tiistai 5. marraskuuta 2013

LED VALOT TULEE MUUALLA: NÄIN YLE UUTISOI MAALISKUUSSA KUIS LÄPYSKÄ EILEN?


Turku |

Turussa vaelletaan kohta led-valoissa

Turku saa uusia led-ulkovaloja kolmella miljoonalla eurolla. Turku Energia vaihtaa yli 2000 lamppua vuoden aikana. Turku on maan ensimmäinen laajasti ledeihin vaihtava kaupunki.Luminen tie Salossa on valaistu Ledeillä.
Kuva: Markus Moisio / Easy LED
Turku Energia aloittaa merkittävän Turun kaupungin ulkovalaistuksen uusintaprojektin. Kuluvan vuoden aikana se uusii yhteensä noin kymmenesosan kaupungin kaikista katuvaloista vähän sähköä käyttäviin led-katuvalaisimiin. Turku Energia toimittaa katuvalaisimien uusimisen lisäksi myös 10 vuoden kunnossapitosopimuksen. Koko toimituksen arvo on 3,4 miljoonaa euroa.
- Urakka on vaativa ja merkittävä, sillä vaihdamme noin 2 600 elohopeahöyrylamppuihin perustuvaa ulkovalaisinta vuoden aikana. Vaihtaminen toteutetaan ns. ESCO-hankkeena, jolloin investointia rahoitetaan säästyneiden energiakustannusten kautta saavutettavilla säästöillä, kertoo yksikönjohtaja Tomi Toivonen Turku Energiasta.

Vaihto tuo suuria säästöjä

Turun kokoisessa kaupungissa ulkovalaisimia riittää ja niitä poltetaan melkein puolet vuoden tunneista. Valaistuspisteitä on noin 28 000 kappaletta ja niistä 8 000:ssa valo tuotetaan elohopeahöyrylampuilla. Uudet led-valaisimet kuluttavat 70 % vähemmän sähköä elohopeahöyrylamppuihin verrattuna.
Vaikka valaistushankkeessa puhutaankin yksinkertaistaen lamppujen vaihtamisesta, uudet led-teknologiaan perustuvat valaisimet eivät sisällä perinteistä "lamppua" eli polttimoa. Siksi myös itse valaisin ja sen kaapelointi uusitaan vaihdon yhteydessä.

Turun ledit tulevat Salosta

Valaisimet valmistaa salolainen led-valaistusteknologiaan erikoistunut tuotekehitys- ja kokoonpanoyhtiö Easy LED.
- Ympäri maailmaa katu- ja teollisuusvalaisimia vaihdetaan nyt vauhdilla led-valoiksi. Käytännössä ponnistamme Salosta koko maailman markkinoille. Olemme jo toimittaneet valaisimia Arabiemiraatteihin ja muutamiin Suomen kaupunkeihin, mutta Turku Energian kanssa Turun kaupungille toteutettava kokonaisuus nostaa meidät aivan uudelle uskottavuustasolle, iloitsee toimitusjohtaja Ilkka Kartio Easy LEDistä.
Turku on Suomen ensimmäinen laajasti ledeihin vaihtava kaupunki.

14 kommenttia:

 1. Veikkaan, että kaupunkin valaistus on vanhentunutta tekniikkaa muutaman vuoden päästä.
  Liian hätiköity päätös, mutta kun sähköstä ei tiedetä mitään ei voinut muuta odottakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamalla pienellä laskutoimituksella selviää, että tämän nykyisen valojen vaihtorumban takaisinmaksuaika on noin 23 vuotta. Mikäli olisi toteutettu led-tekniikalla , niin takaisinmaksuaika olisi noin 7 vuotta. Lisäksi pitää huomioida, etteivät monimetallilamput kestä riittävän kauan, joten vaihtokustannukset pidentävät takaisinmaksuaikaa. Ledien osalta voi todeta, että ne kestävät noin 2,6 kertaa takaisinmaksuaikaa pidempään. Kaikki laskuihin tarvittavat tiedot on poimittu TS-yhtymän kahdesta lehdestä ja Easy LEDin sivuilta.

   Ledien hankintahinta on tietysti noin 30 %:a enemmän, mutta jokainen täysjärkinen ymmärtää kumpi on taloudellisesti kannattavampaa pitemmällä aikavälillä.

   Ja niitä ei täysjärkisiä varten vielä vuotuisen säästön määrä.
   Nyt vaihdettavat säästävät noin 130 000 euroa vuodessa.
   Ledit olisivat säästäneet noin 550 000 euroa vuodessa.

   Poista
 2. Näinseon.

  Täällä vain päättäjillä ja virkamiehillä järki ja viisaus eiole samassa päässä.

  VastaaPoista
 3. Ei ihme, että U:gissa riittää blogiruokaa...

  VastaaPoista
 4. Kannattaa tutustua esim Oulun katuvalaistuksen energiatehokkuusprojektiin niin ette munaa itteenne enempää.

  VastaaPoista
 5. Minkätakia jaetaan tahallaan väärää tietoa. Tämä on karmea valehtelun pesä. Plariin ei voi luottaa ollenkaan.

  VastaaPoista
 6. http://oulu.ouka.fi/tekninen/Suunnitelmat/Nayta_Liite.asp?ID=3049&Liite=Myllyojan%20Oulun%20katuvalaistuksen%20energiatehokkuusprojekti

  VastaaPoista
 7. Tuon selvityksen mukaan monimetallilamput oli oikea valinta

  VastaaPoista
 8. http://ls24.fi/jutut/kotimaa/juttu-journalistin-ohjeisiin-tiukennuksia-virheiden-korjaamiseen

  VastaaPoista
 9. Onko Muutoksen räpellys ohi kun ei edes valtuuston ehditä?

  VastaaPoista
 10. Oliko se niin, että valtuusto päätti näistä katuvaloista ? Perustuiko esittely Teknisen lautakunnan päätökseen ?

  VastaaPoista
 11. Kiitos tänne kiirimisistä ja viesteistä sekä hyvästä Oulun linkistä! Hyvään keskusteluun tarvitaan sitä, mikä huonon toimittajan huonosta jutusta aina puuttuu eli tasapuolisuutta. Nyt saimme kaupungin ratkaisua puoltavan linkin, erityiset kiitokset siitä. Alkujaan asiasta päätti valtuusto. Minulla oli po. kokouksessa 42 nivaskaa tietoa LED-katuvaloista. Ainoastaan Haverinen ja Aaltonen olivat niistä kiinnostuneita. Vastaavaa asiaa käsiteltäessä myöhemmin myös Harto oli asiasta kiinnostunut, mutta tuolloin kokoomuslaisen naisen minuun kohdistunut äärimmäisen pilkallinen ja ivallisuudessa huippuunsa viritetty nauru katkaisi keskustelun. En unohda koskaan tuota tilannetta ja naurua, jota kaupunkilaiset maksanevat nyt ja tulevaisuudessa miljoonilla euroilla! Muutos ei ole koskaan räpeltänyt, jatkamme yhtenäisesti valitsemalla tiellämme!

  VastaaPoista
 12. Juu, kaupungin asioiden seuraaminen on tärkeää. Ja erityisesti niistä tiedottaminen..

  VastaaPoista
 13. Monille sopisi ettei seurattaisi, säännöllisin väliajoin tännekin ilmestyy aina "älkää uskoko" kommentti

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!