tiistai 3. syyskuuta 2013

Kallista ongelmion ratkaisemattomuutta


 Viimeisessä valtuustossa todettiin kaupungin talouden olevan 3,2 miljoonaa euroa pakkasella. Tämän perään isot ryhmät hehkuttivat virkamiesten saavutuksia ja jaksamista. Nyt kamreeri toteaa taloutemme rupsahtaneen, kesän aikana, 4 miljoonan euron miinukseen. Ensimmäinen juttu, mikä säästöjen osalta voitaisin tehdä, on säästötyöryhmän lopettaminen. Poppoo istuu istumisen riemusta eikä se edistä mitään.

  Juha Aaltonen ehdotti talouteen perehtymistä ylimääräisin seminaarein. Kerrankin valtuutetut käyttäsivät aikaansa ja perehtyisivät kunnolla tämän kaupungin todellisiin ongelmin. Mutta eipä kelvannut, vain kymmenen valtuutettua oli valmiita tähän. Siispä nyt mennään vanhalla tyylillä eteenpäin: Virkamiesten selitykset ja kaupungin talous ontuvat yhä enemmän. Ainoa, mikä on varmaa: NÄIN EI TALOUS OIKENE!

  Hän, kuka on ongelman luonut, ei pysty sitä koskaan korjaamaan. Yksi järkevämpi heppu on sanonut tällaisen faktan, jonka oma organisaatiommekin pystyy toiminnallaan todistamaan! Nyt ongelmallisen hallinnon johtaja on palkannut konsultin etsimään ratkaisua sosiaali/terveyssektorin kalleutee. Konsultti tekee aina työn, mikä sopii tilaajalle.Katsokaapa vaan nytkin tulee joku, ottakaa parisataatuuthatta täältä ja toiset tuolta, yleisratkaisu ja lisäksi jo perinteisesti syytetään erikoissairaanhoitoa.

  Käytännössä mitään ei tapahdu, edelleen ongelmasektorimme jatkaa miinuksen tekoa 40 000€ päivässä vauhdilla! Tuon summanhan joku toi esille viime keväänä. Sama meno jatkuu ja vain siksi, että haluamme uskoa, mutta emme tietää. Kun suurin osa uskojista tietää uskovansa paikkansapitämättömään malliin, kaupungin taloudellinen tilanne syvenee ja jatkaa loputonta syöksyään.

  Eräs vieraan, menestyvän paikkakunnan, virkamies totesi Uudenkaupungin olevan niin iso paikka, että terveyssektorin kulut ovat tilastollisesti ennakoitavissa. Jonkun pikku kunnanan talouden sotkee jo yksi kallis lääketiteteellinen operaatio, mutta meillä ei voi olla näin. Jotta kaupunkimme terveysmenot nousisivat yllättäen nykyisen kaltaisiksi, se tarvitsisi jonninmoisen paikallisen epidemian, katastrofin tms. joka havaittaisiin muutenkin. Hänen mielestään ylimalkainen selitys: erikoissairaanoito maksaa meillä muita enemmän, ei kelpaa selitykseksi vuosi vuoden jälkeen.

  Minusta ongelmallinen hallinnon ala täytyisi läpi käydä henkilö henkilöltä. Katsoisimme ajan kanssa, mitä kukin tekee ja mitä hän tuottaa. Vertaisimme toimintojamme vastaavaan verrokkikuntaan, vain näin näkisimme missä mennään ja mitä voidaan tehdä. Mikäli kävisi toteen, että tuotamme sosiaali/terveyspalvelumme laadukkaasti ja edullisesti, silloin kaupungin muun talouden täytyy sopeutua poikkeukselliseen tilanteeseemme.

  Asioihin täytyy paneutua kiihkottomasti. Ei tule mitään, jos ensinmäiseksi talouden tarkkaa seurantaa vaativat valtuutetut haukutaan säälimättömiksi julmureiksi ja ihmisiksi, ketkä ovat valmita jättämään lähimmäisensä vailla sosiaali/terveyspalveluita. Tästä ei ole kyse säälimättömyydestä, köyhän kyykyttämisestä vaan tiedosta. Tieto on demokratian perusta. Ehkä yksinkertaisin tapa asian selvittämiseksi, olisi tarjouspyyntö yksityiselle sektorille. Silloin ainakin tietäisimme, millä hinnalla joku muu tekisi sen, mistä nyt maksamme tosi rutkasti!

:Näin pohdittiin toukokuussa 2010!

11 kommenttia:

 1. Siis milloin valtuutetuilta on kysytty jostain Aaltosen ehdottamasta seminaarista? En tiedä koko asiasta mitään, en ole kuullutkaan.

  VastaaPoista
 2. Tuolaisen muista joskus olleen.

  VastaaPoista
 3. http://uki01.hosting.documenta.fi/kokous/20101780-22-7716.PDF

  VastaaPoista
 4. Kaupunkin päätösten teko siirtyi kuudelle henkilölle koska tärkeitä asioita ei enää tuoda valtuuston päätetteväksi.
  Elikä demokratiaa kavennettiin.
  Valitettiin , että ei ole tietoa asioista ja veikkaan, että tiedon pimittäminen kasvaa entisestään viime valtuustokauteen verrattuna.
  Tässä kävi niikuin jo kauan sitten kirjoittelin ainoa muutos mitä tapahtui kaupunkin poliittisessa toiminta kulttuurissa nimet.

  VastaaPoista
 5. Jäi sinne vanhaan toimintakulttuuriin vanhoja nimiäkin, mutta ne jotka ottivat asioita tunnollisesti ja tosissaan, joutuivat valtuuston ulkoreunalle. Yksi esimerkki on tuo kommentti 3.9 klo 23.09.
  Eniten huvittaa tuo demaritantan oivallus puolittaa kauppakamarin ryyppyrahat!

  VastaaPoista
 6. Hiljene Jaja. Etkö tiedä, että nämä juttusi ärsyttävät joitakin. Vielä saat mitä sinulle kuuluu.

  VastaaPoista
 7. Onko taas tulossa imperiumin vastaisku ja mediatapahtuma vertaansa vaille???
  Ketä se imperium tällä kertaa sitten on?

  VastaaPoista
 8. Eikös näitä Javan juttuja ole viety jo viimeiset neljä vuotta poliisitutkintaan. Enemmän ovat ilmeisesti poliisit ärsyyntyneet.

  Politiikassa mukana olevia saa lain mukaan ihan vapasti arvostella, kovinkin. Nimenomaan "kovinkin" sanottiin eräässä oikeuden päätöksessä.
  Onhan tätä sananvapautta yrittäneet kahlita monenlaiset kusipäät, jotka kähmivät mieluiten salaa,.

  VastaaPoista
 9. Ei näissä blogeissa käydä enää niin paljon kuin ennen. Ei Forssin eikä Valkosen. Se on vahinko.

  VastaaPoista
 10. Kiitos vierailuista ja verbaalisesta osanotosta! Mitähän minä tulen saamaan? Jos tulollaan on rahaa niin tilinumeroni on: Kalannin Säästöpankki 435010-215836. KIITOS!

  Käynnit täällä vähenivät rajusti Vuodatuksen ongelmien vuoksi. Kommentti testi, vähensi kannanottoja todella rajusti. Nyt kävijämäärä on ollut melkoisessa nousussa eli reilut 300 päivässä, parhaillaan 450. Tämän blogin laskuri on huomattavasti tarkempi kuin Vuodatuksen vastaava. Vuodatuksen laskuri piti jakaa viidellä ja päästiin lähelle totuutta. Täällä oikea kävijä määrä löytynee, jos laskurin luku kerrotaan noin 0,6 - 0,8 luvulla.

  Blogeissa käynteihin vaikuttaa myös se, että esim. minä en saa tietoa mistään. En istu missään lautakunnassa eikä hallituksesta tule juuri mitään tietoa. Olen ihan samassa asemassa kuin kuka tahansa kuntalainen, joten vaikeaa on blogin pitäminen. Luonnollisesti sekin vaikuttaa täällä käynteihin ettei intoa viihteellisyyteen juuri ole ollut. Mutta eiköhän ensi viikolla olla jo Turun Sanomienkin palstoilla!

  Hallituksen on pakko tehdä jotain kaupungin talousongelmien sulattamiseksi. Johtavat virkahenkilöt eivät kyenneet löytämään säästöjä, joten aika lailla vähissä ovat hallituksen konstit talouden tasapainottamisen suhteen; eli lomautukset johtuvat johtavista virkahenkilöistä ja heidän saamattomuudestaan.

  Tietenkin ongelma voidaan nähdä myös niin, että hallituksella ei minkäänlaista auktoriteettia eikä työnjohdollista asemaa johtavien virkahenkilöiden suhteen. Nämä tekevät juuri mitä lystäävät eli kulkevat kuin lehmät pellossa. Tällaisessa tapauksessa jompikumpi vaihtuu! Mielestäni lomautukset olisi pitänyt viedä valtuustoon!

  VastaaPoista
 11. Tekniselle puoleele palkattiin lisää väkeä määräinen arkkitehti kahdeksi vuodeksi.
  Määräaikista ei voi lomauttaa, varmaan arvelan täytyy olla tuplasti enemmän lomalla?????????????

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!