torstai 27. lokakuuta 2016

UKI NOUSUUN PALVELUT YLÖS - VEROT ALAS!

YLE julkaisi kaksi merkittävää tutkimusta, jotka vahvistavat Uudessakaupungissa löytyvän selvää kasvupotentiaalia. Onnistuminen riippuu täydellisesti omista toimistamme. Uusikaupunkilaisten tulee viimeinkin päivittää tavoitteet ja puuttua, kilpailijoista jälkeen jääneen, valmistelun onnettomaan tasoon.

1970-luvulla kaupunkimme kehittyi ja kasvoi, kiitos teollisuuden. Ja vielä 1990-luvulla kaupungistamme suunniteltiin mukavaa 25 000 asukkaan kaupunkia. Jäähalli, uimahalli, liikunta- ja muutkin vapaa-ajanpuitteet kestivät vertailun isompien paikkakuntien kesken. 1990-luvulla kaupunkiimme kaavailtiin esim. korttelikouluverkkoa, Uusikaupunki kuului maamme ensimmäisiin ja menestyvimpiin nuorisopajapaikkakuntiin.

Kaupungissamme innovoitiin rohkeasti ammattitaidolla; omaan valmisteluun, päätöksentekoon plus tekemiseen luotettiin. Kun valmistelu, päätöksenteko plus sitä seurannut tekeminen tuottivat kasvua niin väkilukuna, palveluina, elämisen puitteiden kehittymisenä ja alhaisina veroina, nauttivat luottamushenkilöt kaupunkilaisten luottamusta. Kaikki meni hyvin, mutta mitä valmistelussa, päätöksenteossa sekä päätösten toteuttamisessa tapahtui sen jälkeen ?

- Uusikaupunki jämähti ja leipiintyi! Väki vaihtui valmistelussa, mutta vanhat koirat päättäjinä eivät oppineet uusia temppuja. Luovuuden ja rohkeuden kadotessa valmistelustamme alkoi kaupunkimme alamäki. Uusikaupunki menetti noin 15 prosenttia eli 3 000 asukasta. Laadukas valmistelu vaihtui typeriin elinkeinoilluusioihin, joiden mahdottomuuden olisi hoksannut jopa kolmevuotias lapsi. Kaupunki nosti veroja sekä taksoja ja ajoi alas puitteitaan. Tätä seurasi velkaantuminen, jota syvensivät huuhaaelinkeinopolitiikan lisäksi mm. tuulimylly- ja vuokrakerrostaloälyttömyydet. Viimeinkin tällä valtuustokaudella kaupunkimme pisti taloutensa kuntoon ja viimeinkin voimme tähdätä kasvuun.

Tänään julkaistussa kuntatutkassa Uusikaupunki saa hyvät arvosanat - tähtiä ropisee iloisesti. Puolueeton taho osoittaa maanlaajuisesti, että Uudenkaupungin tulevaisuus näyttää hyvältä. Toinen mielenkiintoinen tutkimus, niin ikään YLE:n julkaisema, osoittaa Uudenkaupungin kykenevän tarjoamaan unelmapuitteen noin puolelle suomalaisista. Tutkimuksen mukaan noin 30 prosenttia suomalaisista haluaa elää maaseudulla ja noin 28 prosenttia haluaa asua pikkukaupungissa. Mikä parasta: Uudestakaupungista löytyy maaseutua ja pikkukaupungin keskusta plus merellisyyttä!

Uudenkaupungin keskustan ja maaseudun näivettymisen sivustaseuraamisen sijaan täyttyy valmistelijoiden ja päättäjien viimeinkin ryhtyä elvyttämään maaseutuamme ja keskustaamme.  Meille iskee tässä asiassa hoppu helttaan, sillä kaupunkimme juhlavuosi nostaa Uudenkaupungin maanlaajuiseen ja jopa kansainväliseen julkisuuteen. Tämä tietää ilmaista mainosta. Kokonaan toinen juttu piilee siinä, mainostammeko kaupunkiamme positiiviseste saattaen sen kasvuun vai nouseeko julkisuuteen valmistelumme poskettomat toilailut kuten kymmenenmiljoonan euron investointi puolityhjään ja onnettomassa kunnossa kituvaan kouluun.

Katseet täytyy kääntää neutraaleihin tutkimuksiin ja sitä kautta pohtia keinoja saamme ihmiset muuttamaan tänne. Jos kolmekymmentä prosenttia haluaa asua maaseudulla, täytyy meidän yhdessä pohtia käsitettä maaseutu ja toimia sen mukaan. Maaseutuun kuuluu luonto, turvallisuus ja terve kasvuympäristö lapselle. Mikäli nuo elementit kyetään toteuttamaan, maaseudustamme tulee vetovoimatekijä. Perinteisen maaseudun sijaan kykenemme tarjoamaan myös merellisiä maaseutupuitteita, joten luonto sekä turvallisuusvaihtoehtoja voimme nostaa esiin. Maaseutumme ainoa, puutteen muodossa kumpuava, ongelma piilee lasten huomioimisessa eli kouluttomuudessa.

Pitäisikö meidän tehostetusti kaavoittaa uusia sekä erilaisia asuinmahdollisuuksia Lokalahdelle ja Pyhämaahan, jotka puitteiltaan huomioivat lapset pienillä kouluilla? Pitäisikö meidän kokeeksi ottaa käyttöön Pohjoiskulman tai Hallun koulu ja ryhtyä markkinoimaan po. seutuja lapsiperheille? Se lienee selvää, ettei kaupunkimme vetovoimaa lisää puolityhjän koulun miljoonainvestointi ja jättikoulun luominen keskustaan. Muuttoliikettä kyseinen investointi lisää, mutta ainoastaan kaupunkimme sisällä eli käytännössä viemme elinvoiman maaseudulta. Jättikoulu ei vaikuta pikkukaupunkimme kaupungin ulkopuoliseen vetovoimaan positiivisesti, sillä useat pikku kaupunkiin halajavat lapsiperheet haluavat muuttaa juuri sen vuoksi, että saisivat lapsensa pois jättikoulukombinaatista ihmisenkokoiseen turvalliseen oppilaitokseen.

Luottamushenkilöiden täytyy lopettaa sokea uskominen valmistelijoihimme, ketkä miljoona munauksillaan näyttivät toistuvasti surkeutensa. Nyt meille heitettiin täkyinä kaksi tutkimusta ja niihin luottamushenkilöiden tulee tarttua kaikki luovuutensa peliin laittaen. Nyt meille annettiin mahdollisuus ja lopputulos riippuu ainoastaan laadukkaista ja yhteistyökykyisistä luottamushenkilöistä.

Jos luottamushenkilöltä ei löydy eväitä luovuuteen tai ymmärrykseen, vaan he kykenevät ainoastaan haukkumaan niitä keiltä em. avut löytyvät, on viimeinkin  kaupungin jarruhenkilöiden syytä jättää luottamustehtävänsä. Tässä punnitaan myös puolueiden vastuullisuus, joilta pitää, kaupunkimme tulevaisuuden vuoksi, löytyä rohkeutta ja sisäistä voimaa heittää vuosikymmenet  päättäjien raheilta heiluneet tomppelit pois.

Uudellakaupungilla ei enää piisaa papua surkeiden jarruhenkilöiden vallassa pitämiseen. Suoraan sanoen minua raivostuttavat nämä mitättömät paskahousut, jotka eivät koskaan itse esitä tai luo mitään konkreettista, mutta ovat ensimmäisenä ampumassa alas Sami Virtasen, Timo A. Järvisen tai Harto Forssin selkeät konkreettiset ehdotukset. Karmeinta mitä kaupungissamme voisi tapahtua lienee se, että em. henkilöt eivät lähtisi kevään vaaleihin ehdolle. Kuvitelkaa, miltä kyseiset puolueet ja mennyt valtuustokausi näyttäisi ilman mainittua kolmikkoa! Homma jäisi vanhojen huruhenkilöiden hallintaan. Siitähän ei koidu kaupunkilaiselle ongelmia, jos joku ei kuule tai näe, mutta jos vallan hupulla keikkuvalta hurulta tai huruttarelta puuttuu ymmärrys, ajautuu kaupunkimme takaisin ongelmiin!

Siispä suosittelen luottamushenkilöitä perehtymään tehtyihin tutkimuksiin ja unohtamaan onnettomimmat valmistelijamme. Mitä veroprosentin laskuun tulee, minä en alentaisi veroja, vaan käyttäisin kaavaillun verovähennyksen noin 500 000€ valmistelupöydän puhdistamiseen. Hege Wee teki yhden tyypin kanssa johtajasopimuksen, joka maksanee kaupungille irtisanomisvaiheessa noin 250 000€. Naislapatossulle, joka jää pian eläkkeelle, riittäisi varmaankin 50 000€ ja niin hän poistuisi täältä ikuisiksi ajoiksi. Ehkä joku ajattelee esitykseni merkitsevän rahojen heittämistä Kankkulan kaivoon, mutta todellisuudessa esitykseni pitää vastaanottaa merkittävänä ja äärimmäisen hyödyllisenä sijoituksena tai korjaussarjana, jolla saatetaan kaupunkimme valmistekoneisto kasvukuntoon. Jos joku pohtii jatkamista edelleen näin, kannattaa hänen kääntää katseensa lähihistorian pieneen muutaman tonnin pintaremonttiin, josta kumpusi sadantuhannen euron jättikulu. Minkälainen miljoonien yllättävä lisälasku odottaa, täysin ääliömäisen, kymmenenmiljoonan euron kouluremontin taustalla?

Linkit:

Uusikaupunki kuntatutkassa

Suomalainen haluaa asua maalla tai pikkukaupungissa

24 kommenttia:

 1. Luuletko ihan oikeasti valtuutettujen lukevan tutkimuksia?

  VastaaPoista
 2. Javan ainakin kannattaisi syventyä asioihin. Kaupungin ympäristö taajamissa ei ole pulaa kaavoitetuista tonteista vaan niille rakentajista. Mitä tämä Sami Virtanen on tehnyt, kuulen hänestä ensimmäistä kertaa eikä hän ole naapurini valtuutetun muistin mukaan käyttänyt yhtään puheenvuoroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. laatuesimerkki ukilaisesta anonyymista paskahoususta. sättii muita, mutta ei ymmärrä mitään.

   Poista
  2. Mitä itse olet tehnyt?

   Poista
 3. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Eiköhän mainittujen tutkimusten lukeminen kuulu yleissivistykseen! Sami Virtanen toi esille kaupunkimme liikuntatilaongelma ja teki töitä sen eteen. Lienee meidän luottamustoimissa plussaa jo se ei ettei nuku kokouksissa. Onhan meillä kaavoitettu kaikenlaista. Kun katsoo Janhuan niemeä ja erästä mäkeä, niin onko meillä kyse kovinkaan onnistuneita tuloksia tuottavasta kaavoittamisesta? Jospa hyödynnettäisiin vaikkapa merenrantaa niin asuntojen kuin vapaa-ajanpuitteiden suunnittelussa. Vai onko kaavat kohdallaan ja markkinointi poskellaan vai ne koulut...?

  VastaaPoista
 4. Voi helvetti. Tuomalla esiin kaveripiirissä jonkun ongelman on Javan mielestä parasta ykkösluokkaa. Nyt alan ymmärtää miten hän voi kehua Veera Kaitastakin. Nämä voivat nukkuakin, osallistuvat kokoukseen ja ideoivat yhtä paljon.

  VastaaPoista
 5. Tarkennapas tätä: "Hege Wee teki yhden tyypin kanssa johtajasopimuksen, joka maksanee kaupungille irtisanomisvaiheessa noin 250 000€. "

  Siis kenen kanssa ja kenen antamilla valtuuksilla yksittäinen kunnallispoliitikko voi tehdä moisia (ed.)sopimuksia?
  JAa

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommentistasi! Sami Virtanen toi asiansa esiin lautakunnassa ja taisi tehdä siitä aloitteenkin, joten on tuonut asiaa esille toveripiirissäkin. Veera Kaitainen ottaa kantaa asioihin kaupunkilaisten eikä itsesä puolesta ja oli ainoa Demari, joka ei kannattanut kaupungin tukemaa alkoholinvalmistusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi helvetti. Missä nämä Virtaset ja Kaitaset ottavat kantaa?

   Poista
  2. Perehdy poliittisiin keskusteluihin ja pöytäkirjoihin lautakunnankokouksista. Veera Kaitainen lienee ainoa demari, joka otti keskustelupalstoilla aktiivisesti asioihin kantaa.

   Poista
  3. Somessako asiat etenee?

   Poista
  4. Kiitos käynneistänne ja kommentoinnistanne ! Siellä voi keskustella vaikka livenä kaupunkilaisten kanssa, ottaa vastaan ehdotuksia ja selittää tekemisiään.

   Poista
 7. JA:lle Hege Wee neuvotteli po. johtajasopimuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et tainnut nyt vastata JA:n kysymykseen. Siis kenen kanssa ja kenen antamilla valtuuksilla?

   Poista
  2. Kiitos käymisistä ja kysymästä! Hege neuvotteli ja hallitus hyväksyi käydyn neuvottelutuloksen osoittain. Mikäli oikein muistan, neuvoteltu autoetu ei mennyt läpi. Täysin tehtävään valittu, siihen tyystin kokematon, tyyppi taisi saada heti parempaa palkkaa kuin edeltäjänsä!

   Poista
 8. Voi helvetin helvetti. Ihmeellistä jos joku ei ole huomannut Samin työtä Uudenkaupungin liikuntatilojen parantamiseksi.

  VastaaPoista
 9. Javan on persuna pakko nostaa Sami Virtanen esille. Näyttäisi melko oudolta jos ainoastaan kehuisi toisten puolueiden valtuutettuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea paskaa se mielikuvitus tuottaa.

   Poista
 10. Mihin monitoimihalli tulee?

  VastaaPoista
 11. Ei tähän kaupunkiin tehdä mitään hyödyllistä kaupunkilaisille. Monitoimihallia ei tehdä ikinä, lapsilta vietiin koulut. Sitten ihmetellään, kun väki lähtee.

  VastaaPoista
 12. Tämä on lohdutonta. Java yrittää tuoda uusia näkemyksiä, mutta aina negatiivisuus pilaa kaiken. Uki on voi helvetti ihmisten kaupunki. Siksi ei ole menestynyt eikä tule menestymään.

  VastaaPoista
 13. Politiikka on nääs sellasta hyviä ehdotuksia ei voi kanattaa jos eivät ole omia.

  VastaaPoista
 14. Juuri näin ja kun enemmistöltä puuttuvat ideat ja järki, mitään hyvää ei sovi odottaa.

  VastaaPoista
 15. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001940479.html
  Mitä sika touhua.Oikein sanavapuden ja demokratian irvikuva.
  Täällähän tuli todistettua vain tietyllä porukalla demareissa on puheoikeus ja pienipiiri tekee päätökset.


  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!