perjantai 27. syyskuuta 2013

Olli Haapala nousi yläkerran toimitukseen!

Suurella surulla kerron teille murheellisen uutisen: Olli Haapala jätti meidät viime viikon perjantaina.

Sain itse tehdä Ollin kanssa työtä niin toimittajana kuin luottamushenkilönä ja viettää hänen kanssaan runsaasti aikaa joka-aamuisten kahvihetkien yhteydessä. Olli jätti ammottavan aukon paikalliseen toimittajakuntaan ja hänessä hänen ystäväpiiristä poistui suuri ajatteleva persoona, kärkäs ja sarkastinen ihminen.

Aamukahvit Ollin kanssa olivat lähes poikkeuksetta varsin äänekkäitä. Olli sanoi ÄÄNEEN sen, jos hän oli eri mieltä keskustelijoiden kanssa. Olli Haapala ei säästellyt temperamenttiaan. Hän jopa monesti poistui kiukkua puhisten kahviosta. Useimmiten iltapäivällä samat asiat käsiteltiin kovalla äänellä loppuun, mutta ilman ulosmarsseja. Omasta käyttäytymisestään Olli totesi rehellisesti ja häpeilemättä: OLEN EI IHMINEN!

Jos Olli poltti päreensä usein ja helposti, hän myös leppyi helposti ja osasi laskea leikkiä omasta äkkipikaisuudestaan. Haapalalle tärkeitä asioita olivat heikommista huolehtiminen, luonto ja kulttuuri. Etenkin rakkaus luontoa ja kulttuuria kohtaan näkyivät Ollin toimitustyössä. Hän kirjoitteli mielellään luonnon ilmiöistä, joita muut pitivät hippiäistasoisena.

Toimittajana Olli Haapala oli tinkimätön perfektionisti ja armoton puurtaja. Hän on tarkalla uutisoinnillaan jäänyt kaupunkilaisten mieliin esim. soijatehtaan osalta. Geenimanipuloitua soijaa ei vielä tänne tule, mutta kaikilta muilta osin Olli Haapalan kertoma pitää paikkansa. Haapalan työhön ei vaikuttanut kaveruus eikä painostus. Kun Ollia uhkailtiin ja peloteltiin vaikenemaan, vaikenemisen sijaan hän kommenteissa kertoi avoimesti, huumorilla höystäen, kuka häntä uhkaili ja miten. Näillä kommenteilla ja jutun sekaan heitetyillä leukailuilla Haapala osasi taitavasti taata juttujensa lukuarvon ja niiden ympärillä käytävän keskustelun!

Toimittajana Olli oli perfektionisti. Parhaiten tämä tuli esiin teatteriarvosteluissa, joissa kerrottiin kirjailijan taustat ja missä vaiheessa elämää tämä oli näytelmän kirjoittanut. Minulle mieleen painuvin Ollin kirjoittama teatteriarvostelu oli Lea Myllymäen ohjaamasta näytelmästä Piat. Arvostelu kävisi esimerkiksi kaikille Suomen toimittajille siitä, minkälaista työtä toisten ihmisten tekemisen onnistunut arvostelu vaatii. Arvosteluissaan Olli oli aina rehellinen, mutta huomio, tekijöiden lähtökohdat ja resurssit!

Olli Haapala toi Uudenkaupungin uutisoinnin nettiaikaan perustamalla netti lehden: Ukin Uutiset. Haapalan toimituksellinen ammattitaito, rehellisyys ja räväkkyys nostivat Ukin Uutiset nopeasti luetuksi mediaksi. Sen vahvuuksia olivat mm. paikallispolitiikan ja kulttuurin seuraaminen. Myöhemmin Aluesanomat ostivat Ukin Uutiset. Haapala jatkoi työtään Aluesanomissa:
http://ukin-uutiset.vuodatus.net/

Itse muistan ikuisesti, kun etsimme Ollin kanssa erään koulun alta hometta. Kierreltiin ja kaarreltiin, kunnes päästiin pienen luukun luo. Jäljistä päätellen homejätteet olivat tuotu luukun takaa. Kaksi paksukaista ja pieni luukku oli melkoinen yhdistelmä. Saatiin luukku auki, mutta se oli niin korkealla, ettei sinne kunnolla nähnyt tai päässyt. Haapala yritti vaan ei päässyt sisään, joten hän usutti minua pujahtamaan luukusta. Sanoin hänelle, että räpsi nyt niitä kuvia siitä luukusta ja katsotaan kuinka ne onnistuu. Olli miltei hirmustui ehdotuksestani ja karjui: Tämä on iso skuuppi ja tätä ei pilata räpsimällä umpimähkään. Niinpä kuvat otettiin ja julkaistiin lehdessä.

Jään kaipaamaan Olli Haapalaa niin ystävänä, toimittajana, aktiivisena sekä rohkeana keskustelijana, sinnikkäänä kyseenalaistajana ja äärimmäisen piikikkäällä kynällä kirjoittaneena persoonallisena kommentoijana!


18 kommenttia:

 1. Murhemielin muistettakoon, että Ollin poismenon myötä uusikaupunkilaiset ja laajemminkin vakkasuomalaiset menettivät aivan ainutlaatuisen tutkivan journalistin, joka uutterasti vuosikaudet jaksoi tuottaa kuntalaisten tarpeisiin kovaa faktaa siitä, mitä Uudenkaupungin hallinnossa, politiikassa ja taloudessa tapahtui - ja miksi?!

  Uudenkaupungin kaltaisessa "yhden totuuden" kaupungissa Ollin kuolema on kunnallisen kansanvallan ja kansanvaltaisen kontrollin kannalta todella suuri menetys!

  Heliät hiekat, Olli!

  VastaaPoista
 2. Kiitos tunteikkaista, mutta rehellisistä ja kauniista lauseistasi!

  VastaaPoista
 3. Olipa tyrmäävä uutinen. Muistan Olli Haapalan jo Turun Hämeenportin ajoilta. Siellähän yliopiston opiskelijat ja opettajat usein istuivat "kehityskeskusteluissa".Olli oli muistaakseni väitellyt myös perinnöllisyystieteessä tohtoriksi.
  Olli oli, kuten Java Valkonen kirjoittaa, myös luonnonystävä - eikä pelkästään ystävä: hän ymmärsi luontoa ja osasi perustellusti olla myös kehityksestä huolissaan !
  Nyt päälimäiseksi maalliseksi murheeksi jää Aluesanomien asema objektiivisena mediana.

  VastaaPoista
 4. Olli Haapala mainitaan myös professori Timo Toivosen kirjassa "Hämeenportin tarinoita". (Turbator kustantamo -2011)
  Ihmettelin ettei Aluesanomissa mainittu Haapalan poismenosta mitään.Javan nekrologin voisi aivan hyvin siirtää myös sinne

  VastaaPoista
 5. Jäi edellisestä nimi pois. Kovasti pidin Olli Haapalasta, hänen pistävä tyylinsä oli erityisesti mieleeni. Hän oli mielipiteissään äärimmäisen lahjomaton.
  Kiitokset Javalle hienosta muistokirjoituksesta. kaikesta yhä huomaa, että olet ammattitaitoinen toimittaja, edelleen.

  VastaaPoista
 6. KK
  LÄNSI-SUOMI KIRJOITTAA. Kaikki Tontonmäen myytiin.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Ollille osoitetusta vilpittömästä arvostuksesta ja kaipauksesta! Hän oli mies paikallaan ja iso paikka jäi tyhjäksi!

  Jospa Aluesanomat antavat tyylikkäästi Ollin lähimpien hoitaa suruviestin välittämisen. Olli oli niin olennainen vaikuttaja niissä piireissä, joissa itse liikun, joten päätin välittää ikävän uutisen täällä. Kiitos Jorma noteeraamisesta. Kun se tulee sinulta, olen otettu!

  VastaaPoista
 8. Ihmetyttää tuolla ns. "sivistyneitten vasemmistolaisten blogissa" tuo vihamielisyys, jota tunnetaan Aluesanomia kohtaan. Ite en ole oikein koskaan huomannut, että Vasemmistoliitto olisi enemmän oikeassa kuin Muutos- 2011.
  Onkohan noilla joku optio Ukarilta?

  VastaaPoista
 9. Harton kahvin juonti on muistissa. Sitä se ei unohda anonyyminakaan. Harto on pitkävihanen Vason jututkin muistaa.

  VastaaPoista
 10. Törkeää, miten java ottaa muistokirjoituksessaan esiin selvästi kaupungin poliittisia asioita pönkittääkseen omaa egoaan! Minä henkilökohtaisesti Ollin ystävänä häpeän!

  VastaaPoista
 11. 35 vuotta ystävyyttä29. syyskuuta 2013 klo 1.00

  Tasan klo 0.00 kirjoittaja ei osaa lukea kunnolla. Sen minkä osaa, ei ymmärrä. Eikä hän myöskään häpeä mitään, hän on Java Valkoselle kateellinen. Miksei olisi, kirjoittaahan Java aina omalla nimellään mitä haluaa.
  Sellaisia ei U:gissa monia ole.
  Minäkin olin Haapalan ystävä ja y mmärrän, että myös politiikka oli hänellä lähellä sydäntä.

  VastaaPoista
 12. 0.00 huonoipia kirjoituksia kautta-aikojen

  VastaaPoista
 13. kommentti 2.09

  Etkö ole lukenut javan juttuja? Ne vasta vitsejä ovat!

  VastaaPoista
 14. Kiitos käynneistänne ja kommenteista! Että tämänkin pitää kääntyä näin! Joten eiköhän tämä ollut tässä!

  VastaaPoista
 15. Oikeita muistoja tohtori Haapalasta palasi mieleen Java Valkosen muistokirjoiruksesta. Rauha Ollille.

  VastaaPoista
 16. surullista tämä Forssin lausuma Tontonmäestä . Hyvää asian ratkettua vihdoin. Nyt mennään eteenpäin ja otetaan opiksi. Ei kyllä näytä opiksi otetun. Kohti uusia tyhmyyksiä ollaanmenossa. Samassa kappaleessa Forss osoittaa että ei oppinut mitään.

  VastaaPoista
 17. Olli oli hieno mies...

  VastaaPoista
 18. Olli tuli uneeni viime yönä ( liekö Halloween ).Siksi päätin katsoa netistä mitä hän on puuhannut. Tunsin hänet Portin ajoilta:Geenin kanssa ihmisiksi yms.
  Yllätys oli suuri, kun löysin tämän sivun

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!