maanantai 23. toukokuuta 2016

Ensin tyhjennettiin maaseutu - seuraavaksi keskusta?

Pienten koulujen lakkauttaminen oli Uudellekaupungille totaalinen katastrofi. Toisin kävi kuin luvattiin eli kaupungin onneton talous ei kuntoutunut, vaan verorahat maksajineen vähenivät. Jos tätä ei sallita sanoa, muistelkaa edes trasselitukkaa, jonka aivot vastasivat valmistelusta ja manipuloivat lupauksillaan valtuuston enemmistön koulujen mestauksen hyväksyjäksi. Vain päättäjien päätösten muistamisesta ja niistä oppimisesta on veronmaksajalle eli kaupunkilaiselle edes hiven hyötyä. Kaupunkilaisethan ovat maksaneet miljoonien oppirahat, jotka onneton valmistelua asioihin perehtymätön päätöksenteko on kansan kukkaroista imuroinut.

Nyt sama tyyppi suunnittelee kirjastojen ja vastaavien siirtoa Pohitullin koulun yhteyteen, jossa on tarkoitus remontoida miltei kymmenellämiljoonalla eurolla paljolti tyhjillään oleva koulu. Kyseistä kaavailua voidaan pitää vuosisadan käsittämättömimpänä vetona. Suu ymmyrkäisenä ihmettelen, miksi tässä kaupungissa ei opita mitään, täällä ainoastaan maksetaan oppirahoja. Päättäjien sopisi viimeinkin ottaa pääkoppansa sisukset käyttöön ja antaa aivojen toimia sekä ajatuksen virrata.

Ensinnäkin sopii pohtia huonojalkaisia kaupunkilaisia ja etenkin sitä, miten hyvin he pääsevät mäenpäälle kaavailtuun kirjastoon. Toinen pohtimisen arvoinen juttu löytyy paikoitustiloista: Mihin kirjaston käyttäjien motorisoidut kulkuneuvot parkkeerataan? oheinen valmistelu vähentää toteutuessaan rajusti kirjaston käyttöä ja mikä merkittävintä, siitä huolimatta se lisää liikennettä alentaen samalla pienten koululaisten turvallisuutta. Senkö takia kyseisiä kaavailuja tehdään, kun huonokuntoiseen vajaalla käytöllä olevaan kouluun tehtiin muutama vuosi sitten miljoonan euron keittiöremontti?

Elintarvikekaupan loppuminen entisistä Ekan tiloista tappoi sen pään Alicenkadusta. Mikäli kirjasto siirretään Pohitullin kulmille, tapahtuu sama Alicenkadun toiselle päälle. Pahimmillaan kirjaston siirto vie keskustasta juuri ne viimeiset ihmiset, joiden lähtö syventää Uudenkaupungin epäonnistuneen elinkeinopolitiikan jo dramaattisia seurauksia: Ratkaiseva ostovoiman poistuminen aiheuttaa palveluyrityksissä lopetusaallon. Sopiikin kysyä: Onko Uudessakaupungissa menossa tapetaan koko kaupunki talkoot?

Uudessakaupungissa tarvitaan viimeinkin kokonaisvaltaista kaupungin elävöitysohjelmaa eikä pidä enää koheltaa sokeana kohti kaupungin lopullista autioitumista ja tuhoa. Päättäjien on kyettävä vaatimaan valmistelulta laatua ja tulosvastuullisuutta. Uudenkaupungin kaupunki on menettänyt lähes 3 000 asukasta parhaista päivistään, huoltosuhteemme on pahasti vinoutunut, vaikka tänne on syntynyt satoja työpaikkoja, asukasluku vähenee. Pitäisikö viimeinkin hyväksyä se tosiasia, etteivät virkakihomme kykene tuottamaan siinä määrin laadukasta valmistelua, että siitä sikiävät päätökset realisoituisi Uuteenkaupunkiin suuntautuvana muuttovoittona ja alati kasvavana verotuottojen tulvana!

9 kommenttia:

 1. En minäkään missään nimessä kannata kirjaston siirtoa. Tosin sitä ei ole tietääkseni valmisteltu. Eräät ovat keskustelussa tuoneet esille tällaista siirtoa. Javan perustelut ovat hyviä. Kerrottu on Viikaisilla olevan tilaa, mutta mitä hyötyä on jättää nykyinen tila tyhjilleen, että saadaan Viikainen täyteen. Kirjasto on hieno suojeltu rakennus mikä pysyy kunnossa nykyisellä toiminnalla.

  VastaaPoista
 2. Parviaiselle fudut vai miksi Silvola on Parviaisen tilalla talousseminaarissa. Jo oli aikakin.

  VastaaPoista
 3. Näissä kaikissa mainituissa rakennuksissa on todennettuja kosteus- ja sisäilmaongelmia aivan riittämiin. Ongelmat eivät poistu tilojen yhdistämisillä. Puskutraktori saattaisi olla taloudellisin hoitokeino esim. osaan Viikaisten koulua. Purkaminen osittain ja rakentaminen osin uudestaan ja näihin Uusiin tiloihin Uusi päiväkoti. Tulisi keskeiselle paikalle ja samalla voisi harkita jo joidenkin paikkaa paikan päälle yksiköiden lopullista sulkemista. Tausta: Ukissa uusinkin päiväkotirakennus on jo kohta 30 vuotias -Saarniston pvk. Sopii harkita ihan oikeasti. U:gissa kun on noin 2000-2500 neliömetriä ylimääräistä koulutilaa!

  VastaaPoista
 4. Valtakunnan politiikka on samanlaista, eli Helsingi keskeistä.
  Kaikki kehä kolmosen ulkopulelle jäävät alueet luetellaan porohoitoalueeksi, ihmekkös tuo jos maaseudut autioituu.

  VastaaPoista
 5. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Eiköhän Silvola kykene homman hoitelemaan ja olisi kyennyt siihen aikaisemminkin. Pitäisi viimeinkin toteuttaa Juha Aaltosen jo kaksikymmentä vuotta sitten vaatima kiinteistökartoitus. Asenne on juuri kuten 1.51 kommentissa todetaan!

  VastaaPoista
 6. Paikka julkiseen hakuun. Ei virkaa voi Silvolalle pedata.

  VastaaPoista
 7. Mikä paikka, sivistystoimenjohtajan virkako? Eikös sillä paikalla ole on viranhaltija?

  VastaaPoista
 8. Ei ainakaan hyvähaltija.

  VastaaPoista
 9. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Po. virka ei ole haussa. Se teloi koipensa kapakka reissulla, koipi on paketissa ja reppana sairaslomilla. Jätetään tyypitär rauhaan, jottei hän ajaudu ahdistukseen!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!