maanantai 30. syyskuuta 2013

Tontonmäki ja toista totuutta!

Maakuntalehti kertoo jälleen ihmeellistä tietoa Tontonmäestä ja luonnollisesti jättää jotain kertomatta. Aikoinaan Tontonmäen tontteja myytiin halukkaille. Myynti ja rakentaminen alkoi hyvin, mutta tössäsi siihen, kun kunnallistekniikka ei enää kuulunutkaan tonttikauppaan. Näin minua valisti ihminen, joka oli aikoinaan halukas rakentamaan talon Tontonmäelle. Hän luopui rakentamissuunnitelmista, kun ei saanut aikaisempien rakentajien kanssa samanlaista kohtelua.

Itse kuulin Tontonmäen VUOKRAomakotitalohankkeesta ensimmäisen kerran Naantalin seminaarissa. Asia eteni hallituksesta valtuustoon ja ryhmämme jäsenet vastustivat VUOKRAomakotitalohanketta, sen kohtuuttomien vuokrien vuoksi. Esittelijä sanoi taloon olevan tulossa vuokralaisiksi autotehtaan ulkolaisia insinöörejä, tarjokkaita oli kuulemma 43. Ryhmämme vastusti tätä ja itse kysyin valtuustossa, kuinka joku maksaisi 1 000€/kk vuokraa, kun voisi lyhentää haluamaansa paikkaan rakennettua OMAA omakotitaloa 500/kk? Jälleen esittelijä vakuutti, että taloihin on tulossa vuokralaisia. Esitin hankkeeseen varatun rahan käyttämistä tukemalla esim. nuorten perheiden OMAN omakotitalon hankintaa Pyhämaassa ja muuallakin kaupunkia.

Talot valittiin ja rakennettiin kilpailuttamatta. Talot täytyi rakentaa nopeasti, koska moisia ei olisi enää vuoden vaihteen jälkeen saanut, muuttuneiden säädösten mukaan, rakentaa. Maakuntalehden jutussa puhutaan kuin virkahenkilömme halusivat kehittää Pyhämaan kuntakeskusta. Väite tuntuu vähintään ontuvalta, sillä juuri tuolta taholta esitettiin Pyhämaan koulun lopettamista ja saman tahon esityksestä lopetettiin Pyhämaan terveyspalvelut.

Kun talot valmistuivat, ei niissä ollut minkäänlaisia pihoja. Tätä kritisoin ja samoin sitä, että talot olivat tyhjillään. Lopulta virkamiesjohdollemmekin selvisi, että heidän esittelynsä oli puppua eli brittiläiset autotehtaan insinöörit eivät tehneet maihinnousua Pyhämaahan vuoraamaan Tontonmäen VUOKRAomakotitaloja. Niinpä talot päätettiin panna myyntiin. Itse kuulin tästä koulutuslautakunnankokouksessa. Paikalle myöhässä saapunut entinen kaupunginjohtaja istahti viereeni ja valisti minua Tontonmäen myynnistä!

Talojen hinnat eivät olleet kovinkaan kohdallaan tai myynti rempallaa, joten ne jäivät edelleen tyhjäksi. Kun tyhjistä taloista näytti tulevan selkeä kestokulu kaupunkilaisille, tein valtuustoaloitteen, jossa esitin niiden huutokauppaamista tai purkamista. Esitin, että markkinoimme näyttävästi tilaisuutta ja Tontonmäen talojen lisäksi tapahtumassa esitellään kaupungin tarjolla olevat asunto- ja tonttitarjonta. Lopulta tilaisuus järjestettiin viime syksynä, mutta ilman huutokauppaa ja Tontonmäen ulkopuolisten asuntojen ja tonttien tarjontaa. Tuossa tilaisuudessa oli parisataa ihmistä, joista puolet paikallisia uteliaita ja loput ulkopaikkakuntalaisia asunnoista kiinnostuneita ostajia. Edellä mainittuja vajavaisuuksia lukuun ottamatta, tilaisuus oli tyylikkäästi toteutettu. Olin itse paikalla virkahenkilön ja muutaman pyhämaalaisen pyynnöstä.

Jälkeenpäin minulle kerrottiin, että taloista oli tehty yksi epärealistinen tarjous. Tarjouksia olikin ainakin kaksi ja kenties kolmaskin. Ne sijoittuivat suuruudeltaan nyt suoritetun huutokaupan yläpäähän. Minua ihmetyttää, miksi pariskuntaan, joka vuosi sitten teki 100 000€ tarjouksen talosta, ei otettu yhteyttä? Nyt sama pariskunta osti talon hieman kalliimmalla ja lehtitietojen mukaan olisi ollut valmis maksamaan siitä vieläkin enemmän. Mikseiviime vuonna  tästä tarjouksesta ja muistakaan tarjouksista informoitu esim. kaupunginhallitusta? Oliko vaalit liian lähellä ja olisiko totuus Tontonmäestä pilannut makkarajuhlat?

Keväällä talot olivat yhä tyhjillään, joten tein aloitteen, joissa kiirehdin talojen myyntiä lomakauden aikana. Minulle vastattiin, että taloilla on ostaja. Kysyessäni kenen kanssa kaupat on tehty, sain vastaukseksi, että se kerrotaan elokuussa, kun nimet ovat papereissa. Nyt minulle on kerrottu, ettei mitään ostajaa ole ollutkaan. On vähintäänkin ihmeellistä miksi taloja ei myyty, kun ostajia oli ja miksi myyntiä siirrettiin olemattomaan ostajaan vedoten? Tontonmäestä aiheutuu kaupunkilaisille varmaankin puolentoista miljoonan ellei peräti kahdenmiljoonan lasku. Mielestäni tällaista laskua ei voi sälyttää kaupunkilaisten harteille puolihuolimattomasti todeten, että tämä on poliittinen juttu ei voi mitään. Onhan oltava joku vastuu sen suhteen kuinka luottamusmiehiä jymäytetään hyväksymään esittely?

Maakuntalehden väittämä, jonka mukaan ryhmämme olisi toiminnallaan tehnyt talojen myynnin mahdottomaksi on posketon. Vastustimme talojen rakentamista, kaupunkilaisten edun nimissä ja pyrimme pääsemään niistä eroon mahdollisimman nopeasti ja hyvään hintaan kaupunkilaisten nimissä. He, ketkä hyväksyivät Tontonmäen talojen rakentamisen, hokivat: EI NIITÄ KUKAAN OSTA, EI NIITÄ KUKAAN OSTA! Ryhmämme pyrki pääsemään taloista eroon aktiivisemmin kuin kukaan muu. Lisäksemme ainostaan Harto teki aloitteen, jolla pyrittiin pääsemään eroon po. taloista.

 Lauantainen myyntitilaisuus osoittaa todeksi valtuustossa sanomani: Miljoonat suomalaiset asuvat Tontonmäeä huonommassa paikassa ja huonommissa taloissa, joten ne menevät varmasti kaupaksi! Ikävä vaan, että toimimme liian hitaasti, toimimme väärin ja toimimme väärään aikaan. Tämän Tontonmäen tilaisuus todistaa karusti!

15 kommenttia:

  1. Koko paketti on näemmä esitelty muunneltua totuutta kertomalla. Mutta sehän tuli jo testattua, että valehdella saa, jos toiset vaan uskoo, eli ukkoutuneet poliitikot

    VastaaPoista
  2. Onhan tämä viimeinen juttusi Tontonmäestä, onhan?
    Änkyrä

    VastaaPoista
  3. Kuperkeikkaa ja pyllistys!

    Miksi meille esittävät virkamiehet ja kunnallispolitikot paikallisen Pravdan välityksellä välitetään muunneltua totuutta kysyn vain?

    VastaaPoista
  4. Viimeinen pumppaus. Tontonmäessä meklarina ja kirjaajana asianajajat. Tulee lauantaista varmaan mojova lasku kun laskut kolahtaa yhtiön postiluukusta. Me maksamme ja sitä käytetään nyt hyväksi.

    VastaaPoista
  5. Kyllä sitä voi vaatia Tontonmäestä enää kirjoittamasta. Kukaan ei kuitenkan ihmetellyt miksi uollainen hanke meni esittelystä läpi. Kysehän oli myös kilpailluttamislainsäädännön kiertämisestä.
    Mutta tottahan se on, ei siitä kannata enää puhua...eikä uusi Kj ole juristikaan, joten noin ovelat kuiviot loppuvat tähän

    VastaaPoista
  6. Kiitos viestinnästä ja aktiivisesta vierailusta! Jos maakuntalehti levittää täyttä puppua, lienee kohtuullista asioiden oikaisu edes täällä. Nyt on selvillä, mitä Tontonmäki episodi maksoi kaupunkilaisille. Toivottavasti hallitus hoitaa leiviskänsä kaupunkilaisen etujen vaalijana. Ei miljoonan mokaa voi olan kohautuksella selvittää. Parempi on kuitenkin asioiden ja korvausvelvollisten selvittäminen hallituksen toimesta kuin pelkkä kirjoottelu!

    VastaaPoista
  7. Kaupunkissa on totuttu , että asiat jäävät kirjoittelu asteella ja myös tontonmäki asiassa tulee niin käymään.

    VastaaPoista
  8. On vähän hankala juttu, kun Kh:lle kelpasi rakennusliikkeen kanssa perustettu kiinteistöyhtiö. Siinähän saatiin yhdelle firmalle yksinoikeus seitsemän talon toimittamiseen täydellä, kilpailemattomalla hinnalla !
    Vielä hankalampi juttu on se, että valtuusto hyväksyi Kh:n esityksen (salaa perustettuine kiinteistöyhtiöineen) - myönsi siis takauksen Kuntarahoitus Oy:ltä haettavaan lainaan .
    Ainoa paikka olisi ollut Eu- tuomioistuin, jossa tuo kilpailemattomuus olisi ratkennut Kari Kosken ja Finndomon häviöksi. Kari Kosken siksi, että hän esitteli tämän yhteisyhtiön Kh:lle.
    Nyt kai lienee jo liian myöhäistä valittaa Eu:iin, mutta kuka mahtaisi olla korvausvastuussa veronmaksajille ?

    VastaaPoista
  9. "Nyt kai lienee jo liian myöhäistä valittaa Eu:iin, mutta kuka mahtaisi olla korvausvastuussa veronmaksajille ?"
    Jos on toimittu EU-säädösten vastaisesti niin vanhenemisajat ovat aivan erilaisia kuin joissain paikallishallinnossa.

    VastaaPoista
  10. Kiitos käväisyistä ja kommenteista! Eiköhän tässä ole kyse tuoreemmista tapahtumista: miksei asuntoja myyty tarjoustentekijöille jo vuosi sitten, miksei toimittu paremman myyntimallin mukaan, miksi myyntitilaisuus järjestettiin vasta nyt ja miksi valtuustolle annettiin ymmärtää keväällä, että taloille on ostaja? Saako esittelijä toimia itsevaltaisesti ja onko luottamushenkilöillä minkäänlaista vastuuta, riittääkö kaiken kuittaamaan se, että he sanovat: me uskottiin ja sitä tikulla silmään kuka vanhoja muistaa? Juuri näiden jatkuvasti toistuvien mokien vuoksi kaupungistamme väki lähtee ja väkeä lomautetaan parhaillaan!

    VastaaPoista
  11. Kuperkeikka ja Pyllistys!

    Hiljaa niin hiljaa,kärsitään vain saadaan korkeampi veroprosentti !

    VastaaPoista
  12. Kuperkeikka ja Pyllistys!

    Hiljaa niin hiljaa,kärsitään vain saadaan korkeampi veroprosentti !

    VastaaPoista
  13. Kuperkeikka ja Pyllistys!

    Hiljaa niin hiljaa,kärsitään vain saadaan korkeampi veroprosentti !

    VastaaPoista
  14. Mokia on tehty mitä sitten, kun niistä ei seuraa mitään sanktioita ainostan veronmkjt kärsii ja palvelujen tervitsijat mitä sitten.Sama peli jatkuu entä sitten kun kukaan ei siitä kumminkan välitä, ei ainakaan ne jotka siihen voivat vaikuttaa.

    VastaaPoista
  15. Pyllistys ja Pierasu !!!!

    Hyvä Bloki.

    blogit.iltalehi.fi/josa-jantti/2013/10/01/olipa-kerran--kaksi-keisaria/?ref=es

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!