lauantai 29. kesäkuuta 2013

Tuloshakuista vainoa ja henkilöpalvontaa!

Paikallisen journalismi perustuu kirjoittajan mielipiteisiin, näkemyksiin, asioista vaikenemiseen kaveruuteen ja näihin tukeutuvaan mielipiteen muokkaukseen. Tehtiinpä tähän kaupunkiin mitä tahansa, se on uutisoinnissa aina valtavaa, upeeta ja kaupungin kannalta välttämätöntä, jos tekijä on kirjoittajan/julkaisun suosikki. Asiasta kirjoitetussa jutussa jopa nimeltä hehkutetaan tämän suosikin henkilökohtaisia ansioita. Kun tätä on on jatkunut vuosia, syntyy uutisoinnin seurauksena kuva isä erehtymättömästä ja/tai isä aurinkoisesta, kuka sormen napsauksella voi muuttaa maapallon pyörimissuunta ja ketä ilman kaupunki olisi kuin kuihtunut albaanialaiskylä.

Kaikella tällä peitetään, hintaan mihin tahansa, virheitä ja mokia ja tuon hinnan maksaa tavallinen kaupunkilainen. Maksu tapahtuu niin selkeänä rahana kuin alas ajettuina palveluina. Me elämme tänään kaupungissa, joka on luotu eilispäivän päätöksillä. Jos emme saa muuttaa niitä tai edes puhua eilispäivän päätöksistä, emme voi vaikuttaa tähän päivään ja vielä vähemmän voimme vaikenemalla vaikuttaa tulevaisuuteemme.  Uutisoinnilla on äärimmäisen tärkeä rooli demokratiassa, sillä demokratia ei toimi ilman tietoa.Muistakaamme Pakkahuoneelle ilmestyneiden ropelihäkkyröiden taustalla toimineen yhtiön kaupunkiin saapuminen ja sen uutisointi. Taas hehkutettiin: Upeeta, mahtavaa, valtavaa ja kaiken järjestänyttä isä erehtymätöntä. Yrityksellä oli markkinoita aina jenkkejä, myöden Eurooppaa unohtamatta eikä kaupungilta mennyt touhuun centtiäkään: näin hehkutettiin puolen sivun talousjutussa, jossa ei ollut ensimmäistäkään lukua olemassa olevista työpaikoista, liikevaihdosta tms.. Kuinkas kävi?

Pian kaupungin talouslukuihin ilmestyi yrityksen saaneen kaupungilta 45 000€. Kun tätä perättiin valtuuston kokouksessa, vastattiin, että tuli työpaikkoja. Kun kysyttiin montako työpaikkaa tuli, vastattiin ettei vielä ole tullut yhtään, mutta pian tulee. No mitä pian tuli? Muutaman viikon jälkeen edellisestä ropelit hävisivät Pakkahuoneen rannasta. 45 000€ jäi maksamatta, samoin jäi näppejä nuolemaan muutama paikallinen yrittäjä. Tässä esimerkki uutisoinnista ja todellisesta totuudesta, josta ei kerrottu rivilläkään.

Herättäkäämme mieliimme Vannas aloitteen aikaansaama häly ja perättömyyksiin mennyt  ja nojannut lehtikirjoittelu nimien keräämisineen. Lehdellä oli merkittävä rooli jo aloitteeseen kohdistuneen vainon alkumetreillä. Se jopa tarjosi palstatilaa aloitteen tekijän haukkumiselle ja julkaisi perättömiin perustuvan nimilistoilla tuetun parjauskirjoituksen. Lehti on ollut yleensäkin aktiivisesti  keräämässä nimiä, joko tuomitakseen tai ylistääkseen jotain. Yleensä kaiken toiminnan takaa paljastuu pienen klikin etujen ajamista ja hämäriä kuvioita!

Oma lukunsa oli läpyskän vaalipropaganda, jossa ylistetään olemattomia saavutuksia, parjataan totuutta esittäviä ja parempaa vaativia. Ikimuistoisia ovat nuo kolme rinnakkaisissa mainoksissa äänivyöryyn marssivaa ehdokasta. Samat kolme tyyppiä häärivät makkarajuhlien päätähtinä. Missä muualla näette lehden palstoilla moista kok + sdp + sdp vaalimainoskavalkadia. Onko ihme, jos tuon jälkeen Kokoomus ottaa etäisyyttä  vastapuolen kanssa veljeilevästä ja vaalityötä tekevästä median ystävästä? Nyt keskustelussa esillä olevat halliasiat käsiteltiin ennen vaaleja valtuustossa ja hallituksessa. Isommin hiiskumatta ne siirrettiin yli vaalien, jottei makkarajuhlahumuun olisi tullut säröjä. Viime vaalejamme voidaan pitää täytenä manipuloinnin riemuvoittona ja farssina!

Koska olette nähneet läpyskässä normaalia journalismia, jossa kaikki osapuolet saa näkemyksensä tasapuolisesti esiin? Koska olette nähneet talousjutun, jossa on selkeitä lukuja kuvaamassa esim. tänne saapuvan yrityksen tietoja? Entä koska olette nähneet jutun tänne saapuvasta yrityksestä, jossa ei hehkuteta isä erehtymättömän olevan tämänkin takana? Koska olette nähneet läpyskässä jutun poliittisesta tilanteesta, jossa kaikki osapuolet ovat tasapuolisesti esillä ja toimittaja toimii jutun puolueettomana kokoojana? Koska olette nähneet, että vakiopalsoilla kirjoittelisi tasapuolisesti eri näkökantoja edustavat ihmiset? Koska olette nähneet meillä uutista, jota ei ole personoitu tai jossa joku ei ole hyvä tai paha?

Kuka tällaisesta mediapelistä hyötyy? Luonnollisesti media itse ja katteettomasti hehkutetut vallassa keikkujat! Lehti on saanut kilpailuttamatta kaupungilta n. 80 000€ vuodessa, toinen lehti reilut 20 000€ ja kolmas 5 000€. Eli kymmenessä vuodessa 800 000€ on humpsahtanut paikkakunnan ulkopuolisessa omistuksessa olevan lehden tilille KILPAILUTTAMATTA! Tällä toiminnalla läpyskä on päässyt uutisoinnin ykkösasemaan, kun kilpailijoilla ei ole ollut toimituksellisia rahkeita. Em. toiminnan seurauksena paikallisessa omistuksessa ollut lehti on joutunut lopettamaan paperiversionsa julkaisun. Joten elinkeinoelämän ykköskaupungissa ei ole enää paikkakuntalaisten omistamaa printtilehteä; Sen sijaan meillä on kaupungin tukema posti!


12 kommenttia:

 1. Hei mitäs niille tutkintapyynnöille kuuluu kun on vireillä? Alkaa meinaan olla aika reipashenkistä syyttelyä nimellä tekstaripalstalla taas.

  VastaaPoista
 2. tiedot lehtien ilmoituskuluista vuonna 2011.  Uudenkaupungin Sanomat

  tililtä painatukset ja ilmoitukset yhteensä 53.744,43€ alv 0 %, 66.071,65€ sis. alv.

  Uudenkaupungin Sanomien kustannukset sisältävät tapahtumailmoituksia ja erikoiskohteita

  kuten esimerkiksi Hinkuhanke, Summeri ja Pytinkien paris yhteensä n. 20.000€ (alv 0%).  Vakka-Suomen Sanomat

  tililtä painatukset ja ilmoitukset yhteensä 17.372,63€ alv 0 %, 21.316,57€ sis. alv.  Koivutähti Oy (Aluesanomat)

  tililtä painatukset ja ilmoitukset yhteensä 4.513,48€ alv 0 % , 5.550,68€ sis. alv.  Kauppalehdessä 19.10.2011 ollut 8-sivuisen liitteen hinta 6.500€ alv 0 %, 7.995€ sis. alv."

  VastaaPoista
 3. Kiitos käänneistä ja viestinnästä! En tiedä missä etenevät tutkintopyynnöt joulukuun jälkeen en ole kuullut mitään. Tuolloin poliisi esitti jossain asiassa sovittelua. Sain sen käsityksen poliisilta, ett' sovittelu olisi käynyt kaikille muille paitsi entiselle kaupunginjohtajalle! Muista tutkintapyynnöistä en tiedä mitään. Jo menneen vuoden syyskuussa valmisteltu tutkintapyyntö rättihallin osalta, on yhä jättämättä. Aion jättää sen elokuussa.

  Kiitos tarkkojen lukujen esiin kaivamisesta ja alustuksen tarkennuksesta. Tuo Kauppalehden "Maija Poppanen" -liitteen tarkoitus lienee ollut kohottaa oman pojan asemia eräässä kaupunginjohtajakisassa. Olisiko samanlaisesta ostetusta liitteestä ollut enemmän hyötyä, jos sitä olisi käytetty vaikkapa Tontonmäen markkinointiin?

  Tekstaripalstalla taas heilutaan ihan oman tiedotustyylin voimalla, joka ei noudata maan tapaa eikä Julkisen sanan neuvoston ohjeita vähääkään. Näin toimittajan ohjeissa:
  "21. Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä."

  VastaaPoista
 4. Hyvä. Eteenpäin vaan. Pieni kysymys, että:
  Miksi edellisen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Wala älähtää noin mitä Ukin Sanomissa hän teki? Yritetäänkö sillä peitellä jotain vai onko tosiaan jotain salattavaa?

  VastaaPoista
 5. Kiitos käymisistä ja kysymästä! Taisi kyseinen heppu olla hiljaa viime kokouksessa tai ei ainakaan sanonut mitään minun mieleen painunutta. Jos sinä et ole ajanut eilen kolaria, eikö tunnut aika ihmeelliseltä, jos huutelet ympäri kyliä ja lehden palstoja: En AJANUT EILEN KOLARIA, EN TAATUSTI AJANUT! Minun mielessäni ainakin herää epäilykset moisesesta toitottamista. Lisäksi oikein lainoppineidenkin mukaan on tapahtunut rikos, joten joskus ölinä näyttää alkavan jo ennen kalikan osumista!

  VastaaPoista
 6. Kyllä valan kirjoituksessa oli myös muutamia seikkoja totta siitä emme pääse mihinkään jos sitä objeksttivisesti tutkistelemme.
  Tämä tarvitsisi perusteellista asioihin perehtymistä , että toisaalta saisi kokonaisvaltaisen käsityksen mitkä asiat ovat johtaneet ns. kiljuämpärin ylikuohahtamiseen.
  Toisaalta kirjoittelu ei muuta talouslukuja vaikka kuinka syviä poteroita kaivetaan vaikka ottas ohjukset käyttöön.
  Tavalla tai toisella meidän on selvidyttävä tuosta talousahdinkosta.

  Kunnioittavsti Matti jussilaa kohtaan sinulla on paljon myös näkemystä miten tämä asiaa ratkaistaan, mutta ei sillä että ryhdytään ase varusteluun.

  VastaaPoista
 7. Ukin on erittäin vaikea nousta oikeasti tukeville jaloilleen tästä valitsevasta taloustilasta. Normaalit pelikortit on jo käytetty ja omaisuuden myynti alkanut.

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja viesteistä! Aivan varmasti entinen hallituksen puheenjohtaja puhuu myös totta. Kannatta muistaa miehen olleen koripallossa bluffien mestari, joten häntä ei kannata väheksyä. Valmensipa joukkueen kerran mestaruuteen asti,joten mitättömästä miehestä ei ole kyse. Taitaa joidenkin mielestä niin urheilussa kuin politiikassa vilppi olla niin kauan hienoa taktikointia ja kadehdittavaa oveluutta, kunnes niistä jää kiinni.

  Kaupunkimme on todella vaikea nousta jaloilleen. Kun ennen vuoyya 2008 Suomen talouselämällä meni kovempaa kuin koskaan, me teimme miinustulosta jo tuolloin. Jos oikeisto säästövimmassaan tekee tästä kaupungista 50-tyylisen Petroskoin ja vasemmisto lisää säästötarvetta vuokrakerrostaloilla ja hallihulluttelun jatkamisella, ollaan lähellä tilannetta: VIIMEINEN SAMMUTTAA VALOT!

  VastaaPoista
 9. Tekstaripalstalla yrittävät saada Javan pois valtuustosta.

  VastaaPoista
 10. Vaikka pikkumersua tehtäsi kolme vuotta täysillä niin sekään ei toisi kaupunkiin sellaista pysyvää tulovirtaa että se korjaisi liian suureksi paisuneet menomme.

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoista journalismia; täysin epärealistinen etanolitehdaskin - johon on kai jo upotettu lähes 100 000 - pysyy otsikoissa, vaikka uusiutuvan energian linjaukset tehdään joskus Brysselissä ja rahoitus on täysin auki! No, ollaan otettu lentävä lähtö... en jaksa ryhtyä katsomaan näiden tiettyjen yrityksien alaskirjauksia,mutta kai kaupungin pankille jo lähes puoli milliä on takkiin tullut. Onkohan veronmaksajien rahan lainaaminen edes lainmukaista?
  Turha Java murehtia kaupungin ilmoituskuluja, Ukari on puolueellisesta uutisoinnistaan huolimatta kuitenkin "perinteikäs" tilauslehti. Ennemminkin murehtisin sitä, ken on Jussilan seuraaja? Saadaanko ehkä pitkästä aikaa journalisti?

  VastaaPoista
 12. Kiitos käynnistä ja viesteistä! Siirsin Euripideksen ja muutaman muun kommentin seuraavan alustuksen alle!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!