisellä on oikeus elää rauhassa ja olla vapaa. Ihmisillä on oikeus siihen, että omaisuus on turvassa. Ihmisillä on oikeus turvalliseen elämään.

3. Suomessa on sananvapaus. Se tarkoittaa, että jokainen ihminen saa sanoa ja kirjoittaa mielipiteensä julkisesti.

4. Jokainen ihminen saa järjestää kokouksia ja mielenosoituksia, olla niissä mukana.

5. Suomessa on uskonnonvapaus. Se tarkoittaa sitä, että jokainen saa valita itse uskonnon ja harjoittaa sitä julkisesti. Jos ei halua, ei tarvitse valita mitään uskontoa.

6. Jokainen ihminen voi liikkua vapaasti Suomessa. Ihmiset voivat itse valita, missä he asuvat ja liikkuvat. Ihmiset voivat myös lähteä vapaasti ulkomaille ja tulla takaisin.

7. Kaikilla ihmisillä on kotirauha. Se tarkoittaa, että kukaan ei saa mennä toisen ihmisen kotiin ilman lupaa eikä häiritä kotirauhaa. Ihmisten kirjeitä ei saa lukea ja puheluita ei saa kuunnella.

8. Jokaisella ihmisellä on oikeus opiskella ilmaiseksi peruskoulussa.

9. Suomen viralliset kielet ovat suomen kieli ja ruotsin kieli. Jokaisella on oikeus puhua suomea tai ruotsia virallisissa asioissa.

10. Jokaisella on oikeus valita työ ja saada siitä rahaa. Valtion täytyy suojella työntekijöitä. Valtion täytyy huolehtia siitä, että jokaiselle on työtä.

11. Kaikilla ihmisillä on oikeus perusasioihin, esimerkiksi ruokaan ja asuntoon, vaikka on työtön, sairas tai vanha. Kaikilla ihmisillä on oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kaikista lapsista täytyy aina huolehtia.

12. Kaikki yli 18-vuotiaat ihmiset saavat äänestää vaaleissa. Vaaleja ovat:
 • presidentinvaalit
 • eduskuntavaalit
 • kunnallisvaalit

 • Euroedustajavaalit
18-vuotias ulkomaalainen, joka asuu vakituisesti Suomessa, voi äänestää kunnallisvaaleissa.

1 kommentti:

 1. Näin Forss blogissaan:
  "
  Ylimääräisenä asiana kj. esitteli turvapaikanhakijoiden ottamista Ukiin. Homma jakaantuu 3:n osaan, hätämajoitustiloihin, vastaanottokeskukseen ja kotouttamiseen. Hätämajoitusta on mietitty Pohjoiskulmankouluun, Nuorisotaloon ja ESH:n vanhaan asuntolaan, joka on ainakin asukkaista tyhjillään. ESH on ilmoittanut ettei tila sovellu majoitukseen.

  Vastaanottokeskukseksi sopivana tilana sotejohtaja Rantanen esitti psykiatrista sairaalaa. Sairaalatoiminnan lopettamisesta on puhuttu vuosia, mutta viime aikoina en ainakaan minä ole kuullut mitään. Henkilöstöresursseja ei kaupungilla ole toimintaan. Tosin SPR huolehtii pakolaisista ja esim. terveydenhoidosta on tehty pääasiassa sopimuksia yksityisten toimijoiden kanssa. Maahanmuuttovirasto maksaa kustannukset. Kaikki mahdolliset kaupungin kontolle tulevat majhdolliset kustannukset pitää selvittää. Keskimääräinen pakolaistatuksen lupa käsittely on 59 vrk. Yli vuodenkin käsittelyjä on ollut. Asian selvittelyä jatketaa.
  "

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!