maanantai 19. kesäkuuta 2017

SULLE MULLE -PAIKKAJAKOItse olen pitänyt luottamustehtävään valittaessa pätevyyttä tärkeimpänä kriteerinä. Onhan asiasta kiinnostunut, siitä tietävä ja aiheen tiimoilta oppimishaluinen luottamushenkilö loistava valinta tehtäväänsä. Toinen tärkeä valintaperuste on suunsa auki saaminen myös tiukoissa tilanteissa. En tarkoita tyhjänpuhumista, riidanhaastamista vaan vaihtoehtojen tuomista päätäntään. Kolmanneksi nosta yhteistyökyvyn ja luotettavuuden. Vasta tämän jälkeen nostaisin valintaperusteeksi kannatuksen omien joukossa.

Kun katsomme juuri julkaistua uusikaupunkilaista luottamuspaikkojen jakoa, voidaan jakokriteereiden tärkeyden olleen kokolailla toinen kuin esittämäni. Puolueiden kovaäänisimmät kellokkaat takasivat itselleen luottamuskentän ykkösasemat. Tämä toteutui kellokkaiden luvatessa hiljaisemmille puoluetovereilleen ns. kakkospaikkoja. Jos joku erehtyi hiukankin esittämään vaihtoehtoisia näkemyksiä, hänet pistettiin syrjään tai jätettiin täydellisesti informaation ja jopa kaiken päätännän ulkopuolella. Astuimme melkoiselle harvainvallan tielle, jossa ensimmäiseksi tallattiin jalkoihin avoimuus.

Niinpä olemme päätyneet luottamustoimijaossa lopputulokseen, jossa maanhiljaisia ja nynnyjä heiluu huipulla plus lautakuntien puheenjohtajina istuu tyyppejä, jotka eivät ole aiemmin istuneet ao. lautakunnassa. Tästä johtuen tietämys ei kanavoida sieltä, missä sitä on sinne, missä sitä tarvitaan. Kaupunkilaisten, joiden parhaaksi lain mukaan päätöksiä tulisi tehdä, eivät saa hyödykseen sitä osaamista ja tietomäärää, mikä olisi ollut vallittavissa. Ikävän usein tällainen miehitys käy varsin kalliiksi ja vie perikatoon.

Jotta kunnan päättäjät tuntisivat kuntalaisten elämää ja ongelmia, tulisi heidän olla taustoiltaan samankaltaisia ammatillisesti ja sosiaalisesti kuin kaupunkilaiset. Esim. eri ammattikuntien tulisi olla edustettuina päätännässä  ja vieläpä siinä suhteessa mitä heitä on paikkakunnalla. Jos katsomme korkeinta päättäjien pöytää, istuu siellä mm. kaksi tohtoria ja yksi pörssiyhtiön paikallispyörittäjä. Tästä saa helposti sen käsityksen, että Uudessakaupungissa on enemmän tohtoreita ja pörssiyhtiön paikalliskihoja kuin autotehtaan työläisiä. Tämän sortin  poppoo ei taida tarjota vähääkään realistista ratkaisuvoimaa tai edes välttävää  kiinnostusta tavallisen kaupunkilaisen ongelmiin saati toiveisiin.

Osaajien sijasta huipulle nousivat mulle, mulle ja hiukan sulle jakaneet kellokkaat eli suurimmiksi valintakriteereiksi nousivat suun aukaisukyky ja aseman itselle rohmuaminen. Ollaan pitkälti tilanteessa, jossa murheelliset  "riitaojat" johtavat joukkoja. Tämän seurauksena sopii odottaa jatkossakin kivaa kaikille kaikkien rahoilla tyyliin: Kun minä hallituksessa järkkään kaupungilta teatterille reilut 100 000€ kai minä saan, pientä korvausta vastaan, kirjoitella ja ohjailla näytelmiä. Murheellisinta ovat hallituksesta poisjääneet. Pois jäivät todella merkittävät uudistajat, todelliset suurtekijät ja uusikaupunkilaiset vaikuttajat, jotka pistivät kaupunkimme talouden kuntoon ja tekivät Uudenkaupungin tulevaisuudesta valoisan: Kiitos MAIJA JUNKOLA-LEHTONEN, SEPPO NIKULA ja HARTO FORSS, teitte ennakkoluulotonta ja hyvää työtä kaupunkimme eteen!
15 kommenttia:

 1. Eikös tämä ole koko valtakunnan tapa.Ukissa olen selkeästi huomannut pienen piiripienipyörii poppoon politiikan ulkopuoleltakin,josta myös kuullut monilta tavisduunareilta useasti mielipiteeni vahvistukseksi.Täällä ei edetä eikä olla edetty, ehkä jossain pienessä välissä ollut toivoa.Sama peli jatkuu...pelkäävät uusien tuulien tulevan ja niiden myötä ehkäpä oman vallan ,sekä etuisuuksien katoavan.Tai jopa pelätään oman jakkaran menetystä ammattitaitoisten uskaliaiden täyttäen paikat, niin kuin kuuluisi.No,kyllä tämä koko valtakunnassa alkaa kansalaisille tulla julki...mitä enemmän röyhkeitä verorahojemme ryöstöjä paljastuuu niin kyllä ne monet silmäparitkin avautuvat ja sitten vain joukolla toimeen.

  VastaaPoista
 2. java jaksaa vainota demareita ja ylistää nikulaa. nikulan tähti laskee kokoomukseessa ja sinun kanssa, jos valitset tuon linjan.

  VastaaPoista
 3. Uusi hallituksen johtotähti lausuu ukinytissä. Osa on pelottavan tuttua jo historian saatosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen oli kh:n eka kokous eikä Wala tietojeni mukaan ottanut yhtään ukinetin kannanottoaan vaan yksimielisesti päätettiin tukea yksityistä rakentamista.

   Poista
 4. Sininen tulevaisuus alkoi kuitenkin tulevaisuuden kannalta harmaammissa sävyissä, sillä www.sininentulevaisuus.com -niminen verkkotunnus eli domain vie kokoomuksen nettisivuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samapa tuo, onko harmaata vai mustaa, kumpikin maan matoselle haitaksi.

   Poista
 5. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Minun tähteni ei koskaan noussut mihinkään kokoomuksessa. Katsokaa Seppo Nikulan tekoja hallituksessa ja verratkaa edeltävään valtuustokauteen - teot puhuvat puolestaan. Sininen tulevaisuus tarkoittanee sitä, että hattuun työnnettiin niin paljon jäitä, että nuppi muuttui kalsan keskellä siniseksi!

  VastaaPoista
 6. Kun minä hallituksessa järkkään kaupungilta teatterille reilut 100 000€
  Täysin perätön tieto lukekaa kaupunginhallituksen pöytäkirjat sieltä löytyy tiedot.

  VastaaPoista
 7. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Entäpä teatterin kokous ja mitä siellä tuli kerrottua kirjanpidosta, kun joku ihmetteli talouden olevan odotettua huonommalla tolalla? Siellä minäkin olin kuulemassa.

  VastaaPoista
 8. Näkökulma: Kokoomus pitää huolta omistaan - ulosottokierteeseen joutunut Tapani Mäkinen pelastettiin 7 000 euron palkalla ministeriöön.
  Kirjoitta iltalehti

  VastaaPoista
 9. Näkökulma: Kokoomus pitää huolta omistaan - ulosottokierteeseen joutunut merkonomi Tapani Mäkinen pelastettiin 7 000 euron palkalla ministeriöön

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706192200219143_pi.shtml

  VastaaPoista
 10. Kiitos käynneistä, kommenteista ja linkistä! Minut paikalliset kokoomusnokat ulosti välittömästi vaalien jälkeen, joten siihen suuntaan siteet ovat muutaman ihmisen henkilökohtaisten suhteiden varassa. Enkä ole valtakunnan politiikassa ollut koskaan kovinkaan kokoomuslainen. Sauli Niinistö on tai ainakin oli hyvä mies presidentiksi ja näinköhän parempaa ehdokasta tulee?

  VastaaPoista
 11. Tuli jo ennen Niinistön ilmoittautumista, Merja Kyllönen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja Hartolle vinkistä! Oli ainakin ministerinä luunkova nainen!

   Poista
 12. Java selvästi vainoaa Lea Myllymäkeä, teki hän mitä tahansa.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!