maanantai 30. toukokuuta 2016

Lukiovertailu: Laitila nousi kohisten ohi Rauman jättilukion

Viime vuonna Uusikaupunki oli lukiovertailussa sijalla 257, nyt tapahtui nousu sijalle 161. Laitilan viimevuotinen sijoitus 214 nousi 2016 vertailun 70 tilalle. Vakka-Suomen perinteinen ykkönen Mynämäki paransi lukiovertailussa viime vuoden 59 sijasta peräti tilalle 40. Raumalla sijaitse Rauman Lyseon lukio, joka on kooltaan maamme suurimpia(13, suurin vuonna 2011). Se sijoittui 2015 vertailussa sijalle 185 ja nyt sijoitus on 132..

Lukiovertailu on epäreilu lukioiden keskinäisessä vertailussa, mutta se antaa jonkinlaisen kuvan paikkakunnalla tarjottavan opetuksen laadusta. Aikoinaan esim. Mynämäen lukio keikkui maamme kärjessä. Tuolloin mynämäkeläiset koululaiset saivat viikossa muutaman tunnin enemmän opetusta kuin esim. uusikaupunkilaiset. Vuosien varrella muutaman viikkotunnin ero muutta satojen tuntien eroksi. Säästöt opetuksessa ja sen seurauksena oppituntien väheneminen näkyivät Mynämäen sijoituksen putoamisena lukiovertailussa - onneksi nyt tyyli ja suunta on ylöspäin.

Laadukas opetus on oiva tapa synnyttää lapsiperheiden muuttoliikettä kaupunkiin. Tämä pitäisi huomioida etenkin niissä kunnissa, joissa huoltosuhde on uhkaavan vinoutunut ja vinoutuu edelleen. Pelkästään opetukseen ja sen puitteisiin satsaaminen ei riitä tekemään kuntaa muuttovoittoiseksi. Kunnassa tarvitaan positiivinen ilme, tekemisen meininki ja kuoliaaksi säästämisen sijaan rohkeita, mutta järkeviä investointeja vapaa-aikaan. Tämän osoittaa käytännössä kaikille kasvu-uralle noussut Laitila. Olisiko Uudeltakaupungilta järkevää säästämistä ja sijoittamista ostaa opetustoimen suunnittelu- ja hallintopalvelut Laitilasta? Menettäisimmekö mitään, jos ajatusta kokeiltaisiin käytännössä?

Lukiovertailu 2016

Lukiovertailu 2015

2 kommenttia:

  1. Kaikki syy miksi Suomi omn lamassa on ay-likkeen syytä näin media toitottaa jatkuvasti.
    Puhut asiaa java jälleen kerran.Mitään muutosta ei saada aikaiseksi kun puolueet laidasta laitaan on oman edun tavoittelijoita ei siis kansan hyvinvoinnin näkökulmasta

    VastaaPoista
  2. Rahaa Kalntiin tulossa
    https://www.avi.fi/web/avi/-/lounais-suomeen-870-000-euroa-valtionavustusta-liikuntapaikkarakentamiseen-lounais-suomi-#.V089M-T00Xg

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!