keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

KEHITTÄMINEN HÄÄTÄÄ 274 VUOTIAAN YRITYKSEN?

Kaupunkien keskustat painivat nykyisellään omien ongelmiensa kanssa, joiden perussyy pohjautuu väkikatoon. Jotkut ovat onnistuneet selättämään ongelman, toiset taas ei. Uudessakaupungissa keskustan tyhjentäminen kehittämällä alkoi kymmenet vuodet sitten. Tuolloin tori päällystettiin materiaalilla, joka rajoitti sen käyttöä. Niinpä elävä tori nyykähti totaalisesti.


Nyt päätettiin kehittää keskustaa upottamalla miljoona viritykseen, joka herättää kauhun sekaisia ajatuksia merellisen puutalokaupungin asukkaissa. Ensin hävitettiin kaikki vihreä ja se, mikä vähänkin muistutti vanhaa merellistä puutalokaupunkia. Tämän jälkeen katu päällystettiin kiinalaisella graniitilla, joka ei kestä nastarenkaita ja on altis rikkoutua talvikunnossapidon vuoksi.

Käytännössä kaupungissa, jossa ei ole julkista liikennettä, suljettiin keskusta henkilöautoilta. Melkoinen veto sellaisen kaupungin päättäjiltä, jotka julistavat asuvansa kehittyvässä autokaupungissa. Käytännössä tämän seurauksena saattaa käydä niin, että keskustassa sijaitseva 274-vuotias apteekki joutuu siirtymään sinne, missä paikalliset voivat asioida joustavasti autoillaan.

Nykyisellä paikalla ja nykyisessä rakennuksessa po. apteekki on toiminut vuodesta 1901. 122 vuoden aikana apteekki on varmaankin kokenut kaupungilta parempiakin kehitystoteutuksia. Miksei keskustaan lisätty vaikkapa parkkipaikkoja. Voitteko kuvitella, että jossain muussa maailman kaupungissa sen vilkkain katuosuus suljetaan liikenteeltä jättikukkaruukuin ja italialasin marmoriviritelmin. Kyseessä lienee yksi universumin idioottimaisimmista toteutuksista, joka ei juurikaan palvele 15 000 kaupunkilaista eli heitä, ketkä kustantavat moisen idiotismin.

Kaikkia epäonnistumisia selitellään ja perustellaan varsin tiheään demokraattisella päätöksenteolla ja kansavallan toteutumisella. Vaikka päätös syntyisi valtuustossa kuinka yksimielisesti, ei kansanvalta toteudu, jos se ei noudata päättäjien vaalilupauksia ja on vastoin äänestäjien etua. Tuolloin kyseessä on kansavallan sijaan mielivalta ja päätöksen tehneet päättäjät, eivät ole enää luottamushenkilöitä vaan tuottamushenkilöitä. He ovat, toisin kuin vaaleissa lupasivat, tuottaneet äänestäjille vain surua ja murhetta sekä äärimmäisen massiivisia kuluja.

Tässä osa kehitettyä vanhaa merellistä puutalokaupunkia. Tämä ei ole ufo vaan italialaisesta marmorista muovattu simpukka. Kestääköhän se ilmastoamme paremmin kuin Finlandia talon italialaiset marmorit aikoinaan? Koko totetus tuntuu lähinnä siltä, jos kehittäisi Louvren Mona Lisaa piirtämällä sille viikset!



14 kommenttia:

  1. Valitettava totuus.

    VastaaPoista
  2. Eli alisenkadun liikenne on jatkossa vain kävelykatu telmarinilta torille ? Kyllä loppuu kivijalka liikkeet siltä osuudelta , todella surullista jos ei autolla saa enää ajaa

    VastaaPoista
  3. Eipä ole apteekki ainoa, joka pohtii lähtöä Aliseltanadulta. Myös R-Kioskin (joka muuten taitaa olla se menestynein yritys ko kadunpätkällä) kohtaloa mietitään vakavissaan, ja taitaa se lähtö olla todennäköisempi kuin jääminen. Siinäpä meillä elävä keskusta. Miten meni - noin niinku omasta mielestä?

    VastaaPoista
  4. Yrittäjä ysttävällin kaupunki joka tappaa alisenkadun yrittäjät. 😈😈😈😈

    VastaaPoista
  5. Ja anonyymi jatkaa vielä…. Minkälaiset summat kaupunki satsaa nykyään torin elävöimiseen Tul Toril-tapahtumien muodossa? Siis että torilla kävisi ihmisiä edes heinäkuussa lauantai aamupäivisin? Jollei silloin ihmisiä ole liikkeellä ilman sirkushuveja niin on se ihme. Käykö samoin Alisellekadulle? Kaupunki maksaa että saadaan joku paikallinen trubaduuri paikalle ja sen perässä edes joku ihminenkin kenties eksymään. Nämä touhutippatorstait jo vähän lupailee. Mutta kun mehän voidaan! Haistakaa paska.

    VastaaPoista
  6. Java on asian ytimessä. Puutalokaupungin keskusta. Hah. Onneksi kaupungin itälaidalla on parkkipaikkoja.

    VastaaPoista
  7. Ketä tämän päätti niin nyt nimet esiin!

    VastaaPoista
  8. On aika sokeaa yleistää, että kävelykatu aiheuttaisi kauhua kaupungin asukkaissa. Selkeän enemmistön mielestä se on hyvä ja vähintään yhtä suuri osa ei ole ainakaan sitä vastaan. Hyvin pieni, mutta kovaääninen joukko sitä vastustaa ja siksi demokratia on toteutunut tässäkin hankkeessa.
    Jos kaupunkilaiset olisivat jotenkin yleisesti valitsemiensa valtuutettujen päätöksiä vastaan ja kokisivat demokratian sääntöjen jotenkin rikkoutuneen, niin kyllä siitä vähän kovempi meteli nousisi. Sen sijaan muutama vanha vänkyrä tässä kaupungissa itkee aina, kun jotain uutta rakennetaan. Saahan sitä itkeä, mutta ei pidä luulla, että koko kaupunki itkee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missäs tämä "selkeä enemmistö" majailee? Mörnessäkö, 3. kerroksessa? Tunnen varsin laajalti kaupunkilaisia ja vain muutama on kommentoinut neutraalisti Alisenkadun uudistusta, muut ovat olleet sitä mieltä, että huti tuli. Kaipaamme todellakin jonkinlaista vastuuta kaupunkimme päättäjiltä meidän rahojemme käytössä.

      Poista
    2. Tässä ei ole kysymys pelkästä vastustamisesta vaan vastustus johtuu realismintajusta ja yrittäjien toimeentulosta. Sama asia kun virkamiehille menisi sanomaan, palkkanne laskee ensi kuun alusta 30 %, mikä haloo nousisi. Päättäjät teki näin yrittajille, siinä teille realismia alisesta kadusta.

      Poista
  9. Tässä kommentteja sun vuodatus- blogista. Nämä Alisenkadun kivipinnat ovat esimakua siitä, mitä on tulossa. Myös Uuttakaupunkia ja sen veronmaksajia odottaa todella kurjat ajat. Varautukaa siihen, se on viisautta. Nyt kaikki turhat investoinnit seis!

    Jos ensi talvi on pitkä ja kylmä kirjoitti 13.7.2022 klo 11.12
    Ensi talvena sähköstä voi tulla todellinen pula ja hinnat voivat olla hurjissa korkeuksissa – kuluttajalla on nyt vain vähän keinoja varautua
    https://www.hs.fi/talous/art-2000008927403.html
    Vastaa
    Tuleva talvi on pitkä ja kylmä kirjoitti 13.7.2022 klo 13.17
    Venäjän energiakosto uhkaa suistaa EU:n taantumaan
    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008939858.html
    Vastaa
    Paras uutinen kuukausiin! kirjoitti 13.7.2022 klo 19.00
    Ministeri Lintilä: Olkiluoto 3 täydellä teholla syyskuussa
    https://www.iltalehti.fi/talous/a/2b9698be-c5de-44c0-ba69-ebc5b9db109a

    Toivottavasti käyttöönotto onnistuu niin, että Olkiluoto 3 olisi ajossa ennen talven tuloa. Se olisi suomalaisten sähkönkäyttäjien kannalta enemmän kuin hyvä asia!
    JAa
    Vastaa
    Tuleva talvi on pitkä ja kylmä kirjoitti 14.7.2022 klo 12.03
    Saksan riippuvuus Venäjän maakaasusta uhkaa ajaa maan energiakriisiin. Venäjän maakaasusta riippuvaisessa ja Suomen kokoisessa Saksassa on yli 83 miljoonaa asukasta, Suomeen verrattuna 15-kertainen.

    Maakaasun merkitys Saksan taloudelle on valtava. Sillä lämmitetään noin puolet saksalaiskodeista, ja sen osuus maan sähköntuotannosta on vajaat 20 prosenttia.

    Lisäksi kaasu on keskeinen raaka-aine Saksan kemianteollisuudessa, joka muodostaa noin kolme prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

    Vaikka Suomessa saataisi Olkiluodon kolmas ydinvoimalaitos talveksi sähköntuotantoon, niin se ei poista taloudesta uhkia. Ne tulevat Euroopan alueelta ja enimmäkseen Saksasta.

    Suomen suurin vientimaa on Saksa. Jos Saksan talous vajoaa taantumaan, niin se vaikuttaa nopeasti myös Suomeen. Myös Suomeen tulee taantuma.

    https://www.hs.fi/talous/art-2000008941076.html

    VastaaPoista
  10. LUVINKO VAI EN YMMÄRTÄNYT mitä noi ufot on ja tarkoitus.....

    VastaaPoista
  11. Lasikuitupalluroita kai ne on

    VastaaPoista
  12. Lukekaa myös Hesarin artikkeliin tulleet kommentit

    Kopioitu facebookin valtuustoryhmästä

    Keskustat näivettyvät, eikä edes talousihmeeksi kutsuttu pikkukaupunki ole säästynyt vitsaukselta
    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008926750.html

    Niin. Miten tästä vuodesta eteenpäin? Ukin kaupungin päättäjien enemmistö sijoitti kahteen kortteliväliin Alisellekadulle pinnoitteet, joiden talvikestävyydestä ei ole annettu takuuta ja joiden hintalapuksi tuli/tulee lähes sama summa kuin koko Alisenkadun tavanomaiselle pinnoittamiselle.

    Eiköhän tämä "liikekeskustan elävöittäminen" (nimi budjettikirjasta) olisi jo syytä rajata tähän kahteen kortteliväliin, joihin nämä erikoistoimet ovat nyt rakenteilla?

    Sitten raha-asiaa.
    Kuluvan vuoden budjettikirjasta löytyy seuraavia otoksia / summia suunnittelukauden varauksina vuodelle 2023:

    -liikekeskustan elävöittäminen 0.5M€

    -keskustan katujen katujen kunnostus 0.15M€

    -Kaupunginlahden pohjukan ruoppaus (osa 1) 0.6M€

    -kestopäällystys 0.3M€

    -katuvalaistus 0.4M€

    -kevyen liikenteen väylä Kalantiin Khimairan edustalle 0.5M€.

    Sitten se iso mutta.
    Aika moni nyt korjauksen alla olevista miljoonatason rakennuskorjaus-hankkeistakin siirtyy ensi vuodelle Wintteriä unohtamatta. Osaan haetaan taas lisämäärärahoja.

    Tiedossa ei ole, mitkä kaupungin käyttämät soterakennukset saadaan vuokralle 2023 alussa uudelle sotealueelle.

    Kalannin alakoulu-asiaa (uusi ala-aste vai ei) ei ole budjettikirjassa oli syy mikä tahansa.

    Näihin kaikkiin ed. listattuihin vaikuttaa huomattava polttoaineiden ja sähkön kallistuminen. Energian hinta syksystä alkaen saattaa lyödä monen toimijan ja kotitalouden pahasti polvilleen.

    Tässä vähän avattuna teknisiä asioita, jotta niiden painotuksista, oikea-aikaisuudesta ja -suhtaisuudesta voidaan alkaa keskustella tai kinata jo nyt.

    Syyskuun lopulla jo tekninen lautakunta tekee ensimmäiset uuden tilivuoden budjettimerkintänsä/-päätöksensä.
    Siitä jatkaa kaupunginhallitus ja joulukuussa -valtuusto nuijii lopullisen esityksen vuodelle 2023

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!