torstai 21. marraskuuta 2013

Palkitaanko parammuus vai peitetäänkö huonommuus palkinnolla?

Urheilussa parhaat palkitaan ja yleensä paremmuus selvitetään suorituksilla, joita mitataan ajalla, maaleilla, pituusmitoilla tai pisteillä. Voittajasta ja paremmuudesta ei ole epäselvyyttä, kun paremmuuden mittari on selvä. Joskus tästä huolimatta voitto eli paremmuus ei ole ansaittu, silloin selittely saa sijansa. Aivan omiin sfääreihin päästään puhtaissa arvostelulajeissa: se oli tasajalka-alastulo; meidän luistelija hyppäsi ehkä matalampia hyppyjä, mutta oli taiteellisempi jne. jne.! Tämän takia jotkut pitävät puhtaita arvostelulajeja vähemmän merkittävinä urheilumuotoina ja enemmänkin silmäniloa tuottavina elämyksinä.

Työelämässä paremmuus palkitaan asemalla ja/tai selkeällä rahalla. Samoin onnistuvat yrittäjät saavat mammonaa osalleen. Taiteissa on sama juttu, suosion seurauksena siunaantunut raha on paremmuuden mittari. Jos katsojat, kuulijat ja kävijät eivät palkitse taiteellista paremmuutta, on se turvattu yhteiskunnan taholta erilaisilla tuilla ja apurahoilla.

Olitpa sitten minkä tahansa sektorin paras, sinut yleensä noteerataan. Harva paras linssiluteilee oma-aloitteisesti, poikkeuksiakin on: joku kirjoittaa itsestään kirjan aurinkokuningas tai Jumala/Herra minä; mutta yleensä media kertoo parhaiden onnistumisista, mokista jne.. Jos olet olympiavoittaja tai piirinmestari, ei sinun tarvitse itse touhottaa paremmuuttasi, sillä media nostaa sinut sille tasolle, minne menestyksesi mukaan kuulut. Näin tapahtuu rehellisen median kohdalla ja rehellinen media saa palkintonsa rahana, tilaajat ja katsojat pitävät laadukkaan media jatkosta huolen. Kilpailussa heikot sen sijaan kuihtuvat kuten työväenlehdet aikoinaan.

Media hoitaa tehtävänsä tiedottajana, uutisten välittäjän. Koska olette nähneet Lapin Kansan tai Kalevan hehkuttavan omaa paremmuuttaan? Ne eivät hehkuta itseään, vaan hoitavat tehtäväänsä tiedotusvälineenä ja markkinoimalla itseään tiedotusvälineenä. Selviääkö julkaisua lukemalla kuuluuko Hesarin päätoimittaja tai Aamulehden päätoimittaja johonkin ystävyysseuraan, johonkin historialliseen kuppikuntaan tai tiedättekö lehteä lukemalla, ketkä ovat päätoimittajien kavereita entä selviääkö lehteä lukemalla päätoimittajien poikien urheilumuoto jne.. Eipä selviä moiset jutut laatujulkaisuista, sillä ne vain julkaisevat uutisia ilman henkilökunnan linssiluteilua.

Entäpä julkaisun palkitseminen ja palkinnosta ilakoiva henkilökunta? He juhlivat palkintoa, koska eivät saa itse työstä juhlinnan aihetta. Kun vilkuilee erästä tämän sortin julkaisua viime ajoilta, voi todeta sen totaalisen luokattomuuden: Teatteriarvostelu, jossa kerrotaan näytöksen juoni; peliselostus, josta ei selviä ottelun lopputulos; juttu, jossa ylistetään ajoradalle asetettuja lamppuja turvallisiksi ja helppohoitoiseksi sekä täysin puolueellinen ja totuudesta vaikeneva uutisointi yhteiskunnallisista asioista. Ei ole mitään mittaria, millä tällainen julkaisu voitaisiin julistaa yhdeksi parhaista tai edes kelvolliseksi. Kilpailu poistaa moisen median markkinoilta, jos on kilpailua!

18 kommenttia:

 1. Lehdistöstä en niin tiedä, mutta eräiden tahojen suitsuttama kotokylämme kulkuvälinetehdas näytti jälleen kerran, mikä
  se on työnantajana.
  http://www.hs.fi/talous/Valmet+Automotive+irtisanoo+30+ty%C3%B6ntekij%C3%A4%C3%A4/a1385004012858

  VastaaPoista
 2. Helposti voi todeta mikä lehti kertoo totuuden mukaisesti, eikä ole edes mielipideasia.
  Sen voi todeta esim käymällä valtuuston kokouksissa ja sen jälkeen lukemalla eri lehdistä kokouksen kulusta.
  Teatteriarvostelua kanattaa aina lukea eri lehdistä Esim: Länkkäri,Vakis ja Ukari ja myös kannattaa seurata naamakirjaa.

  VastaaPoista
 3. as kirjoitti 21.11.2013 klo 15.49


  Työsarkaa riittää vielä niin tutkijoilla kuin mediallakin, jonka vähitellen toivoisi oppivan erottamaan huuhaaveikot oikeista asiantuntijoista.
  Kirjoittaa Esko Valtaoja Turunsanomissa

  VastaaPoista
 4. http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194851706863/artikkeli/vitus-festivaali+palkitsi+lapin+kansan.html

  VastaaPoista
 5. http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kalevan-kulttuurisivut-palkittiin-parhaina-sivukilpailussa/271534/

  VastaaPoista
 6. Ei kai U:gin lehti nyt paras ole, ei edes toiseksi paras, mutta se on ainoa. Mitäpä muuta jossin TB:llä klähmittäisi kuin sitä mitä "ainoa" kirjoittaa

  VastaaPoista
 7. Minäkin tiedän paljon kyläläisiä, jotka eivät osaa muuta lukeakaan, esimerkkikahvio on ukilaisen karikatyyrin kehto.

  VastaaPoista
 8. http://uki01.hosting.documenta.fi/kokous/20132410.HTM
  Täältä laitetaan tontteja taas myyntiin saarista

  VastaaPoista
 9. Kiitos käväisyistä ja viesteistä! Käykää katsomassa em. linkkejä ja huomaatte eron palkitsemisessa ja kunhan palkitaan ja me hehkutetaan sitä. On väärin realisoida kaupunkilaisten omaisuutta vain siksi, ettei osata pistää kaupungin taloutta kuntoon!

  VastaaPoista
 10. Ugin yhtenäiskoulun rehtorikin paisttatelee omahyväisyydessään. Koska korttitalo kaatuu. Pitäisi Mörnekin se jo huomata, vai onko pomolla niin hieno kravatti. Yk ope

  VastaaPoista
 11. Notta alkaa tuntua siltä, että U:gin valtuusto on poliittisin perustein valittu. Kellään ei tunnu olevan muodollist pätevyyttä kunnallisasioire hoitohon.

  VastaaPoista
 12. Java Valkonen osui taas kerran naulan kantaan noissa "palkitsemisasioissa". Juuri tuli uutisissa, että Latvian sortunut supermarketti oli voittanut arkkitehtuuripalkinnon viime vuonna. Siinä on meille ukilaisille jotain symboliikkaa

  VastaaPoista
 13. heh- juu palkittu marketti sortui ! Palkittu elinkeinopolitiikka kompastui Tontonmäessä ! Palkittu politiikka ei jakanut yrityksiä vuohiin ja lampaisiin (olisko pitänyt), alaskirjauksia veroäyrin verran. Palkittu lehti oli hyvin taitettu. Onhan se jo paljon.

  VastaaPoista
 14. Jaahas, Java on tullut töistä kun alkaa tulla kommentteja.

  VastaaPoista
 15. Eetu nimimerkki ei ole Java. Sen tiedän itsekkin vaikka en ole kumpikaan.

  VastaaPoista
 16. Kiitos vierailuista ja viestien lähetyksestä! Tulin juuri saunasta ja siirryn jääkiekon pariin!

  VastaaPoista
 17. en minäkään tunne Eetua, mutta yhden anonyymin panin. Luultavasti meitä oli siis neljä.

  VastaaPoista
 18. Aika moni tulee töistä. Ei kai päivällä kommentoida kuin Mörnestä ja jostain koulusta

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!