lauantai 8. lokakuuta 2016

$itä tikulla silmään, joka wäärin muistaa?

Uudessakaupungissa vaaleihin valmistautumisessa on lähdetty järki kädessä liikkeelle: esiin nostetaan teot eikä niiden sijaan äänestäjille ainoastaan  tyrkytetä katteettomia tai jopa utopistisia lupauksia. Toistuvasti ovat esille nousseet menneen valtuustokauden tapahtumat. Kun minäkin olin siellä, jokaisessa valtuuston istunnossa ja jokaisessa kahden lautakunnan kokouksessa, siksi, jottei muisteluista tule silkkaa walahtelemista, minäkin rustaan muutaman rivin menneestä valtuustokaudesta.

Uusikaupunki satsasi menneellä valtuustokaudella enemmän voimakkaasti ja vähemmän avoimesti elinkeinopolitiikkaan. Kaikkiaan kaupungissamme sijoitettiin miljoonia vero/velkaeuroja yritysten peruspääomiin, takauksiin, konsultointiin ja oheisrakentamiseen, mutta mistä löytyvät luvatut sadat työpaikat ja rahaa imeneet valtavat teräspalvelukeskukset, etanolitehtaat jne.? -Ei mistään, veronmaksajien miljoonat eurot katosivat kuin syntinen sielu  manalaan. Jos etsii mainitun ajan päättäjien konkreettista elinkeino-onnistumista, löytyy sellainen hallituksen pöydän ääressä istuneen Mauri Kontun yksityisistä toimista ja hänen yrityksensä Vahteruksen suunnalta - yritys kasvoi ja työllisti uusia uusikaupunkilaisia.

Ilman, mainittuna valtuustokautta tapahtunutta, kaupunkilaisten omaisuuden myyntiä(Novida, saaret, satama kikkailu jne). kuluvaan valtuustokauteen olisi lähdetty lähes 20 milj. euron miinustilanteesta. Jos samanlaista meininkiä olisi jatkettu tällä vaaltuustokaudelle, olisi kaupunkimme ajautunut selvitystilaan, jossa juuri nyt valtionvarainministeriön virkamiehet pistäisivät rajulla kädellä kaupunkimme taloutta kuntoon. Mikäli taas olisimme käyttäneet menneellä valtuustokaudella mainitut lähes parikymmentä miljoonaa euroa toisin eli satsanneet miljoonat eurot kaupunkilaisten hyvinvointiin sekä elämisenlaatuun, olisi meillä kaupungin juhlavuotena hulppeat puitteet: toimiva moderni monitoimitalo, remontoitu uimahalli, hiekkatekonurmi, kattava kouluverkko ja sairaalamme tulevaisuus olisi turvattu. Tästä huolimatta tai pikemminkin tämän vuoksi, muuttovoiton ansiosta, nykyiset veromme ja taksamme olisivat nykyistä alhaisemmat.

Menneen valtuustokauden murheellisimmat sekä ihmeellisimmät elinkeinopolitiikkamme päätökset tehtiin vähemmän julkisesti. Esim. nuoriso- ja liikuntalautakunnan yksimielisesti päättäessä tekonurmen rakentamisesta sen torppasi korkeampi päätöstaso. Kuitenkin, samoihin aikoihin, kaupunginhallitus hyväksyi ja antoi yksityiselle yrittäjälle lähes satatuhatta euroa, joilla elinkeinoavustuksen saaja rakensi naapurikaupunkiin, sittemmin konkurssiin ajautuneen, kuntoiluyrityksen. Kyseisestä kuviosta ei löydy vähäisintäkään hyötyä uusikaupunkilaiselle - Toiminta on kuin 10 000€ elinkeinotuen antaminen pellelle, joka muuttaa pois kaupungistamme.

Virkahenkilön tehtävä on valmistella esityksiä ja toteuttaa luottamushenkilöiden tekemiä päätöksiä. Luottamushenkilön tehtävä on vaatia virkahenkilöiltä laadukasta valmistelua eli olla hyväksymättä esim. sellainen valmistelu, jota kolmivuotiaskin pitää täysin älyttömänä. Huono valmistelu ei voi koskaan tuottaa hyviä päätöksiä ja vastuu päätöksistä on aina luottamushenkilöillä.

Menneisyyteen tulee perehtyä oppimismielellä eikä syyllisiä hakemalla, näin selviämme "Lahtisten" ja konekiväärien jatkuvilta menetyksiltä. Tällä valtuustokaudella taloutemme on viimeinkin saatu balanssiin, joten nyt on realistista tähdätä Uudenkaupungin asukasluvun hallittuun kasvuun. Sen saavuttaminen on maailman yksinkertaisin asia. Parantamalla uusikaupunkilaisten asumis- ja elinpuitteita, teemme kaupungistamme paremman myös heille, joiden omat kotikunnat leikkaavat säästökiihkossa palveluita ja antavat puitteidensa rapistua.

Tuleva juhlavuosi nostaa Uudenkaupungin valtakunnan julkisuuteen, jota onnistuneesti käyttämällä ja markkinoimalla tulevan valtuustokauden positiivisia päätöksiä, saamme uudet ihmiset muuttamaan tänne. Onnistuaksemme kaupunkimme ja koko Vakka-Suomen kehittämisessä tarvitsemme tulevaisuudenuskoa, rohkeutta ja yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Pallo on taas meillä, mutta ei potkaista sitä enää ojaan vaan tehdään maali, joka hyödyttää kaikkia.

Todella puolueeton
Java Valkonen


9 kommenttia:

 1. Kyllä kaupunki jako kaikille rahaa kuka osas pyytää, talousluvut sen kertoivat.

  VastaaPoista
 2. Piti arvata. Ne sensuroi juttuasi!

  VastaaPoista
 3. Häpeäisi Java, olet halpa moukka. Vastaat törkeästi papille Facebook sivullasi. Voisitko kunnioittaa pappia ja ystävääsi ja olla nälvimättä uskosta.

  VastaaPoista
 4. Javalta sopii odottaa kaikkea tahditonta.

  VastaaPoista
 5. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Odotin kotvasen lehtikirjoituksen julkaisemista täällä, koska olin sen ensisijaisesti lehdelle luvannut. Eipä tuosta väsäyksestä ole mielestäni mitään merkittävää otettu pois varsinkin, kun huomio rustauksen olevan hiukan ylipitkä yleisönosastolle. Käyttäkää Uudenkaupungin Sanomia juuri nyt, lehti uutisoi mielellään erilaisia näkemyksiä kaupungin asioista. Juuri nyt sanomanne tulee luetuksi, sillä nyt poliittisista kirjoituksista ei ole ylitarjontaa. Tilanne on kokolailla toinen lähempänä vaaleja. Tällä menolla Hege Wee korjaa melkoisen potin kuntavaaleissa ja silloin on myöhäistä nyyhkiä katkeria kyyneleitä. Kiitän palstatilasta Uudenkaupungin Sanomia!

  En käsittääkseni loukannut kyseistä pappia. Hän ei kuulu minun ystäviini. Kirjoitin Facebookiin Islanti-Suomi ottelusta ja pappi heitti sinne, tuomaria vähättelevän, kommentin, johon minä vastasin - JOTEN SE SIITÄ!

  VastaaPoista
 6. Onks Pellee näkyny?

  VastaaPoista
 7. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Pellet eivät jostain syystä pysy näillä kulmilla - ei pysy, vaikka saisi kaupungilta elinkeinotukea!

  VastaaPoista
 8. Olipa merkillinen vastaus. Onkohan tämä joku sisäpiirin juttu? Niin taitaa olla kun Forss on poistanut ilmeisesti pari kertaa saman pellen näkymiseen liittyvän kysymyksen. Joku varmaan kertoo.

  VastaaPoista
 9. Kiitos käynneistä ja kommentista! Enpä ole Pellen/pellen vartija ja edes tietoinen kaikista käänteistä. Joku puhuu yhden veijarin myyvän kalaa Laitilassa, toinen mainitsee tiilenpäiden lukemisen. Kun en tiedä en osaa ottaa kantaa tuon kummallisemmin.

  Lataan tässä itseäni valtuustokuntoon, joten nähdään siellä. Jos teiltä jäi näkemättä Suomen jalkapallomaajoukkueen pelit, tulkaa seuraamaan valtuuston istuntoa - siellä saavutatte häivähdyksen em, pallopelien riehakkaasta tunnelmasta.

  p.s Ei pitäisi kestää kauan

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!