Pienet veronkorotukset laskevat imagoa samoin kuin pienet veronlaskut nostavat imagoa. Veroprosentin muutoksilla kunta pääsee hetkeksi tilastoihin, jotka kertovat joko kivaa tai epäkivaa kunnan taloudesta. Suurimmalle osalle ihmisistä ei mitättömällä veroprosentin entrauksella ole juurikaan merkitystä. Vähemmän tienaavat saavat/maksavat kolikoita ja keille tonni ei tunnu missään saavat/maksavat tonneja. Sen sijaan kunnan talouteen po. toimilla saattaa ilmaantua lähes miljoonan miinus/plus -vaikutus.
Jos veroprosenttia muutetaan, täytyy sen olla perusteltua joko varallisuusongelmien tai ruhtinaallisen rikkauden vuoksi. Yleensä Suomessa korotetaan veroja liian vähän ja lasketaan vielä vähemmän. Toiminta on kaavamaista ja mielikuvituksetonta harmaiden valmistelijoiden ja harmaatakin harmaampien päättäjien onnetonta nypläämistä. Näin, lähes poikkeuksetta, toimivat kunnat eli laskevat veroja ennen vaaleja ja nostavat niitä vaalien jälkeen. Kukaan ei pohdi vähääkään syvemmin sitä, miten veroprosentin muutoksella voisi suuresti ja kertaheitolla parantaa kunnan taloutta.
Sen sijaan, että katsotaan veroprosentin vaikutusta vain kunnan tilanteeseen, pitäisi tutkia, miten veroprosentti voi vaikuttaa kuntalaisen verotukseen. Jos joku maksaa täällä kympin, satasen tai kaksi enemmän/vähemmän kuin naapurissa, se tuskin saa ketään muuttamaan suuntaan tai toiseen. Mutta entäpä jos kunnan vaihdos tuottaakin 57 000 € säästön vuotuisessa veronmaksussa? -Uskoisin tämän vaikuttavan melkoisesti asuinpaikan valintaan. Jos joku pääsee vielä suurempiin tuloverosäästöihin kuin 100 000 €, se pistänee entistä enemmän miettimään muuttoa esim. alhaisen veron Uuteenkaupunkiin.
Jospa Uusikaupunki pudottaisi veroprosenttinsa kymmeneen, miten tämä vaikuttaisi verotuloihimme? Tuolloin pienituloistenkin saama veroetu tuntuisi heidän kukkarossaan. Luonnollisesti näin syntyisi melkoinen vaje nykyiseen veropohjaan, mutta saisimmeko siinä sivussa kaupunkiimme uusia veronmaksajia, ketkä muuttaisivat alhaisen verotuksen Uuteenkaupunkiin tuoden mukanaan satojatuhansia euroja, koska samalla nämä muuttajat säästäisivät itselleen satojatuhansia euroja, jotka taas pyörittäisivät elinkeinoelämäämme ja poikisivat uusia verotuloja.
Voimmeko ruhtinaallisella verojen alentamisella pistää kaupunkimme talouden kuntoon? Löytyykö valmistelijoilta ja päättäjiltä kykyä, luovuutta ja rohkeutta veroalen vaikutusten selvittämiseen, valmistamiseen ja toteuttamiseen? Voimmeko entrata kaupunkiamme niin, että se kelpaa myös uusille ökyukilaisille. Heitä tuskin kiinnostavat Alicenkadun ankea avaruus, pelkät kirpputorit, onnettomat vapaa-ajan puitteet ja kohti keskitysleiriä jalostuvat kouluolot. Vai onko tämäkin kehityssuunta auttamatta tukittu valmistelijoiden aikaisemmilla toimilla?
java tekisi ukista porvarien paratiisin.
VastaaPoistaJos tänne muuttaisi paljon hyvätuloisia porvareita, tekisi se kaupungista paremman köyhille.
VastaaPoistaTäysin ääliömäinen idea, uudet asukkaat tuovat kuluja kaupungille.
VastaaPoistaJuu kannattaa loppujenkin muuttaa pois kun tulee kuluja kaupungille,
VastaaPoistaOn se ihme miten isot paikkakunnat pärjäävät. Niissä on paljon asukkaita. Se tietää paljon kuluja.
VastaaPoistaRikkaat eivät valitse asuinpaikkaa veroprosentin mukaan vaan sen sijainnin mukaan sillä rahalla ei ole merkitystä. Asuinpaikan etäisyys Helsingistä heikentää sen mielenkiintoa etäisyyden neliössä tai jopa kuutiossa. Eli kun etäisyys kaksinkertaistuu niin mielenkiinto on neljäsosa tai kun etäisyys kaksinkertaistuu niin mielenkiinto laskee kahdeksanteen osaan.
VastaaPoistaEi kunnan pärjääminen ole koosta kiinni, on hyvin pärjääviä pieniä kuntia ja huonosti pärjääviä isoja kuntia. Tähän on lukemattomia syitä. Ellei olisi niin jutut olisi käytössä. Asuinpaikan valintaankin löytyy yhtä onta syytä. Ugi ei oleellisesti poikkea pendelöinnissä maan keskiarvosta kuten ei muillakaan mittareilla.
VastaaPoistaPuppua. Törkeetä puppua. Pienet kunnat Askaiset ja Velkuat ovat hävinneet. Alhainen veroprosentti vetää varmasti asukkaita. Monaco on hyvä esimerkki. Veroprosentti alas, palvelut ylös vai miten joku kirjoitti.
VastaaPoistaVuokrakerrostalo ja alkaa muuttoliike Ukiin. Ihmiset on aina muuttaneet työn perässä, jos vuokra-asuntoja löytyy.
VastaaPoistaNuoret haluavat pääkaupunkiseudulle. Uudellakaupungilla ei ole toivoakaan saada uusia asukkaita.
VastaaPoistaJava julkaisi äsken kaksi tutkimusta, jotka avaavat Uudenkaupungin kasvumahdollisuudet. Ettekö te lue yhtään mitään. Jatkatte älytöntä mutuveikkailua, jolla tämän kaupungin kasvu kääntyi vuosikymmenien taantumaksi. Pitääkö aina olla periaatteessa vastaan, jos joku on fiksumpi?
VastaaPoistaJavan pitää liittyä demareihin tai kokoomukseen, silloin hänen ideansa menevät läpi. Nyt java on vielä huonommassa asemassa kuin Forss, joka saa aniharvoin tukea esityksilleen oikeistolta. Ikävä todeta Ukin politiikan osoittava oikeaksi ja kalliiksi väitteen joukossa tyhmyys tiivistyy. Java kirjoittaisi varmastikin tässä kohtaa joukon isolla.
VastaaPoistaToivottavasti tänään plarin liitteenä jaettu "Uusikaupunkilaista osaamista-liite" jaetaan laajalle alueelle.
VastaaPoistaPari muuta juttua vielä.
Ukissa kaupunkina on mahdollisuutensa. Asuminen jopa lähellä merta on halpaa neliöhinnoissa mitaten, lähes kaikki lähipalvelut ovat vielä kävelyetäisyydellä. Toimeenpantavaksi: junayhteys kuntoon heti niin väestön negatiivinen liikehdintä saadaan hallintaan, jopa 2-3 uutta kerrostaloa rakenteille heti, monitoimihalli rakenteille heti joko Pohitullin tai Kalannin yläasteen kylkeen, kahden eri yläasterakennuksen yhdistämistoimi teon alle heti, vanhojen koulujen ja muiden puolityhjien rakennusten ylläpito historiallisista syistä on lopettava heti muistaen myös katepillarin olevan rakennuksen ylläpitotoimi, Janhuanniemen keskeneräiselle asuntoalueelle poikkeusluvalla rivitaloja rakenteille heti, vanhoille hissittömille kerrostaloille tuntuvat kaupungin avustukset tai lähes nollakorkolainat hissien rakentamiseen.
Mittari kehityksen suunnasta on kaupunkialueella nähtävissä oleva torninosturien määrä. Montako niitä on nyt tai on ollut viimeisen 20 vuoden aikana?
Tässä alkuun. Mitä kauemmin odotetaan, tämä(kin) talouden pieni +vire hukataan!
JAa
Eikö Ugissa markkinatalous toimi? Yhteiskunnan pitäisi kaikki tehdä. Hyvä Neuvostoliitto ja Uusikaupunki.
PoistaVoisitko ottaa millä rahoituksella Laitila on rakenuttanut kerrostalot, käsittääkseni ei kunnan.
PoistaLyhyesti täsmennystä. Omassa kommentissani junan saaminen vaatii puolueilta yhteistuumaisuutta ja myös verorahojen panostamista.
PoistaKymmenien hissittömien kerrostalojen porrashuoneiden varustaminen hisseillä vaatii myös verorahoja, jotta työ saadaan liikkeelle. Näissä taloissa voitaisiin pienellä panostuksella asua ihan aktiivielämän loppuun saakka jos ja kun asuja pääsee liikkumaan rakennuksessa ilman suurempia rakenteellisia esteitä. Taloyhtiöt harvemmin toimivat etupainotteisesti.
Edelleen
asuinrakentamisen pitää olla pääosin markkinavetoista. Koulut ja kenties monitoimihallikin kuuluu kunnan hoitaa. Että tällainen entinen Neuvostoliitto vs. Uusikaupunki.
JAa
Kiitos käynneistä ja kommenteista! Juha on oikeilla jäljillä ja oli jo viime valtuustokaudella - ikävä etteivät nämä jäljet kelvanneet, useista yrityksistä huolimatta, muille valtuutetuille. Joskaan noista kerrostaloista en oikein tiedä...
VastaaPoistaMielelläni selvittäisi vaikkapa 2 000 eniten kunnallisveroa maksavan suomalaisen maksamat verot ja selvittäisin heidän saamansa hyödyn, jos kuntavero laskisi kymmeneen prosenttiin; tämän jälkeen koemarkkinointi eli motivaation kartoitus papereiden siirtämisestä Uuteenkaupunkiin.
Sehän laskee jopa allekkin kun sote tulee ja jos vielä lasketaan javan kymmenen prossas niin vero miinus merkkinen
VastaaPoistaSanos koska sote tulee, ei koskaan. Yritetty on paremmallakin porukalla eikä ole tullut eikä tule nykyhallituksen hölmöilyllä ikinä.
PoistaTähän ikävä kyllä Ukissakin luotetaan. Muualla valmistaudutaan täyttä päätä, meidät yllätetään jälleen kerran housut kintuissa.
VastaaPoistaOlen pitänyt Forssia järkimiehenä, mutta nyt meni luotto. Kerro sitten Forss milloin ja minkälainen sote tulee ja miten siihen pitää varautua?
VastaaPoistaTulee katastrofi sote.
PoistaEn todellakaan varmuudella tiedä koska ja millainen sote tulee. Nyky näkymillä se tulee 2019. Millainen niin siitä on olemassa päätöksiä ja lakiluonnoksia vino pino. Enkä niitä perusteellisesti tunne. Epävarmuudesta huolimatta on valmistauduttava. Sitä taatusti odottavat henkilökunta ja asiakkatt. Jos menemme Titanicin kansituolilla päin jäävuorta, niin katastrofi on väistämätön.
PoistaMiten soteen voi varautua, kun siitä ei tiedetä mitään. Jos jotain on tiedetty, sekin on aina muuttunut.
VastaaPoistaSote tms. tulee jossain muodossa joka tapauksessa. Uki ei taida maantieteellisen sijaintinsa perusteella olla sotessa voittajakunta. Voi olla niin, että mm. aluesairaalapalveluista(kin) viedään /siirretään muutakin kuin yöpäivystys. Tuleeko osasta aluesairaalaa osittain vuodeosasto, mutta kenelle?
VastaaPoistaTs. Täällä ollaan tien päässä ilman riittävän toimivaa joukkoliikennettä kohta 50 vuotta vanhojen kolmikerroksisten hissittömien kerrostalojen kolmansissa kerroksissa jumissa ilman tarvittavia kotihoitopalveluja, joita lisäämällä Uki aikoo selvityvänsä ennätysvauhtia ikääntyvän väestöpohjansa kanssa. Niin, näitä hissittömiä taloja Ukistakin löytyy kymmeniä ja aika monen niistä omistaa Uki. Kun alueen terveydenhoito keskittyy ilmeisesti Turkuun, niin miten vanhenevat ihmiset siirtyvät Ukin ja Turun välillä?
Mutta mitäs näitä sen enempää miettimään. Kinatkoon poliitikot asiat kuntoon? Kommentoinnit tunnistettavalla nimmarilla olivat sitten tässä.
JAa
Ei osaksi eikä osittain vaan kokonaan. Sairaala ilman vuodeosastoja on poliklinikka. Jos tarkoitat perusterveydenhuollon vuodeosastoja niin nekin siirtyivät aluesairaalaan jo viime vuonna.
PoistaKysyi että "mutta kenelle", siis vuodeosasto.
PoistaLisäksi Ukille taitaa jäädä ylisuuri kiinteistö.
Katepillari rulettaa kohta.
Keskiviikkona klo 17.00 Crusellissa saa paljon tietoa. Sitä on olemassa
PoistaSairaille ne osastot on tarkoitettu
PoistaAsukkaille ja kaiken ikäisille ne rakennusten asunnot on tarkoitettu mutta jos et voi niissä asua niin mihin muutat. Vuodeosastolleko mutta minne.
PoistaPitäisikö tässä alkaa kaupunkilaisten verorahoilla vielä taloyhtiöiden hissiremppojakin maksamaan? Käsittääkseni ihmiset muuttaa iän karttuessa hissittömistä taloista ja esim omakotitaloista katutasoon tai hissilliseen taloon.
PoistaKyllä. Jos niitä vaan kaupungista löytyy riittävästi Suomen ennätysvauhtia kasvavalle ikääntyvälle väestölle. Perehdypäs vaikka kaupungin ikääntyvien kasvuvauhtiin. Se ei lämmitä, koska Ukin vanhuspolittiikka painottuu kotona-asumisen tukemiseen.
PoistaKiitos Käynneistä ja kommenteista! Harto on oikeassa siinä, että sote-uudistuksen tuloon pitää varautua. Onneksi meiltä löytyvät Takala ja Rantanen ja heiltä löytyy motivaatiota alati muuttuvien sote-kuvioiden tutkiskeluun. Aika tylyä tekstiä tuli, ennen viime valtuuston kokousta, molemmilta virkanaisilta sote-uudistuksesta. Ajatelkaapa minkälaisen työmäärän maamme hallitus on teettänyt sote-sekoilullaan kunnissa ja mitä vielä tulevan pitää. Pahinta on se, että sote-uudistukseen pitää varautua, vaikka kukaan ei tiedä tarkalleen mihin ja miten tulee varautua. Koomisinta on, jos koko sote-luoti jää piippuun ja karmeinta on, jos laukeaa piipussa laukaisijan silmille!
VastaaPoistaSoten takia monet kunnat joutuvat nostamaan veroja eli ne jotka hoitivat asiat hyvin
VastaaPoista