torstai 19. syyskuuta 2013

ME KYLLÄ PÄRJÄTÄÄN

Oikeisto haluaa säästää ja vasemmisto haluaa kehittää kaupunkia. Luulisi, että nämä yhdistämällä syntyisi säästöjä ja tapahtuisi kehitystä. Vaan eipä toteudu kuvio noin - meillä ei synny säästöjä ja vielä vähemmän voidaan huomata kaupungin kehittyvän. Tämä vuosi mennään parimiljoonaa euroa odotettua enemmän ahterilleen, siinä arjen realismi kaikessa karuudessaan. Kun tähän vielä lisätään kaupunkilaisilta leikattavat palvelut, voi perustellusti kysyä: TÄTÄKÖ UUSIKAUPUNKILAISET SAAVAT VASTINEEKSI MAKSAMILLEEN KORKEILLE VEROILLE HUIPPUUN NOSTETUILLE TAKSOILLE!

Kun hieman mulkoilee maailmaa meillä ja muualla, voi todellakin todeta MEILLÄ ON MENESTYKSEN AVAIMET OMISSA KÄSISSÄ! Meillä pukkaa satoja työpaikkoja. Muualla sen sijaan työpaikat vähenevät roimasti! Tähän kasvuun meidän pitäisi tarttua rohkeasti ja investoida niin, että kaupunkimme vetovoima muuttokohteena kasvaa. On huomattavasti järkevämpää pistää kaupungin talous kuntoon kasvulla kuin toimintojen alasajolla ja tehostamisella.

Joku sanoo, ettei kaupungin taloutta saada kasvulla ja uusilla asukkailla kuntoon. Totuus on kuitenkin se, että jos kaupungin työikäinen väestö kasvaa kymmenellä prosentilla, kasvavat myös verotulot vähintään samalla prosentilla. Laitilassa väkimäärä kasvoi reilulla 60, siellä tehtiin uusi koulu ja päätös palloiluhallin rakentamisesta. Meillä muuttotappio oli 200, kun emme satsanneet kaupunkilaisten hyvinvointiin. Tehdäänpä niin kuin Laitilassa ja menehtymisen sijasta menestytään.

Mersun valmistuksen siirtyminen Uuttekaupunki on vain ensi rykäys sille teollisuuden ulosmarssille, mikä Saksasta tulee poistumaan. Saksassa päätettiin korvata ydinvoimalat pääsääntöisesti propellivoimalla. Tämä tulee nostamaan sikäläisen energian hinnan pilviin, joka taas saa teollisuuden poistumaan po. valtiosta. Mikä on sakemannille mieleisempi suunta kuin vanhan asevelikumppanin turvalliset vakaat yritysympyrät. Siispä kehittämällä kaupunkimme kuntoon ja jatkokasvun takaamiseksi katseet kohti Saksaa. Naapurikaupunginjohtajakin on jo heittänyt telakkaverkkonsa Saksan suuntaan, joten ei olla sen huonompia!

28 kommenttia:

 1. "On huomattavasti järkevämpää pistää kaupungin talous kuntoon kasvulla kuin toimintojen alasajolla ja tehostamisella. "

  Millä muulla rahalla kuin lainarahalla tämä mainitsemasi "kasvu" onnistuu?

  Mitä Saksan tuulivoimaan tulee niin eiköhän siellä kohta poltella taas kivi- ja ruskohiiltä kuten ennenkin. Ja että ydinreaktoreita joudutaan nostamaan ylös. Tuulivoima ei ole missään päin maailmassa vielä kannattavaa ja niin varmaa, että sen varaan voisi rakentaa teollisuutta tai yhteiskuntaa ylipäätään. Syy on yksinkertainen: tuulivoimatekniikka ei ole vielä niin pitkällä, että se (tuulivoimala) maksaisi itsensä takaisin elinkaarensa aikana. Se (tuulivoima) tarvitsee aina myös tuekseen tyhjänpanttina enimmäkseen seisovia suurvaravoimaloita. Ts. en millään lailla usko saksalaisten tuulivoimahaihatteluun. Kasvusta sen sijaan voidaan vääntää tavalla tai toisella. Siis mitä olisi esim. kasvu Ukissa? Mitä pitäisi tehdä -ensimäisinä temppuina?
  JAa

  VastaaPoista
 2. mikä palloiluhalli laitilaan mukamas tehdään ja koska sellaisesta on siellä päätetty?

  VastaaPoista
 3. http://www.virtuaalikunta.net/fi/tietoa/talous/Sivut/default.aspx

  Misä kunta saa rahaa ja mihin sen rahat menevät?

  VastaaPoista
 4. Kiitos käynneistä ja kommentista ja kysymyksestä! Taitaa liikuntahalleja nousta kaikkialle paitsi tänne. Meillä uimahalliremontin sijaan satsattiin oluthalliin. Sehän vasta vetonaula on, jos sinne pääsee uimaan!

  Kasvuun kannattaa satsata rohkein toimin, mutta silti taloutemme vuotavat kohdat on tilkittävä. Elinkeinopuoli ja ne luokattoman kalliit ja vähän tekevät lääkärit ojennukseen ja oikealle palkalle. Turhaan ei kaupunkilaisten rahoja saa heittää vaikka rahaa olisi kosolti.

  Tekisin itse selkeät suunnitelmat kaupungin puitteiden ja määrättyjen palveluiden kehittämisestä ja uusimisesta. Tästä tyylikäs mediakampanja ja: A VOT johan väkeä alkaisi lappaamaan tännekin!

  VastaaPoista
 5. Oluella kaupunki nousuun19. syyskuuta 2013 klo 21.22

  Aivan, siis mehän päätimme taata oluthallia!!! Mutta kun peijakas sentään. Ei vaan tahdo sitä löytyä lainatakausta uimahalliin, jäähalliin tai vaikka Pohitullin halliin. Kaikkiin niihin pitäisi tehdä miljoonaremontit- ja tasonparannukset jotta pysyisivät kilpailukykyisinä. Suurin liikunnan vetonaula uimahalli huutaa 5-6 miljoonan remonttia. Eli se rahoitus ja poliittinen tahto ei kohtaa ja kaupunki on kohta karilla. Koulujen remonttimiljoonat alkaa olla kohta suuri vitsi.

  VastaaPoista
 6. Houkuttelevuus ja kasvu? Paha yhtälö, koska:
  -Viikaisten koulukin pitäisi korjata, kustannusarvio 9-10 M€. Vanhin osa on 50-luvun lopulta!
  -Uusin koulummekin/päiväkotimme -muistaakseni Saarnisto, on jo 25-vuotias.
  -Samoin Kalannin yläaste.
  -n. 1/4 omistamastamme Novidassakin pitäisi jotain tehdä. Sen amiksen vanhempi siipi on rakennettu 50- luvun lopulla, kauppiksen vanhempi puoli 60-luvun alussa.
  -Crusellin tilat on 25 vuoden iässä
  -Terveyskeskuksen vanhempi osa, kaksi alinta kerrosta ovat noin 30 vuotiaita.
  -Mörnen virastotalo peruskorjattiin virastokäyttöön vajaa 20 vuotta sitten.
  -Santtion päiväkoti ja Hakametsän päiväkoti/koulu on rakennettu noin 40 vuotta sitten.
  -lisätään muut koulut ja niissä olevat päiväkodit (Osa yli 100 vuotiaita!)
  - toki niiden liikuntasalitkin pitää korjata
  -em. jäähalli täyttää kohta 40 vuotta, vm. 1975
  -em. uimahalli täyttää kohta 30 vuotta, vm. 1986
  -kiinteistöyhtiöiden hallit (vanhimmat 60-luvulta),
  -noin 500-600 vuokra-asuntoa korjaustarpeessa, valtaosa 70-80-luvulla rakennettuissa taloissa
  Tuossa muutamia menokohtia, jotka on ylläpidettävä kovalla rahalla eli lainarahalla. Paljonko otettaisi velkaa po. remontteihin seuraavan 10 vuoden aikana? riittääkö 25 miljoonnaa? Ehkä homma hoituu uudella vuokrakerrostalolla ja unohdetaan kaikki vanha rakennuskanta ;)
  JAa


  VastaaPoista
 7. http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/riutunkarin-rikkoontuneiden-tuulivoimaloiden-korjaus-ei-kannata/642434/

  VastaaPoista
 8. Millä Java saat tähän liittyen kasvua?

  Alla kopio Timo A. Järvisen Facebook-päivityksestä 15.9
  "
  Karu tilanne. Ei meidän oma lintukotomme tältä osin poikkea isosta kuvasta.

  Jos kuntapoliitikot haluavat edes pyrkiä tasapainottamaan U:gin talouden, lomautusten sijaan ensi vuonna on kunnallisia henkilötyövuosia vähennettävä ainakin 50:lla.

  Oma kysymyksensä onkin se, jatkuuko kuntapoliitikkojen ja virkamiesten keskuudessa silmien ummistaminen kaupungin todellisesta taloustilanteesta, vai ei; fakta kun on se, että kuntavero% tulisi nostaa 26:een jos halutaan tulojen ja menojen kohtaavan ilman sopeuttamistoimia, tai saada kiireenvilkkaa kaupunkiin muuttamaan 1.000 sellaista ihmistä, jonka vuosiansio on selvästi keskimääräistä korkeampi.

  Kaikkien keskeisten keinojen - rakenteellisen sopeuttamisen, veronkorotuksen ja muuttotappion kääntämisen - yhdistelmäkin sisältää kosolti karvasta kalkkia.
  "

  VastaaPoista
 9. Kaupungin tulee hakea uuden ydinvoimalan rakennuslupaa Kalantiin. Kun vielä valitaan rakentajaksi Areva niin työllisyys on taattu kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Sen jälkeen, jos ja kun voimala alkaa tuottamaan sähköä niin siitä saadaan tuloja.

  VastaaPoista
 10. Kiitos vierailuista, vinkeistä, linkeistä ja kommenteista! Jos haluamme saada kaupunkimme talouden kuntoon niin, että se myös pysyy kunnossa, on puututtava niihin kaupunkimme osa-alueisiin, jotka aiheuttavat taloudellisia ongelmia. Meillä talousongelmat kumpuavat onnettomasta elinkeinopolitiikasta, käsittämättömästä kaavoituksesta, hulluista päätöksistä ja terveyskeskuksesta.

  Otetaan esimerkiksi auto, jonka polttoaineen kulutus on tuplaantunut. Onko järkevämpää säästää huolloissa, renkaissa, öljynvaihdoissa, jotta saadaan kasvanut polttoaineenkulutus kustannettua vai kannattaako kenties etsiä syy kasvaneeseen polttoaineenkulutukseen ja palauttaa se normaaliksi vaihtamalla vanha ilmanpuhdistin uuteen? Me vain säästämme, emmekä puutu lainkaan itse ongelma kohtiin, juuri siksi säästöistä huolimatta velkaannumme koko ajan lisää.

  Tontonmäet, oluthalli, rättihalli, Janhuan kaava, keskelle katua siirretyt katuvalot, hyvien koulujen lopettamisesta aiheutuneet kalliit remonttikulut ja terveyskeskuksen ylipalkkaiset, mutta vähätöiset lääkärit, siinä ovat viimeaikaiset syyt nykyisiin lomautuksiin, palvelujen leikkauksiin, alas ajettuun opetuksen tasoon jne.. Kun nämä taloudelliset vuotokohdat tilkitään, meillä on selkeä, kiinteä miinus summa, joka täytyy kuroa kiinni.

  Jos emme puutu rakenteidemme voimakasta tappiota tuottaviin osiin, ei säästämisestä ole mitään hyötyä. Päin vastoin, kuten Juha Aaltosen kommentti osoittaa, päättömällä säästämisellä rakennamme taloudellista aikapommia. Olemme kuin typerä autoilija, joka säästää öljyn vaihdoissa luottaen siihen, ettei moottori huomenna hajoa. Ehkä moottori ei hajoa huomenna, mutta kaikki tietävät sen päivän lähestyvän koko ajan ja silloin auton meno loppuu siihen paikkaan!

  Ei kaupungin kasvuun satsaaminen ole mitään mystistä tai suuruudenhullua puuhaa. Satsataan kaupunkilaisten nykyisiin puitteisiin, joihin jo Juha Aaltosen esittämän listan mukaan on pakko satsata. Jos emme tee näin, meillä on hyvin pian jäähalli, jota ei voi käyttää, uimahalli, jota ei voi käyttää, palloiluhalli, jota ei voi käyttää jne.. Jokainen ymmärtää, ettei näitä rahoiteta teatterin myynnillä.

  Yksi varsin hyvä ja positiivinen tapa esim. opetuksen kehittämiseen olisi vaikkapa valtakunnan ykkös koripallolukio. Nyt meillä on kaupungin oma mies koripalloliiton päämajassa, joten po. ajatelman mahdollisuus on helppo selvittää. Lisäksi voimme muutenkin satsata opetuksen tasoomme ja puitteisiin. Kun muut säästävät niissä, meidän satsaus antaa kaupungistamme positiivisen signaalin lapsiystävällisenä nuorten perheiden kaupunkina. Samalla realisoimme syntyneet työpaikat uusiksi asukkaiksi ja veronmaksajiksi.

  VastaaPoista
 11. Velaksi velaksi velaksi

  VastaaPoista
 12. Kiitos käynneistä ja kolmesta sanasta! Ensin täytyy selvittää, mikä on vialla ja pistää ne asiat kuntoon. Seuraavaksi katsotaan miinussaldo, joka meidän tulee kuroa kiinni. Tämän jälkeen päätetään toimista, millä miinus saldo kurotaan kiinni. Siinä sivussa meidän tulee pitää kaupunkimme rakennelmat kunnossa ja kehittää kaupunkiamme siten, ettemme jää palvelujen ja puitteiden vuoksi naapureista jälkeen. Vai luulleeko joku, että väkipakomme pysähtyy, jos olemme muita kovemmin verottava ja muita vähemmin tarjoava kaupunki, jonka keskustan liikehuoneistot huutavat tyhjyyttään?

  Nykyinen tyyli vie entistä syvemmälle, kuten talousluvut osoittavat. Ei säästämisestä uhoamalla saavuteta yhtään mitään, jos käytännöt pysyvät samanlaisina. Kun rahaa pyydetään golfiin tai sopivan kuppikunnan pirskeisiin, oikeisto syytä niihin aina rahaa; vasemmisto puolestaan palkkaa uusia työntekijöitä kaupunkiin; edellisten yhdistelmä haluaa jatkaa hallihulluttelua ja entisen tyylistä huuhaa elinkeinopolitiikkaa! Tarvitaan totaalista muutosta niin oikealla kuin vasemmalla ja enemmistössä - KAIKKI PERUSTUU FAKTOIHIN JA NIIDEN TUNNUSTAMISEEN.

  VastaaPoista
 13. Suora lainaus lehdestä: Viime vuonna valtuustossa kiitoksin ja kannustuksin hyväksytty vanhuspalvelujen lähivuosien suunnitelma on menneen talven lumia.
  -Hoidon tason nosto, henkilöstön lisäykset, hoitoon pääsyn kriteerit. Kaikki menee uusiksi, luettelee vanhustyön johtaja Päivi Parkkila.
  Myehemmin tekstistä käy ilmi, että erikoissairaan hoidon tarve lisääntyy ja kustannukset jos parkkilaan on uskominen ja minä uskon, että näin tulee käymään.

  Olette te päättäjät aika???????? vai mitä.

  VastaaPoista
 14. Kiitos vierailuista ja edellisestä! Jos parhaillaan pistämme satojatuhansia oluthalliin ja katulamppujen siirtoon ajoradalle, emmekä puutu terveyskeskuksen ylipalkkaisten ja vähätöisten lääkärien touhuihin, olemme jatkuvassa säästövaadekierteessä.

  VastaaPoista
 15. Huju Hojo!
  Niinhän siinä kävi Uuskaupunkilaisille ja Nokialaisille,kun CAROLAN laulussa lähdettäessä kulkemaan herrojenkassa pellonlaitaa

  VastaaPoista
 16. Huju Hojo!
  Niinhän siinä kävi Uuskaupunkilaisille ja Nokialaisille,kun CAROLAN laulussa lähdettäessä kulkemaan herrojenkassa pellonlaitaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnallisveron nosto, kunnallisveron nosto, kunnallisveron nosto, velkaantuminen, velkaantuminen, velkaantuminen.

   Poista
 17. Molemmat odottaa ensi vuonna ja lomautukset jatkuu. Homma reeras. Miten houkuttelevuus ja momentum eli että kulkeeko nämä käsi kädessä.

  VastaaPoista
 18. Jostain on luovuttava, joku toiminto on lopettava, jotain on myytävä. Missä järjestyksessä kun ensi vuosi kuljetaan ontuen lomautusten vuoksi? Onneksi Elopille sentään esitetään kunnon korvausta. Muut taistelkoot 20 eurosta.

  VastaaPoista
 19. Tere taas!
  Ei kunnallisveronvero nostolla pelasteta kaupunkia seonpäivän selvä juttu.Aluesairaalan kirurgien osasto suljetaan leikkaukset TYK:siin ja jatkohoito täällä vain päiväkirugia säilyy täällä.Siinä yksi säästö malli.

  VastaaPoista
 20. Tere taas!
  Ei kunnallisveronvero nostolla pelasteta kaupunkia seonpäivän selvä juttu.Aluesairaalan kirurgien osasto suljetaan leikkaukset TYK:siin ja jatkohoito täällä vain päiväkirugia säilyy täällä.Siinä yksi säästö malli.

  VastaaPoista
 21. Tere taas!
  Ei kunnallisveronvero nostolla pelasteta kaupunkia seonpäivän selvä juttu.Aluesairaalan kirurgien osasto suljetaan leikkaukset TYK:siin ja jatkohoito täällä vain päiväkirugia säilyy täällä.Siinä yksi säästö malli.

  VastaaPoista
 22. Valtakunnan maksumiehet?
  No kysytään keitä he ovat? Tietysti me kaikki rehelliset veronsamaksavat kansalaiset ja rehelliset yrittäjät.
  Mihinkä meidän maksamia rahoja sitten käytetää esim: valtio
  Olemme maksaneet Tampereen ja Helsingin ympäristön moottoritiet.
  Helsingin metroa ja kehärataa,Vuosaaren satamaa, Vantaan lentokentää,eduskunnan lisärakennusta eli Uosukaisen kammaria,ooppera-ja musikkitaloa,yliopistoja,siltarumpupoliitikkojen kotikonnulleen hankkimia siltoja ja moottoriteitä,valtion virkamiesten(neuvoksien)ylihinnoiteltuja palkoja(pääasiassa Helsingissä) ja niin edelleen.
  Myös maksetaan ME UUSKAUPUNKILAISET oman kaupungin saamattomille virkahenkilöille ylisuurta palkkaa ja polittisille päättäjille vielä palkiota.
  Nyt tulee vielä maksuun Tampereen tunneli.
  Uutisissa uusista hankkeista mainitaan yleensä "valtio,kunta ja kaupungit osallisttuvat kustannuksiin" eikä tavallinen hemmo lukiessaan edes ajatele,että meitä+ yrittäjiä se veronmaksajana tarkoittaa!
  Kun sitten kaikkien suomalaisten veronmaksajien yhteiset rahat laitetaan näin aina samojen kaupunkien hankeisiin,niin sitten sen syvällisemmin asiaa ajattelematta ihaillaan,kuinka vetovoimaisia nämä paikkakunnat ovat?


  VastaaPoista
 23. Valtakunnan maksumiehet?
  No kysytään keitä he ovat? Tietysti me kaikki rehelliset veronsamaksavat kansalaiset ja rehelliset yrittäjät.
  Mihinkä meidän maksamia rahoja sitten käytetää esim: valtio
  Olemme maksaneet Tampereen ja Helsingin ympäristön moottoritiet.
  Helsingin metroa ja kehärataa,Vuosaaren satamaa, Vantaan lentokentää,eduskunnan lisärakennusta eli Uosukaisen kammaria,ooppera-ja musikkitaloa,yliopistoja,siltarumpupoliitikkojen kotikonnulleen hankkimia siltoja ja moottoriteitä,valtion virkamiesten(neuvoksien)ylihinnoiteltuja palkoja(pääasiassa Helsingissä) ja niin edelleen.
  Myös maksetaan ME UUSKAUPUNKILAISET oman kaupungin saamattomille virkahenkilöille ylisuurta palkkaa ja polittisille päättäjille vielä palkiota.
  Nyt tulee vielä maksuun Tampereen tunneli.
  Uutisissa uusista hankkeista mainitaan yleensä "valtio,kunta ja kaupungit osallisttuvat kustannuksiin" eikä tavallinen hemmo lukiessaan edes ajatele,että meitä+ yrittäjiä se veronmaksajana tarkoittaa!
  Kun sitten kaikkien suomalaisten veronmaksajien yhteiset rahat laitetaan näin aina samojen kaupunkien hankeisiin,niin sitten sen syvällisemmin asiaa ajattelematta ihaillaan,kuinka vetovoimaisia nämä paikkakunnat ovat?


  VastaaPoista
 24. Valtakunnan maksumiehet?
  No kysytään keitä he ovat? Tietysti me kaikki rehelliset veronsamaksavat kansalaiset ja rehelliset yrittäjät.
  Mihinkä meidän maksamia rahoja sitten käytetää esim: valtio
  Olemme maksaneet Tampereen ja Helsingin ympäristön moottoritiet.
  Helsingin metroa ja kehärataa,Vuosaaren satamaa, Vantaan lentokentää,eduskunnan lisärakennusta eli Uosukaisen kammaria,ooppera-ja musikkitaloa,yliopistoja,siltarumpupoliitikkojen kotikonnulleen hankkimia siltoja ja moottoriteitä,valtion virkamiesten(neuvoksien)ylihinnoiteltuja palkoja(pääasiassa Helsingissä) ja niin edelleen.
  Myös maksetaan ME UUSKAUPUNKILAISET oman kaupungin saamattomille virkahenkilöille ylisuurta palkkaa ja polittisille päättäjille vielä palkiota.
  Nyt tulee vielä maksuun Tampereen tunneli.
  Uutisissa uusista hankkeista mainitaan yleensä "valtio,kunta ja kaupungit osallisttuvat kustannuksiin" eikä tavallinen hemmo lukiessaan edes ajatele,että meitä+ yrittäjiä se veronmaksajana tarkoittaa!
  Kun sitten kaikkien suomalaisten veronmaksajien yhteiset rahat laitetaan näin aina samojen kaupunkien hankeisiin,niin sitten sen syvällisemmin asiaa ajattelematta ihaillaan,kuinka vetovoimaisia nämä paikkakunnat ovat?


  VastaaPoista
 25. Aluesairaalan kirra ei ole kaupungin hoidossa oleva alue kuten ei ole koko aluesairaalakaan. Vain tk on Ukn kontolla suoraan.

  VastaaPoista
 26. Kiitän vierailuistanne ja viesteistä! Ilman mitään konkreettista tuottava pääkaupunkiseutu on sellainen riippa tälle maalle, että oksat pois. Pitäisi todellakin keskittyä niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa.

  VastaaPoista
 27. Sinut on taas huomattu mediassa. http://bcc7696c.any.gs

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!