keskiviikko 28. elokuuta 2024

VALITTAMALLA - SELITTÄMÄLLÄ vai KORJAAMALLA?


Ongelman esiin nostoa tai suunnitelman osa-alueen kritisointia pidetään meillä valittamisena, joka kuitataan selittelemällä ja mitä useimmin asian esiin nostajaan kohdistuvalla ikävänä panetteluna. Sellainen totuus kuplii pintaan käytännön valmisteluissa, että mitä isompi ja haasteellisempi projekti, sitä enemmän erheenmahdollisuuksia. Eikö siis loppujen lopuksi epäkohtien ja epäilysten julkisuuteen saattaminen muodostu kaikkien paitsi hankkeen vastajännärien eduksi? Oikea aika mainittujen asioiden julkistuomiseen lienee kaikkien, paitsi vastajännäreiden, mielestä valmisteluvaihe. Parhaimmillaan ongelma saadaan korjattua ripeästi ynnä edullisesti ja säästellään jopa miljoonia euroja sen lisäksi, että lopputuloksena valmistuu kaupunkilaisia parhaalla tavalla palveleva toimiva kokonaisuus. Viheliäisen vastaanoton sijaan mainittuja henkilöitä, keillä riittää, tarkkasilmäisinä intoa kera harrastuksen tutkailla kaupungin projekteja, heidät täytyisi ruhtinaallisesti palkita, sillä he puurtavat omalla ajallaan virkakuntamme tukena kaikkien meidän eteemme plus parhaaksi.


Jos meiltä itseltämme puuttuvat kyvyt rakentavaan yhteisten asioiden hoitoon ja lähimmäisen kannustamiseen siinä, niin jokainen voisi pitää vaikkapa harmaat, taantumukselta lemahtavat ja asioiden hoitoa törkeästi vahingoittavat mölyt turvallisesti suolten ja nielun välissä syvällä mahassaan. Pahimmillaan mainitut möläytykset käyvät kaikille kaupunkilaille kalliiksi ja muodostavat kuvan toraisesta, itsekkäästä ja idiotismia kuplivasta kaupunkilaiskeskustelusta. Ehkäpä pienet sanktiot saisivat keskusteluihin ja kapuloita kehitykseen lyövät tapaukset harkitsevimmiksi. Otetaanpa esimerkiksi keskustelun keskiöön nousut Suomen paras kouluruoka ja sen jakaminen ruuan nauttijoille. Jos muutosta ei haluta tehdä tai tehdä muuten vaan ja siksi koululaisista valtaosa nauttii jonotuksen seurauksena kylmää ruokaa, voimme lanseerata ruuan uudelleen: Suomen turvallisin ruoka Wintterissä - kukaan eri ole koskaan polttanut täällä kieltään tai huuliaan!

39 kommenttia:

  1. Mihin tällä kylmällä kouluruoalla oikein viitataan? Wintterihän ei ole vielä valmistunutkaan, joten ei siellä vielä syö kukaan kouluruokaa, ei kylmänä eikä lämpimänä.

    Toinen nosto koskien lausetta: "Ehkäpä pienet sanktiot saisivat keskusteluihin ja kapuloita kehitykseen lyövät tapaukset harkitsevimmiksi." Ottaen huomioon historiastasi löytyvä työsuojelujuttu viranhaltijoiden panettelusta ja henkilökohtaisesta solvaamisesta, et ole sopiva henkilö vaatimaan asiallisempaa käyttäytymistä tai sanktioita. Viranhaltijoihin ja Uudenkaupungin Sanomien toimitukseen kohdistamasi kritiikki taiteilee yhä ajoittain tuomittavuuden rajamailla. Varsinkin kun se täysin aiheetonta, perätöntä ja omasta asenteestasi johtuvaa mölyämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä se hurja juristi ja lain tulkitsija olet. Pitääkö tuomitun hiljentyä ainiaaksi? Eikö hänellä ole enää koskaan oikeutta esittää mielipidettään?

      Poista
    2. Ketä on tuomittu ja mistä? Valkonenko?

      Poista
    3. En tiedä onko Javaa tuomittu mistään, mutta ainakin hänen syvästi rakastamansa Yle uutisoi kiusaamisesta vuonna 2011:

      https://yle.fi/a/3-5316181?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

      Poista
    4. Miten kävi lausuntoja antaneelle virkailijalle?

      Poista
  2. Johan taas mistään mitään ymmärtämätön ääliö pääsi vauhtiin.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi 28. elokuuta 2024 klo 15.14 kirjoittaa: Viranhaltijoihin ja Uudenkaupungin Sanomien toimitukseen kohdistamasi kritiikki taiteilee yhä ajoittain tuomittavuuden rajamailla. Varsinkin kun se täysin aiheetonta, perätöntä ja omasta asenteestasi johtuvaa mölyämistä. Tyyppi on yksi niistä tämän kylän yksinkertaisista, joka uskoo Ukarin valheisiin.

    VastaaPoista
  4. Miksi luette ja miksi ylipäätään tilaatte Uudenkaupungin Sanomia, jos ette usko sen uutisiin? Jos lehti aiheuttaa teissä lähinnä ärsytystä, niin onhan se nyt ihan helvetin tyhmää tilata sitä ja kiusata itseään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai onko lehdessä nykyään uutisiakin? Itse lopetin tilauksen, kun reseptit, ristikot, urheilutulokset ja tv-ohjelmat eivät olleet kiinnostukseni kohteita.

      Poista
    2. vertaa nyt viimesistä ussää ja vakkista. ussä jää uttislehtenä toiseksi. lehdestä luetaan tekstaripalsta ja mainokset. ruokakaupan mainosten takia se tilataan. onneksi nekin löytyy kohta netistä.

      Poista
  5. Puheita voidaan pitää vaikka kuinka paljon mutta nyt tarvitaan tekoja. Puheiden pitäjät voisivat antaa tilaa tekijöille, joita toivottavasti löytyy.

    Jotain saadaan aikaan vain tekemällä. Jokainen todennäköisesti pystyy kuuntelemaan ja tekemään yhteistyötä. Valitettavasti niistä ei synny mitään ellei joku TEE jotain. Poliittista höpinää tässä "kylässä" kyllä riittää ja näennäistä yhteistyötäkin mutta kun niistä ei synny mitään !

    VastaaPoista
  6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Minua on jonkin kerran sakotettu puhelimeen puhumisesta autoa ajaessa, ylinopeudesta sakoitettu ja otettu korttikin pois, mutta oikeuteen en ole joutunut niistäkään syistä. Olin varmaankin reilut kymmenen vuotta sitten Suomen tutkituin kuntapoliitikko, eikä yksikään näistä ns. tutkintapyynnöistä edennyt lakitupaan, joten minä, jos kuka olen oikeuslaitoksen silmissä tutkitumusten mukaan taatusti noudattanut lakia. Homma meni tuolloin niin, että virkahenkilö ei hyväksynyt muutos ehdotuksia tai pienintäkään kritiikkiä, joten hän otti kaverinsa lehden lyömäaseeksi. Ensin minuista ja toisesta valtuutetusta tehtiin tutkintapyyntö tai ilmoitus AVI:in ja sitten lehti uutisoi kuinka karmeita rikollisia ollaan. Sitä lehti ei koskaan kertonut, että nämä caset eivät kertaakaan edenneet syyttäjältä oikeussaliin. Sen sijaan lehti jatkoi nimeltä mainiten mollaamista sadoin nimettömin tekstiviestein.

    Minä halusin jättää tämän kaiken paskan taakse ja katsoa yhteistyötä tavoitellen tulevaisuuteen - kaupunkilaisten parhaaksi olen vilpittömästi asioita yrittänyt kolme vuotta hoitaa ja tehnyt sen eteen aloitteita plus esityksiä. Nyt kuitenkin alkaa olla mitta täysi, koko kesä on ollut yhtä helvetin narinaa, jonkun menneisyydessä rypemisen vuoksi - mitä vanhojen valheiden hokemisella voitetaan ja ketä se palvelee, kun valheet eivät muutu totuudeksi vaikka niitä kuinka huudetaan ja toistetaan? Vaikka olen jo, viimeistä kautta kaupungin valtuustossa istuva, vanha ukko, jolla hihna jo tuhtisti läpättää ja joka haluaa elää viimeiset vuodet omaa pientä elämäänsä läheisten kanssa luonnon rauhassa, taidan lopettaa toisen posken kääntämisen ja aloittaa niljakkaiden menneisyyden valheiden oikomisen, jospa paskan ikuiselta tuntuva kaivelu loppuisi viimeistään siihen.

    VastaaPoista
  7. Ei ollut tiedossakaan, että et ole enää asettumassa ehdolle seuraavissa kuntavaaleissa. Viisas päätös.
    Tämä muuttaa myös suhtautumista sinuun ja kirjoituksiisi, kun siirryt paikallispolitiikan ristiriitaisia ajatuksia herättävän vaikuttajan/haastajan asemasta tavallisen rivikuntalaisen rooliin.

    Vaikka monet kirjoituksesi, sanomisesi ja niiden takana oleva arvomaailmasi on aiheuttanut miekkojen kalistelua, niin kaiken sanasodan jälkeen on annettava arvostus ihmiselämälle ja jokaisen omalle tarinalle. Urheilussakin on tapana kätellä kiivaan matsin jälkeen, eikä politiikan tarvitse tehdä siinä poikkeusta.

    Kaikkea hyvää sinne luonnon rauhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi J.V kättelisi niitä, jotka on kymmeniä vuosia lyöneet vyön alle. Iso aukko jää valtuustoon, jos J.V lopettaa.

      Poista
    2. J.V ei ole politiikan uhri, vaan hän on ollut täysin samoilla välineillä ja omasta tahdostaan mukana pelissä, jonka nimi on demokraattinen päätöksenteko.
      Jos on enemmistömielipiteen kanssa toista mieltä, niin tappio pitää hyväksyä uhriutumatta tai muita syyttelemättä.

      Poista
    3. J.V on joutunut kohtuuttoman ruman pelin uhriksi. Toivon häneltä jaksamista. Hän vielä tuo totuuden esiin ja näyttää muille kaapin paikan.

      Poista
  8. Pakko todeta, että kaikista persuista kaivellaan ja kaikki tuodaan mediassa äärimmäisellä skandaalinkohulla esiin. Vaikka ei olisi aihettakaan.

    VastaaPoista
  9. Parempi on, että jatkat. Muilla läpättää paljon pahemmin.

    VastaaPoista
  10. Suomi on tuhon tiellä, mutta rasismista vahdotaan vuodesta ja päivästä toiseen. Helpoista asioista kaikki haluaa keskustella ja vaikeista ei kukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko rasismi jokin helppo tai nopeasti ohitettava asia? Eihän siitä puhuttaisi, jos se ei olisi merkittävä ongelma Suomessa. Erityisesti Uusikaupunki on asukaslukuunsa nähden valitettavan rasistinen kaupunki. Skeittipuistoon ja muihin julkisiin paikkoihin maalataan rasistisia tekstejä ja kuvioita, paikallisia kebabyrittäjiä pilkataan jne, jne.

      Poista
    2. Ei ole merkittävä ongelma on ihmisten päänsisällä. Kun ei ole edes määritelty mikä on rasismia. Jotkut näkee rasismia joka puolella. Mutta ikärasismia on paljon.

      Poista
    3. Kyllä on määritelty hyvin selkeästi mikä on rasismia. Tietyt ihmiset eivät vaan tahallaan halua ymmärtää mikä on rasismia, koska eivät halua itse luopua rasistisesta käytöksestään. Perussuomalaiset irtisanoutui rasismin vastaisesta kampanjasta, koska puolue ja sen kannattajat haluavat pitää kiinni oikeudestaan leimata ulkomaista taustaa olevia kansanryhmiä.

      Rasismi käsittää kaiken ihmisen tai ihmisryhmän syrjinnän, pilkkaamisen, loukkaamisen tai ennakkoluuloisen käytöksen ihonvärin, kansalaisuuden tai uskonnon perusteella. Jos henkilö on muslimi, tai poikkeaa ihonväriltään tai nimeltään kantasuomalaisesta, niin häntä täytyy kohdella ihan samalla tavalla kuin ketä tahansa suomalaisen yhteiskunnan jäsentä. Ja tässä monilla suomalaisilla on paljon parannettavaa.

      Sitten kun et kiinnitä enää mitään huomiota (ainakaan pahalla) ihmisen ihonväriin tai uskonnosta johtuvaan pukeutumiseen, niin sitten voit onnitella itseäsi.

      Poista
    4. Kautta aikojen ja vielä nykyisin suhtautuminen romaneihin ei ole mitenkään muuttunut. Kaikista julistuksista ja julkilausumista huolimatta tilanne ei ole oleellisesti muuttunut sataan vuoteen. Jos puhutaan rasismista niin miksi tätäkään ei ole pystytty muuttamaan ? On populistista puhua rasismista mutta kun edes romaneihin suhtautumista ei ole pystytty muuttamaan yhteískunnassa.

      Poista
    5. 19.31 puhuu asiaa, pitäisi puhua mistä ennakkoluulot johtuu. Joku meni kysymään mistä olet kotoisin, kysymys oli rasistinen. Meneppä kysymään kysymään poliiseilta, mitä tarkoittaa enakkoluulo, on tavallaan itsesuojeluvaistoa toisella nimellä.

      Poista
    6. Ennakkoluulojen luominen itselleen romanista, maahanmuuttajasta tai vaikka ihan tavallisesta Pekka Virtasesta on juuri se mistä pyritään eroon rasismin vastaisessa taistelussa. Jokainen ihminen kuuluu kohdata tasavertaisena arvostettavana ihmisenä, kunnes on riittävää todistetta ajatella hänet mulkuksi tai muuten vähemmän tervetulleeksi ihmiseksi.

      Poista
    7. 21.59, mistä ennakkoluulot tulee esim: aikoinaan romaaneja kohtaan.??

      Poista
    8. Ennakkoluulot romaaneja kohtaan saattaa syntyä siitä, että on huonoja kokemuksia niiden lukemisesta. Itse luen enemmän sanomalehtiä.

      Poista
    9. Aika jännää, että rotu,väri tai uskonto luovat kiusaamiselle toisen nimen ja se on äkkiä paheksuttavaa. Jos joku kantasomalainen öykkäröisi kaupassa, kuten romaanilaumat, saisi hän äkkiä porttikiellon eikä kukaan sitä paheksuisi. Mutta annapa porttikielto romaanille, niin olet heti käräjillä.

      Poista
    10. Porttikiellon romaanille voi antaa ainoastaan kirjasto tai kirjakaupat kieltäytymällä ottamasta niitä hyllyihinsä.

      Poista
  11. Ehkä kuitenkin kannattaisi kerrata Suomen historiaa. Sen voi aloittaa 13.3.1940 olleesta rajapyykkipäivästä eteenpäin aina 18.9.1952 olleeseen toiseen rajapyykkipäivään. On hyvä tietää, että eräs iso nykyinen natomaa oli aikeissa julistaa sodan Suomen kanssa. Tuo maa ei ole eurooppalainen maa.
    Oli miten oli, niin kyllä Suomessa näyttää olevan keskimäärin hyvin. Isoimmat asiat tuntuvat olevan ryssät, raakut ja rasismi.
    Eläköön Suomi.

    VastaaPoista
  12. Näin on. Kaikki eivät todellakaan ymmärrä tai halua edes kuullakaan talvisodan ja sotakorvauksien maksamisen päättymisen välisestä ajasta.
    Kannattaa todellakin edes vähän opiskella tuon ajan Suomen tapahtumia. Bloggarikin on asiaa avannut täällä. Natoko on oikeasti Suomen yhteiskunnan rauhantilan tae?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toistaiseksi Nato on rauhan tae omalle maalle. Yhteenkään Natomaahan ei ole hyökätty. Osa puhuu että Suomi pilasi Venäjän suhteet, eikö Venäjä ihan itse pilannut suhteet. Toiseksi aiheutti Suomen ja Ruotsin hakemaan Natojäsennyyttä. Tietysti ko asiasta voi rakennella mitä ihmeelisempiä teorioita, ottaen huomioon, luulo ei ole faktaa.

      Poista
    2. Tätähän tarinaa meille jatkuvasti syötetään ja moni sen nielee purematta. Onko Suomi riutuva NATO-maa Euroopan kolkassa vai idänkaupalla tulevaisuudessakin vaurastuva ? Ehkä idänkauppaa ei kannata kuitenkaan unohtaa NATO:sta huolimatta. Historian valossa idänkauppa on ollut Suomelle edullista niin tuonnin kuin vienninkin osalta. Aika pitkälti Suomessa mennään talous edellä. NATO tai muut aatteet eivät paljoakaan lämmitä kun valtion talous "sakkaa", josta merkkejä siitä on jo näkyvissä.

      Poista
  13. Venäjän kauppa ei kuitenkaan prostuaalisesti oli suuri alle kymmenen. Kymmen vuoden päästä ehkä tilanne on täysin toinen. Nyt on nyt ja mahdollinen olla muuta kuin muut eu- maat käytänössä ei, mutta mielikuvitus pohjalta voi tarjota mitä vain , ei ole uskottavia.

    VastaaPoista
  14. Historiaa kehotettiin lukemaan! Olen samaa mieltä. Esimerkiksi toisen maailmansodan aikana jenkit seurasivat tarkkaan suomalaisten tekemisiä etenkin Muurmannin radan varrella. Monikaan ei tiedä sitä, että jopa neljännes jenkkien "Eurooppa-avusta" Neuvostoliitolle kuljetettiin tuota rataa pitkin kohti Leningradia ja Moskovaa.
    Tuo apu oli suuruusluokassaan käsittänättömän suurta. Tässä mittakaavaa
    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussina/131012-usan-materiaalinen-apu-venajalle-ja-sen-merkitys/

    Voi miettiä, missä raossa Suomi oli. Nytkö Suomen asiat ovat hallinnassa natojäsenenä?

    VastaaPoista
  15. Kaikki muistaa malli Cajander, onneksi nyt ollaan natossa.

    VastaaPoista
  16. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Historia osoittaa suurvaltojen toimivan häikäilemättömästi omat etunsa takaakseen ja pelkonsa poistaakseen. Pienen maan on parasta ottaa etäisyyttä tai sovittelijan rooli, kun suuret alkavat uhkailla toisiaan tai änkeämään toistensa reviireille. Viimekädessä turvallisuutemme on hyvässä puolustuksessa sekä etenkin diplomatiassa.

    Enköhän minä ole tätä touhua katsonnut ja yrittänyt viedä johonkin suuntaan siinä onnistumatta, joten nuorempien ja taitavampien on parasta päästä panemaan parastaan. Uusikaupunki on 400 vuotta vanha kaupunki, joka kyntää taloudellisesti syvällä, vaikka mahdollisuuksia olisi paljon parempaan. Tämän touhun katsominern aitiopaikalta on rasittavaa.

    Minua ihmetyttää miksei kaikki voi irtisanoutua rasismista edes teoriassa. Jokaisella meillä on mielikuvia, hyviä ja huonoja, erilaisista maista tulevista ihmisistä. Vaikka monesti mainitut kokemukset ovat kokemuspohjaisia, ei niiden pohjalta pitäisi tehdä yleistyksiä, koska olemme kaikki yksilöitä. Auttamalla ymmärtämään toisiamme, autamme myös ymmärtämään itseämme hyväksymään erilaiset ihmiset. Erilaisuus on rikkaus, josta sopii ammentaa se, mikä sopii kotimaan lakeihin ja tapoihin, vastaavasti me voimme tarjota opman yhteisökuntamme parhaita puolia. Tämän on helpommin sanottu kuin tehty. Tästä mainiona esimerkkinä voidaan pitää Uudenkaupungin persujen tekemää valtuustoaloitetta kotoutuslautakunnan perustamisesta - ensin sitä ylistettiin ja lopulta se tyrmättiin. Mikäli meillä olisi perustettu moinen lautakunta vastaamaan käytännön kotoutuksen onnistumiseta, olisi tilanteemme kokolailla toinen kuin nyt. Elämme kaupungissa, jossa työikäisestä väestöstä kolmannes lukeutuu maahanmuuttajiin. Kasvatamme toisiaan kyräileviä kuppikuntia paapattamalla rasismista sen sijaan, että tekisimme jotain ihmisryhmien välisten ennakkoluulojen ja raja-aitojen purkamiseksi.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!