keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Vappu-nenät ja vapputoimittajat!

Vappu on suomalainen kevään karnevaali, jossa juhlitaan työtä, oli sitten kyseessä opiskelu, viljely tai perinteisesti käsitelty työläisen työ. Niinpä kaikki juovat juomia ja laulavat työväenlauluja. Harvemmin lauluksi valitaan kuitenkaan mitään Marseljeesin tyyppistä väkivalta/hurmehymniä. Yleensä kaikille kelpaa, kaikkien osaama, kansainvälinen - laulussa on ytyä ja se herättää tunteita.

Se, että ns. porvarit veisaavat kansainvälistä ei ole mitenkään kornia. Enemmän ihmettelen Ranskan porvareiden Marseljeesin veisaamista. Siinä laulussa osoitetaan selkeästi aseilla eikä niiden suunnassa tai kohtalossa ole mitään epäselvyyttä. Uudessakaupungissa kaikki viettivät tahoillaan vappua ja vapputilaisuuksia yhdisti maltillinen kansainvälinen.

Vapun juhlinta vetää puoleensa myös toimittajia ja niinpä vappuisten tekonenien lisäksi karkeloihin saapui jutuntekijöiksi tekotoimittajia. Tämä toimituksellinen tekoväki antoi ihmeellisen kuvan kaupunkimme vapusta. Toimittaja kertoi demarin kertoneen porvarien lauleskelleen veitikka silmäkulmassa kansainväistä. Jos näin todella oli, niin miksei toimittaja maininnut moista hoilotusta itse itse kirjoittamassaan tapahtumaa käsittelevässä  jutussa?

Toimittajan ansiosta työväen torilla pidetystä vapputapahtumasta jää väkisinkin päällimmäiseksi se kuva, että Uudessakaupungissa ei saa laulaa kansainvälistä ilman demareiden lupaa eikä varsinkaan laulua saa laulaa iloisin mielin. Vapputoimittajan tekeleestä saa lisäksi senkin kuvan, että paikallisen demarin puhe rajoittui lähes tyystin siihen, että siinä haukuttiin paikallisia porvareita edellisiltaisesta työväenlaulun laulamisesta. Rohkenen uskoa, että kansainvälisissä ympyröissä pyörineellä tohtoris naisella oli muutakin sanottavaa kuin haukkua kokoomuksen vappulauluvalikoimaa.

Aivan kuten punainen vappunenä heitetään syrjään juhlinnan jälkeen pitäisi vapputoimittajakin pistää tukevasti syrjään. Hän munaa omalla askeettisella toiminnallaan laatutoimittajien saavutukset ja herättää osaamattomuudellaan turhaa eripuraa. Kun nyt toimittamisesta tuli puhe, voisi samalla media pistää paikallisen urheilukirjoittamisenkin asialliseen kuosiin. Eniten onnettomasta urheilujournalismista kärsii Korihait, joka menettää osaamattoman uutisoinnin vuoksi, ottelun tärkeydestä riippuen, kymmenien tai satojen katsojien pääsylipputulot per peli.

3 kommenttia:

  1. haluaako java ukariin urheilutoimittajaksi.

    VastaaPoista
  2. Täysin mielipideasia,mitä toimittaja kirjoittaa. Vappupuheet menee saman kaavan mukaisesti vuodesta toiseen ja sinällään niillä ei ole mitään merkitystä päätetettäviin asioihin.
    Jos toimittaja olisi jättänyt huomiotta Vasaman kritisoivan Pakkahuoneen Vappujuhlaa, todennäköisest Java olisi kritisoinut toimittajaa tuosta näkökulmasta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Vappupuheet ovat pitkälti juuri kuten edellinen kommentoija kirjoittaa, mutta ne ovat sisältöineen olennainen osa vappua, joten niistä on ammattitoimittajien tapana kirjoitella. Mieleeni tulee Harton vappupuhe, jonka sisältö poikkesi tutuista korulauseista. Kun toimittaja ottaa kantaa tai esittää mielipiteen, sen voi tehdä tyylikkäästi säväyttäen, kuten Merja Halinen teki.

    Ei ole vähäisintäkään kiinnostusta ryhtyä urheilutoimittajaksi.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!