torstai 5. toukokuuta 2016

Trumpin valinta tuo vakaat olot maailmaan?

Valtamedia on mainostanut presidenttiehdokas Trumpia lähinnä kahelina rasistina, jota ei valita edes republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Vasta tällä viikolla esim. Yle myönsi Trumpin kulkevan väistämättä puolueensa ehdokkaaksi. Suoraan sanoen valtamediamme tyyli muokata ja manipuloida uutisia toimittajien tai heidän esimiestensä mielipiteiksi ihmetyttää suuresti. Kun valtamediamme samaan aikaan hehkuttaa suomaista sananvapautta, voinee sen sananvapauden tulkita toimitustyöksi, jossa uutisointi on vapaa totuudesta.

Donald Trump on todennut mm. ettei USA:n tule upottaa miljardeja dollareita länsimaisen demokratian levittämiseen sinne, minne sitä ei haluta. Eikö tämä ole hyvä asia, joka mahdollistaa viimeinkin rauhan laskeutumisen Irakiin, Libyaan, Syyriaan, Afganistaniin jne.. Trump lupaa tehdä sen, mikä Obamalta jäi tekemättä. Jo rauhan mahdollisuuden esiin nosto on parempi vaihtoehto nykyiselle näennäishumanismiin verhotulle lennokki-iskuille ja siviilien surmaamiselle.

NATO:ssa Trump halua pienentää USA:n roolia ja rahoitusosuutta. Tämä tietää kenties valtavaa liennytystä esim. Itämerellä. Enää eivät ohjuslaivat pyöri venäläisten sotilastukikohtien ympärillä lisäämässä alueemme jännitystä. Ehkäpä Trump on valmis vetämään pois NATO:n uusimmat itäiseen Eurooppaan sijoitetut ohjukset. Näistähän Venäjän ja lännen suhteiden kylmeneminen alun alkaen sai alkunsa.

Kaiken Trumpin toiminnan takana ja tavoitteena on USA:n nostaminen vanhaan suuruuteensa. Suuruuteen nostamisen taustalta löytyvät kaksi asiaa: Varojen pitäminen kotimaassa ja amerikkalaisen työn määrän sekä kannattavuuden lisääntyminen. Trump pitää yhtenä suurimpana Yhdysvaltojen sisäisten ongelmien synnyttäjänä NAFTA-sopimusta, joka vei satojatuhansia työpaikkoja USA:sta Meksikoon.

Trump on tullut täysin politiikan ulkopuolelta ja siksi hänen suosionsa kasvoi valtavasti vastoin suomalaisen valtamedian veikkauksia ja nyt mies kulkee väistämättä kohti presidenttiehdokkuutta. Värikkäästi esiintyvät ja ongelmiin kantaaottava Trump ei siis ole pelkästään rasisti, öykkäri ja hetken ilmiö, kuten meillä media antoi ymmärtää. Toisin kuten Obamalla Trumpilla on avaimet koko maailman laajuiseen liennytykseen eli puheyhteys Putinin toimii.

Trumpin ja Putinin välit ovat loistavat, molemmat jakavat suitsutusta toisilleen ja korostavat arvostavansa toisiaan. Kummankaan vahvan persoonan ei tarvitse nöyristellä, mielistellä tai vähääkään välittää siitä, mitä Mikki Hiiri - valtioiden mikit ja minnit eli Hollande, Cameron tai Merkel ajattelevat. Siksi on nostettava esiin Trumpin ajatus, joka mahdollistaa maailman laajuisen liennytyksen:  ”Olen aina ajatellut että Venäjän ja USA:n pitäisi työskennellä yhdessä terrorismin voittamiseksi ja maailmanrauhan palauttamiseksi, puhumattakaan kaupasta ja kaikista niistä eduista, joita keskinäisestä kunnioituksesta syntyy.”

Yhdysvaltojen hallintosysteemi on äärimmäisen presidenttikeskeinen. Presidentti valitsee käytännössä hallituksen ja huom.! päättää pitkälti, isomman oikeudella, mitä NATO:ssa tehdään ja kuka siellä mitäkin maksaa. NATO:n turvatakuihin sokeasti uskovien olisi syytä muistaa se, että kaikki sovittu saattaa muuttua yhdessä yössä yhden miehen vaihtuessa Valkoisessa talossa.  Sokean NATO-vouhottamisen sijaan olisi paikallaan pysähtyä uskomisen ja luulemisen sijasta ajattelemaan realistisesti suurvaltojen välisiä mahdollisuuksia.

Mikäli USA:n ja Venäjän presidentit löytävät mailleen jonkin yhteisen edun edun, sen he myös toteuttavat. Siinä toteutuksessa eivät pikkuvaltiot tai niiden kanssa tehdyt sopimukset paina tuon taivaallista. Kun vielä huomioidaan Euroopan hiipuminen ja väestörikkaimmissa maissa tapahtuva valtava kasvu, ei eurooppalaisten saati suomalaisten kannata luulla globaalisti itsestään tai omasta tärkeydestä liikoja. 1930-luvun tyylisellä sapelien kalistelulla olemme pahimmillaan ajautumassa samaan tilaan kuin Molotov Ribbentrop sopimuksen myötä.

2 kommenttia:

 1. Suomen mediassa Trumpista luodaan kuvaa ääliönä. Miten ihmeessä mies, joka on luonut miljardiomaisuuden, voisi olla sellainen? Tietysti toimittelijoiden mielestä hänen mielipiteensä ovat ääliömäisiä ja siten myös mies itse. Kun suomalainen media on tuota mieltä, ei ehdokas voi olla huono. Itse en ole erikoisemmin kiinnostunut US presidentin vaaleista; on ollut maailman politiikan kannalta aika sama onko presidenttinä ollut republikaani vai demokraatti kuten nykyinen rauhan nobelisti, maailman vara-jeesus.

  On kyllä yksi blogi, jota olen seurannut ja kirjoittajalla on sanottavaa ja selkärankaa nousta jenkkien valtamedian esittää kuvaa vastaan. Scott Adams on tehnyt Dillbert-sarjakuvaa varmaan 30 v. ja se on huikaisevan purevaa ja osuvaa satiiria lähinnä liikemaailmasta. Sopii kyllä hyvin mihin tahansa esim. valtion organisaatioon.

  Suosittelen lukemaan. Adamsin analyysit ovat hyvin tarkkanäköisiä. Ehkä kertoimet Hillaryn eduksi ovat nyt about 60-40, mutta USA:n poliittinen kenttä on nyt aika rikki ja yllätyksiä voi todennäköisesti tulla.

  http://blog.dilbert.com/post/144105138301/the-apology-gambit

  "One thing we know about Donald Trump is that he doesn’t apologize. He doesn’t apologize when he is wrong. He doesn’t apologize when he is offensive. He doesn’t apologize for mistakes. As crazy as that sounds, I have blogged that it gives him a sort of superpower for negotiating. He creates an expectation that Donald Trump never budges even while he makes other people budge all the time."

  Tuosta voisi kyllä Soini ja Perussuomalaiset ottaa oppia...

  VastaaPoista
 2. Hyvältä näyttää koko amerikan mantereella. Esimerkkeinä olkoon Brasilia ja Venezuela. Johtajaongelmaa pukkaa aika pahasti.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!