lauantai 1. kesäkuuta 2013

Ohjeita hyvälle journalistille!

Ammatillinen asema

"1.Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

  2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

4.Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan.
5. Journalistilla on mahdollisuus kieltäytyä tehtävistä, jotka ovat ristiriidassa lain, henkilökohtaisen vakaumuksen tai ammattietiikan kanssa.

 6. Käsitellessään omalle tiedotusvälineelle, konsernille tai sen omistajille merkittäviä asioita journalistin on hyvä tehdä asiayhteys lukijalle, kuulijalle ja katsojalle selväksi.

 7. Myös toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Lähde on mainittava, kun käytetään toisen julkaisemia tietoja.

 Yksityinen ja julkinen

 26. Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

  27. Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä .

 28. Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.

29. Julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta.

 30. Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita.

 31. Rikoksesta tuomitun nimen, kuvan tai muita tunnistetietoja voi julkaista, ellei se tuomitun asemaan tai tekoon nähden ole selvästi kohtuutonta. Alaikäisen tai syyntakeettomana tuomitun henkilöllisyyden paljastamisessa on oltava erityisen pidättyväinen.

 32. Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä.

 33. Tietoja rikoksentekijästä, syytetystä tai epäillystä ei yleensä pidä julkaista, jos ne paljastavat erityisen arkaluonteisen rikoksen uhrin.

 34. Arkaluonteisen rikoksen uhrin henkilöllisyys on suojattava, ellei sillä ole poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä.  

35. Jos tutkintapyynnöstä, syytteestä tai tuomiosta on julkaistu uutinen, asiaa on mahdollisuuksien mukaan seurattava loppuun saakka. Oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen."

 Näin Journalistiliiton journalistin ohjeissa. Jokainen voi pohtia tämän kylän journalismin tuloshakuisuutta ja kaksinaamaisuutta ottamalla läpyskän käteensä. Armottoman sananvapausjeesustelun ohessa vaietaan tarkastuslautakunnan arviointiraportista. Mieleen herää väistämättä kysymys, kuinka nämä ihmiset kehtaavat ja eikö heille mikään muu ole pyhää kuin oma ja kaveripiirin etu.

Yhden journalistiohjeen annan paikallisille jeesustelijoille ja ns. toimittajille: Kun jututatte kaikkia tasapuolisesti ja uutisoitte kaiken totuudenmukaisesti, ei tule jälkipuheita, jälkikäteen kiukkuisia puhelinsoittoja eikä asiat jää painamaan omaatuntoa. Tuo jälkimmäinen tehnee kipeää ja pistää selittelemään viimeistään siinä vaiheessa, kun enää ei ole häntä, keneltä olisi aikaa sitten pitänyt pyytää anteeksi. Toinen neuvoni on vielä yksinkertaisempi: Kun puhuu ja kirjoittaa totta, ei tarvitse muistella sitä, mitä tuli sanottua tai kirjoitettua!

12 kommenttia:

 1. Juurikin noin. Kiitos Java. Nyt saunaan.

  VastaaPoista
 2. Pressiklubissa sanoivat suomesta puuttuu kunnon journalismi se on liian kaavamaista.

  VastaaPoista
 3. Kiitos käynneistänne! Katsokaapa esim. Ylen uutisia. Uuutisten sisältöä hallitsee uutismateriaalin saannin helppous, sen näyttävyys sekä ns. länsimäissa vallitseva yleinen mielipide. Jos Usassa kuoleee kolme ihmistä, sitä hyvän materiaalin ansiosta ja yleiseen mielipiteeseen nojaten näytetään useita kertoja. Mutta jos amerikkalainen miehittämätön lennokki tappaa 30 hääseurueeseen kuluuva, siiitä vaietaan kokonaan.

  Oma lukunsa on Ylen urheilu, joka kertoo vain tuloksia. Kun täällä ei ole pelejä, Yle kertoo vaikka juniorijääkiekkotuloksia, jotta saa lähetysajan täyteen. Elämme melkoista uutisrappion aikaa, jonka takana piilee armoton laiskuus.

  Uuudessakaupungissa toimittam,isen laiskuuteen nivoutuu oma ja kaverien etu ja siitä johtuva totuuden peittely. Kun läpyskä on hehkuttanut valtaeliitin toimia menestykseksi, on vaikea nostaa tottuutta esiin, jos se on kokolailla karmeaa ja menestyksestä kaukana olevaa kuntalaisten rahoilla elostelemista ja munimista!

  VastaaPoista
 4. Eikö tosiaan kukaan valtuutetuista välitä tontonmäkeen rahojen syytämisestä.
  Ei auta voivottelu tekoja,tekoja ,tekoja.

  VastaaPoista
 5. Java olet Järvisen kanssa jonnin joutava valittaja. Aiotteko ajaa valituksella kaikki asukkaat pois Ukista.

  VastaaPoista
 6. - Olipas Javalta tuhti journalistipaketti - ja faktaa joka kohta.- U:gin Sanomat on henkisesti patalaiska, läpeensä puolueellinen ja mätä Hepokarin ja Merihistoriallisen seuran pää-äänenkannattaja. -Miksi ? - Koska Huittisen ex. siippa oli merikapteeni ja pastori Jussilainen harrastaa laivoja ja merenkulkua.
  - Nyt lehti aikoo vaieta kuoliaaksi senkin tosiasian ( tarklan kertomuksesa ), ettei K.Kosken aikana kaupunkiin syntynyt TUHANSIA TYÖPAIKKOJA vaan että tosiasiassa niitten määrä väheni Kosken kaupunginjohtajakautena ja asukasmäärä 1.500 henkeä ! Mutta eihän tällaisia totuuksia voi kertoa, koska myytti muuten romuttuisi ja 6.000 makkaran lähtiäisjuhla pitäisi perua .... ai niin ja se kiitoskirja, johon kaupunkilaiset saivat kirjastossa kirjoittaa ylistyksensä KK:n lähtiessä Raumaa tuhoamaan....
  - ja kyllä tuo Tontonmäki tulisi nyt selvittää uudestaan perusteellisesti ....

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentoinneista ja vierailuistanne! Enpä näe Järvisen missään joutavia valittaneen. Perustellusti Järvinen esittää faktoja ja kysyy vastauksia. Jos tämä on jonkun mielestä valittamista niin se vasta joutavaa valittamista on!

  Katsotaan nyt, jos Tontonmäki saataisiin viimeinkin kaupaksi. Nyt sitä ei kannata nostaa framille teemalla vain hullu muuttaa Tontonmäkeen. Ne on ihan hyviä taloja ja varmasti joillekin jopa sopia. Nyt on hyvä sauma saada ne myytyä, joten ei mokata enää!

  VastaaPoista
 8. Hyviä taloja "joillekin" java kirjoittaa varmasti joillekin.
  Entä hinta jos on oikea niin miksei??
  Kyllä java on rehellimpiä politiikkoja joita minä tunnen.
  Ankelo ja Vala ne vasta valittaneet vasta onkin, muistaa nyt angelon pöytäkirja farssi.
  Mitä demrien Järvinen nyt on valittanut??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Angelo on kaupungin suoraselkaisempiä ihmisiä.

   Poista
 9. http://www.youtube.com/watch?v=EGYJH_QXIbE
  Tämä laulu on tarkoitettu erikoisesti Anonyymi2. kesäkuuta 2013 15.57.

  Kannatta muidenkin kuunella

  VastaaPoista
 10. Tarkastulautakunnan raporttia ei kuulemma edes oteta käsittelyyn??

  VastaaPoista
 11. Höpö höpö ... - U:gin Sanomat sensuroi totuutta mutta tarkastuslautakunta esittää ihan itse arvionsa ja vastuuvapausehdotuksensa valtuustolle, ei KH.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!